İçeriği Atla

Diş çıkarma

Son Güncelleme 02, Mayıs, 2023

Diş çıkarma

Bebeğinizin ilk dişi sizin için oldukça duygusal bir deneyim olabilir. Ancak bu, çocuklar için her zaman kolay değildir! Ağrı, keyifsizlik ve tahriş... Diş çıkarma, bebeğinizin hayatını karmaşık hale getirebilecek çok sayıda küçük derdi de beraberinde getirir. İlk diş genellikle altıncı ay civarında çıkar. Ancak bazı çocukların ilk dişleri dördüncü ayda bile çıkabilir. Bazı istisnai durumlarda bebekler dişli doğabilir. Öte yandan bazı bebeklerin dişleri on ikinci ayda bile çıkmamış olabilir. Başka bozukluklarla birlikte görülmediği sürece bu durum herhangi bir gelişim sorununun belirtisi değildir. Sabırlı olun. Bebeğiniz oyuncaklarını sertçe ısırmaya, sürekli parmaklarını emmeye ve çokça salya akıtmaya başladığında ilk dişinin çıkmasına az bir zaman kalmış demektir!

Dişler her bebekte aynı sırayla çıkmaz. Ancak sıklıkla aşağıda belirtilen sırayla çıkar:

- 6-10. ay arası: Alt orta kesiciler.

- 8-12. ay arası: Üst orta kesiciler.

- 9-13. ay arası: Alt ve üst yan kesiciler.

- 10-16. ay arası: İlk küçük azı dişleri.

- 16-20. ay arası: Köpek dişleri.

- 20-30. ay arası: İkinci küçük azı dişleri.

Takvime göre 2,5-3 yaş arasında bebeğinizin 20 süt dişi de çıkmış olmalıdır. Bu küçük ve sevimli dişleri, yaklaşık 6 yaşında kalıcı dişlerine yer açmak için dökülünceye kadar ağzında kalacaktır.

Diş çıkarmayla birlikte görülen küçük rahatsızlıklar olabilir.

Dişler çıkmaya başlarken önce diş etleri iltihaplanarak acır. Diş çıkarma, çeşitli ufak sorunları da beraberinde getirebilir ve bu sorunlar çok ciddi olmasalar da bebeğinizi rahatsız edebilir.

- Şiş veya hassas diş etleri

- Aşırı salya akıtma

- Sıcak ve kızarmış yanaklar

- Huzursuzluk: Çocuğunuz normalden daha huzursuzdur ve daha kolay ağlar.

- Poponun acıması

- Ağız çevresinde tahriş

- Hafif ateş (38 derecenin altında)

- Hızlanmış bağırsak hareketleri ve tahrişe sebep olan dışkılama

- Geceleri alışılmadık biçimde uyanma

- Virüslere ve mikroplara karşı artan hassasiyet; bu da soğuk algınlığına, kulak enfeksiyonuna, göz yanmasına vb. sebep olabilir.

- Geçici iştahsızlık

Ancak bunların nedeni her zaman diş çıkarmaktan kaynaklanmayabilir. Bu rahatsızlıklar diş çıkarmaktan kaynaklıysa tüm bu belirtilerin 48 saat içinde geçmesi gerekir. Yüksek ateş, şiddetli ishal, kusma veya soluk gri cilt gibi belirtilerin diş çıkarmayla bir ilgisi olmayabilir. Şüpheleriniz olduğunda bebeğinizi doktora götürün.

Bebeğinizi rahatlatmak için ona istediği zaman ısırabileceği bir ısırma halkası verin. Bu halkalardan bazıları buzdolabına koyulabiliyor ve soğukluğu koruyarak hafif anestezik bir etki yaratıyor. Doktorunuz, bebeğinizin diş etlerine masaj yapmanız için yatıştırıcı bir merhem yazabilir. Bebeğinizin aşırı ağrısı varsa, kilosu için doğru dozda olmasına özen göstererek parasetamol içeren bir ağrı kesici ilaç verebilirsiniz. Pişik de bebeğinizin canını yakabilir. Onu rahatlatmak için cildinin mümkün olduğunca uzun süre bez olmadan açık havada nefes almasını sağlayın. Ayrıca bezini değiştirirken ekstra özen gösterin. Cildini uygun bir ürünle nazikçe temizleyin, yavaşça dokunarak kurulayın ve özel bir temizleyici ve yeniden yapılandırıcı sık kullanıma uygun krem sürün.

Son olarak, “büyükanne” önerilerini unutun. Bebeğinizin diş etlerini dişlerin daha kolay çıkması için asla kesmeyin veya şekerle ovmayın!

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet