İçeriği Atla

40 Haftalık Gebelik

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

40 Haftalık Gebelik

Hamilelikte 40. Hafta

Hamileliğin son haftaları olan bu günlerde hayatınızın en güzel ve en eşsiz 40 haftasını geçirdiğiniz için kendinizi kutlayabilirsiniz. 40 hafta gebelik, artık maceranın sona erdiği ve bebeğinize kavuşma zamanınızın geldiği zamandır. Hiç bitmeyecekmiş gibi gelen; ancak aynı hızla geçen gebeliğinizin bu son haftasında, bebeğinizle kavuşmanız deyim yerindeyse an meselesidir.

Hamilelikte 40. hafta, doğum ihtimalinin çok yüksek olduğu bir zamandır. Özellikle gebeliğin son haftasında kanlı ve sümüksü akıntı olan nişan geldiyse, doğum 12 ila 24 saat içerisinde muhtemelen başlayacaktır.

Bu hafta içerisinde anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri de "40 haftalık gebelik kaç aylık olur?" sorusudur. Bu hafta tamamlandığında toplam 280 gün olan gebelik süreci sona ermiştir. Yani 9 ay 10 gün denilen hamilelik süresi tamamlanmış olur.

40 Haftalık Gebelikte Doğum Belirtileri

Bu haftaya gelinceye kadar henüz bir doğum belirtisi tecrübe etmediyseniz, hamileliğin son günleri içinde, söz konusu belirtileri her an yaşamaya başlayabilirsiniz. Doğum belirtisi olabilecek olan ve dikkatle takip etmeniz gereken 40 haftada gebelik kasılmaları yani sancılar oldukça barizdir. Hafif rahatsızlık vermenin ötesine geçen, kaynağını belden alan ve kasılma şeklinde ilerleyen ağrılar doğum sancısıdır. Eğer bu sancıların şiddeti ve sıklığı giderek artıyorsa ve düzenli aralıklarla hissediliyorsa, derhal doktorunuza haber vermeniz gerekir.

40 haftalık gebelikte doğum belirtileri arasında su gelmesi de dikkate değer bir doğum belirtisidir. Amniyon kesesi yırtıldığında ve su boşaldığında doğumunuz başlamış demektir. Durdurulamaz bir su akışı şeklinde olan ve diğer akıntılardan çok farklı olan su gelmesini ilk etapta idrar olarak düşünseniz de miktarı daha fazla olduğundan suyunuzun geldiğini bilirsiniz.

Hamileliğin son haftaları dikkat edilmesi gerekenler arasında beslenme de yer alır. Diğer haftalarda olduğu gibi dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli ve olması gerekenden çok daha fazla kilo almamalısınız. Ayrıca tüketilen besinlerin baharatlı, yağlı, tuzlu ve mideyi rahatsız edecek formda olmaması gerekir.

Eğer egzersiz yapıyorsanız, kendinizi yoracak hareketlerden uzak durmanız gerekir. Bunun dışında eğer seyahat etmeniz gerekiyorsa, mutlaka doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir. Ancak son haftalarda doktorunuz ile aynı şehirden uzaklaşmanız tavsiye edilmez. Öte yandan ağır kaldırma, ev işleri yapma, dakikalarca ayakta kalma ya da uzun yürüyüşlerden de kaçınılması gereklidir.

40 hafta dolmasına rağmen anne adayında doğum belirtileri görülmezse ortalama 2-3 günde bir kontrol edilmelidir. Çünkü gebeliğin bu haftasından sonra bebek risk altına girer. Bu nedenle bebeğin sıvısına, solunum hareketlerine, kalp atımlarına özel olarak bakılır. Eğer her şey yolunda ise ve bu hafta içerisinde de doğum olmazsa, 42. haftaya kadar beklenir. Ancak bu sürenin geçmesine izin verilmez. Çünkü günü geçen bebeklerde cilt üzerindeki verniks tabakası yok olduğundan cilt kırışmış, sarkmış, soyulmaya başlamış ve kurumuştur. Bu belirtilerin hepsi geçicidir ve doğumdan sonra hızla düzelir. Yine benzer şekilde günü geçen bebeğin saçları ve tırnakları daha uzun olabilir. Vücudunda "lanugo" adı verilen tüyler de yok olmuş haldedir. Öte yandan gözleri daha açık ve dikkatli şekilde doğması beklenir.

40 haftada doğum belirtileri arasında rahim ağzı açıklığı da sayılabilir. Doğum başlamış ise ve anne adayının ilk doğumu ise rahmin 1 cm açılması 2 saat kadar sürebilir. Dolayısıyla en az 1 saat aralıklarla rahim ağzı kontrol edilir ve 10 cm'e ulaştığında yani bebeğin başı vajinadan görülebildiğinde anne adayı doğumhaneye alınır.

40 Haftalık Bebek Görüntüsü

40 haftalık gebelik ultrason görüntüleri, bir önceki hafta ile neredeyse aynıdır. Doktorunuz sizi 2-3 gün gibi kısa sürelerde görmek ister. Genellikle bu hafta içerisinde ultrason ile sadece amniyon sıvısının durumu değerlendirilir ve bebeğin genel durumu kontrol edilir. Bunun dışında anne karnına bağlanan prob ile kasılmalar ve kalp atımları NST cihazı ile tespit edilir.

40 haftalık bebek görüntüsü dışında anne adayına bu hafta içerisinde biyofizik profili de yapılır. Özel ölçümleme parametreleri içeren bu profilde 40 haftalık gebelik görüntüleri dışında bebeğin anne karnındaki hareketleri ve hareket sıklığı, kas yoğunluğu, refleksleri, nefes alışverişi, diyafram hareketleri, amniyotik sıvının miktarı gibi ölçümler yapılır. Şayet ölçümlerde bir anormallik tespit edilirse, doktorunuz tarafından suni sancı veya sezaryen ile doğum başlatılabilir.

40 Haftalık Bebek

40 haftalık bebek gelişimi tamamen bitmiş ve doğuma hazır şekilde bekleyen bir fetüs halindedir. Ultrason görüntülerinde halen kafası vücudundan daha büyük görünebilir. Ayrıca kafatası kemikleri, normal doğum sırasında doğum kanalından kolayca geçebilmesi için henüz kaynamamıştır.

Hamilelikte 40 hafta bebek gelişimi bakımından bir değişikliğin olmadığı zamanları ifade etse de plasenta hiç durmadan doğum anına kadar bebek için antikor üretmeye devam eder. Üretilen bu antikorlar bebeğin ilk 6 ayı içerisinde dış ortamdaki enfeksiyonlarla savaşması için kullanılır. Bebeğiniz doğduktan sonra anne sütü aldığı sürece sizden de antikor alacak ve hastalıklara karşı savunma sistemi daha da güçlenecektir. Bu nedenle bebeğinizi doğum anından itibaren anne sütüyle beslenmeniz büyük önem taşır. Anne karnında 40 haftalık bebek dış sesleri kolayca ayırt etme yeteneği kazanmıştır. Özellikle anne ve babasının seslerini hem birbirinden hem de diğer kişilerin seslerinden ayırt edebilir. Bu nedenle doğum anında onunla konuşmanız, sizin sesinize aşina olduğu için rahatlatıcı olacaktır.

Son haftada içerisinde kilo alımı çok düşük olsa da 40 hafta gebelik bebek kilosu ortalama 3400 gramdır. Bununla birlikte bebeğinizin boyu ise ortalama 50 ila 54 cm'e ulaşmıştır. 40 hafta gebelik bebek hareketleri bakımından yavaşlamanın olduğu haftadır. Büyüyen bebeğiniz, dar rahim ortamında daha az hareket edecek alan bulur. Yine de anormal fetal hareket düşüşüne karşı bebeğinizin hareketlerini takip etmeniz gerekir. Böylece 1 saat içerisinde en az 10 adet kıpırdama, çarpma ya da dönme gibi hareketleri hissetmeniz önemlidir.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet