İçeriği Atla

14 Haftalık Gebelik

Son Güncelleme 09, Mayıs, 2023

14 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 14. Haftası

14. hafta gebelik anne adayları için oldukça büyük bir önem taşıyan, bebek gelişiminin hızlı bir şekilde devam ettiği bir dönemdir. Bu dönem içerisinde aşırı bir şekilde ağrı, kusma vb. semptomlara çok fazla rastlanmaz. Gebeliğin 14. haftasında, yaklaşık 10 cm büyüklüğünde ve 60 gr kütleye sahip olan küçük bebeğin göz ve beyin gelişimi şekillenmeye başlar. Bununla birlikte, bebeğinizin yanak gelişimi devam eder ve ağız çatısı oluşur. 14 haftada cinsiyete göre bebeklerde; prostat oluşumu ve yumurtalıkların pelvislere doğru olan hareketi gözlemlenir.

İlk trimester döneminin bitmiş ve ikinci trimester döneminin başlamış olması ile 14 hafta hamilelik süreci içerisinde enerjik hissetme durumu başlar ve yorgunlukta azalma görülür. Anne adaylarında bununla birlikte göğüslerdeki hassasiyet oranı ilk haftalara nazaran azalır ancak göğüsteki büyüme devam eder. İştahınızda artışlar gözlemlenebilirken kusma ve bulantıların da azaldığı görülür. Burun yollarında tıkanıklık ve çeşitli bölgelerde varis oluşumu ise hamileliğin bu haftalarında gözlemlenebilen bazı semptomlardandır. Peki, 14 haftalık bebek cinsiyeti belli olur mu? 14 Haftalık bebeğin görüntüsü nasıldır? Anne adaylarında ne gibi değişiklikler meydana gelir? Gelin, birlikte inceleyelim.

14 Haftalık Bebeğin Görüntüsü

14 haftalık bebeğin görüntüsü itibariyle başının ve bedeninin bir önceki haftaya nazaran büyüdüğü ; ellerinin, kollarının, bacaklarının, ayaklarının daha fazla hareketli olduğu gözlemlenir. Bu fazla hareketliliğin nedeni 14. haftada bebekte kas ve sinir arasında bağlantı oluşuyor olmasıdır. Bu hareketleri eklem kısımları ile yapar. Yine, başını da rahatça istediği yöne doğru hareket ettirebilir. Yüz kasları geliştiği, olgunlaştığı için zaman zaman gülümseme veya kızma, surat asma gibi yüz mimiklerine 14 haftalık gebelik görüntülerinde rastlayabilmeniz mümkündür. Baş parmağını ara sıra emmeye devam edebilir ki bu da, emme refleksinin hala devam ettiğinin göstergesidir.

14 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

"Hamileliğin 14. haftasında annedeki değişiklikler nelerdir?" sorusunun cevabı anne adayları tarafından oldukça merak edilen bir mevzudur. Bu hafta itibari ile bebeğiniz 4. ayın başlangıcındadır. İkinci trimester dönemi içerisinde olduğunuz için ilk trimester dönemindeki gibi bazı can sıkıcı kusma, mide bulantısı gibi semptomlardan kurtulursunuz. Horlama ve nazal yollarda tıkanıklıklar 14. haftada da meydana gelebilir ve bunun yanında bazı tuhaf etkiler de görülebilir. Bu tıkanıklıkla beraber kanın homojen bir şekilde vücuda pompalanmasında sorunlar yaşanabilir. Tüm bunların sonucu olarak size rahatsızlık hissi veren burun kanamaları yaşanabilir. Ancak bu kanamalardan şüphelenmenize ve endişelenmenize gerek yoktur.

14 haftalık gebelik süreci itibari ile kendini gösteren Round ligament ağrısı, bazen anne adaylarına acı verebilmektedir. Bu acı yanında bazı garip isteklerde de bulunabilirsiniz. 14. hafta gebelikte kömür ve çamur aşerilmesi gözlemlenebilir. Fakat yine de bu değişik, farklı semptomların yanında bu haftanın en belirgin özelliği enerjik, sağlıklı, sabah bulantıları olmayan, yorgunluktan eser bulunmayan bir hafta olmasıdır. Ruh halinde meydana gelen ani değişiklik ve dalgalanmalar da bu hafta içerisinde çoğunlukla yok olur. Tuvalet ihtiyacında önceki haftalara göre azalmalar olur. Göğüsler ise hala çok iri olsalar bile hassaslıklarında azalmalar görülür. Anne adayları rahimin çokça büyümesi, leğen kemiğini zorlaması ve bu sebeple bacak damarlarına baskı oluşturmasıyla geceleri bacak krampları deneyimleyebilir. Rahmin genişlemesi ile bağ ve kas dokularındaki esneme ile de zaman zaman kasık ağrısı hissedilmesi mümkündür. Yine, rahimin hamileliğin 14. haftasında genişlemesi ile hemoroid sıkıntısı yaşanılabilir. Her ne kadar semptomlarda azalmalar görülse de bu hafta itibari ile nefes daralması muhtemeldir. Hamilelerin 3 te 2'si bu duruma tanıklık etmişlerdir. Ayrıca cildinizde küçük lekeler ortaya çıkabilir ve sahip olduğunuz benlerinizin renginde koyulaşmalar gözlemleyebilirsiniz. Bazı anne adayları şişkinlik, sindirim güçlüğü ve gaz sıkışması da yaşayabilir. Ayak ve el bileklerinde de hafif şişmeler bu haftada başlayabilir.

14 Haftalık Bebek

"14 haftalık bebek anne karnında ne durumdadır?" gibi sorular sık olarak anne adayları tarafından sorulmaktadır. 14 haftalık gebelik gelişimi, bebeğin anne rahmindeki yerinin büyümesiyle devam eder. Anne karnında boyun bölgesi uzayan bebeğin aynı zamanda organ gelişimi de devam eder. Vücudu hala ince durumdadır ama daha dik bir vaziyette görülür. İleriki günlerde yağ tabakası deri üzerinde oluşmaya başlar. 14. hafta itibari ile kemikleşme süreci başlar ve bu durum çocukluk dönemi son buluncaya değin devam eder. Kemikleşme süreci içerisinde kulaklardaki kemikler de sertleşir ve oluşmaya başlar. Gözleri hala kapalı olan bebeğin gözleri birbirine daha da yaklaşır. Sadece anne karnından yansıyan ışıkları fark edebilir. Doğumdan birkaç hafta sonra dökülen, bebeği bu gebelik sürecinde sıcak tutan Lanugo tüyleri de bebekte bu dönemde oluşmaya başlar. 14 haftalık bebek, anne karnında bu süreç içerisinde oldukça hareketli bir haldedir. Bebekte yüz kaslarındaki gelişim bu süreçte meydana gelir.

Hamilelikte Spor

Anne adaylarının sıklıkla sorduğu soru; "Hamilelikte spor yapılır mı?" sorusudur. Bir sorun teşkil etmediği sürece hamilelikte spor yapmak uzmanlar tarafından kesinlikle tavsiye edilir. Çünkü zinde kadınlar doğum gibi zorlu bir sürecin üstesinden daha kolay bir şekilde gelebilir. Fakat gebelikte spor bebek için bazı sorunları da beraberinde getirebilir. Annenin karın bölgesinde zedelenme meydana gelebilir, vücut ısısı artabilir, rahme giden kan akışında azalmalar meydana gelebilir. Bu tür risklerden korunabilmek için uygun ve dikkatli hareketler yapılmalıdır. Özellikle sıcak havalarda egzersiz yapmaktan kaçınmanız önerilir. Hamilelikte yapılabilecek olan egzersizler arasında yer alan yüzmek ve yürümek en iyi seçeneklerdendir. Hamilelikte yorucu programlara başlamak, uzmanlar tarafından mantıklı bir hareket olarak görülmemektedir. Uygun ve hafif hareketlerle spor yapmaya devam ederek vücudunuzu güçlendirebilir ve kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet