İçeriği Atla

Çocuklar Neden Yalnız Uyumak İstemez?

Son Güncelleme 18, Mayıs, 2023

Çocuklar Neden Yalnız Uyumak İstemez?

Çocuklar Neden Yalnız Uyumak İstemez?

Ebeveynlerin en sık karşılaştığı problemlerden biri; çocuğun yalnız uyuyamaması sorunudur. Çocuğun bir türlü kendi yatağına yatırılamaması, çocuğun yatağında yalnız yatmak istememesi, korkması, sık sık uyanması ya da uyku esnasında diş gıcırdatması, karşılaşılan problemler arasındadır.

Çocuğunuzun yalnız uyuyamamasının fiziksel ve duygusal sebepleri olabilir. Özellikle doğumdan sonraki ilk yılda bebeğin şikayetleri, ortamın gürültüsü, ısısı, annenin bebekle kurduğu ilişki ve annenin psikolojisi, bebeğin uykusunu doğrudan etkiler. Her bebeğin uyku alışkanlığı ve uyku gereksinimleri birbirinden farklıdır. Bebeğin ilk aylarda 16 -17 saat uyuması gerekir.

Çocuğun Yalnız Uyuyamama Nedenleri Nelerdir?

Çocuğunuzun yalnız uyuyamamasının bir ya da birkaç sebebi olabilir. Aşağıdaki alt başlıklarda bir çocuğun neden yalnız uyuyamadığı ile ilgili sebepleri bulabilirsiniz.

Genellikle 2 Yaşından Sonra Ortaya Çıkar

Çocuğun yalnız uyuyamama sorunu, çoğu zaman iki yaşından itibaren ortaya çıkar. Çocuğun öğrendiği korkular, uyurgezerlik problemi, diş gıcırdatması gibi sorunlar yalnız uyuyamama sıkıntısına sebep olabilir. Çocuklar davranışları ile sorunlarını ifade ederler. Çocuğunuzun zor uykuya dalması, gece sık sık uyanması ve altını ıslatması, bir problem olduğunun göstergesidir.

Tatmin Edici İlişki Problemi

Çocuğunuz, ebeveynden ayrılarak kendi odasına gidip uyumak istemeyebilir. Bunun önemli sebeplerinden biri de çocuğun ebeveyni ile tatmin edici bir ilişki yaşayamamasıdır. Örneğin; çocuğun anne babası geç saatlere kadar çalışıyor ve çocuk gün içinde bakıcı ile vakit geçiriyorsa, anne - babaya özlem duyar. Bu tatminsizlik çocuğun kendi başına uyumasına engel olabilir.

Evde Yaşanan Sorunlar Sebebiyle Uyku Kalitesi Bozulur

Ev içindeki huzursuzluk, çocuğunuzun uyku sorunu yaşamasına, tek başına uyuyamamasına neden olur. Bunun yanında çocuğun kardeşini kıskanması da bu probleme sebep olabilir.

Geçiş Nesnesi Problemi Yaşanabilir

Çocuğunuz, yalnız uyuyamadığı için anne - babasının belli bir eşyasını yanında bulundurmak isteyebilir. Bu bir battaniye ya da annesine ait bir yastık olabilir. Alışma döneminde çocuğun geçiş nesnesi olarak ifade edilen talebi olumlu karşılanmalıdır. Belli bir süre sonra çocuk, bu nesneden vazgeçerek normal koşullarda yalnız uyuyacaktır.

Gece Terörü Yaşanabilir

Uyku esnasında konuşma ve uyurgezerlik probleminin altında farklı nedenler olabilir. Bunun yanında problem teşkil eden durumlardan biri de gece terörüdür. Gece terörü, uyuduktan birkaç saat sonra şiddetli bir panik nöbeti ile uyanma halidir. Gece terörü ile uyanan çocuk, yatıştıktan sonra tekrar uyur. Bu durumdan korkan küçük, yalnız başına uyumak istemeyebilir.

Çocuğumun Yatağını Ne Zaman Ayırmalıyım?

Çocuklar, iki yaşından itibaren kendi odasında uyumaya alıştırılmalıdır. Bu alanda eğitimli olan pedagoglar çocuğun odasının ayrılma döneminin ertelenmemesi gerektiğini ifade ederler.

Çocuklarda iki yaşından itibaren cinsiyet algısı oluşur. Bu algının oluşması için de uyku süreci çok önemlidir. Çocuğunuz, anne - babasının yanında yattığında bu algının oluşmasında çeşitli sorunlar yaşanabilir. İki yaşından itibaren ebeveynin yanında uyuyan çocuk, bu gelişim evresini sağlıklı şekilde atlatamaz. Bu da ilerleyen süreçte farklı psikolojik problemlere neden olur.

Çocuğun Odasını Ayırma Yöntemleri Nelerdir?

Çocuğun odasını ayırmaya karar verdikten sonra çocuğunuzda bir dirençle karşılaşabilirsiniz. Çocuğun ayrı odada yatırılması için, öncelikle ebeveynin kararlı ve bu duruma kendini hazır hissetmesi gerekir. Çocuğunuz, ağlamalarla ya da çeşitli nazlanmalarla sizi bu kararınızdan vazgeçirmeye çalışabilir. Sizin kararlılığınız çocuğu bu direncini azaltabilir.

Gece yarısı çocuğun ağlamalarla yanınıza geldiğine şahit olabilirsiniz. Bu durumda çocuk, ikna edici şekilde davranılarak odasına gönderilmelidir. Çocuğunuz kendi odasında uyuyana kadar onun yanında beklemeniz (yanına yatmadan) bu sürecin kolay atlatılmasına yardımcı olur. Çocuk uyuyana kadar yanında bekleme süreci de her geçen gün biraz daha kısaltılmalıdır.

Elbette ki çocuğun birlikte uyumaya alışkın olduğu ebeveynlerinden ayrılarak, başka odada uyuması zor olacaktır. Çocuğun büyüme sürecinde ayrı odada uyuması gerektiğinin bilincinde olan ebeveyn, bu dönemi kolay şekilde atlatabilir.

Çocuğun Kendi Başına Uyuması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Çocuğun kendi başına uyuyabilmesi için ebeveyn tarafından alınması gereken çok önemli tedbirler vardır. Bu tedbirler uygulanarak zaman içerisinde çocuğun yalnız yatması sağlanabilir.

Çocuğunuza Güvendiğinizi Hissettirin

Çocuğunuzla vakit geçirmek ve yatmadan önce ona masallar okumak, çocuğun kendine güven hissini geliştirir. Bu güveni yakalayan çocuklar, belli bir süre sonra kendi başına yatağa girebilirler.

Dikkat Dağıtıcı Objeleri Odaya Almayın

Çocuğun odasında, onun dikkatini dağıtacak; bilgisayar, televizyon ya da buna benzer elektronik cihazlar bulundurulmamalıdır. Çocuğun odasında televizyon izlenmesi, bilgisayarla oynanması gibi faaliyetler hem ses hem de ışıktan kaynaklı olarak çocuğun dikkatini dağıtır. Bu da uyumasını zorlaştırır.

Odada Bulunduğunuz Süreyi Azaltın

Çocuk uykuya dalmadan önce ebeveyn odayı terk etmelidir. Bu sayede küçük, belli bir süre sonra anne babaya ihtiyaç duymadan uyuyabildiğini kavrar. Eğer odada kalmayı tercih ederseniz, çocuğunuzla fiziksel temas kurmamaya, onunla konuşmamaya özen göstermelisiniz.

Çocuğun Kendi Başına Uyuması Sürecini Zamana Yayın

Çocuğunuzun yanından hemen çekilmeyin. Belli bir alışma süresinden sonra çocuğun yalnız kalmasını tercih edin. Örneğin; çocuğunuzun yanında standart bir şekilde her gece 5-10 dakika gibi bir zaman dilimi süresince kalabilirsiniz.

Tutarlı Olmaya Özen Gösterin

Çocuğunuzun gece yarısı yatağınıza gelmesi durumunda, hemen yatağına dönmesi konusunda kendisini ikaz edin. Kendisi ile etkileşimde bulunmadan yatağına gitmesi için kararlı olmaya özen gösterin. Bu konuda taviz verirseniz çocuğun yalnız uyuması her geçen gün biraz daha zorlaşacaktır.

Ödül Sistemi Geliştirin

Çocuğun yetiştirilmesinde ödül mekanizmasının kurulması çok önemlidir. Bu kapsamda çocuğunuzun kendi odasında uyuması karşılığında çeşitli ödüller vaat edilebilir. Belli bir süre bu şekilde çocuğun kendi başına uyuması sağlanabilir.

Odanın Cazip Hale Getirilmesi

Çocuğunuzun odası cazip hale getirilerek, çocuk odada uyumaya razı edilebilir. Bu anlamda farklı oyuncaklar ya da eğlenceli duvar kâğıtları ile odası süslenerek çocuğunuzun beğeneceği bir ortam haline getirilebilir.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet