İçeriği Atla

Huzurlu bir doğum için hangi yöntemi benimsemeli?

Son Güncelleme 21, Mayıs, 2023

Huzurlu bir doğum için hangi yöntemi benimsemeli?

Büyük gününüzün eksiksiz ve huzurlu bir deneyim olması için doğru kişiden destek alarak rahat bir hazırlık yapmak gibisi yoktur. Ebeler ve doktorlar tarafından sunulan pek çok seçenek mevcut. Hepsi kendi yöntemleriyle ağrılarınızı azaltmayı hedeflerken her biri farklı artılara sahip. Beklentilerinizi en iyi karşılayan ve kendinize uygun yöntemi belirlemekse size kalmış.

Geleneksel hazırlıklar

Hamileliğin tüm aşamalarını kontrol etmek ve güvence altına almak için...

Felsefesi: Ebeler tarafından sunulan bu hazırlık hizmeti bebeğinizi doğal yollardan doğurma gücünüze olan inancınızı pekiştirmek için hamileliğin son aylarında ihtiyacınız olan bilgilere ulaşmanızı sağlar.

Yöntem: Baba adaylarının da katılabileceği (bir ebe tarafından düzenlenen) sekiz bireysel veya grup seansından oluşur, hamileliğin ortalama yedinci ayında başlar ve iki kısımdan oluşur. Bunlardan ilki, hamilelik, doğum ve bebeğinizin ilk günleri hakkında olabildiğince çok şey öğrenmenizi sağlayan teorik hazırlıktır. Pratik hazırlık kısmında ise vücudunuz ile duygularınıza kulak vermeyi ve rahatlamayı öğrenirsiniz. Bu şekilde doğumda biraz rahat etmenizi sağlayacak ve doğumu kolaylaştıracak duruşlar hakkında da bilgi edinebilirsiniz. Hazırlık sayesinde doğumda size yardımcı olması için doğru zamanda doğru şekilde nefes almayı öğrenirsiniz.

Faydaları: Grup eğitimlerinde sorularınızı diğer anne adaylarıyla paylaşabilir ve seanslar genellikle kadın doğum kliniklerinde gerçekleştirildiğinden doğum yapacağınız doğumhaneyi görme fırsatı yakalayabilirsiniz. Aşina olduğunuz bir yerde doğum yapmak size güven verecektir.

Haptonomi

Bebeğinizle iletişim kurmak ve doğumunuzu güzelleştirmek için...

Felsefesi: "Duygu ve hissetmenin bilimi" olarak da bilinen perinatal haptonomi rahminizdeki bebeğinizle iletişim kurmanıza yarar ve hem bebeğinize hem de öncü bir rol üstlendiği için baba adayına güçlü bir güven hissi aşılar.

Yöntem: Uzman bir doktor veya ebe eşliğinde gerçekleştirilen haptonomi seanslarına daima çift olarak katılmanız gerekir, haptonomiye bebeğinizin karnınızdaki hareketleri fark edilmeye başladığında, yani hamileliğinizin dördüncü veya beşinci aylarında başlayabilirsiniz. Bu yöntem sevgi, ses ve dokunuşlara dayanır. Seanslar esnasında bebeğinizin de bu hisleri yaşaması için kendinizi ona karşı beslediğiniz şefkat duygusuna bırakmayı öğrenirsiniz. Siz, eşinizle birlikte bebeğinize dokunup onunla konuşurken, yavrunuzun ilgisini nasıl çekebileceğinizi öğrenirken, o da sesinizin yaydığı titreşimlerle sakinleşecek ve seslerinizi tanımaya başlayacak. Bu yöntem sayesinde doğumunuzun rahat ve sorunsuz geçmesini sağlayan, endorfin ve kas sisteminiz üzerinde etkiye sahip duruş ve hareketleri de öğrenebilirsiniz.

Faydaları: Büyük gün gelip çattığında siz ve eşiniz yavrunuzun doğumunda aktif rol alabileceksiniz, eşiniz özel yöntemlerle sizi rahatlatıp bebeğinizle etkileşim halinde kalmanızı sağlarken o'na yardımcı olabileceksiniz. Doğumdan sonra bu iletişimi sürdürmek için ihtiyacınız olan her şeye sahip olacaksınız.

Yoga

Bedeninizi ve zihninizi rahatlatmak için...

Felsefesi: Yoga, birbirlerinin önüne geçmemeleri için bedeninizle zihninizin uyum içerisinde olmasını sağlar. Rahatlatıcı duruşlarla nefes alma tekniklerine dayanan bu yöntem, kasılmaları rahatlatmak ve bebeğe giden oksijen miktarını arttırmak üzere rahatlamanıza yardımcı olur.

Yöntem: Hamile yogası genellikle dördüncü ay başlar. Hamile yogasında uzmanlaşan bir eğitmen tarafından gösterilen duruşlar sizin için özel olarak uyarlanmıştır. Daha önce yoga yapmamış olsanız bile hamile yogasını deneyebilirsiniz. Kasılmaların rahatlatılmasını, rahim ağzının genişlemesini ve bebeği itmenizi kolaylaştıran nefes alma teknikleriyle, nefes almanıza yardımcı ana kas olan diyafram kasını kontrol edip rahatlatmayı öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda sancılarınız başladığında rahatlamanızı sağlayacak duruşları da öğrenebilirsiniz.

Faydaları: Hamile yogasına mümkün olduğunca erken başlayarak farklı duruş ve nefeslerle pelvis bölgesindeki kasları nasıl zorlamadan geliştireceğinizi, hatta mide bulantısı, sırt ağrısı ve endişelerden nasıl kurtulacağınızı öğrenebilirsiniz. Omurganızı nasıl doğru şekilde esneteceğinizi öğrenerek hamileliğinizin son aylarını daha rahat geçirebilirsiniz.

Sofroloji

O eşsiz ana daha iyi hazırlanmak için...

Felsefesi: Sofrolojinin psikolojik ve fizyolojik boyutlara sahip yaklaşımı nefes ve olumlu görselleştirme teknikleriyle korkularınızın üstesinden gelmenizi ve bedeninizi kontrol etmenizi sağlar.

Yöntem: Son üç aylık dönemde gerçekleştirilen doğum öncesi eğitimler her zaman anne adaylarının korku ve olumlu dayanak noktalarını doğru şekilde belirlemek üzere sofroloji uzmanıyla konuşup tartışmasıyla başlar. Seanslarda yarı uyanık durumda eğitmenin yönlendirmeleriyle zaman içerisinde bunu içselleştirerek diyafram nefesi tekniğinde uzmanlaşıp bu sayede rahatlamayı öğreneceksiniz. Ayrıca, doğumda size yardımcı olacak nefes teknikleri hakkında bilgiler de edineceksiniz. Doğumu huzur içinde gerçekleştirmek için olumlu görselleştirme tekniğini nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz. Her adımda bu duygulara odaklanıp korku ve ağrı hissinden uzaklaşmak için olumlu beklentilere yoğunlaşacaksınız.

Faydaları: Bu oldukça kişisel bir teknik olduğundan etkileri çok kuvvetlidir. Endişeli anne adaylarının doğum sonrasına ilişkin küçük endişelerinden kurtulmasında yol gösterici olacaktır.

Bonapace yöntemi

Doğal olanı ve babanın katılımını teşvik etmek için...

Felsefesi: Quebec kökenli bu yöntem (Bonapaç olarak okunur) farklı masaj, nefes ve görselleştirme teknikleriyle ağrıların tamamen kontrol altına alınmasıyla tıbbi müdahale ihtiyacını azaltmayı hedefler. Tekniğin başarısı büyük oranda eşinizin katılımına bağlı olduğu için onun da size eşlik etmesi büyük önem taşır.

Yöntem: Eğitim hamileliğin altıncı ayından itibaren bu teknikte uzmanlaşmış ebe ve doktorlar tarafından verilirken yöntemin daha iyi anlaşılması için katılımcılara ağrı mekanizmalarının öğretilmesi hedeflenir. Ardından da iki tip masaj tekniği öğretilir. Kasılmaları kontrol altına almak ve vücudun ağrılara karşı daha fazla endorfin salgılamasını sağlamak üzere parmak uçlarıyla rahim çevresindeki akupunktur noktalarına baskı uygulanır. Kasılmalar arasında bel bölgesine yapılan masajla da asıl rahatlama sağlanır. Doğuma ilişkin olumlu görselleştirme ile nefes alma teknikleri ise bu yöntemin tamamlayıcılarıdır.

Faydaları: Bu yöntem epidural doğumdan önce de uygulanabilir. Yakın bir dostunuzun veya akrabanızın doğuma eşlik etmesi yönteme oldukça insani bir boyut katar.

Doğum öncesi şarkı söyleme

Doğumdan önce rahatlamak ve rahatlatmak için...

Felsefesi: Müzik kulağınız olmasına gerek yok, önemli olan bu değil! Bu yöntemin özelliği bebeğinizi rahatlatan sesinizin yaydığı titreşimleri kullanması ve doğumun farklı aşamalarında rahatlamanızı sağlamasıdır.

Yöntem: Hamileliğin üçüncü ayından itibaren başlayabilen eğitimler uzman ebeler tarafından verilir. İlerleyiş, eğitimi veren uzmanlara göre değişkenlik gösterir. Bu yöntem, her şeyden önce, doğumu kolaylaştırmak üzere kasılmalar esnasında analjezik (ağrı kesici) etki gösteren ses dalgalarına ve (yanlış tondan girseniz bile şarkı söylerken yapmanız gerektiği gibi) nefes kontrolüne dayanır.

Faydaları: Doğumunuzu daha neşeli bir hale getirir. Ayrıca doğumhanedekiler de (ders almışlarsa) şarkı söyleyerek size yardımcı olabilir.

Havuzda hazırlık

Huzur banyosu...

Felsefesi: Bu yöntem suyun (rahatlatan ve hareketlerinizi kolaylaştıran) kaldırma kuvvetinden ve su içerisindeki (nefesinizi kontrol ederek stres ve ağrıları azaltmak için) nefes alma şeklinizden istifade etmenizi sağlar.

Yöntem: Hazırlıklara hamileliğin beşinci ayında başlanabilir, ancak bazı durumlarda bu yöntem tavsiye edilmediğinden daima doktorunuzdan onay almanız gerekir. Kendinizi rahatlamış ve hafiflemiş hissederken pelvisi açmak, sırt ve bağ doku ağrılarını rahatlatmak için geliştirilmiş farklı egzersizler yapmanız hedeflenir. Bu yöntem sayesinde nefes tutma eğitimleriyle nefesinizi kontrol etmeyi de öğrenirsiniz ve bu doğum esnasında işinize çokça yarayacak bir şeydir.

Faydaları: Bu, özellikle suda doğum yapmak isteyen anne adayları için tavsiye edilen bir yöntemdir. Ancak her durumda karın duvarındaki kasları zorlamadan güçlendirdiği için doğumun hızlanmasına yardımcı olacaktır.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet