İçeriği Atla

Bebek Masajı | Masaj Teknikleri Nelerdir?

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

Bebek Masajı | Masaj Teknikleri Nelerdir?

Masaj Teknikleri Nelerdir?

Bebeğinizin ayaklarına, sırtına, karnına bölgesel veya bütünsel masaj yapabilirsiniz. Masajda parmak uçlarınızla hafif dokunuşlarda bulunma, vücudunu sıvazlama ve ellerinizle dairesel hareketler yapma gibi kolay tekniklerden yararlanabilirsiniz. Masajı yapacağınız bölgeye göre bebeğinizi yüzüstü veya sırtüstü yatırmalısınız. Bebeğinizin aç olduğu veya kusma ihtimaline karşı yeni doyurduğunuz zamanlar masaj için uygun değildir. Bebeğinize doğrudan elinizle masaj uygulamanız onun sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Masaj sırasında ellerinizi bebeğinizin cildinde ileri geri ve aşağı yukarı rahatça hareket ettirebilmek amacıyla güzel kokulu bir bebek yağı kullanabilirsiniz. Yağın dokusu sayesinde bebeğinizin hassas teninin kızarmasını, kaşınmasını ve tahriş olmasını önlersiniz. Masajın daha konforlu olması için yumuşak bir zemin tercih ederek teknikleri nazik hareketlerle yavaşça uygulamalısınız. Özellikle banyo sonrası kıyafetlerini giydirmeden önce yapacağınız düzenli masajla ona uyku eğitimi verebilirsiniz. Masajla sakinleşen ve verimli bir uyku deneyimi yaşayan bebeğinizin gelişimine olumlu katkıda bulunmuş olursunuz. Bebeğinizin ve sizin beklentilerinizi karşılayacak masaj için uygun ortamı oluşturarak doğru tekniklerden destek almanız tavsiye edilir.

Bebeklere Masaj Nasıl Yapılır?
bebek masajı

Masaj sırasında müzik açarak ortamı hazırlayabilirsiniz. Masajda destek alacağınız doğal, ciltle uyumlu, kaliteli bebek yağı veya nemlendirici kullanmalısınız. Bebeğinize masaj yapmadan önce ellerinizin temiz olduğundan emin olmalısınız. Tırnaklarınızdaki ojeleri ve nemlendirici kreminizi siliniz. Bebeğinizin narin tenine zarar vermemek için takılarınızı çıkarmanız ve tırnaklarınızı kısaltmanız gerekir.

Böylece bebeğinizin teninin kızarmasını ve yaralanmasını önleyebilirsiniz. Ilık oda sıcaklığına sahip ve masajın bölünmemesi için rahatsız edilmeyeceğinizden emin olduğunuz bir yer tercih etmelisiniz. Bebeğinizi yatıracağınız zemin yumuşak yapıda olmalıdır. Masajın etkisiyle bebeğiniz hareketleneceği için herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek adına önceden güvenlik önlemleri alınız.

Yüksek olmayan yerde masaj yapmak veya bebeğin etrafına yastık koymak gibi yöntemlere başvurabilirsiniz. Bebeğinizin kıyafetlerini çıkarırsanız kendisini daha iyi hisseder. Masaj yaparken yavaş ve nazik hareket ederek birkaç dakikayı aşmamanız tavsiye edilir. Her seferinde bebeğinizin tüm vücuduna masaj yapmanıza gerek yoktur. Masaja başladığınız bölge bitmeden bir diğerine geçmemeniz önerilir.

Bebeklere Sırt Masajı Nasıl Yapılır?

Bebeğinizi yumuşak battaniye veya ortopedik yastık kullanarak yüzüstü yatırıp masaja hazır konuma getiriniz. Bebeğinizin başını rahatça nefes alabilmesi amacıyla yan tarafa çeviriniz. Parmak uçlarınızı kullanarak sırtına hafif dokunuşlarda bulunabilirsiniz. Ellerinizi yukarıdan aşağıya doğru süpürür şekilde hareket ettirerek yavaşça sırtını sıvazlayınız. Ensesinden başlayarak ileri geri olmak üzere hareketi devam ettiriniz. Hareketleri yaparken bebeğinizin hassas omurgasına ve bel çukuruna baskı yapmamaya dikkat etmelisiniz.

Bebeklere Ayak Masajı Nasıl Yapılır?

Ayak sağlığının çok önemli olması sebebiyle pratik birkaç hareketle masaj yapmalısınız. Ayak altındaki noktalar uyarıldığı zaman beyne olumlu sinyaller giderek bebeğinizin rahatlamasını sağlar. Huysuz ve sürekli ağlayan bebeğinize ayak masajı yaparak onu sakinleştirebilirsiniz. Öncelikle bebeğinizi sırtüstü yatağının üzerine yatırınız. Bir elinizle ayağını, bileğinin arka kısmından kavrayarak havaya kaldırınız. Sonra diğer elinizin başparmağıyla ayağının alt kısmına hafifçe bastırarak dairesel hareketler çiziniz. Ayak parmaklarını da hareket ettirerek masajı bitiriniz. Uygulamayı her iki ayakta sırasıyla yapınız.

Bebeklere Gaz Masajı Nasıl Yapılır?

Ana besin olarak süt tüketen bebeklerde fazla laktoz alımı veya yanlış emzirmeyle hava kaçırma sonucu bebeklerde gaz, şişkinlik gibi problemler oluşabilir. Gazını doğal yollarla çıkaramayan bebekler ağrı çektikleri için huysuzlanarak ağlamaya başlar. Bebekler ve dolayısıyla ebeveynler için oldukça sıkıntılı bir süreç olan bu durumda gazını çıkarabilmesi amacıyla masaj yaparak ona destek olmalısınız. Bebeğinizi güçlü kolunuzun iç kısmına yüzüstü yatırarak elinizle sıkıca bacak arasından kavrayınız. Diğer elinizle ise gazı çıkana kadar sırtına hafifçe vurunuz. Bebeğinizi sarsmadan ve sıkmadan işleme devam ediniz. Kusma ihtimaline karşı yanınızda bir bez bulundurabilirsiniz.


Bebeğin Kakasını Yapması İçin Masaj Nasıl Yapılır?
bebek masajı

Bebeğiniz kabız olduysa ve kakasını yapmakta zorlanıyorsa bazı kolay hareketler uygulayarak tuvaletini yapmasına yardım edebilirsiniz. Bebeğinizi alt değiştirme minderinin üzerine sırtüstü yatırınız. Ellerinizin avuç içlerini birbirine sürterek ısıtınız. Isınan ellerinizi bebeğinizin karnı üzerinde bastırmadan bekletiniz. Dairesel hareketlerle ellerinizi karın bölgesinde gezdiriniz. Daha sonra bacaklarını tutup havaya kaldırarak karnına doğru itip çekmelisiniz. Bu işlemi birkaç defa tekrarlayınız. Böylece sindirim sistemi harekete geçerek kısa bir sürede kakasını yapar. Bebeklerde kabızlık olmasını beklemeden düzenli olarak bu masajı uygulayarak sindirim siteminin doğru çalışmasını sağlayabilirsiniz.


Masajın Faydaları Nelerdir?

  • Masaj esnasında hassas dokunuşlar aranızdaki bağı güçlendirir
  • Banyo sonrası masaj, vücudunu gevşeterek uyumasını kolaylaştırır.
  • Masaj sırasında salgılanan hormonlar stresi azaltır.
  • Doğru teknikle yapılan masaj sindirim sistemini olumlu etkiler.
  • Aranızdaki etkileşim bebeğinizin sosyal gelişimine katkıda bulunur.
  • Masajla bebeğinizin esnekliği artar ve daha dayanıklı olur.
  • İleride ortaya çıkabilecek duruş bozukluklarını önleyebilirsiniz.
  • Düzenli masajla bebeğiniz kendi vücudunun farkına varır.
  • Zihinsel ve bedensel gelişimine yardım eder.
  • Nazik masaj bebeğinizin cilt dokusuna iyi gelir.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet