İçeriği Atla

39 Haftalık Gebelik

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

39 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 39. Haftası

39 haftalık gebelik, artık beklenen doğum tarihinize sadece bir hafta kaldığını gösterir. Tamamen gelişmiş ve dış dünyaya hazır hale gelmiş olan bebeğiniz bu hafta içinde de her an doğmak isteyebilir. bazen ise bebekler 1-2 hafta daha anne rahminde kalmak isteyebilir.

39 hafta gebelik, daha sıkı takip isteyen son aşamadır. Doktorunuz bu kritik dönemde sizi sık sık görmek isteyecek, bebeğin kilosunu ve boyunu kontrol edecektir. Aynı zamanda bebeğin anne karnındaki durumu ve pozisyonu da kontrol altında tutulacaktır. Gebelikte 39.hafta ağrı ve rahatsızlıkların da yaygın şekilde görüldüğü bir hafta olabilir. Rahim, doğuma hazırlık için düzensiz kasılma antrenmanları yapmaya başlar. Aynı zamanda gebeliğin 39. haftası, doğum belirtileri açısından da her an tetikte olmanızı gerektirir.

Bu haftaya giren birçok anne adayı "39 hafta gebelik kaç aylıktır?" diye merak edebilir. Haftanın başında 9 ay 3 günlük hamilesinizdir. Haftanın sonunda ise 9 ay 9 günlük gebe olursunuz.

39 Haftalık Bebek

39 haftalık bebek, doğumun gerçekleşmesi durumunda dış dünyaya kolayca adapte olabilecek ve hayatını sürdürebilecek olgunluğa ulaşmıştır. Vücudundaki sistemleri gelişimlerini tamamlasa da beyin halen hızla gelişmeye devam eder. Beyin hücrelerinin halen anne karnında gelişmeye devam etmesi son derece önemlidir. O nedenle planlı sezaryen doğum için acele edilmemesi gerekir.

39 haftalık bebek gelişimi önceki kadar hızlı olmasa da halen devam eder. Vücut yağ katmanı az miktarda da olsa artar. Böylece bebeğiniz dünyaya geldiğinde, vücut sıcaklığı daha uyumlu olacaktır. Önceki haftalarda daha pembe renge sahip olan cilt, 39. haftadan sonra yavaş yavaş beyazlamaya başlar.

Anne karnında 39 haftalık bebek artık yeterince büyümüş olduğu için rahim ona dar gelmeye başlar. Aynı zamanda bebeğin kafası pelvis boşluğunda ve kemik çatıya yerleşmiş durumdadır. Bu nedenle önceki haftalara göre 39 haftalık gebelikte bebek hareketleri daha az sayıda olabilir. Buna karşın hareket ettiği zamanlarda oldukça incelen rahim nedeniyle anne adayı bebek hareketlerini çok daha belirgin hissedebilir. Bazı anneler tam olarak bu sebeple "39 haftalık gebelikte bebek çok hareketli" diye düşünebilir. Normal şartlar altında doğuma yakın bebek hareketleri azalır; ancak gün içinde en az 10 kez hissedilmesi gerekir. Tatlı bir şeyler yediğiniz ve sol yanınıza uzandığınızda bebeğinizin hareketlerini hissedebilirsiniz. Yine de çok fazla ya da çok az hareketlerde zaman kaybetmeden doktorunuza bilgi vermeniz önemlidir.

Bu hafta içerisinde anne adayları 39 haftalık bebek kilosu konusunda da meraklı olabilir. 39 haftalık gebelik bebek kilosu yaklaşık 3250 gramdır. Bununla birlikte boyu ise ortalama 52 cm'e ulaşmıştır.

39 Haftalık Bebek Görüntüsü

39 haftalık gebelik görüntüsü doğum anında bebeğinizin görünümüne son derece uyumludur. Özellikle renkli ultrasonda bebeğinizin yüzünü tam olarak seçebilir, mimik hareketlerini rahatlıkla görebilirsiniz.

39 haftalık bebeğin anne karnındaki görüntüsü baş aşağı durumdadır. Yani başını pelvis boşluğuna yerleştirmiş ve ideal doğum pozisyonunu almıştır. Yüzü, annesinin omurga kısmına baksa da sağda, solda veya önde görünebilir. Nadir olsa da 39 haftalık bebek görüntüsü hala başı yukarıda ve oturma pozisyonunda olabilir. Makat geliş olarak adlandırılan bu pozisyon doğum anında değişebilir. Aksi durumlarda doktorunuz en uygun doğum şekline göre değerlendirme yapar.

39 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Eğer 39 haftalık gebeyseniz, kendinizi adeta bir dev gibi hissetmeniz son derece normaldir. Çünkü büyüyen rahminiz, pelvis ve karın boşluğunun büyük bölümünü doldurmuş, artık daha da genişleyecek bir yer kalmamıştır. Psikolojik olarak kendinizi kaygılı, heyecanlı, endişeli ve hatta korku içinde hissetmeniz de olağandır. Bazen gergin iken bazen de son derece keyifli olabilirsiniz. Bu tür duygu salınımları çok olağandır. Ancak iyi haber şu ki, tüm bunların geçmesine sadece birkaç gününüz kalmıştır.

Bu hafta içerisinde sahte doğum sancıları yaşamanız da olasıdır. 39 haftalık gebelikte kasılmalar, "Braxton Hicks" olarak adlandırılır ve önceki haftalara göre sayısında artış görülür. Bu tür sahte kasılmaları, doğum sancısından ayıran en temel özellikler dinlenildiğinde hafiflemesi ve düzensiz olmasıdır. Kasılmalara bağlı olarak 39 haftalık gebelik kasık ağrısı, sırt ağrısı ve karın ağrısı gibi rahatsızlıkların da sıkça görüldüğü bir haftadır. Tüm bunlara karşın 39 haftalık gebelikte sancı olmaması da olağan bir durumdur. Doğuma henüz yeteri kadar zaman varsa, kasılma ve sancılar olmayabilir.

Bu haftada bebeğinizin başı pelvise indiği için bu haftada rahat nefes alabiliyor olsanız da yürümeniz zorlaşabilir. Tabiri caizse paytak paytak yürürsünüz ve ağırlığı dengelemek için bel bölgesine yüklenildiğinden 39 haftalık gebelikte bel ağrısı anne adayını en çok zorlayan rahatsızlıklar arasındadır.

Doğum Belirtileri

39. hafta, bebeğinizin doğuma en yakın olduğu haftadır. Bu nedenle doğum belirtileri titizlikle takip edilmelidir. 39 haftalık gebelik doğum belirtileri bakımından önemli detaylar içerir. Örnek vermek gerekirse, rahim ağzındaki genişleme gösterilebilir. Rahim ağzı, doğuma hazırlık için 39. ve 40. haftada genişlemeye devam eder. Normal doğum belirtileri arasında da sayılan bu genişleme 10 cm'e ulaştığında ve rahim ağzında incelme olduğunda doğum başlar.

Gebelikte doğum belirtileri arasında suyun gelmesi de sayılır. Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı doğum için yırtıldığında amniyotik sıvı birden boşalabileceği gibi sızıntı şeklinde de su gelebilir. Doğum başlama belirtileri arasında ishal, sık tuvalete gitme ihtiyacı, kanlı ve sümüksü formdaki nişan düşmesi, akıntı miktarında artış, bebek hareketlerinde azalma gibi olaylar olsa da en güçlü belirti kasılmalardır.

Doğum sancısı belirtileri, bebeğinizi rahim kanalından aşağı doğru iten kasılmalardır. Bel ile karın arasında kramp hissi ile başlayan sancılar, dinlenme veya uzanma ile geçmez, giderek şiddetlenir ve sıklığı artar. Bu tür bir belirti ile karşılaştığınızda derhal doktorunuza haber vermeniz ve doğum çantanızı alarak sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Akran zorbalığı nedir? Belirtileri Nasıldır? #BÜYÜME VE GELİŞİM
Akran zorbalığı nedir? Belirtileri Nasıldır?
Akran zorbalığı nedir? Belirtileri Nasıldır? Günümüzde, okullarımızda ve çocuklarımızın sosyal yaşantısında karşılaştığımız önemli bir sorun, akran zorbalığı olarak adlandırılmaktadır. Akran zorbalığı, bir veya birkaç öğrencinin... Daha fazla göster
Bebeklerde Bronşiolit Belirtileri ve Tedavisi #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Bebeklerde Bronşiolit Belirtileri ve Tedavisi
Bebeklerde sıkça görülen ve özellikle 2 yaşından küçük çocukları etkileyen bronşiolit, genellikle solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan viral patojenlerin yol açtığı bir hastalık olarak tanımlanıyor.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet