• 1.250 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!

  • 1,250.00TL daha alışveriş yaptığınızda kargo bedava!
    • #Bebek Bakımı ve Gelişimi
    • #Büyüme ve Gelişim

    15 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

    Güncellendi Kasım 13, 2024
    15_ay_cover_1048X964PX_18682916-7745-4ad2-9834-023364e7ba64 - Mustela Türkiye - 1

    15 Aylık Bebek Gelişimi

    Bebeğinizin dünyaya geldiği ilk andan itibaren sağlıklı bir gelişim süreci geçirmesi oldukça önemlidir. Bu durum, her şeyden önce bebeğinizin yaşından beklenen gelişim evrelerini tamamlaması anlamına gelir. Bebeklerin ay dönümlerine göre beklenen tüm gelişim aşamaları doktorlar, psikologlar, dil gelişimciler gibi birçok uzmanlık alanının üzerinde çalıştığı önemli bir konudur. Siz de bu çalışmalar doğrultusunda bebeğinizin gelişimini takip edebilir, gerekli aşamalarda doktorunuza danışabilirsiniz.

     

    15 Aylık Bebeğin Gelişimi

    15 aylık bir bebek fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak yeni bir aşamaya geçmiştir. Artık daha sağlam attığı adımları ile dünyaya farklı bir pencereden bakar. Nesneler üzerindeki algısı değişir. Görsel ve işitsel gelişimi ile çevredeki uyaranlara dışa dönük tepkiler verir. İletişim kabiliyeti artar. Öğrendiklerini sesle ya da hareketle göstermekten keyif almaya başlar. Kısacası, bebeğiniz 15. ayına bastığında karşınızda daha hareketli, tepkilerini daha net göstermeye başlayan, meraklı ve sosyal bir birey görürsünüz.

     

    15 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?

    15 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur_1024x586pxl[2].jpg

    Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalara göre 15 aylık bir çocuğun bir önceki ay ile karşılaştırıldığında ortalama 2 kg. alması ve 1,1 cm uzaması beklenir. Özellikle bacak kaslarındaki güç artışı ile desteksiz adım atabilmeye başlar. Duyu organlarının algı kapasitesi artar. Beyin hızla gelişir. Diş gelişimi devam eder. Henüz çıkmadıysa bu dönemde çıkabilecek dişler, azı dişleridir.

     

    15 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı?

    Dünya Sağlık Örgütü optimum yaşam standartlarına sahip bir bebeğin cinsiyetine ve yaşına göre gelişim süreci üzerinde çalışmaktadır. Çalışmaları doğrultusunda ise Çocuk Büyüme Standartlarını oluşturmuştur. Bu standartlara göre, 15 aylık bir kız çocuğunun ortalama ağırlığı 9,6 kg ve boyu 77,5 santimdir. Erkek çocuk için ise ortalama ağırlık 10,3 kg ve boyu 79,1 santimdir.

     

    15 Aylık Bebek Günde Kaç Öğün Yemeli?

    15 aylık bir bebek sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde 3 öğün yemek yemelidir. Bu öğünlerin arasında günde iki ya da üç kez ara öğün planlanmalıdır. Yemek saatlerinin rutin olarak planlanması, bebeğinizin yemekleri daha kolay kabullenmesini sağlar.

     

    15 Aylık Bebek Nasıl Beslenmelidir?

    15 aylık bir bebeğin kesici dişleri çıkmıştır. Bu sayede, koparılabilecek besinler tüketmeye başlayabilir. Yemek seçmeye başlaması ise en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Bu durum yemek rutini oluşturamamış bebeklerde daha sık görülür. Bu aylarda, bebekler alışık oldukları yemeklere odaklanır. Yeni tatlara karşı daha mesafelidir. Böyle bir sorun yaşıyorsanız, öncelikle bunun çok normal olduğunu bilmelisiniz. Bebeğinizin yemek konusundaki bu tutumu karşısında endişelenmeniz gerekmez. Yine de farklı yöntemlerle her bir doğal besinin tadına bakmasını sağlayabilirsiniz.

    • Bebeğiniz için yeni olan bir besini, en sevdiği yemeklerle birlikte az miktarda vermeyi deneyin.
    • Eğer bebeğiniz bir yemeği yemek istemediyse ısrarcı olmayın. Birkaç hafta sonra yeniden deneyin.

     

    15 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

    15 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi_1024x586pxl[2].jpg

    15 aylık bir bebek çok hızlı bir şekilde sosyal gelişim sağlar. Daha önceki aylara göre duygularını daha dışa dönük şekilde ifade eder. Sevgisini öperek ve sarılarak gösterir. Heyecanlandığında ellerini çırpar. Karşısındaki kişinin mimik ve ifadelerini taklit etmeye çalışır. Yaşıtları ile aynı ortamda, zaman zaman ortak oyunlar oynamaya başlar. Ebeveynleri de oyununa katmak ve onlarla küçük oyunlar oynamak isteyebilir.

     

    15 Aylık Bebeklerde Sosyalleşme Problemleri ve Agresif Tavırlar

    Bu aylarda çocuklar dünyayı keşfetmeye, bağımsız hareket edebilmeye başlarlar. Bu bağımsızlık, başlangıçta agresif tavırlar sergilemelerine neden olabilir. Sosyalleşme konusunda acele edilmemesi gerekir. Bebekler kendilerini bile yeni tanırken, başka çocukları bir oyuncaktan farksız görebilir. İlgilenmeyebilir ya da oyuncaklara davrandıkları gibi agresif hareketler sergileyebilir.

     

    Agresif tavırların önüne geçmenin yolu kesinlikle cezalandırmak değildir. Ceza kavramı bebeklerde daha geç dönemde algılanan bir kavramdır. Erken dönem uygulamaları, cezaya bir tür oyun algısı yaratır ve etkisini ortadan kaldırır. Agresif tavırlar karşısında hayır gibi olumsuz kelimeler kullanmayın. Neyi yapmamasından çok, neyi yapması gerektiğine odaklanın.

     

    15 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

    Bebeklerin zihinsel gelişimi, bulundukları çevre ile doğrudan ilişkilidir. Yine de ortalama olarak değinilirse 15 aylık bebekler iki nesneyi ya da bloğu üst üste koyabilir. Telefon, kitap gibi nesnelerin nasıl kullanıldığını algılayabilir ve doğru şekilde kullanmaya çalışır. Görsel olanı takip eder. Neden sonuç ilişkisini kurmaya çalışır.

     

    15 Aylık Bebek Görme ve İşitme Gelişimi

    Bebeklerin gözle takip yeteneği 6 ay itibari ile gelişmeye başlar. 10 aylık olduğunda nesneleri algılama kabiliyeti artar. Görsel hafızanın gelişmesi ile birlikte kişileri tanımayı, nesneleri ayırt edebilmeyi başarır. 15 aylık bir bebek, nesneler arasındaki farkları algılar. Kişileri tanıdığı gibi herhangi bir fiziksel değişimi de fark eder. Örneğin, saçınızı kestirdiğinizde bebeğinizin sizdeki değişimi fark ettiğini gözlemlersiniz.

    Bebeğiniz 15 aylık olduğunda, sesler arasındaki farklılıkları da algılamaya başlar. Alışkın olduğu kişilerin dışında bir kişinin sesini ayırt eder. Komut tonlamalarına karşılık verir. İşitme gelişimi, dil gelişimi ile de doğrudan bağlantılıdır. Sesler arası farkı ayırt ettikçe çıkardığı kelimeler daha anlaşılır olur.

     

    15 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi

    15 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi_1024x586pxl[2].jpg

    Dil gelişimi ile ilgili en çok merak edilen konu, bebekler ne zaman konuşur sorusudur. Net bir yanıtının olmaması ise aynı ay gruplarındaki bebeklerde en fazla değişiklik gösteren kategorinin dil gelişimi olmasıdır. 15. ayda hem işitsel hem de diş gelişimi ile birlikte bebeğiniz farklı sesler çıkarmaya başlar. Genel olarak, 15 aylık bir bebeğin aşağıdaki şeyleri yapabilmesi beklenir:

    • Anne, baba dışında birkaç kelime daha söyler.
    • Nesneleri tanırken hafızasında da tutmaya başlar.
    • Bir nesnenin adını söylediğinizde ona doğru döner ya da hamle yapar.
    • Komutları almaya başlar.
    • Sesle ya da hareketle yardım ister.

     

    15 Aylık Bebek Neler Yapabilir? (Motor Gelişimi)

    Bebeğinizin 15. ay itibari ile ince ve kaba motor becerileri hızlı bir şekilde gelişim gösterir. Kaba motor gelişimi ile desteksiz ve dengeli adımları sıklaşır. Merdivenlere ya da koltuklara tutunarak çıkabilir. İniş konusunda ise dikkatli olmanız gerekir. İnce motor gelişimi ise daha küçük kas gruplarının hareketini kapsar. Nesneleri kavrarken, avcunu sıkmak yerine doğru kuvveti uygulayabilir. Kavrama için iki parmağı yeterli olur. Kalem tutup, düzensiz karalamalar yapar. Oyun hamurları ile basit şekiller çıkarır. Defter sayfalarını sırasız şekilde çevirir.

     

    15 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

    Bebek rutinlerinin en önemlisi uykudur. Bebeklerde uyku düzeni bebeğin fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişiminin vazgeçilmez bir parçasıdır. Bebeğiniz 18 aya kadar günlük iki ara uykuya ihtiyaç duyacaktır. Ara uykular 1-2 saatlik uykulardır. Uyku saatlerinin bir rutin halini alması uykuya geçişi kolaylaştırır. Rutini oluşturmak için, bebeğinizin uyku saatinin geldiğini anlaması gerekir. Örneğin, uyuyacağı zaman pijamalarını giydirin. Kitap okumak, masal anlatmak gibi bir alışkanlık edinin.

    Eğer herhangi bir sebepten uykusu kaçtıysa uyuması için zorlamayın. Çok yorgun bebekler uykuya geçmekte zorlanır. Bunun yerine, bir sonraki uyku saatine kadar bebeğinizle yorucu olmayan, sakinleştirici etkinlikler yapın. Bebeğiniz gece uykuda kalmakta zorlanıyorsa yavaş yavaş ara uyku dönemini teke indirebilirsiniz.

     

    Bebeğinizin Yatağa Geçme Zamanı Geldi mi?

    15. ay beşikten yatağa geçiş için erken bir dönemdir. Gerek uyku düzeni gerekse fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından en az 3 ay daha beklenmesi uygun olabilir. Bu süreç bazı çocuklarda 3 yaşını bulur. Sürenin uzaması durumunda endişelenilmemelidir. Her çocuğun farklı olduğunu unutmamalısınız. Geçiş süreçlerini zorunluluktan çok bir eğlence haline getirmelisiniz. Bu dönemde yapılacak zorlama, ileri yaşlarda endişe ve korku gibi psikolojik problemlere sebebiyet verebilir. Çocuklar neden yalnız uyumak istemez? sorusunun yanıtı, çoğunlukla erken dönemde yaşanan bebeklik travmaları olabilir.

     

    15 Aylık Bebek Ne Oynar, Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

    Bebeğiniz büyümeye başladıkça, birlikte oyun üretmek ve oynamak daha keyifli bir hal alır. Tek taraflı oyunlardan, etkileşimli oyunlara geçiş yapılabilir. 12-24 aylık bebekler için etkinlik fikirleri bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimini hedefleyen yaratıcı oyunlardır.

    15 aylık bebekler destek olmadan adım atmaya başlayabilir. Bu aşamada ayaktayken itip çekebileceği oyuncaklarla zaman geçirmekten hoşlanır. Merdivenler ilgisini çekecektir. Bebeğiniz hareketlenirken, odaklanma süresi de gelişir. Büyük oyuncakların yanında daha küçük oyuncaklarla da keyifli zaman geçirir.

    15. ayda bebeğiniz eylem dizinini takip etmeye başlar. Örneğin, bir oyuncağı yere attığında ne olacağını ilgi ile izler. Eli ile kavrayabileceği büyüklükte bir top onun için büyük bir eğlence kaynağına dönüşecektir. 15 ay itibari ile verici faaliyetleri hızla gelişir. Öğrendiklerini sizinle paylaşabileceği oyunları keyifle oynar. Örneğin, resimli kitaplar alarak, resimlerde olanlara dair sorular sorup işaret ile yanıt alabilirsiniz.

     

    15 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler

    15 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler_1024x586pxl[2].jpg

    15. ayda dikkat etmeniz gereken temel iki noktadan bahsedilebilir. Bunlardan ilki bebeğinizin gelişen hareket kabiliyeti, bir diğeri ise gözlem yeteneklerindeki gelişimdir.

    15 aylık bebeklerin hareket kabiliyeti artarken, tehlike algısı henüz gelişmemiştir. Hareket alanları içinde kendilerine zarar verebilecekleri herhangi bir nesne bulunmaması gerekir. Zararlı nesneler arasında yutabilecekleri küçük oyuncaklar ya da çarpabilecekleri sivri dolap kenarları sayılabilir.

    Bebekler büyüdükçe gözlem yetenekleri gelişir ve çevrelerindeki olan bitene karşı ilgileri artar. Kurdukları sebep sonuç ilişkisinde ise hep en yakınlarını izlerler. En yakınları genellikle anne ve/veya babadır. Bebeğinizin yapmasını istemediğiniz bir şeyi onun yanında kesinlikle yapmayın. Yapmak istemediği bir durumda doğrudan aklına gelecektir. Örneğin, yemek seçmemesi için siz de sofrada bulunan her yemekten yemelisiniz.

     

    15 Aylık Bebek İçin İhtiyaç Duyabileceğiniz Ürünler

    Bebeğiniz büyüdükçe dış dünya ile teması artar. Vücudunun en çok açıkta kalan ve temas alan bölümü yüzüdür. Bu bölgede bebeğinizi en çok rahatsız eden sorun ise kuruluktur. Cilt kuruluğu giderilmediği takdirde cilt döküntülerine neden olabilir. Mustela Besleyici Stick özellikle dudak ve yanak bölgesi için geliştirilmiştir. Cildi beslerken uzun süre nemli kalmasını sağlar.

    Hydra Bebe ise dudak ve yanakların yanı sıra yüzün geri kalan bölgelerine de uygulanabilir. Bebeğinizin yüzünde kuruluk kaynaklı gerilmeyi önler. Bebeğinizin esnek ve yumuşak olan cildinin korunmasını sağlar. Bu aylarda, bebeğinizin burun ve koku alma hassasiyeti de artar. Rahatsız edici kokulara maruz kalması sosyal yaşamını etkiler. Alkol, paraben gibi kimyasalları içermeyen bebek parfümleri birer ihtiyaç haline gelir. Musti Bebek parfümü kesinlikle zararlı kimyasal içermez. Günlük kullanıma uygundur. Kıyafetlerde kullanılabileceği gibi saç ve cilde de gönül rahatlığı ile uygulanabilir.

     

    Kaynakça:

    1. Dünya Sağlık Örgütü, https://www.who.int/tools/child-growth-standards/standards/, Mayıs 2022.
    2. KidsHealth from Nemours, Your Child’s Development: 15 Months, Mayıs 2022.
    3. 15-Month-Old Child: Development and Milestones This Month (whattoexpect.com)
    4. Toddler Meals: How Much Do They Need? - Infant & Toddler Forum (infantandtoddlerforum.org)
    5. Your 15-month-old's development - BabyCentre UK
    6. When should I move my toddler from a cot to a bed, and how? - BabyCentre UK

     

    ‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’

    İlginiz Çekebilecek Diğer Ürünler

    İlgili Blog Yazıları