İçeriği Atla

Banyonuzdaki İsraf ve Harcamaları Azaltmak İçin 6 Yöntem

4 dakika okuma süresi; Son Güncelleme 23, Şubat, 2024

banyo israfı
İçindekiler
Banyonuzdaki İsraf ve Harcamaları Azaltmak İçin 6 Yöntem Banyo yapma sıklığınızı azaltarak su tasarrufu yapın Su israfını önlemek için duşta harcadığınız süreyi azaltın Ellerinizi ve yüzünüzü yıkarken, dişlerinizi fırçalarken musluğu kapatın Kremlerinizi ve diğer akışkan ürünlerinizi sonuna kadar kullanın, ürün... ve para israfından kaçının! İsraftan kaçınmak için çok amaçlı ürünleri tercih edin Geri dönüşümü düşünün

Banyonuzdaki İsraf ve Harcamaları Azaltmak İçin 6 Yöntem

​​Tıpkı 1 Ocak gibi Eylül ayındaki okul yılı başlangıcı da yeni kararlar almak için MÜKEMMEL bir zaman kuşkusuz. Artık klasikleşen “Daha iyi beslenilecek ve uyunacak” (ya da aslında sadece “uyunacak”...) kararı başı çekiyor olsa da “daha kaliteli ve az ürün tüketilecek” kararına da çoğu zaman öncelik veriliyor. 

Özellikle oldukça fazla malzeme kullanmaya yatkın olduğumuz şu günlerde (anaokuluna* başlayan her çocukla aylık yaklaşık 224€). Peki burada karşınıza çıkan zorluk ne? Daha çevre dostu bir rutin oluşturmak adına aile hayatınızı zorlaştırmayacak doğru kararlar almak. Yani endişelenmeyin, bu yazıda sifonsuz kompost tuvaletlerden veya yağmur suyu toplamaktan bahsetmeyeceğiz - çocukların ve ailelerin kolaylıkla uygulayabilecekleri basit rutinlerden bahsedeceğiz sadece.

1. Banyo yapma sıklığınızı azaltarak su tasarrufu yapın

1.-BANYO-YAPMA-SIKLIGINIZI-AZALTARAK-SU-TASARRUFU-YAPIN_1024X586PX[2]

Yaptığınız banyoların sıklığını azaltır ve küveti daha az suyla doldurursanız bir gün içinde sudan kayda değer oranda tasarruf etmiş olursunuz.

Su israfına neden olan 1 numaralı sebep banyo yapmak olsa gerek. Yine de banyo yapmanın pek çok artısı da mevcut: bebeklerin duyu gelişimine doğumdan itibaren katkı sağlar, çocukların rahatlamasına yardımcı olur, hayal güçlerinin gelişmesi için de harika bir an oluşturur... Kısacası olmazsa olmaz bir yönü var. Özellikle de küçük çocukları yıkamanın en kolay yolu olduğu için.

Çevreye yararlı israf karşıtı alışkanlıklar

  • Bir küvet daraltıcı edinin ve kullandığınız su oranını azaltın
  • Banyo yapma sıklığını azaltın ve 2 yaşından büyük çocukları haftanın birkaç günü hızlı duşlarla yıkamayı tercih edin
  • Eğer yaşları birbirinin yakınsa kardeşleri aynı küvette beraber yıkayın

2. Su israfını önlemek için duşta harcadığınız süreyi azaltın

2.-SU-İSRAFINI-ÖNLEMEK-İÇİN-DUŞTA-HARCADIĞINIZ-SÜREYİ-AZALTIN_1024X586PX[2]

15 dakikada alınan sıcak bir duşun banyo yapmaya nazaran daha çevre dostu olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Yanlış!

Su israfından kaçınmak için duşlarınızın süresini 5 dakikaya düşürün. © Mustela

Duşun altında 15 dakikadan uzun süre kalırsanız banyo yapmış kadar çok su harcayacağınızı biliyor muydunuz?

150-200 litre arası su

Banyo yaparken ortalama harcanan su miktarı bu kadar, 5 dakikalık bir duş esnasında ise 60-80 litre arası su harcanıyor...

İsraf karşıtı çevre dostu alışkanlıklar

  • Duşta harcadığınız süreyi azaltın: en fazla 5-8 dakika arası
  • Su tasarruf aparatı edinin: duş başlığı ve hortumunun arasına yerleştirilen bu küçük aparat sayesinde sabunlanırken suyu kapatabilir ve ayarladığınız sıcaklık ve şiddette tekrar açabilirsiniz.

Marion’dan ipucu

12, 5 ve 5 yaşlarında 3 çocuk annesi

“Kızlarım banyo yapmaya bayılıyor. Duşları onlar için daha heyecan verici bir hale getirmek adına “hızlı duş alma yarışması” düzenliyorum. Okuldan sonra hızlıca yıkanıyorlar, amaçları mümkün olduğunca kısa sürede sabunlanmak oluyor. Bu sayede akşam rutinimiz rahatlıyor ve banyo yapma işini cumartesi gecesine bırakmış oluyoruz.”

3. Ellerinizi ve yüzünüzü yıkarken, dişlerinizi fırçalarken musluğu kapatın

3.-el-yüz-yıkama_1024X586PX[2]

15 dakikada alınan sıcak bir duşun banyo yapmaya nazaran daha çevre dostu olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Yanlış! 

Su israfından kaçınmak için duşlarınızın süresini 5 dakikaya düşürün. © Mustela

Aile seviyesinde en büyük farkı sağlayan alışkanlık musluğu kapatmak olacaktır şüphesiz. Diş fırçalamadan el yıkamaya kadar her evde kayda değer oranda su israf edilebiliyor! Ufaklıklarınıza güvenin, kısa sürede bu alışkanlığı kapacaklardır. Hatta sizlere uyarı yapan taraf onlar bile olabilir!

15 litre- Ellerinizi yıkarken sabunlama esnasında musluğu kapatarak her seferinde bu kadar sudan tasarruf edebilirsiniz.

10 kez el yıkama=bir küvet!

5 damla- Oranında suyun her gün tasarruf edilmesi, her yıl israf edilen sudan 292 galonun tekrar toplanması için yeterli (yaklaşık 1110 litre).

4. Kremlerinizi ve diğer akışkan ürünlerinizi sonuna kadar kullanın, ürün... ve para israfından kaçının! 

4.-KREMLERİNİZİ-VE-DİĞER-AKIŞKAN-ÜRÜNLERİNİZİ-SONUNA-KADAR-KULLANIN,-ÜRÜN...-VE-PARA-İSRAFINDAN-KAÇININ!---_1024X586PX[2].png

Ürünün içinde kalan ve ulaşamadığınız kısımları kullanabilmek için şişesini kesin. Bu şekilde hem bakım ürününden hem de paradan tasarruf edebilirsiniz! © Mustela

Para açısından fark yaratabilecek ufak bir alışkanlık daha...: çöpe atmadan önce şişe veya tüplerinizin içindeki tüm ürünü alın!

Çevreye yararlı israf karşıtı alışkanlıklar

  • İçinde kalan ürünü almak için kabını kesin ve o kısmı küçük bir tabak veya tekrar kullanılabilen cam bir kapta muhafaza edin (etiketlerini çıkartmanız yeterli).

5. İsraftan kaçınmak için çok amaçlı ürünleri tercih edin

5.-İSRAFTAN-KAÇINMAK-İÇİN-ÇOK-AMAÇLI-ÜRÜNLERİ-TERCİH-EDİN_1024X586PX[2].png

Hem tüm aile için bir sabun hem de bebeği VE annenin makyajını temizlemek için micellar su! © Mustela

Çocuklarınızın bavullarını hazırlarken ailenizin kaç tane bakım ürünü kullandığını saydınız mı hiç? Jeller, kremler, şampuanlar, micellar sular... Ailenin her üyesinin kendine ait bir seti olması banyonuzun ufak bir market gibi görünmesine sebep olabilir!

Çevreye yararlı israf karşıtı alışkanlıklar

  • Çok amaçlı ürünleri tercih edin. Bir ürün iyiyse tüm aile için iyidir. Söz konusu bir temizleme jeli, (sizin atopik cildinize iyi gelen ürün çocuklarınıza da uygun olacaktır) kuru bölgelerde kullanılan bir krem (yüzü, elleri, dudakları nemlendiriyor olabilir...) veya bir bebeğin poposunu temizlemeye ve makyaj çıkarmaya yarayan bir micellar su olabilir (gözler dahil!). Bizden bir ipucu: parfümsüz veya doğal kokulu ürünler herkese uyacaktır!

6. Geri dönüşümü düşünün

6.-GERİ-DÖNÜŞÜMÜ-DÜŞÜNÜN_1024X586PX[2]

Islak mendiller çocuklara ve ebeveynlerine büyük kolaylık sağlıyor, aynı şey yıkanıp tekrar kullanılabilen bezler için de geçerli: hem çok pratik hem kullanımı kolay! © Mustela

Makyaj pamuğu veya ıslak mendil gibi tek kullanımlık ürünlerin kullanımını azaltmak da “daha kaliteli ve az ürün tüketmek” adına yapabileceğiniz şeylerden bir diğeri. “Azaltmaktan” kastımız tamamen bırakmak değil. Çünkü bebeğinizin bezi yolda giderken sızıntı yapacak olursa bir ıslak mendil oldukça işinize yarayabilir mesela!

%9- 2015 yılından bu yana üretilen 6,9 milyar ton plastik atığın geri dönüştürülme oranı.

Çevreye yararlı israf karşıtı alışkanlıklar

  • Daha kolay geri dönüştürülebilecek şekilde tasarlanmış ürünleri tercih edin. Bunlara örnek olarak ahşap diş fırçaları, bambu ve doğa pamuktan yapılmış temizleme bezleri ve hatta doğada çözünebilen ve gübreleşebilen ıslak mendiller verilebilir. İşi bir adım daha ileri götürmek isterseniz, makyaj pamuklarınızı yıkanıp tekrar kullanılabilen versiyonlarıyla değiştirebilir ve ailecek kullanabilirsiniz.

Bu makaleyi indirip evdekilerle paylaşın. Böylece bu küçük alışkanlıkları günlük hayatınıza ailecek dahil edebilir ve çocuklarınızı daha bağımsız olmaya teşvik edebilirsiniz!

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet