İçeriği Atla

37 Haftalık Gebelik

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

37 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 37. Haftası

37 haftalık gebelik, hamilelik yolculuğunuzun neredeyse sonuna geldiğinizi gösterir. Yani olası bir doğum durumunda artık bebeğiniz dış dünyaya hazırdır. Ancak anne karnında durduğu sürece elbette büyümeye ve kilo almaya devam eder.

37 haftalık gebelik kaç aylık eder sorusu, birçok anne adayının doğuma kalan süreyi hesaplamak için merak ettiği bir konudur. 37 hafta gebelik tam olarak 8,5 aya tekabül eder. Diğer bir deyişle 37.hafta gebelik başında, hamilelik sürecinizde 259. güne ulaşmışsınız demektir. Hamileliğin 37. haftası artık ev işlerinin ve sizi yoracak diğer tüm işlerin bırakılması gereken haftadır. Bu haftadan itibaren doğuma hazırlanmanız ve dinlenmeniz gerekir. Bu hafta içerisinde keyifle yapılacak aktivitelerden biri de doğum çantanızı hazırlamak olabilir.

37 Haftalık Bebek

37 haftalık bebek gelişimi artık doğuma hazır olacak şekilde tamamlanmıştır. Bütün organları oluşmuştur ve doğumdan itibaren dış dünyaya kolayca adapte olabilir. Ancak beyin ve sinir sistemi halen gelişmeye devam eder ve bu gelişme doğumdan sonra da sürer. 37 haftalık bebek, eğer bir önceki hafta dönmemişse doğuma hazır hale gelmek için bu hafta içerisinde doğum pozisyonuna girer. Yani bebeğinizin başı artık doğum kanalına girmiş ve son duruş pozisyonunu almıştır. Sıklıkla hıçkırma, gerilme, parmak emme ve irkilme gibi hareketler sergiler. El parmakları, avucuna bırakılan bir cismi tutmak için koordineli çalışmaya hazırdır. Tırnakları da parmak ucuna kadar uzamış haldedir.

Anne karnında 37 haftalık bebek halen vücudu genelinde yağ tabakası biriktirmeye devam eder. Organlarının, bazı kaslarının çevresi ve cildin alt kısmı yağ kaplar. Bu durum, doğumdan sonra bebeğinizin vücut ısısını kontrol etmesi ve hayatta kalması bakımından yardımcıdır. 37 haftada bebek hareketleri biraz azalmaya başlayabilir. Bebeğiniz artık doğuma hazır olduğu ve yeterince büyüdüğü için rahim içerisinde hareket edebileceği alan oldukça kısıtlanmıştır. 37 haftalık bebek hareketlerinde azalma görülmesi anormal bir durum değildir, telaşlanmayın. Bebeğiniz yerinden memnun olmadığında ya da sıkıştığında leğen kemiğinize sert tekmeler veya yumruklar atabilir, hazırlıklı olun.

Bu hafta içerisinde 37 haftalık bebek kilosu da anne adayları tarafından merak edilir. Yeterli olgunluğa ulaşsa da anne karnında geçen her gün belirli oranda kilo almayı sürdürür. Artmaya devam eden yağ deposu ile birlikte 37 haftalık gebelik bebek kilosu ortalama 3000 grama ulaşmıştır. Bebeğin uzunluğu 48 ila 50 cm arasındadır.

37 Haftalık Bebek Görüntüsü

37 haftalık gebelik ultrason görüntüleri esnasında bebeğinizin yüz hatlarını net olarak seçebilir ve hatta mimiklerini dahi görebilirsiniz. Doğuma az bir süre kaldığı için bebeğinizin parmağını emdiğine şahit olabilirsiniz. Emme refleksi için gerekli bir durum olan bu hareket aynı zamanda bebeğinizin parmaklarını koordineli kullanabildiğini ve parmakları ile yüzüne dokunabildiğini de gösterir. Bu hafta içerisinde ultrasona girdiğinizde, 37 haftalık bebeğin anne karnındaki görüntüsü âdeta soluk alıp verme şeklinde de görülebilir. Amniyon sıvısını yutma olarak görülen bu ilkel hareketler, doğum sonrası hemen meydana gelecek solunum fonksiyonunun ön provası gibidir.

Rahim duvarının incelmesine bağlı olarak bu hafta içerisinde bebeğinizin ortamına daha fazla ışık girer. Anne karnında 37. hafta bebek görüntüleri incelendiğinde, bebeklerin kafasını aniden ışığa doğru çevirdikleri ve mimikleri ultrasonla izlenebilir seviyedir. Bununla birlikte günlük yaşamdaki ses ve ışıklara verdiği tepkileri dışarıdan rahatlıkla izleyebilirsiniz. Bazen karnınızın bir bölümünde ani yükselmeler görebilirsiniz.

Gebeliğin 37. Haftasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anne adaylarının 37. haftaya geldiklerinde en büyük merak konusu doğumun zamanı ve şeklidir. Doğumun ne zaman ve hangi saatte gerçekleşeceğini elbette tespit etmek mümkün değildir. Ancak bazı belirtiler takip edilerek vücudun kendini doğuma hazırladığı tespit edilebilir.

37. hafta gebelik sancıları sıklığı ve şiddeti bakımından takip edilmesi gereken önemli hamilelik haftalarından biridir. Yaşanılan kasılmalar düzensiz ve kısa süreli ise Braxton Hicks kasılmaları düşünülür. Buna karşın 37 haftalık gebelikte kasılmalar daha düzenli, sık aralıklarla ve şiddeti giderek artan şekilde yaşanırsa, istirahat ile geçmezse bu durum doğumun başladığının habercisidir.

37 haftalık gebelikte vajina ağrısı ile birlikte ona eşlik eden kasık ağrısı da sıklıkla görülebilir. Doğum kanalına giren ve aşağı doğru baskı yapan bebeğiniz bu tür ağrılara neden olabilir.

Dikkat edilmesi gereken temel durumlardan biri de 37 haftalık gebelikte kan gelmesi olayıdır. Gelen kan hafifçe yapışkan bir akıntı şeklinde ise "nişan gelmesi" durumundan söz edilebilir. Nişan olarak adlandırılan ve doğuma işaret eden mukus, rahmin ağzını tıkayan ve bebeği muhtemel mikroplar ile enfeksiyonlara karşı koruyan tıkaçtır. Bu tıkaç, doğum başladığı zaman gelebildiği gibi bazen de doğumdan birkaç gün önce gelebilir. Doktorunuzu aradığınızda "nişan" geldiğini söyleyecek ve büyük olasılıkla sizi hastaneye çağıracaktır. Telaş yapmadan, doğum çantanızı yanınıza alarak evden çıkmanız isabetli olacaktır.

Hamilelikte Akıntı

Gebelik süresince değişen hormon durumuna bağlı olarak vücutta pek çok değişiklik meydana gelir. Özellikle artan östrojen hormonuna bağlı olarak görülen akıntı normal kabul edilir. Hamilelikte beyaz sümüksü akıntı "Lökore" adı ile bilinir ve endişelenecek bir durum oluşturmaz. Benzer şekilde miktarı, görüntüsü ve yapısı farklı olmak üzere hamilelikte sarı akıntı da görülebilir. Normal olarak kabul edilen hamilelikte beyaz akıntı gebeliğin 6. haftasında başlar, gebelik süresince ve hatta sonrasında da devam edebilir. Genişleyen vajina duvarı, artan kan miktarı ve değişken hormonlar hamilelikte akıntı gelmesi nedenleridir.

Gebelikte görülen akıntılar bebeğinize zarar vermez. Özellikle anne adayları hamilelikte kahverengi akıntı veya yeşil akıntı görülen durumlarda endişelenir. Bu durum tamamen anne adayı ile ilgilidir. Rahim ağzında gelişen hormon dalgalanmaları nedeniyle oluşan kahverengi akıntılar çok nadir durumlarda düşük veya ektopik gebelik belirtisi olabilir. Ancak bu durumların oluşması için kahverengi akıntıya eşlik eden ağrı ve krampların görülmesi gerekir. Bu durumda en doğru davranış doktora muayene olmaktır.

Hamilelikte kokulu akıntı görülmesi genellikle kaşıntı ve şişlik ile meydana gelir. Bebekte düşük doğum ağırlığı veya erken doğuma sebep olabilecek böylesi sorunlar önemlidir. Enfeksiyon, vajinal flora dengesinin bozulması veya cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da kaynaklanabilecek bu tür durumlarda doktora danışılması doğru olur.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Akran zorbalığı nedir? Belirtileri Nasıldır? #BÜYÜME VE GELİŞİM
Akran zorbalığı nedir? Belirtileri Nasıldır?
Akran zorbalığı nedir? Belirtileri Nasıldır? Günümüzde, okullarımızda ve çocuklarımızın sosyal yaşantısında karşılaştığımız önemli bir sorun, akran zorbalığı olarak adlandırılmaktadır. Akran zorbalığı, bir veya birkaç öğrencinin... Daha fazla göster
Bebeklerde Bronşiolit Belirtileri ve Tedavisi #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Bebeklerde Bronşiolit Belirtileri ve Tedavisi
Bebeklerde sıkça görülen ve özellikle 2 yaşından küçük çocukları etkileyen bronşiolit, genellikle solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan viral patojenlerin yol açtığı bir hastalık olarak tanımlanıyor.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet