İçeriği Atla

19 Haftalık Gebelik

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

19 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 19. Haftası

19 haftalık gebelik döneminde, göbeğinizin artık bariz bir şekilde belirginleşmeye başlamıştır. Bundan sonraki süreçte karnınızın daha da çok büyümesine hazırlıklı olmalısınız. İlerleyen dönemlerde tam anlamıyla kocaman bir göbeğe sahip olacaksınız. Hamileliğin her döneminde olağan fiziksel değişimler, sürecin doğal seyrinde vardır. 19 haftalık hamilelik dönemi, ikinci trimester dönemi olarak kabul edilir. Yani bebeğiniz anne karnında 4. ayını geride bırakmış ve hızlı bir şekilde gelişimini devam ettirir. Artık zorlu hamilelik sürecinin yarısı geride kalmıştır. Bu süreçten itibaren bebeğinizle olan bağınız daha da güçlenecektir. Zaman zaman birbirinizi bütünüyle hissedersiniz. Her ne kadar hamileliğin 2. trimester dönemi kolay geçiyor olsa da neticede karnınızda bir insanın oluşması ve büyümesi, muhakkak bir kısım zorlukları da beraberinde getirir. Kendi fiziksel durumunuzdaki değişimler belli dönemlerde canınızı sıksa da bebeğinizdeki gelişim sizi mutlu edecektir.

19 Haftalık Bebek

19 haftalık bebek, anne karnında duyu organları belirgin şekilde gelişmiş bir canlıdır. Bebeğin beyin fonksiyonları hızla gelişir ve vücut hareketlerini kontrol etmeye başlar. Beyin; tat alma, görme, duyma ve hissetme duyularına yönelik komutlar gönderir. Bazı araştırmalarda bebeğin bu dönemde dışarıda olan sesleri duyabileceğini gösterir. Bu dönemde onunla doğrudan konuşmaktan, ona şarkılar söylemekten asla çekinmeyin. Peki, 19 haftalık bebek kaç gramdır?

Bu dönemde bebeğin ağırlığı ortalama 240 gr, boyu ise 16 cm civarındadır. Bu da minik misafirinizin yaklaşık bir portakal büyüklüğünde olduğunu gösterir. Bebeğin kolları ve bacakları vücudu ile orantılı şekilde belirginleşir ve gelişimini sürdürür. Önceki haftalarda faaliyetine başlayan bebeğin böbrekleri çalışmaya ve idrar üretmeye devam eder. Saçları ise kafa derisinde şekillenmeye başlar. Gebelikte 19. hafta bebek gelişimi esnasında bebeğin teninde koruyucu bir tabaka oluşur. Bu eşsiz koruyucu, bebeğin tenini amniyon sıvısının asidine karşı korur. Bebeğin derisindeki saydamlığın azaldığı ve derideki renk pigmentlerinin oluşmaya başladığı görülür.

19 Haftalık Gebelik Görüntüleri

Hareketlerini hissettiğiniz bebeğiniz, bu dönemden itibaren kollarını ve bacaklarını rahat bir şekilde oynatır. Bunun sebebi bebeğin kıkırdak yapısının güçlenmesi ve kemik oluşumunun hızlanmasıdır. Ultrasonda 19 haftalık bebek görüntüsü parmağını emerken, kordon bağına uzanmaya çalışırken, yüzüne dokunurken ya da bacakları ile pedal çevirme hareketine benzer bir hareket ile yakalanabilir. Bebeğin cinsel organlarının gelişimi bu süreçte daha da hızlanır. Kalbi de gelişimine devam eder ve sizin kalbinizin iki katı hızla atar.

19 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

19. hafta itibariyle karın kısmınızda zaman zaman kasılma türünde ağrılar canınızı sıkabilir. Özellikle yoğun bir gün geçirdiyseniz ya da vücut pozisyonunuzu sık sık değiştiriyorsanız bu tür ağrıları hissedebilirsiniz. Söz konusu ağrılar daha çok bağ doku etrafında gerçekleşir. Bu bağ doku aynı zamanda rahminizi de destekler ve artan ağırlıkla birlikte esner. Sürecin normal bir parçası olan bu durumda istirahat edip düzenli beslenmenize rağmen ağrıların şiddeti artıyorsa doktorunuza başvurabilirsiniz.

Hamilelikte 19. hafta içindeyseniz, cildinizde de bir kısım farklılaşmalar olabilir. Örneğin avuçlarınızın içinde bazı kızarıklıklar oluşabilir. Böyle bir durumda da endişelenecek bir şey yoktur. Bu kızarıklıkların sebebi vücudunuzda artan yoğun östrojen miktarıdır. Bunun yanında vücudun bazı bölgelerinde çeşitli kararmalar görülebilir. Bu kararmalar dudağınızın üst kısmında, yanak ya da alın bölgesinde oluşursa bu görünüm “hamilelik maskesi” adı ile anılır. Kararmalar göğüs ucu, koltuk altı ya da genital bölgelerde de oluşabilir. Bu durum kasık kemiğinizden göbek deliğine doğru ilerliyorsa buna da "Linea Nigra" denir. Gebelik sürecinde anne adayında oluşan ten rengi bozuklukları genellikle doğumdan kısa süre sonra yok olur. Bu süreçte vücudunuzu çok fazla güneşe maruz bırakmayın. Çünkü güneş, bu tip kararmaları artırır. Dışarı çıktığınız zamanlarda kararma olan bölgeleri güneşten koruyun ve güneş kremi kullanın. Bu kararmalar psikolojik olarak sizi olumsuz anlamda etkilyorsa kapatıcı kremler kullanabilirsiniz.

Hamilelikte Kramp

Yorucu bir günün ardından yatağa uzanıp yatmak, son derece konforlu bir eylemdir. Özellikle hamilelik dönemlerinde görece çabuk yorulacağınız için bu gibi istirahatlere daha çok ihtiyaç duyarsınız. Fakat özellikle 2. trimester döneminde bazı durumlar sizi uyanık tutmaya zorlar. Örneğin gebelikte kramp bunun bariz bir sebebidir. Gün içerisinde ortaya çıkabilen kramplar özellikle gece saatlerinde daha da hissedilir olur. Her ne kadar bilimsel araştırmalar bu krampların nedenlerini net şekilde ortaya koymasa da bunun birkaç nedeni olabilir. Bacaklarınız gün boyunca ağırlaşan bedeninizi taşıdığı için kramplar ortaya çıkabilir. Bunun dışında bacaklarınızdan yukarı dizilen kan damarları rahmin genişlemesinden kaynaklı olarak daralabilir. Sebebi ne olursa olsun kramplar uyku düzeninizi bozduğu için bu duruma müdahale edilmesi gerekebilir. Basit egzersizlerle bu sorunu kolayca giderebilirsiniz. Bacağınızı düz şekilde uzatıp el ve ayak bileklerinizi oynatarak kaval kemiğinize doğru uzanmayı deneyebilirsiniz. Hamilelik döneminde öte yandan magnezyum ve kalsiyum eksikliği problemi ile de karşılaşılabilir. Bu elementlerin eksikliği de vücutta kramp oluşmasına sebep olabilir. Söz konusu problem, magnezyum ve kalsiyum içeren besin takviyeleri ile giderilebilir. Bunun yanında kramplarınızın şiddeti devam ederse hiç düşünmeden doktorunuza başvurabilirsiniz. Bu süreçte doktorunuzun tavsiyesi ile kalsiyum ve magnezyum takviyeli vitaminler alınabilir.

Kramp, kas dokusundaki spazm durumudur. Kastaki doku kasılmasından kaynaklı olarak şiddetli bir ağrı hissedilir. Yaygın olarak oluşan kramplar bacaktaki baldır bölgesinde oluşur. Vücuttaki yorgunluk, adalelerin zorlanması, incinme ya da uzun süre sabit pozisyonda kalmaktan kaynaklı adale krampları oluşur. Hamilelikte kramp 19. haftada görülür; ancak büyük ölçüde 24. haftadan itibaren tam anlamıyla kendini hissettirir. Uyku halinde dahi karşılaşılan kramplar birdenbire sizi uykudan uyandırabilir. Hamilelik sürecinde oldukça rahatsız eden kramplar doğum sonrasında şiddetini azaltır ve belli bir süre sonra tamamen ortadan kalkar. Dengeli beslenme, doktorunuzun tavsiye edeceği egzersiz hareketleri, bölgesel sıcak uygulamalar ya da bölge masajları ile sorunlarınız büyük oranda azalacaktır.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet