İçeriği Atla

9 Haftalık Gebelik

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

9 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 9. Haftası

Gebelik takibi yapan anne adayları, 9. haftaya geldiklerinde gebeliğin ilk 3 aylık dönemi olarak adlandırılan birinci trimesterin son ayının ilk haftasına girdiğini bilir. Günden güne anne adayı ve bebekte değişimler yaşanan hamilelik serüveninde 9. hafta; gebelik kronik yorgunluk, sık sık idrara çıkma, bulantı ve sürekli aç hissetme şikayetlerinin en fazla görüldüğü haftadır. Anne adayı, birinci trimester periyodunu tamamlamak için birkaç hafta daha sabrettiğinde, hamilelik şikayetlerinden büyük oranda kurtulacak ve artık gebeliğinin tadını çıkarmaya başlayacaktır.

9 Haftalık Bebek

Hamilelik heyecanını yeni yaşamaya başlayan bir anne adayı iseniz, karnınızdaki mucize için "9 haftalık bebek nasıl olur?" diye merak ediyor olabilirsiniz. 9 haftalık bebek anne karnında artık 2 ile 3 cm arasında bir boya ve 3 gram ağırlığa ulaşır. Bebeğinizin ayakları ve ayak parmakları artık bu süreçte belirginleşmeye başlar. Dokuz haftalık bebek gelişiminde hemen hemen tüm organlar, kaslar ve sistemler gelişme aşamasını tamamlamak üzeredir. Bu hafta içerisinde beyin ve sinir sistemi arasında bağlantı kurulduğundan el ve kol hareketleri de artmaya başlar. Ancak anne adayı henüz bu hareketleri hissedemez.

Anne karnında dokuz haftalık bebek için cinsel organlar yerini alsa da tam olarak öğrenmeniz için biraz daha beklemeniz gerekir. Bebeğinizin gözleri belirginleşmiş, göz kapakları oluşmuş, ağzı, burnu, kulak memeleri ve burun delikleri de gelişimini tamamlama aşamasına gelmiştir. Bebeğinizin ense kısmı da bu hafta içerisinde tamamlanmaya başladığı için artık başını daha dik tutar hale gelmiştir. 9 haftalık bebek gelişimi içerisinde en önemli organ olan kalbin artık dört bölüme ayrıldığı da görülür. Kalp kapakçıkları oluşan bebeğinizin kalbi atmaya devam etse de oksijen alışverişi akciğerlerle değil sizin kanınız ile gerçekleşir.

9. haftada bebek, anne karnında başını çevirebilir ya da ağzını açıp kapatabilir. Sindirim sistemi oluşmuş, karaciğer ve pankreas görevlerini yapmaya başlamıştır. Bu hafta içerisinde gelişmeye başlayan bağırsaklar da karın içerisindeki yerini almak için harekete geçer. 9 hafta bebek gelişimi için önemli haftalardan biridir. Bebeğinizin artık yolk kesesine ihtiyaç duymadığı bu dönemde, kesenin görevini karaciğer, dalak ve kemik iliği üstlenir. Bu esnada sizinle oksijenli kan sağladığı göbek kordonu olgunlaşmaya devam eder. Bu haftanın sonunda bebeğiniz için embriyonik dönem sona erecek ve 10. haftadan itibaren fetal dönem başlayacaktır.

9 Haftalık Bebek Görüntüsü

9 haftalık bebeğin ultrason görüntüsü incelenirken net şekilde kolların ve bacakların uzamaya başladığı görülebilir. Bebeğinizin ayakları vücudunun ortasına doğru yaklaşmış ve C harfi görüntüsü ile neredeyse bir insan görünümüne ulaşmıştır. Eller, bilekten itibaren kıvrımlarına kavuşmuş haldedir ve kalbin üst kısmında yerini alır. Kafasının her iki yanında kulakları seçilebilir. Beyin, akciğerler, kalp ve böbrekler henüz gelişimlerine devam eder.

9 haftalık ultrason görüntüleri esnasında bebeğinizin baş ve popo mesafesi ölçülür. Oldukça hassas bir ölçüm yapılacağı için yanılma payı da düşük olacaktır. Böylece bebeğinin gerçek haftası ve günü belirlenir. Özellikle son adet tarihini unutan kadınlar için gebelikte dokuzuncu hafta ultrason görüntüleri ve ölçümleri önem taşır. Görüntülerde fasulye gibi duran ancak elleri, parmakları ve nokta halindeki gözleri ile minik bir insan formunda olan bebeğiniz sizi yeterince heyecanlandıracaktır.

9 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Her hafta olduğu gibi 9. haftada da gebelikte annede değişiklikler farklılaşır. Bu hafta içerisinde görülen en önemli değişim; artan kan hacmidir. Normal zamana göre yüzde 50 daha fazla kan hacmi, büyüyen rahmin ihtiyaçlarını karşılamak için görev yapar. Ayrıca kan artışının diğer bir nedeni de hem anne adayını hem de bebeğini zararlı etkilerden korumaktır. Doğum esnasında kan kaybı yaşansa dahi artan bu kan hacmi yine koruyucu olarak görev yapar.

9 hafta gebelik esnasında mide bulantılarınız, kronik yorgunluk ve sık sık idrara çıkma durumunuz devam eder. Giderek büyüyen rahim, idrar torbasına (mesane) baskı yaptıkça sık sık idrara çıkmak isteyebilirsiniz. 9 hafta gebelik belirtileri arasında kasık ağrısı da yaşanabilir. Genellikle korkulacak bir durum olmayan kasık ağrıları, rahmin genişleyerek bebeğe yer açmaya çalışmasından kaynaklanır. Çünkü karın içerisinde rahmi tutan bağlar rahmin büyüme hızına yetişemez. Bu bağların içerisinden geçen sinirler gerildiği için anne adayının kasık ağrısı yaşamasına neden olur. Genellikle her kadında az ya da çok görülen bu ağrılara eşlik eden bir kanama yoksa doktora gitmenize de gerek yoktur.

Hamilelikte 9. hafta annedeki değişiklikler açısından değerlendirildiğinde henüz karın bölgesi belli değildir. Bebeğin büyümesi ile birlikte büyümeye devam eden rahim, ortalama bir portakal büyüklüğüne ulaşmıştır. Rahim daha da büyüyerek 12. haftanın sonunda leğen kemiklerinin üzerine çıkmaya başladığında, karnınız da yavaş yavaş belirgin hale gelmeye başlayacaktır.

Hamilelikte Beslenme

9 haftalık gebelik beslenme rutini, yaşanılan şikayetlere yönelik bir program ile hafifletilebilir. Bu hafta içerisinde halen bulantı ve kusmalar devam ettiği için bu şikayetlerinizi tetikleyecek cips, kızartma, hazır krema, sos, çiğ et ya da işlem görmüş et ürünlerinden uzak durmanız gerekir.

Sadece bu hafta özelinde değil, hamilelikte beslenme özen gösterilmesi gereken bir konudur. Anne adayının, kendi vücudunda yine kendisinden bir parçayı taşıyor olması oldukça özel ve sorumluluk isteyen bir dönemdir. Bu nedenle gebelikte beslenme programı oluştururken hem annenin sağlığı, hem de bebeğin ruhsal, fiziksel ve zihinsel gelişimi göz önünde tutulmalıdır.

Hamilelikte beslenme listesi oluştururken size en gerekli makro besinleri almalı ve öte yandan da mikro besinler ile takviye edici vitaminleri de atlamamalısınız. Hamilelikte sağlıklı beslenme için et, yumurta ve kuru baklagiller, ilk grup içerisinde yer alır. Protein ve demir içeren bu tür gıdalar, beyin, diş, kas ve kemik oluşumu için son derece önemlidir. Bunun yanı sıra süt ve süt ürünleri, çeşitli sebze ve meyveler, tahıl içeren besinler ile enerji veren sağlıklı yağlar olmazsa olmaz besin gruplarındandır. Ayrıca her gün yeterli miktarda C vitamini, kalsiyum, folik asit ve liften zengin gıdalar tüketilmesi de önem taşır.

Gebelik ve beslenme özen isteyen bir program dahilinde yürütülmelidir. Bunun için kendinize yönelik bir besin programı oluşturabileceğiniz gibi gebelik konusunda uzman bir diyetisyenden de yardım alabilirsiniz. Özellikle ikiz gebelikte beslenme ve diğer çoğul gebelik beslenme rutini için mutlaka doktorunuzdan ve diyetisyenden destek almanız önerilir.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet