İçeriği Atla

İyi bir sindirim tabağınıza koyduklarınızdan başlar

Son Güncelleme 10, Mayıs, 2023

İyi bir sindirim tabağınıza koyduklarınızdan başlar

İki hamileden birinde sindirim sistemi yavaşlar. Diyetinizi gözden geçirerek hem rahat bir hamilelik geçirmek hem de hemoroit riskinden korunmak için bunu kolaylıkla düzeltebilirsiniz.

Kabızlık: Neden şimdi?

Progesteron hormonundaki büyük artış, hamileliğin başından itibaren bağırsak hareketlerini yavaşlatsa da sindirim sistemi genellikle son üç aylık dönemde yavaşlar. Bu ciddi bir durum değildir ve basitçe açıklanabilir. Bunun nedeni rahmin kolonlara uyguladığı baskı ile demir gibi bazı takviyelerdir. Ancak her şeyden önce bu dönemde daha az hareket edersiniz, biraz daha streslisinizdir ve ihtiyacınız olmayan yiyeceklerin cazibesine kapılmış olabilirsiniz. Bu durumda ilk yapmanız gereken diyetinizi gözden geçirmek, yemek yerken lokmalarınızı daha iyi çiğnemek, mümkünse her gün yarım saat yürüyüş yapmak ve banyoda kaldığınız süreyi arttırmaktır. Doktorunuz, yalnızca bu tedbirlerin birkaç gün içerisinde herhangi bir sonuç vermemesi halinde (veya ağrı ve kanama olması durumunda) ilaç yazacaktır. Böylesi zamanlarda doktorunuza danışmadan müshil almamalısınız!

Hangi yiyeceklerden daha fazla tüketmelisiniz?

- Su: Mide bulantıları geride kaldığına göre sabahları yataktan kalkar kalmaz içeceğiniz oda sıcaklığındaki büyük bir bardak su bağırsaklarınızı harekete geçirecektir. Ve gün içerisinde (öğün aralarında) yeterince su tüketmeniz dışkınızın da yeterince sıvı olmasını sağlayarak boşaltımı kolaylaştıracaktır. Doktorunuza danışarak magnezyum içeriği yüksek sular tüketmenin de faydasını görebilirsiniz.

- Yumuşak lifler: Meyve ve sebzelerde bulunur, ancak bunların tamamı faydalı değildir. Sebze olarak bezelye, pişmiş havuç ve hindiba tercih edebilirsiniz; yiyeceğiniz meyveleri ise her zaman soyun, olgun (armut, şeftali) olanları seçin ve haşlayın (kuru erik). Veya komposto olarak tüketin.

- Süt ürünleri: Yağsız ve probiyotik içeriği yüksek olanları seçin, özellikle yoğurt ile yumuşak ve beyaz peynirleri tüketin. Sert peynirleri de tercih edebilirsiniz (gravyer, Pirene peyniri vb.) Tahıllı veya tam tahıllı gıdalar: Tam tahıllı ekmek, makarna ve kepekli pirinç, sindirim sistemini destekler. Ancak bazı kişiler için uygun değildir ve kimilerinin damak zevkine uymaz. Böylesi durumlarda tam tahıllı ürünlerdense tahıllı ürünler tercih edilebilir.

Hangi gıdalar bağırsak hassasiyetine neden olur?

Bağırsakların hassasiyet seviyesi kişiden kişiye farklılık gösterir. Ayrıca, bazı gıdaların sindirim sistemini yavaşlatmasına rağmen durum herkes için böyle olmayabilir. Hamilelikte sindirim sisteminizi olumsuz etkilediğini düşünmediğiniz gıdaları tüketmeye devam edebilirsiniz. Bununla birlikte, böylesi gıdaları aşırı tüketmemeye özen göstermeniz ve geçici olarak alternatif gıdalara yönelmeniz faydalı olacaktır.

- Bazı lifler: Çok sert olanlar bağırsaklarda hassasiyete neden olup fermantasyonu teşvik edebilir. Faydalarından mahrum kalmamak için bakliyat ürünlerini (mercimek, barbunya, nohut ve fasulye) pişirmeden önce suda bekletin. Konserve ürünleri iyice sudan geçirin ve iyi pişirin.

- Sebze: Tadı "keskin" olan sebzeler (tüm lahana çeşitleri, kereviz, pırasa ve enginar) genellikle fermantasyona neden olur. Bunlardan daha az tüketebilir veya bunların yerine yüksek vitamin içeriğiyle bağırsakları çalıştıran sebzeleri (ıspanak, kabak, taze börülce vb.) tüketebilirsiniz. Bağırsaklarınızın hassaslaşması halinde çiğ sebze tüketmeyi bırakın, domates ve salatalıkları soyup çekirdeklerini çıkarın.

- Meyve: Bazı meyveleri yemeyi şimdilik bir kenara bıraksanız iyi olur: Çok yeşil muzlarla kiraz ve erik sindirilmesi her zaman pek de kolay olmayan sorbitol isimli doğal bir şeker içerir. Eğer çiğ halde sindirmekte zorlanıyorsanız yiyeceğiniz elmaları önceden haşlayabilirsiniz. Portakal, ananas ve üzümü gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Yüksek vitamin ve antioksidan içerikleriyle bu meyveleri günlük olarak tüketebilirsiniz.

- Yağ ve baharat: Doymuş yağ (yağlı et yemekleri, soğuk söğüş etler, çok yağlı yemekler) tüketiminizi sınırlayıp kardiyovasküler sistemle sindirim sistemi için yararlı olan doymamış yağları (somon, zeytin ve kanola) tercih etmeniz faydalı olacaktır. Bağırsak hassasiyetine karşı sindirimi yavaş olan ketçap ve mayonez gibi soslarla ağır baharatların tüketiminin kısıtlanması da faydalı olacaktır.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet