İçeriği Atla

38 Haftalık Gebelik

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

38 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 38. Haftası

38 haftalık gebelik, artık doğum sınırına yaklaşıldığının habercisidir. İstatistiklere göre, doğumların yüzde 75'i 38 ila 41. hafta arasında gerçekleşir. Eğer son adet tarihinizi doğru olarak hatırlıyorsanız, doğuma 1-2 hafta kaldığını belirleyebilirsiniz. Doğum bu kadar yakınken; özellikle de ilk gebeliğiniz söz konusu ise 38 haftalık gebelik doğum belirtileri hakkında bilgi sahibi olmalı, öte yandan nişan gelmesi, akıntı renkleri ve kasılmaların düzeni ile sayısını bilmeniz gerekir.

Bu hafta içerisinde pek çok anne adayı, "38 haftalık gebelik kaç aylıktır?" diye merak eder. Hafta başında gebelik serüveninizde tam 8 ay 26 günü geride bıraktığınızı düşünebilirsiniz. Haftanız biterken 9. aya adım atmış olursunuz. Yani 38 hafta 6 günlük hamile iken aslında 9 ay 2 günlük gebesinizdir.

38 hafta gebelik bebeğin doğduğu andan itibaren sorunsuz şekilde hayatına devam edebileceği bir haftadır. Bu nedenle eğer önceden planlanmış bir sezaryen operasyonu ile doğum yapacaksanız, gebeliğin 38. haftası içerisinde ve sonrasında herhangi bir günde güvenle doğuma girebilirsiniz.

38 Haftalık Bebek

38 haftalık bebek, organları ve sistemleri tamamen olgunlaştığı için dışarıdaki hayata artık hazırdır. Anne karnında kaldığı her gün yine de kilo almaya devam etse de dikkat çekici bir değişim gözlenmez. Bununla birlikte bebeğiniz kız ise vajina tamamen belirgin hale gelmiş; erkek ise testisler torba içerisine inmiştir. 38 haftalık bebek gelişimi içerisinde sindirim sistemi dikkat çekicidir. İlkel sindirim yapan bağırsaklarda siyah ve koyu yeşil renkli "mekonyum" denilen ilk dışkı görülür. Doğumdan sonraki ilk gün çıkarılacak olan bu dışkı, sonraki günlerde düzenli çalışacak olan sindirim sisteminin ilk aktivitesi olacaktır.

Anne karnında 38 haftalık bebek tamamen sesleri ve ışığı algılar halde gelmiştir. Dolayısıyla karanlıktan ışık kaynağına doğru geçildiğinde kafasını çevirir. Bu dönemde sesleri de algılayıp ayırt edebildiğinden onunla bol bol konuşup güzel sözler söyleyebilirsiniz. Dilerseniz dinlenme anlarında rahatlatıcı müzikler de dinletebilirsiniz. Doğumdan önceki haftalarda bebek hareketlerinde bir miktar azalma olması normaldir. Dolayısıyla 38 haftada bebek hareketleri de daha azalmış gibi hissedilebilir. Adeta doğum için enerji toplayan ve dinlenme moduna geçen bebeğinizin son günlerde daha sakin olduğunu hissedebilirsiniz. Ancak elbette hareketlerin çok da fazla azalmaması gerekir. Bunun için saatte en az 4 kez hareket ettiği gözlemlenmelidir. Aksi durumda doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz.

38 haftalık bebeğin kilosu da anne adaylarının güncel konuları arasında yer alır. Bebeğiniz her gün kilo alsa da doğuma az bir süre kaldığı için belirgin bir değişim olmaz. 38 haftalık bebek kilosu ve boyu ise ortalama 3100 gram ve 51 cm'e ulaşmıştır.

38 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

38 haftalık gebelik ultrason görüntüleri artık sizi daha da heyecanlandırabilir. Artık minik bir insan yavrusu görünümünde olan bebeğinizin yüz hatları tamamen seçilir haldedir. Dolayısıyla 38 haftalık bebek ultrason görüntüsü, bebeğinizin doğum anındaki yüzü ile büyük oranda benzerdir.

Anne karnında 38 haftalık bebek görüntüsü incelendiğinde kol ve bacakların orantılı olduğu, ancak kafasının vücuduna oranla daha büyük olduğu görülür. Ayrıca kontrol sırasında amniyotik sıvının miktarı, bebeğin doğum kanalındaki duruş pozisyonu ile soluk alıp verme hareketleri takip edilebilir.

38 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

38 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler arasında ilk dikkat çeken nokta, iyice büyüyen rahim ve bebek ile doğru orantılı olan karındır. Pubik simfiz ile rahim arasındaki mesafe ortalama 36 ila 38 cm arasındadır. Bununla birlikte anne adayının kilosunda da ciddi bir değişim gözlenmez. Hatta bazı anneler doğum zamanı yaklaşırken yarım kg bile kaybedebilir. Büyüyen rahim ve göbek bölgesinin yaptığı ağırlık ve duruş bozukluğu 38 haftalık gebelikte bel ağrısı ile bacaklarda varis soruna da neden olabilir. Benzer şekilde büyüyen rahmin göğüs kafesi altına baskı yapması nedeniyle nefes darlığı da yaşayabilirsiniz.

38 haftalık gebelikte kasık ağrısı en sık görülen şikayetler arasındadır. Bunun nedeni, vücudun bağ dokularının doğuma hazırlık için gevşemeye başlamasıdır. Özellikle leğen kemiği ve kasık bölgesinde yumuşayan bu kaslar, adeta bacaklarınızın gövdenizden ayrılıyormuş hissine kapılmanıza neden olur. Doğumun başlamasının en güçlü belirtisi düzenli kasılmalardır. Bu nedenle 38 haftalık gebelik sancıları titizlikle takip edilmeli, daha az sıklıkla oluşan ve düzenli şekilde gelen kasılmalar varsa, zaman kaybetmeden doktora haber verilmelidir. Gerçek sancılar dinlenmekle geçmez ve zamanla şiddeti artar. Benzer şekilde 38 haftalık gebelikte sümüksü akıntı da kasılmalar ile birlikte görülebilir. Özellikle bu akıntının kahverengi veya kırmızı kan ile karışık gelmesi, rahim ağzı tıkacı olarak bilinen "nişan gelmesi" olarak nitelendirilir. Nişan gelmesinden itibaren rahim ağzı açılmaya başladığından, doğum süreci de resmen başlamış demektir.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı

Gebelik döneminde hem annenin hem de bebeğin sağlığını korumak adına çeşitli aşılar yapılabilir. Hamilelikte tetanoz aşısı da onlardan biridir. Yapılan bu aşı, "tetanoz clostridium tetani" adı verilen bakterinin oluşturduğu enfeksiyon hastalığına karşı koruyucudur. Tetanoz aşısı hamilelikte hiçbir zararı olmayan, güvenli bir aşıdır. Hamilelikte tetanoz aşısı sonrası anne vücudunda ilgili bakteriye karşı antikor oluşur ve bunlar bebeğin de vücuduna geçerek doğum sonrasında da koruyuculuğunu devam ettirir.

Anne adayları "Hamilelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır?" diye merak edebilir. Eğer anne adayı daha önceden tetanoz aşısı olmuşsa ve üzerinden 10 yıl geçmemişse yeniden aşı olmasına gerek duyulmaz. Ancak aşının üzerinden 10 yıl ve daha fazla süre geçmişse dozların tekrarlanması gerekir. "Hamilelikte tetanoz aşısı gerekli mi?" diye merak eden pek çok anne olabilir. "Clostridium Tetani" olarak tanınan bakterinin oluşturduğu enfeksiyon oldukça ciddidir ve ölüme sebebiyet verebilecek kadar güçlüdür. Bu bakteri sinir sistemini olumsuz şekilde etkiler. Bu nedenle hem anne hem de bebeğin sağlığının korunması için tetanoz aşısı yaptırmak son derece önemlidir.

"Hamilelikte tetanoz aşısı kaçıncı haftada yapılır?" diye merak ediyorsanız, ikinci trimesterden sonra uygun bir tarih için doktorunuza sorarak bağlı olduğunuz sağlık ocağına başvuru yapabilirsiniz. Çünkü tetanoz aşısı sıklıkla ilk 3 aylık dönemden sonra yapılır.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Akran zorbalığı nedir? Belirtileri Nasıldır? #BÜYÜME VE GELİŞİM
Akran zorbalığı nedir? Belirtileri Nasıldır?
Akran zorbalığı nedir? Belirtileri Nasıldır? Günümüzde, okullarımızda ve çocuklarımızın sosyal yaşantısında karşılaştığımız önemli bir sorun, akran zorbalığı olarak adlandırılmaktadır. Akran zorbalığı, bir veya birkaç öğrencinin... Daha fazla göster
Bebeklerde Bronşiolit Belirtileri ve Tedavisi #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Bebeklerde Bronşiolit Belirtileri ve Tedavisi
Bebeklerde sıkça görülen ve özellikle 2 yaşından küçük çocukları etkileyen bronşiolit, genellikle solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan viral patojenlerin yol açtığı bir hastalık olarak tanımlanıyor.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet