İçeriği Atla

Uzman Tavsiyesi: Beslenme

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

Uzman Tavsiyesi: Beslenme

İyi sindirim tabağınızda ne olduğuna bağlıdır.

Her iki hamilelikten biri yavaş sindirimden etkilenir. Bu durum beslenme şeklinizi gözden geçirmekle kolayca çözülebilir. Hem rahat etmek hem de hemoroid oluşumunu önlemek için gereklidir.

Kabızlık: Neden şimdi?

Hamileliğin başlangıcından itibaren progesteron akışı bağırsak hareketlerini yavaşlatmasına rağmen, kabızlık genellikle sindirim geçişinin yavaşladığı üçüncü üç aylık dönemde ortaya çıkar. Bu durum kendi içinde çok ciddi değildir ve kolayca açıklanabilir. Başta demir olmak üzere bazı besin takviyelerinde olduğu gibi, rahim tarafından kolona baskı yapılması bunun sebebi olabilir. Fakat bundan ziyade, daha az hareket etmeniz, biraz stresli olmanız ve çok da uygun olmayan yiyeceklere daha kolay yönelmeniz de sebepler arasındadır. Bu nedenle yapılacak ilk şey beslenme şeklinizi gözden geçirmek, yiyecekleri iyice çiğnemek, mümkünse her gün yarım saatlik yürüyüş yapmak ve tuvalette zaman geçirmektir. Ancak bu önlemler birkaç gün içerisinde sonuç vermediği zaman (veya ağrı ya da kanama olduğu zaman) doktor ilaç verecektir. Şimdi müshiller ile kendi kendinizi tedavi etmenin zamanı değil!

Hangi besinleri daha fazla tüketmelisiniz?

Su: Artık bulantılar geçmişte kaldığı için, sabah uyandığınızda büyük bir bardak oda sıcaklığında su içmeniz bağırsak hareketlerini hemen uyaracaktır. Ve gün boyunca yeterli miktarda su tüketmek (öğünler arasında) dışkıyı sulandırarak çıkmasını kolaylaştıracaktır. Tıbbi tavsiye üzerine yüksek magnezyum içeren sular da faydalı olabilir.

Yumuşak lifler: Meyve ve sebzelerde bulunan bu lifleri tüketmek her zaman doğru değildir. Sebzeler söz konusu olduğu zaman, taze fasulye, pişirilmiş havuç; meyve söz konusu olduğu zaman da pişirilmiş (kuru erik), olgunlaşmış (armut, şeftali) ve her zaman soyulmuş meyvelere yönelin.

Süt ürünleri: Özellikle yoğurt, yumuşak beyaz peynir gibi yüksek probiyotik içeriği olan yağsız süt ürünleri tavsiye edilebilir.

Tam kepekli veya yarı kepekli yiyecekler: Tam kepekli ekmek, makarna veya kahverengi pirinç bağırsak geçişini kolaylaştırır. Fakat bazen bazı kişilerin bağırsağı için zararlı olabilir veya damak tadına uygun olmayabilir. Yarı kepekli türleri iyi bir çözümdür.

Hangi yiyecekler tahrişe neden olabilir?

Bağırsak hassasiyetinin derecesi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ayrıca, bazı yiyecekler bağırsak hareketlerini yavaşlatmasına rağmen, bunun farkında olmak da kişiye bağlı olacaktır. Eğer herhangi bir etkileri yoksa, bunlardan kaçınmaya gerek yoktur. Ancak, ölçülü tüketim veya geçici olarak alternatifleri denemek en iyisidir.

Belirli lifler: Çok sert oldukları zaman, hassas bağırsakları tahriş edebilir ve fermantasyona neden olabilirler.

Baklagiller: Söz konusu olduğunda (mercimek, bezelye, nohut ve fasulye). Faydalarını kaçırmamak için, mercimeği tercih edin ve suda beklettikten sonra pişirin.

Sebzeler: “Güçlü bir tada” sahip olduğu söylenen sebzeler (bütün kabak türleri, kereviz, pırasa ve enginar) fermantasyon eğilimi gösterirler. Bunları ölçülü miktarda yemek veya yüksek vitamin içeriği nedeniyle bağırsak hareketlerine faydalı olabilecek sebzelerle değiştirmek (ıspanak, kabak, taze fasulye) daha iyi olabilir. Hassasiyet söz konusu olduğunda, şerit şeklinde kesilmiş çiğ sebzelerden oluşan aperatif yemekleri ve çiğ sebzeleri sınırlandırmak ve domates, salatalığı soymak ve çekirdeklerini almak da iyi olacaktır.

Meyve: Bu süre zarfında şu meyvelerden uzak durmak muhtemelen daha iyi olacaktır: her zaman kolayca sindirilemeyen doğal bir şeker olan sorbitol açısından zengin muz ve kiraz veya erik. Eğer çiğ elma sorun yaratıyorsa, pişirilmişi iyi bir alternatiftir. Tereddüt etmeden portakal, ananas veya üzüm tercih edin: yüksek vitamin ve antioksidan içeriğinden günlük olarak faydalanabileceğiniz meyve sayısı yeterince çoktur

Yağ ve baharatlar: Doymuş yağ tüketimini sınırlandırmanız (yağlı et, soğuk meze, aşırı zengin yiyecekler) ve doymamış yağlara yönelmeniz (somon, zeytinyağı ve kanola yağı) daha iyi olacaktır, çünkü bu yağlar kalp-damar sistem ve bağırsak geçişi için faydalıdır. Hassas bağırsaklar bazen yavaş sindirime neden olabilecek çeşni ve sert baharatları (salatalık turşusu, pul biber, kırmızıbiber, hardal) sınırlandırmalıdır.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet