İçeriği Atla

Emzirme: Efsaneler ve gerçekler. Hangileri doğru, hangileri yanlış?

Son Güncelleme 11, Mayıs, 2023

Emzirme: Efsaneler ve gerçekler. Hangileri doğru, hangileri yanlış?

Emzirme konusunda bildikleriniz genellikle ağızdan ağıza dolaşan bilgilerden ibaret olabilir. Deneyimledikleriniz insanların size anlattıklarından farklı mı? Bu konuda kafanız karışmış gibi mi hissediyorsunuz?

O zaman şimdi emzirme konusundaki doğruları ve yanlışları öğrenme vakti!

Herkes emzirmenin göğüsleri deforme ettiğini bilir - YANLIŞ!

Doğumdan sonra bebeğinizi emzirmemenize kıyasla, bebeğinizi doğru şekilde emzirir, şişlikten kaçınır ve bebeğinizi yavaş yavaş sütten keserseniz göğüslerinizin şeklini koruması çok daha muhtemeldir. Göğüslerinizin güzelliğini korumak için yapmanız gereken en önemli şey hamilelikte ne kadar kilo aldığınıza dikkat etmek, günlük olarak göğüslerinize hamileler için geliştirilmiş bir ürünle bakım yapmak ve büyüklüklerindeki ani değişimler nedeniyle göğüslerinizin sarkmasını engellemek için destek dokuları uyarmaktır. Emzirme döneminde göğsünüze günlük olarak bakım yapın ve göğüslerinizi baskı yapmadan destekleyen iyi bir sütyen tercih edin.

Göğüsleriniz küçükse sütünüz az olur - YANLIŞ!

Bir zamanlar başvurulan sütanneler göğüslerinin büyüklüğüyle nam salsa da süt bezleri tüm kadınlarda yaklaşık aynı büyüklüktedir. Yani göğüs büyüklüğünün süt üretimiyle bir ilgisi yoktur. Süt üretimini etkileyen unsurlardan bir tanesi de bebeğinizin iştahıdır. Bedeniniz 75 A olsa bile bebeğiniz ne kadar emerse o kadar çok sütünüz olur!

Anne sütü yeterince besleyici değildir veya tek başına yeterli değildir - YANLIŞ!

Anne sütü hiçbir şekilde kötü, fazla sulu veya yetersiz değildir. Eğer bebeğinizin kilo alımı yeterli değilse bunun nedeni bebeğinizin doğru şekilde emmiyor olması olabilir. Tüm yeni annelerde gözlemlenen yorgunluk veya duygusal patlamalar gibi çeşitli nedenlerden ötürü sizin de süt üretiminizde geçici azalmalar olabilir. Panik yapmayın, bebeğinizi olabildiğince sık ve uzun süre emzirin,olabildiğince dinlenmeye dikkat edin. Süt üretiminiz hızla normale dönecektir.

Bebeğinizi emzirmeniz hamilelikte aldığınız kiloları vermenizi engeller - YANLIŞ!

Durum aslında bunun tam tersidir, süt üretimi günlük olarak aldığınız kalorilerin büyük bir bölümünü yakar. Sağlıklı bir diyet benimser ve aldığınız besinleri makul porsiyonlarda tüketirseniz emzirmek hamilelikte aldığınız kiloları daha hızlı bir şekilde vermenize yardımcı olur.

Emzirmek her seferinde anneyi çok yorar - YANLIŞ!

Emzirmek yorucu bir eylem değildir. Siz ve bebeğiniz rahat bir pozisyonda durduğunuz müddetçe emzirmek için özel bir efor sarf etmezsiniz. Eğer kendinizi yorgun hissediyorsanız bunun nedeni vücudunuzdaki ani ve büyük çaplı değişimler ile doğumun getirdiği duygulardır. Ya da kendinizi zorluyor ve her işe koşuyor olabilirsiniz! Bu, süper kahramanlık için uygun bir zaman değil! Ev işleri için eşinizden, ailenizden ve arkadaşlarınızdan yardım alın. Sonra da arkanıza yaslanıp emzirme döneminde salgılanan rahatlatıcı hormonların keyfini çıkarın!

Bebeğinizi daha kolay emzirmek için onunla birlikte uyuyabilirsiniz - DOĞRU!

Emzirme, anne ile bebeği arasındaki bağ sıkı olduğunda daha faydalıdır ve yanınızda yatarken geceleri bebeğinizi emzirmeniz daha kolaydır. Bununla birlikte, bebeğinizle beraber yatarken almanız gereken tedbirler de vardır. Yatağa herhangi bir oyuncak veya emzik almamalı, başının altına yastık koymamalı, sert bir döşekte uyumalı ve düşme riskini engelleyecek tedbirleri almalısınız. Bunun yanı sıra bebeğinizi ayrı bir beşikte uyutabilir veya yatağınıza bağlanabilen anne yanı beşiklerinden kullanabilirsiniz.

Geceleri emzirmek genel olarak emzirmeyi kolaylaştırır - DOĞRU!

Herkes bebeğinizi bir an önce gece uykusuna alıştırmanızı söylese de buna direnin! Yenidoğanların ilk aylarda geceleri emzirilmesi gerekir. Ayrıca, gece emzirmesi bebeğinizi daha sık emzirdiğiniz için sütünüzün artmasını sağlayacaktır.

Göğüs ucu düz veya şekilsizse bebeğinizi emziremezsiniz - YANLIŞ!

Göğüs ucunun şekline bakılmaksızın bebekler her zaman annelerinden süt emebilir. Yalnızca bebeğinizin doğru pozisyonda olduğundan ve yüzünün göğsünüze baktığından emin olun. Çeşitli nedenlerden ötürü, örneğin göğsünüz sütten şiştiği için bebeğiniz emmekte zorlanıyorsa göğüs ucunu masaj yaparak yumuşatın ve bebeğinizi emzirmeye başlamadan önce sütünüzü biraz akıtın.

Bebeğinizi altı aydan az emzirmenin hiçbir faydası yoktur - YANLIŞ!

Sağlık otoritelerinin ve pek çok pediatristin altı aylığa kadar anne sütünü tavsiye etmesine rağmen bunu seçmek veya seçmemek size kalmış. Kısa bir süre için bile olsa bebeğinizi emzirmeniz hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı üzerinde olumlu etki gösterecektir. Çalışma hayatına döndüğünüzde sabahları, akşamları ve hafta sonları bebeğinizi emzirmeye devam edebilirsiniz. Ama bu bebeğinize de bağlıdır! Bazı bebekler bir an evvel bağımsızlıklarını ilan etmek isterken diğerleri daha uzun süre emmek ister. Burada babanın rolünü de atlamamak gerekir; çünkü emzirme dönemi ne kadar uzarsa o da kendini o kadar dışlanmış hissedebilir.

Emzirmek göğüsleri ağrıtabilir - DOĞRU!

Ancak çoğu durumda ağrılara neden olan bebeğinizi doğru şekilde tutmamanızdır. İlk hafta göğüs uçları hassaslaşabilir ve bu tamamıyla normal ve geçici bir durumdur. Eğer ağrılarınız devam ederse çekinmeden bir doktor veya ebeye danışabilirsiniz.

Emzirme doğum kontrolü kullanma ihtiyacını ortadan kaldırmaz - DOĞRU!

Bebeğinizi sürekli emzirdiğiniz sürece âdet görmezsiniz, dolayısıyla bu konuda da endişelenmenize gerek yok. En azından teorik olarak... Ancak ilk adetinizi bebeğinizi emzirirken görebilirsiniz ve yumurtlama bundan önce başlamış olabilir. Dolayısıyla hemen yeniden hamile kalmak istemiyorsanız doğum kontrolüne ne zaman başlayacağınızı planlamalısınız. Bu konuda bir doktor veya ebeyle konuşabilirsiniz.

Herhangi bir ilaç alıyorsanız bebeğinizi emziremezsiniz - YANLIŞ!

Pek çok ilaç emzirme döneminde de kullanılabilir. İhtiyaç duyduğunuzda doğru ilaçları reçete etmek doktorunuzun görevidir. Bununla birlikte, asla kendi başınıza ilaç kullanmaya başlamayın! Bebeğinizin yaşına bağlı olarak çeşitli sorunlara neden olabileceklerinden herhangi bir ilaç almadan önce bir doktor, ebe veya eczacıya danışın.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet