İçeriği Atla

Bebeklerde ve çocuklarda güneş yanığı oluştuğunda cilt nasıl rahatlatılır?

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

Bebeklerde ve çocuklarda güneş yanığı oluştuğunda cilt nasıl rahatlatılır?

Güneş yanığı nedir?

Cildimiz kırmızıya döndüğünde ve acı hissettiğimizde güneş yanığımız olduğunu biliyoruz. Fakat bu durum bilimsel olarak nasıl açıklanır? Güneş yanığı, UVB ışınlarının cilt hücrelerinin üst tabakasına (epidermis) zarar vermesinden kaynaklanan bir radyasyon yanmasıdır. Farklı faktörler güneş yanığı riskini değiştirebilir, ancak güneş yanığı meydana geldiğinde de bu durum cilde zarar verir.

Güneş yanığı neden bebeğiniz için zararlıdır ?

Herkes güneş yanığı riski altındadır. Ancak bebeklerin cildi bizimki kadar gelişmiş veya olgun değildir, bu da onları cilt hasarına karşı daha duyarlı hale getirir. Bebeklerin ciltleri, güneş ışınlarını daha yoğun bir şekilde emebilir ve bebeklerde güneş yanığı daha kısa sürede görülebilir. Bebek ve küçük çocukların güneş yanıkları sadece acı verici olmakla kalmaz, aynı zamanda huzursuz olmalarına da sebep olabilir.

Hepimizin farklı cilt fototipleri olduğu için bebekler de güneş ışığı altında eşit değildir. Küçük çocuğunuzun cildini korumak ve uzun süreli cilt hasarlarından kaçınmak için onu güneşin UVB ışınlarından korumanız gerekecektir.

Bebeklerde güneş yanığı olması durumunda ne yapılmalı ? Hangi güneş yanığı durumunda doktor ile iletişime geçilmeli ?

Güneş yanığı olması durumunda yapmanız gereken ilk şey, çocuğunuzun güneş yanığının hafif veya şiddetli olup olmadığını belirlemektir. Çoğu zaman, güneş yanığı çok fazla değildir ve tıbbi yardım gerektirmez. Ancak çocuğunuz acı çekiyor gibi görünüyorsa ve aşağıdaki belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa ciddi güneş yanığı ile karşı karşıya olabilir. Bu durumda, kesinlikle bebeğinizin doktorunu aramalısınız.

  • kabarma
  • ateş
  • titreme
  • kusma
  • baş ağrısı veya uyuşukluk

Öte yandan, yüzeysel bir güneş yanığı genellikle cilt kızarıklığı, hafif kabarık ve hassas cilt belirtileri gösterir. Çocuğunuz yukarıdaki ciddi semptomlardan herhangi birini göstermiyorsa, evde bebeğinizle kalmak ve güneş yanığını tedavi etmek için aşağıdaki uygulamaları takip etmenizde fayda var.

Bebeklerde Güneş Yanığını Hafifletmek için 7 kolay ipucu

1) Bir süre Güneşten uzak tutun !

Bu, bir çare olmaktan çok, bir hatırlatma gibi görünebilir, ancak güneş yanığı oluştuktan sonra birkaç gün boyunca güneş ışınlarından kaçınmanız gerekir. Ekstra UV maruziyeti, hafif bir güneş yanığını ciddi ve şiddetli bir yanığa dönüştürebilir.

2) Serin bir banyo yapmayı deneyin

Serin su yanıkları yatıştırır. Serin su küçük çocuğunuzun cildini rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Çocuğunuzun cildini kurulamayı unutmayın. Ancak kurularken kesinlikle ovalamaktan kaçının! Banyodan sonra çocuğunuzun yanmış cildini tahriş etmeyecek şekilde ona bol giysiler giydirin.

3) Güneş yanığı üzerinde serin bir kompres uygulayın.

Temiz ve yumuşak bir bez alıp soğuk suyla ıslatarak da aynı etkiyi verebilirsiniz (musluk suyu tercih edilebilir, su çok soğuk olmamalıdır). Islak bezi sıkın, bebeğin güneş yanığı oluşan cildine nazikçe yerleştirin ve biraz bırakın. Bu işlemin bebeğinizi kısa sürede rahatlatacağını göreceksiniz.

4) Yatıştırıcı kremleri, bol kullanın !

Güneş yanığını yatıştırmak ve tedavi etmek için bebeğin cildine özel yatıştırıcı krem veya losyonla cildini nemlendirin. Bebeğinizin cildini nemli tutmak önemlidir. Güneş yanığını iyileştirmek ve küçük çocuğunuzu rahatlatmak için güneş sonrası losyonları kullanarak da onu sevindirebilirsiniz.

5) Bebeğinize bol su içirin !

Ekstra güneşe maruz kalma, dehidrasyona sebep olabilir. Çocuğunuza bol miktarda sıvı verin. Bu sıvı anne sütü veya kullanıyrsanız mama ve su olabilir. Bebeğinize sıvı vermek doğal olarak cildin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur ve kaybedilen sıvıların yerini alır.

6) Hafif cilt bakım ürünleri kullanın

Bebeğinizin zaten hassas olan cildini daha fazla tahriş etmek istemediğiniz için, bebeğinizin cildini temizlemek, yıkamak ve yatıştırmak için en hafif, kokusuz ve bebekler için güvenli cilt bakım ürünlerini kullandığınızdan emin olun.

7) Kabarcıklara dokunmaktan kaçının

Güneş yanığı daha şiddetli ise kabarcıklar görünebilir. Onları patlatmaya çalışmayın! Bu enfeksiyon olasılığını artıracaktır.

Tüm ipuçlarını okuduğunuza göre, siz ve küçük çocuğunuzun daha iyi olacağından eminiz. Tüm bu durumların oluşmaması için en önemli kurala uyun ve çocuğunuzu güneşten koruyun.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet