İçeriği Atla

Koronavirüs ve Emzirme: Koronavirüs Anne Sütüyle Bebeğe Geçer Mi?

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

Koronavirüs ve Emzirme: Koronavirüs Anne Sütüyle Bebeğe Geçer Mi?

Koronavirüs Anne Sütüyle Bebeğe Geçer Mi?

Anne sütü, koronavirüs enfeksiyonu şüphesi veya tanısı olan annelerin bebekleri de dâhil olmak üzere tüm bebekler için en iyi besin kaynağıdır. Enfeksiyon tanısı konan anne, aşağıda belirtilen önlemleri aldığı sürece bebeğini emzirebilir.

Anne sütü, solunum yolu hastalıklarına karşı koruma sağlayan antikorlar içerir ve çeşitli immünolojik faydalar sunar. Emzirmenin çocuğun büyümesi, gelişimi ve sağlığı açısından önemli olduğunu ve yaşamın ileri evrelerinde obezite veya bulaşıcı olmayan hastalıklara karşı koruma sağladığını kanıtlayan araştırmaların sayısı giderek artmaktadır.

Şu ana kadar COVID-19’a neden olan virüs anne sütünde tespit edilmemiştir. Ancak bu hastalık yeni olduğu için mevcut kanıtlar sınırlı sayıda araştırmaya dayanmaktadır. Kamu sağlığı yetkilileri, virüsün nasıl yayıldığını ve annesi bu hastalığı taşıyan bebekler için ne tür risklere yol açtığını keşfetmeye devam ediyor. COVID-19 veya başka bir koronavirüs enfeksiyonu (Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu, SARS-CoV) olan kadınlarla yapılan sınırlı sayıdaki araştırmada anne sütünde virüs tespit edilmemiştir.

Kısa bir süre önce Çin’in Wuhan şehrinde yapılan bir araştırmada hamilelikleri sırasında COVID-19 geçiren altı hastadan ilk emzirme sırasında anne sütü örnekleri alındı ve bu örnekler test edildi. Tüm örneklerin koronavirüs test sonuçları negatif çıktı.

Ancak bu sonuçların doğrulanması için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Başlıca bulaşma riskinin enfeksiyon taşıyan annenin solunum yolundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Önemli bir nokta ise şu ana kadar edinilen deneyimlere göre COVID-19 hastalığının bebeklerde ve küçük çocuklarda genellikle ağır seyretmemesidir.

koronavirüs ve emzirme

Bebek Emziren Anneler Hangi Önlemleri Almalıdır?

Dünya Sağlık Örgütü’nün güncel rehberine göre, COVID-19 hastası olan kadınlar isterlerse aşağıdakiler de dâhil olmak üzere gereken önlemleri alarak bebeklerini emzirebilir:

1. Emzirme sırasında ağzını ve burnunu kapatan bir maske takmak ve solunum hijyenini sağlamak.

2. Bebeğe dokunmadan önce ve dokunduktan sonra ellerini su ve sabunla 20 saniye boyunca yıkamak.

3. Dokunduğu yüzeyleri düzenli olarak temizlemek ve dezenfekte etmek.

Anne ile yakın temas, emzirmenin erken başlaması ve yalnızca emzirme yoluyla beslenme bebeğin gelişimine katkı sağlayan unsurlardır. Bu nedenle anneler COVID-19 hastası olsalar bile bebeklerine dokunmaya, onları kucaklarına almaya, solunum hijyenini sağlayarak güvenli bir şekilde emzirmeye, onlarla ten tene temas kurmaya ve aynı odayı paylaşmaya teşvik edilir. Dünya Sağlık Örgütü genel olarak annelere bebeklerini ilk altı ay boyunca yalnızca emzirerek beslemelerini öneriyor. Anneler ilk altı aydan sonra iki yaş ve sonrasına kadar çocuklarını hem emzirmeli hem de besleyici ve sağlıklı gıdalarla beslemelidir.

Anne Emziremeyecek Kadar Hastaysa Ne Yapılmalı?

Anne COVID-19 nedeniyle bebeğini emziremeyecek kadar hastaysa sütü sağma, yeniden emzirme (bebeğin hiç emzirilmediği veya çok az emzirildiği bir dönemden sonra emzirmeye tekrar başlamak) veya onaylı süt bankalarına bağışlanan anne sütlerinden yararlanma gibi yöntemlerle bebeğine güvenli bir şekilde anne sütü vermek için destek almalıdır.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet