İçeriği Atla

Göğüslerinizi korumak için benimsemeniz gereken alışkanlıklar

Son Güncelleme 09, Mayıs, 2023

Göğüslerinizi korumak için benimsemeniz gereken alışkanlıklar

Göğüslerinizi korumak için benimsemeniz gereken alışkanlıklar


Emzirme deneyimi bazen hafif bir rahatsızlık hissine neden olabilir. Buna hazırlıklı olduğunuzda gereksiz yere endişelenmenize gerek kalmaz ve emzirme saatleri hem bebeğiniz hem de sizin için keyifli anlara dönüşür.


Akıntıları kafanıza takmayın

İlk haftalarda sütünüzün kendiliğinden akması olağandır. Bebeğiniz ağladığında, bebeğinizi birkaç saat emzirmediğinizde, bebeğinizi düşündüğünüzde, cinsel ilişkiye girdiğinizde veya güçlü duygulara kapıldığınızda kendiliğinden sütünüz gelebilir. Bu akıntılar can sıkıcı olsa da endişelenmenizi gerektiren durumlar değildir. Gelen sütü emmesi için sütyenlerinizin içerisine göğüs pedi yerleştirebilirsiniz.


Çatlak oluşumunu önleyin

Pek çok yeni annenin korkulu rüyası olan meme ucu çatlakları açık tenli ve açık renk saçlı annelerde daha sık görülür. Genellikle ilk birkaç haftada ortaya çıkan çatlaklar meme ucunun tahriş olmasına sebep olabileceği gibi emzirme deneyimini oldukça ağrılı bir sürece dönüştüren yarıklara da dönüşebilir. Ancak yine de endişe etmenize gerek yok, alacağınız birkaç tedbirle bunlardan korunabilirsiniz:


- Çok sık yıkanarak cildinizi koruyan sebumu yok etmeyin! Nazik bir jelle günde bir ya da iki kere duş almanız yeterli olacaktır.
- Bebeğinizi doğru şekilde tuttuğunuzdan emin olun. Ağzı göğsünüze bakmalı, ağzını tüm areolayı içine alacak şekilde açmalı.
- Bebeğinizi emzirdikten sonra meme ucunuzu kurulayın ve emziren anneler için özel olarak geliştirilmiş onarıcı bir krem uygulayın.
- Tüm çabalarınıza rağmen meme uçlarınızda çatlaklar oluşmaya devam ediyorsa göğüslerinizin olabildiğince hava almasını sağlayın ve ağrıyan meme uçlarına özel onarıcı kremlerle bakım yapın.

Meme şişliğinden kaçının
Bebeğinizi emzirirken memelerinizin şişip sertleşmesi kesinlikle kaçınılmaz değildir! Bundan kaçınmanın en iyi yolu, şişkinlik ve sertleşme genellikle sütünüz ilk geldiğinde gözlemlendiği için bebeğinizi bir an evvel emzirmeye başlamak ve olabildiğince sık emzirmektir. Eğer şişlik devam ederse areola bölgesine parmaklarınızla masaj yapıp fazla sütünüzden kurtulabilirsiniz. Sütünüzün daha kolay gelmesini sağlayacağından bunu ılık bir duş alırken de yapabilirsiniz. Eğer işe yaramazsa süt pompası kullanabilir veya rahatsızlık ve sertlik hissi geçene kadar buna devam edebilirsiniz.


Mastite karşı doğru bakım
Bazen yeni annelerin göğüslerinde oldukça ağrılı ve büyük şişlikler gözlemlenebilir. Bu şişliklere kızarıklık ve yanma hissi de eşlik eder. Bu esnada aşırı yorgunluk ve ağrı gibi gribin semptomlarına benzer belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Bu belirtileri fark etmeniz durumunda hemen aşağıdaki adımları takip edin:


- Bebeğinizi olabildiğince sık ve özellikle de ağrı olan göğsünüzden emzirin.
- İyi dinlenin, bebeğinizi de yanınıza alarak yatağınızda uzanın.
- Ağrıyan bölgeye sıcak havluyla veya soğuk, ağrılarınıza daha iyi geliyorsa buz aküsüyle kompres yapın (yanma riskine karşı aküleri bir havluya ya da beze sarın).
- 24 saat içerisinde ağrı ve şişkinlikte herhangi bir ilerleme olmazsa doktorunuzu arayın. Bu durumda iyileşmek için antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Bununla birlikte, mastit olduğunuzda bebeğinizi emzirmeyi bırakmak zorunda değilsiniz.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet