İçeriği Atla

34 Haftalık Gebelik

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

34 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 34. Haftası

34. hafta gebelik, hamilelik sürecinin 8. ayına geldiğinizi gösterir. Artık erken doğum riski olsa dahi bebeğiniz, hayatta kalacak kadar gelişimini tamamlamıştır. Gebeliğin 34. haftası aynı zamanda anne adaylarının doğumla ilgili endişelerinin ve sorularının yoğunlaşmaya başladığı dönem olarak bilinir. Bu konuda merak ettiğiniz her şeyi doktorunuza sorabilir, çevrenizden gelen yorumlara kulaklarınızı tıkayabilirsiniz. Zira gebeliğinizin başından beri hafta hafta gebelik takibi yapan doktor, sizin tüm gebelik sürecinize de hakim olduğundan gerekli açıklamaları yaparak rahatlamanızı sağlar.

34 hafta gebelik sürecini tamamlamış bir anne adayının doğum için ortalama 6 haftası kalmıştır. Ancak pek çok bebeğin 1-2 hafta daha erken dünyaya geldiği düşünülürse; çok yakında artık bebeğinize kavuşacağınızı hayal edebilirsiniz.

Hamilelikte 34. hafta, doğum tercihinin de yapılması gereken dönemdir. Elbette doğum planınızı her şeyin normal gittiğini varsayarak doktorunuz planlayacaktır. Ancak doğum sırasında planlandığı gibi gitmeyen durumlar için farklı tercihler belirlemek, şartların değiştiği anda farklı alternatiflere sahip olmanız anlamına gelir. Bu da size ayrı bir rahatlık sunacaktır.

34 Haftalık Bebek

Gebelikte 34 hafta bebek gelişimi bakımından da bir hayli uzun yol katettiğinizi gösterir. Bu hafta içerisinde oluşan en ilginç olaylardan biri de bebeğinizin sizin yaşadığınız her şeyi hissediyor olmasıdır. Dolayısıyla yediğiniz bir yiyeceğin tadı, içtiğiniz içeceklerin aroması, dış ortamdan gelen sesler ve hatta sizin duygu durumunuz bile bebeğiniz tarafından hissedilir. Hatta 34 haftalık bebek hareketleri miktarı, tüm bu etkileşimlere göre dahi gün içinde değişkenlik gösterebilir.

Hamilelikte 34 hafta bebek gelişimi bakımından sona yaklaşıldığını, akciğerlerinin artık gelişimini tamamlamasına 3 hafta kaldığını gösterir. Bu süreçte bebeğinizin akciğerlerinde "surfaktan" adlı bir madde oluşmaya başlar. Hava almayı sağlayan alveollerin içindeki hava boşaldıktan sonra akciğer duvarlarının yapışmasını önleyen bir madde olan surfaktan, erken doğumlarda solunum riskini azaltır.

Gebeliğinde 34 haftayı deviren anne adayları bu haftada kilo alımına devam eden bebeğinin boy ve kilo miktarını da merak eder. 34 haftalık bebek gelişimi değerlendirildiğinde, boylarının yaklaşık 45 cm uzunluğunda olduğu izlenir. Bununla birlikte 34 haftalık bebeğin kilosu ise ortalama 2146 gramdır. Elbette tüm bebekler bu değer aralıklarında olmadığı için sizin bebeğinizin ölçüleri biraz daha farklı olabilir.

34 haftalık gebelik gelişimi devam eden bebeğinizin cilt altı yağ katmanı gelişmeye devam ederek daha dolgun bir görünüm alır. Ayrıca tırnakları da uzamış, vücut ısısını koruma görevi gören verniks kazeoza maddesi de kalınlaşmaya başlamıştır.

34 Haftalık Gebelik Görüntüsü

Ultrason eşliğinde kontrol edilirken 34 haftalık bebek görüntüsü, önceki haftalara göre biraz daha sakin olabilir. Bebeğinizin yeri giderek daraldığı için ayak ve kol hareketleri nispeten daha az izlenir. Ancak elbette gün içinde uyumadığı zamanlarda hareket ederek minik yumruk ve tekmeler atabilir. Bazen bu hareketler canınızı acıtsa da tadını çıkarmalısınız. Çünkü gebeliğinizde en çok bu anları özleyeceğinizden emin olabilirsiniz.

34 haftalık bebeğin ultrason görüntüleri sırasında hıçkırdığı ve solunum benzeri hareketler yaptığına da tanıklık edebilirsiniz. Bebeğiniz bu haftalarda amniyon sıvısını yutarak solunum hareketleri egzersizleri yapar ve aynı zamanda sindirim sistemini de dış dünyaya hazırlar. Giderek büyüyen bebeğinizin 34 haftalık gebelik görüntüsü ultrasonda cenin pozisyonu adı verilen tarzda görünür. Diğer bir deyişle bacakları karnına doğru çekilmiş ve kolları da önünde birleşmiştir.

34 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

34 haftalık gebelikte, annedeki değişiklikler açısından iyice ağırlaşılan döneme girilmiştir. Bu hafta sonuna doğru hareketleriniz iyice kısıtlanacağından hastane çantanızı hazırlamanız önerilir. Çünkü büyüyen karnınız, doğal olarak fiziksel hareketlerinizde sıkıntılara neden olabilir. Özellikle bu dönemde yatış pozisyonlarında zorlanmalar başlayabilir. Bu nedenle uyku pozisyonunda sol tarafa yatmaya devam edilmelidir. Öte yandan vücudunuzda şişlik ve ödem oluşabilir. Bu tür sorunlar ve kolay bir doğum için hafif egzersizler yapabilirsiniz. Aksi doktorunuz tarafından belirtilmedikçe; en azından günlük 30 dk. yürüyüş yapmak, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından son derece faydalıdır.

34 haftalık gebelikte bebek hareketlerinin azalması; yeri daralan ve günün büyük bir bölümünü uykuda geçiren bebeğiniz için son derece normaldir. Ayrıca 34 haftalık gebelikte bebeğin ters olması da muhtemel durumlardan biridir. Bebeğiniz doğuma yaklaşan bu haftalarda baş aşağı durabilir. Ancak sizin bebeğiniz henüz dönmediyse endişe etmenize gerek yoktur. Çünkü bebeklerin yüzde 96'sı 38. haftaya kadar doğum pozisyonu alır.

34 haftalık gebelikte sancı yaşıyorsanız, gerçek doğum sancıları ile yalancı doğum sancıları arasındaki farkı doktorunuza sormanızın zamanı gelmiştir. Yalancı doğum sancıları, ağrılı olsa da acıdan çok rahatsızlık verici tarzdadır. Kısa süreli ve düzensiz olan bu tür kasılmalara "Brexton Hicks" kasılmaları denir. Karnın alt bölgesinde ya da sırtın altın oluşan bu tür sancılar, bazen çok ciddi ağrılara da neden olabilir. 34 haftalık gebelikte kasık ağrısı yaşıyorsanız, belki de sebebi yalancı doğum kasılmaları da olabilir. Gerçek doğum sancıları, rahmin tepe bölümünden aşağı doğru inen ve tüm rahme yayılan bir ağrı şeklindedir. Düzenli ve sık aralıklarla gelen bu tür ağrılar yaşarsanız, mutlaka doktorunuza haber vermeniz gerekir.

Sezaryen Doğum

Sezaryen doğum, anne adayının normal doğum yapmasına engel bir faktör varsa ya da normal doğum yapmak istemiyorsa, ameliyat ortamında müdahale sonucu bebeğin doğurtulması işlemidir. Başka bir tabirle sezaryen, anne karnına açılan kesi ile rahme ulaşılması ve bebeğin dışarı çıkarılmasıdır.

Sezaryen sırasında anne adayının acı hissetmemesi için anestezi verilir. Annenin tamamen uyutulduğu genel anestezi yanı sıra annenin uyanık olduğu ve acı duymadığı spinal sezaryen de uygulanabilir. Epidural sezaryen de denilen bu uygulama sırasında belden ince bir iğne ile anestezik madde enjekte edilir ve vücudun alt kısmı uyuşturulur. Sırasıyla karın duvarı ve rahim duvarı kesilerek bebeğe ulaşılır ve bebek çıkarılarak göbek kordonu kesilir. Son olarak plasenta da çıkarılır ve kesilen her bir katman, usulüne uygun şekilde kendiliğinde eriyen dikişlerle kapatılır. Operasyon sonrası göze hoş görünmeyen sezaryen izi kalmaması açısından estetik dikiş veya gizli dikiş tercih edilebilir.

Sezaryen sonrası geçirilen ilk geceden sonra ağrı ve acılar azalmaya başlar. Ancak sezaryen sonrası dikiş yerine yanma, acı ve bir miktar gaz sancısı olabilir. Bunun için ağrı kesici, antibiyotik ve kolay gaz çıkarıcı ilaçlar verilir. Sezaryen sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında ağır fiziksel aktivitelerin yapılmaması, 40 gün boyunca havuz ve denize girilmemesi, bol su tüketilmesi ve doktorun önerdiği ilaçların düzenli kullanılması önem taşır.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Akran zorbalığı nedir? Belirtileri Nasıldır? #BÜYÜME VE GELİŞİM
Akran zorbalığı nedir? Belirtileri Nasıldır?
Akran zorbalığı nedir? Belirtileri Nasıldır? Günümüzde, okullarımızda ve çocuklarımızın sosyal yaşantısında karşılaştığımız önemli bir sorun, akran zorbalığı olarak adlandırılmaktadır. Akran zorbalığı, bir veya birkaç öğrencinin... Daha fazla göster
Bebeklerde Bronşiolit Belirtileri ve Tedavisi #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Bebeklerde Bronşiolit Belirtileri ve Tedavisi
Bebeklerde sıkça görülen ve özellikle 2 yaşından küçük çocukları etkileyen bronşiolit, genellikle solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan viral patojenlerin yol açtığı bir hastalık olarak tanımlanıyor.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet