İçeriği Atla

17 Haftalık Gebelik

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

17 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 17. Haftası

Hamileliğinizin 17. haftasına ulaştıysanız artık 4 ay 1 haftalık hamilesiniz demektir. Hamileliğin önceki döneminde yaşanan stres ve sıkıntıların genellikle bu dönemde azaldığı görülür. Hamileliğin ilerlemesinden kaynaklı hem anne adayında hem de bebekte gelişim devam eder. 17 haftalık bebek, anne adayını gün geçtikçe daha da heyecanlandırır ve artık anne adayının hamile görünümünü saklaması mümkün değildir. Anne adayı doğuma yönelik hazırlıklarını heyecanla sürdürür.

17 Haftalık Bebek

Hamileliğin gelişme süreci hızlı bir şekilde devam ederken anne adayının en merak ettiği konu bebeğin ultrason görüntüsüdür. 17 haftalık gebelik görüntüsü incelendiğinde bebeğin boyunun önceki haftanın neredeyse iki katı olduğu görülür. Boyun ve kalça arasındaki uzunluk ortalama 12-13 cm arasındadır. Ağırlığı da yine boyu gibi yaklaşık iki kat daha fazla, 100-150 gr arasındadır. Bebeğin ne kadar büyüdüğünü fiziksel olarak ifade etmek gerekirse avuç içi kadar olduğu söylenebilir. Bebeğin organları hızla gelişimine devam eder. İnsan metabolizması için son derece önemli olan yağlar bu dönemde oluşmaya başlar. 17 haftalık bebek insansı görüntüsünü büyük oranda tamamlar. Ter bezlerinin gelişmeye başladığı bu dönemde bebeğiniz eklem yerlerini de oynatabilir. Bebeğin önceki dönemde rastgele atan kalbi 17. haftadan itibaren beyin tarafından yönlendirilerek düzenli atmaya başlar. Bu süreçte kalp ortalama dakikada 140-150 atım yapar. Söz konusu atım miktarı sağlıklı bir insan kalbinin yaklaşık iki katıdır.

17 haftalık gebelikte bebek hareketleri hissedilir mi? Sorusu anne adayının en çok merak ettiği konular arasında yer alır. Gebeliğin 17. haftası bebeğin hareketlerinin net şekilde hissedileceği dönemdir. Fakat bu dönemde minik tekmeleme ve hareketlerin hissedilmemesi bir sorun olduğu anlamına gelmez. İlerleyen dönemde bu hareketler bariz şekilde hissedilebilir. Tabi bu hareketler ilerleyen dönemde de her gün olmayabilir. Bebek bir gün hareket eder birkaç gün etmez. Her hareketsizlikte panik olmamak gerekir. Annenin ve bebeğin gelişimine bağlı olarak belirgin hareketlerin hissedilmesi 26. Haftayı bulabilir.

17 Haftalık Gebelik Görüntüsü

Bebek önceki dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de hızlı gelişimini devam ettirir. 17 haftalık gebelik görüntüsü bebeğin cinsiyetinin net şekilde söylenebileceği bir dönemdir. Çünkü bebeğin cinsel organları bu dönemde hızlı şekilde gelişir. Bu da bebeğin cinsiyetini öğrenmek için fırsat yaratır. Yukarıda da belirtildiği gibi 17 haftalık gebelik ultrason görüntüsünde bebeğin avuç içi büyüklüğünde olduğu söylenebilir.

17 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Hamilelik döneminde bebekte hızlı bir gelişim yaşanırken anne adayında da yoğun bir gelişim devam eder. 17. hafta annedeki değişiklikler ilk önce psikolojik ve duygusal anlamda kendini gösterir. Bunun yanında vücutta da meydana gelen bir kısım fiziksel değişimler görülür.

Gebeliğin 17. haftasında anne adayının karnı iyice belirginleşir. Rahim içinin büyüklüğü bu dönemde yaklaşık 5 cm’dir. Rahimdeki değişikliklerin yanında aynı zamanda vücudun diğer kısımlarında da bir kısım farklılaşmalar yaşanır. Bu döneme kadar anne adayının ağırlığında 2,25 ila 6 kg arasında değişim olması son derece normaldir. Anne adayının beslenmesine 17. haftadan itibaren daha çok dikkat etmesi gerekir.

Hamileliğin 17. haftasından itibaren vajinal akıntılara da dikkat edilmelidir. Genellikle beyaz ve açık sarı renkte olan akıntı iltihap veya enfeksiyon değildir. Akıntı yoğun şekilde devam ediyorsa ped kullanarak soruna tedbir alınabilir. Bu dönemde kullanılan külotlu çorap ve naylon iç çamaşırları akıntının enfeksiyona dönüşmesine sebep olabilir. Dönemin hassasiyeti göz önünde bulundurularak vücudu sıkan çamaşırlar giymemeye özen göstermek gerekir. Akıntı ile birlikte rahim ve kasık kısmında ağrılar meydana geliyorsa enfeksiyon ihtimaline karşı doktorunuz ile görüşmekte fayda vardır. Enfeksiyonu anlayabileceğiniz en önemli belirti akıntının kötü kokulu olması ve renginin de yeşil sarı karışımı bir renk olmasıdır.

17 haftalık gebelik sürecinde anne adayının en çok dikkat etmesi gereken konulardan biri de banyo esnasında vajinayı direkt olarak suya maruz bırakmamaktır. Böyle bir şey yapılırsa vajinanın pH değeri düşerek çeşitli akıntı ve kanamalar meydana gelebilir. Bazı anne adayları vajinadaki normal akıntıyı enfeksiyon zannederek su püskürtmesi ile çözüm bulmaya çalışır. Söz konusu uygulama son derece tehlikeli ve yanlıştır.

Gebeliğin bu döneminde sık sık yaşanan kramp ağrılarına da rastlanır. Böyle bir durumda yapılması gereken şey istirahat etmektir. Eğer kramp ağrıları artıyorsa aşırıya kaçmamak kaydıyla kramp bölgesine sıcak uygulama yapmak faydalı olabilir. Yine kramplara karşı çok ileri gitmemek kaydıyla egzersiz hareketleri yapılabilir. Kramplarınız tedbir alamayacağınız şekilde devam ediyorsa potasyum eksikliğinden kaynaklı bir durum olabilir. Bu konuda doktor tavsiyesi almak en doğru harekettir. Hamileliğin her döneminde olduğu gibi bu dönemde de bol sıvı tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Hamilelikte D Vitamini

Hamileliğin her döneminde beslenme son derece önemli olsa da bu dönemden itibaren bu konuya ayrı bir hassasiyet göstermek gerekir. Hamilelik döneminde bol miktarda protein ihtiyacı doğacaktır. Ayrıca taze meyve, sebze ve bakliyat ağırlıklı beslenme, hem anne adayının hem de bebeğin gelişimine olumlu katkı sağlar. Kısacası beslenme programını doğal besinler tercih ederek yapmakta fayda vardır.

Gebeliğin 17. haftasından itibaren bazı mineral ve vitaminlere ihtiyaç duyulur. Söz konusu yararlı besinler tahıl ürünleri, çeşitli meyve ve sebzelerden karşılanabilir. Gebelikte D vitamini takviyesi en önemli beslenme konuları arasında yer alır. Gebeliğin 12. haftasından itibaren D vitamini desteğine başlanmalıdır. Gerekirse hamileliğin tüm safhasında D vitamini desteğine devam edilmelidir. Gebelikte D vitamini eksikliği konusunda doktorunuz ile temas halinde olmanızda fayda vardır. Bu anlamda bilinçsiz ilaç kullanımının hem anne adayına hem de bebeğe ciddi zarar vereceği unutulmamalıdır.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet