İçeriği Atla

Baba olmak

Son Güncelleme 18, Mayıs, 2023

Baba olmak

Dokuz ay bekledikten sonra bebeğiniz nihayet doğdu. Baba oldunuz! Çocuğunuzun doğumu büyük bir neşe kaynağı ve hayatınızı tamamen değiştiriyor. İzlemekten bıkmadığınız bu küçük ve savunmasız varlıkla ilgili düşüncelerinizin tamamı değişiyor. Birkaç saat içinde bir çiftten bir aileye dönüştünüz. Yeni bir sayfa açıldı ve yeni bir hayat başladı!

Bebeğinizle yaşadığınız bu ilk ayları huzur içinde geçirmek ve bu olağanüstü dönemin tadını çıkarmak için ipuçlarımızı okuyun.

- Bir çiftten bir aileye dönüşmek

Bebeğinizin doğumu harika bir şeydir. Ancak bu aynı zamanda büyük bir karmaşaya da sebep olabilir. Partnerinizle kurduğunuz dengeli ilişki bundan etkilenebilir. Bir çiftten bir aileye dönüşüyorsunuz ve herkesin yerini ve oynayacağı rolü yeniden tanımlaması gerekiyor. Bu çiftin bir parçası olarak bebeğinizle ve geniş ailenizle birlikte yeni bir denge kurmak için kendinize biraz zaman tanıyın.

- Rolleri yeniden tanımlamak

Ebeveyn olarak yeni sorumluluklarınızı huzurla yönetmeniz için eşinizle sağlam bir ilişkiye sahip olmanız hayati öneme sahiptir. Bu çocuğu dünyaya birlikte getirdiniz ve ona birlikte bakmanız gerekiyor! İlk aylarda partnerinizin hamileliğin ve doğumun getirdiği yorgunluktan kurtulmak için sizin yardımınıza ihtiyacı olacak. Günlük işlerin yapabildiğiniz kadarını kendiniz yapın ve çocuğunuzla zaman geçirmek için hiçbir fırsatı kaçırmayın. Baba olmak ayrıca partnerinizin geçici bir süre için size daha az zaman ayırabileceğini kabul ettiğiniz anlamına geliyor. İlk aylarda bebeğinizle fazlasıyla yakın olması tamamen normaldir. Bu zamanla değişecek. Çocuğunuzla ilgilenerek ve onunla bir ilişki kurarak kendi rolünüzü belirleyin. Zamanla sizin, partnerinizin ve bebeğinizin arasında üçünüzün de dâhil olacağı bir ilişki oluşacaktır. Eşinizle aranızdaki ilişki, bebeğiniz için en az ikinizin onunla olan ilişkisi kadar önemlidir. Bir çocuk için babası, annesinin arzuladığı adamdır. Bu nedenle eşinizin hayatındaki rolünüz, baba rolünüzü daha da pekiştirir. Daha önce çocuk sahibi olduysanız, ebeveyn olarak edindiğiniz deneyimler sayesinde tüm bu değişikliklere ayak uydurmanız muhtemelen daha kolay olacaktır. Ancak büyük çocuklarınızın bu yeni bebeğe nasıl tepki gösterdiğine dikkat edin. İlgileniyorsanız tavsiye sayfamıza göz atabilirsiniz.

- Çocuğunuzun hayatında kendinize bir rol belirlemek

Bazı babalar, partnerlerinin hamileliği sırasında çocuklarıyla duygusal bir bağ kurabilse de bazılarının çocuklarıyla bir ilişki kurmak için doğumu beklemeleri gerekir. Herkesin baba olma şekli farklıdır. Çocuğunuz doğduğunda muhtemelen bir duygu dalgasıyla dolmuş olacaksınız. Kendi hızınızda ilerleyin. Ağlayın, çocuğunuza sarılın, onu seyredin. Çocuğunuzla aranızda güçlü bir bağ kuracak olan bu duygu patlamasını kontrol etmeye çalışmayın. Bebeğiniz annesinin göğsünde yatarak biraz zaman geçirdikten sonra ya da annesi özel tıbbi tedaviye ihtiyaç duyuyorsa doğumun hemen ardından tişörtünüzü çıkarıp bebeğinizi göğsünüze yatırın. Böylece onu ısıtabilirsiniz, bu sırada o da babasını keşfedebilir. Bu yakın temas ikiniz arasında gelişen bağın güçlenmesine yardımcı olur. Bebeğinizi kendi başınıza tutamayacak kadar acemi olduğunuzu hissediyorsanız bir ebeden onu kollarınıza bırakmasını isteyin.

Doğumun ardından yeni doğmuş bebeğiniz kendini tamamen yeni ve yabancı bir dünyada bulur. Onu bu yeni dünyada evinde hissettiren ilk şey, mükemmel bir şekilde güvende ve korunmuş hissettiren annesinin göğsüdür. Ancak sizin de oynamanız gereken önemli bir rolünüz var. Çocuğunuza yaklaşın ve hem ona hem de annesine sarılın. Çevresinde yaratacağınız küçük alanda, annesinden uzakta bile olsa dünyanın çok da düşmanca bir yer olmadığını anlayacaktır. Bir rolünüzün olduğunu unutmayın ve misafir gibi hissetmemeye çalışın.

İlk birkaç ayda geceleri uyanıp durmaktan yorulacaksınız; bunun sizin üzerinizde büyük bir etkisi olabilir. Uykusuz olduğunuzda tüm zorluklar, ufacık olanlar bile çok daha ciddi görünür. Yorgunluğun sebep olabileceklerini küçümsemeyin. Çocukları 4-6 aylık olan babaların %50’si depresyona girer ve bunun temel sebebi yorgunluktur. Yorgun hissediyorsanız bir ebeyle veya doktorunuzla görüşerek yardım almaktan çekinmeyin. İlgileniyorsanız “Uyku ve bebeğiniz” konulu Uzman Dosyamıza göz atabilirsiniz.

Bebeğinizin ilk birkaç ayında onunla düzenli olarak uzun süreli fiziksel temas kurmalısınız. Bu onunla güçlü bir bağ kurmanız için hayati öneme sahiptir. Sarılın, kucağınızda veya kanguruda taşıyın, uyutmak için sallayın, yıkayın, bezini değiştirin. Erkekliğinizin anaç bir yanının olduğunu kabul edin ve bunu gösterin. Çocuğuna bakan bir baba kadınsı değildir. Başta kendinizi acemi hissetseniz de zamanla kendi yöntemlerinizi geliştireceksiniz. Bu, kendinizi çocuğunuzun babası olarak tanımlamanıza yardımcı olacak.

Partneriniz çocuğunuzu emzirmeyi seçtiyse, bu özel ilişkiden dışlandığınız hissine kapılmadan onu destekleyin. Partneriniz, çocuğunuza mümkün olan en iyi beslenmeyi sağlayacaktır ve bunu yapabilmesi tamamen babanın buna verdiği tepkiye bağlıdır. Bebeğiniz katı gıdalara geçtiğinde veya rejimini biraz çeşitlendirmek istediğinizde onu siz de besleyebileceksiniz.

Oyunlar genellikle babaların çocuklarıyla iletişim kurması için çok iyi bir yoldur. İlk aylardan başlayarak yeni doğmuş bebeğinizle yapabileceğiniz eğlenceli etkinlikler icat edin ve onunla gülmekten keyif alın. Böylece ömrünüzün sonuna kadar hatırlayacağınız harika, eğlenceli anılarınız olacak!

- Babalık izni

Ülkemizde babalar, 5 gün ücretli "babalık izni" kullanabiliyorlar. Bu fırsattan en iyi şekilde yararlanmaktan çekinmeyin. Bu zamanı çocuğunuzun ilk günlerinde günlük hayatınızı onunla paylaşarak ve bu eşsiz deneyimin tadını çıkararak değerlendirin. Ayrıca doğumdan sonra dinlenmeye fazlasıyla ihtiyaç duyacak olan partnerinize de yardım etmiş olacaksınız.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet