İçeriği Atla

16 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

Son Güncelleme 02, Mayıs, 2023

16 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

16 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğin fiziksel ve duygusal gelişimindeki özel dönemlerden biri de bebeklik sürecinin 16. ayıdır. Bu dönemde fiziksel zorlukların üstesinden gelmeyi öğrenen bebek, yürüme konusunda da tecrübe kazanmaya başlamıştır. 16 aylık bebek, motor becerilerini geliştirmeye çalışarak küçük yaramazlıklar yapabilir. Büyük nesneleri kaldırmaya çalışır, kitapların sayfalarını çevirir ve kitabın iç sayfalarını karalamak ister.

>Bebekler ne zaman konuşur sorunuzun cevabını da 16 aylık bebeğinizde bulabilirsiniz. 16 aylık bebek, ebeveyni ve çevresi ile daha güçlü iletişim kurabilir. Çevresinde söylenenleri duyup anlayabilir ve sesli karşılık verebilir. Bu dönemdeki çocuğun sesli iletişim becerisinin geliştirilmesi için dil çalışmasına yönelik çeşitli aktiviteler yapılabilir. 16 aylık bebeğiniz ile ilgili merak ettiğiniz tüm ayrıntıları aşağıdaki başlıklarımızda bulabilirsiniz.

16 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?

16-Aylık-Bebeğin-Fiziksel-Gelişimi-Nasıl-Olur-690x420

Fiziksel gelişimi hızla devam eden 16 aylık bebek, çevresini keşfetmeye devam edecektir. Nesneleri rastgele yakalamaya çalışacak, yakından inceleyecek, ağzına götürecek ve yere vurarak nasıl ses çıkardığını anlamaya çalışacaktır. Bu süreçte bebeğin fiziksel gelişiminde kendisini zorlamayı sevdiğini de görebilirsiniz. Yürümeyi tam anlamıyla öğrenmiş olan bebeğin özgüveni de artacaktır. Yürüme özelliğini kullanarak bazı eşyaların ve oyuncakların yerini değiştirecektir. Hatta sandalye gibi eşyaların üzerine çıkarak tezgâhın üzerindeki nesneleri keşfetmeye dahi çalışacaktır. Fiziksel olarak güçlenen bebeğin, evdeki eşyalardan korunması gerektiği gibi eşyaların da kırılma durumuna karşı bebekten korunması için tedbirler alınmalıdır.

16 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı?

Bebeğin her dönemdeki gelişimi yakından takip edilmelidir. Bu kapsamda takip edilmesi gereken en önemli gösterge, bebeğin boy ve kilo değerleridir. Söz konusu değerler kız ve erkek çocuk için farklı aralıktadır. 16 aylık kız bebekler ortalama 9,5 kg iken erkek bebekler 10,5-11 kg olmalıdır. Boy ortalamasına bakıldığında ise kız bebeklerin bu dönemdeki ortalama boy uzunluğu 73,3-83,9 cm iken erkek bebeklerde ideal boy oranı 75,4-85,1 cm'dir. Bu değerlerden farklı bir büyüme süreci geçiren bebeğin doktor kontrolüne tabi tutulması uygun olacaktır.

16 Aylık Bebek Nasıl Beslenmelidir?

Her dönemde olduğu gibi 16 aylık bebekte de beslenme çok önemlidir. Bebeğin sağlıklı şekilde beslenmesini istiyorsanız, siz ne yiyorsanız bebeğe de onu yedirmeniz en mantıklı yoldur. Bebeğin yeme alışkanlığının ve damak tadının bu dönemde oluştuğunu aklınızdan çıkarmayın.

Bebeğin özellikle besin değeri yüksek olan yiyecekleri tatması gerekir. Bunu yaparken sizin sevmediğiniz yiyeceklerden çocuğu uzak tutmak çözüm değildir. Örneğin siz brokoli sevmiyorsunuz diye çocuğu da bu lezzetten yoksun bırakmamalısınız. 16 aylık bebeğin gelişiminde mevsim meyve ve sebzelerinden azar azar ve sık sık yemesi sağlanmalıdır. Bebeğin halen anne sütü alması durumunda da anne sütü ara öğün gibi düşünülmelidir.

16 Aylık Bebek Günde Kaç Öğün Yemeli?

16 Aylık Bebek Günde Kaç Öğün Yemeli?

Bebeğin beslenmesi 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde planlanmalıdır. Ana öğünler, tahıl ve sebze ağırlıklı olurken ara öğünler meyve, püre, meyve suyu, anne sütü/normal süt şeklinde olabilir. 16 aylık bebek anne sütü alıyorsa emzirme işlemi ana öğün gibi düşünülmemelidir. Bu dönemde anne sütünün besin değeri de düşeceği için anne bebeği tam olarak doyurma özelliği bulunmamaktadır .

Kendi Yemek Yeme Alışkanlığı

Uygun koşullar sağlanırsa 16 aylık bebek kendi yemeğini kendisi yiyebilir. Mama sandalyesine koyularak bebeğin önüne yiyecekleri koyup kendi kendine yemek yeme alışkanlığı kazanmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede bebeğin güven ve başarı duygusunun gelişmesine de katkı sağlamış olursunuz.>

Bebeğin kendi kendine yeme alışkanlığı kazanmasında ebeveynin tutumu çok önemlidir. Yemek yemenin oyunlarla eğlenceli bir faaliyet halini alması, bebeğin çok daha kolay ve hızlı bir şekilde bu alışkanlığı kazanmasını sağlayacaktır.

16 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

16 aylık bebek, inanılmaz bir gözlem yeteneği ile etrafını izler. Bu yeteneği ile bebek, doğru ve yanlış davranışları ayırt etmeye başlar. Örneğin bebek, anne babanın kaşlarını çatmasından yaptığı davranışın yanlışlığını anlar. El sallama, gülümseme, sarılma, öpme gibi davranışlar çocuğun sosyal gelişiminde çok önemlidir.

Bebek, sürekli dikkatlerin üzerinde olmasını ister. Yaptığı faaliyet sonunda takdir edilmek, bebeğin güven duygusunun artmasını sağlayacaktır. Bunun yanında yapamadığı bir faaliyette, örneğin merdiven çıkamadığı zaman elini ebeveynine uzatarak kendisine yardımcı olunmasını isteyerek sosyalleşir ve ebeveynine güveni artar. Bebeğin yapamayacağı işlerde sosyal yönünü geliştirmek adına ondan yardım istenebilir. Örneğin çamaşır sepetini taşıyan anne bebeğine "gel bana yardım et" diyerek bebeğin sosyal yönünü geliştirmeye yönelik bir adım atabilir.

16 Aylık Bebeklerde Agresif Tavırlar

16 aylık bebekte bir takım agresif tavırların olması çok normaldir. Çocuğun elindeki bir nesnenin izinsiz alınması ya da sevmediği yiyeceklerin yedirilmeye çalışılması, onun agresifleşmesin neden olabilir. Bunun yanında anne babanın çocuğa ilgisiz davranmasından kaynaklı olarak da agresif eylemler gözlemlenebilir. Çocuk, ebeveynin sürekli ilgisizliği nedeni ile onları cezalandırmaya çalışıyor olabilir. Çocuğun sürekli agresif olması durumunda ise uzman yardımı almak faydalı olacaktır. İyi bir pedagog, çocuğun agresifliğinin nedenini tespit ederek nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda sizlere destek olacaktır.

Bebeğiniz Bu Aylarda Banyo Yapmayı Reddedebilir

Bu aylarda bebekte birçok faaliyeti reddetme dürtüsü oluşabilir. Bunun altında yatan esas neden, bebeğin tam anlamıyla bağımsız olma isteğidir. Bebeğin bu davranışının önüne geçmek adına bir kısım basit tedbirler alabilirsiniz.

Banyo yaparken çocuğun bir sandalye ya da başka bir nesneye oturuyor olması onun kısıtlanmasına neden olur. Çocuğa banyoyu sevdirmek adına bu nesneleri ortadan kaldırarak banyo esnasında onun daha rahat hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca banyo esnasında onun sevdiği oyuncakları yanına almasına izin vermeniz, banyo faaliyetinin bir oyun ortamına dönüşmesini sağlayacaktır. Bunun yanında bebekle birlikte banyo yapmanız, banyonun gerekliliği konusunda bebeğinizi olumlu yönde etkileyecektir.

16 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

16-Aylık-Bebeğin-zihinsel-Gelişimi-Nasıl-Olur

16 aylık bebeğin zihinsel gelişimi, çevresi ve bebeğin çevresindeki uyaran sayısı ile doğru orantılıdır. Bunun yanında bebeğe doğru zamanda doğru imkânların sunulması gerekir. Bebeğin fiziksel ve duygusal ihtiyaçları sorunsuz şekilde karşılanmalıdır. Ebeveynle iyi bir duygusal bağ kurması, bebekte koşulsuz sevildiği duygusunun uyanmasına neden olacaktır. Bunun yanında bebeğin güven duygusunda da arzu edilen seviyenin yakalanmasını sağlayacaktır.

16 aylık bebek, iyi bir gözlemcidir. Bu özelliği ile bebek, etrafında olup biteni taklit eder. Örneğin annesinin evi süpürdüğünü gören çocuk, kendisi de evi süpürmeye çalışır. Diğer bir örnekle anlatmak gerekirse babasını telefonla konuşurken gören çocuk, kendi oyuncak telefonunu kulağına götürür. Çocuk bu dönemde davranışları sonunda etrafından aldığı tepkileri ölçmeye başlar. Bu da sınırlarını keşfetmesine yardımcı olur. Ebeveyni ile sürekli oyunlar oynayan çocuk, zihinsel gelişimde her zaman bir adım önde olacaktır.

16 Aylık Bebek Görme ve İşitme Gelişimi

16 aylık bebeğin görme ve işitme duyuları tam anlamıyla gelişmiştir. Bebek bu dönemde etrafında yaşananları görüp algılayabilir. Görme duygusu, işitme yeteneği ile birleşince bebeğin bir şeyleri öğrenmesi ve değerlendirmesi kolaylaşır. 16 aylık bebeğin taklit yeteneği yüksek olduğundan işittiklerini tekrar ederek kolay bir şekilde öğrenebilir. Bunun yanında gördüklerini hatırlaması da ebeveyni hayran bırakacak seviyededir.

16 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi

Bebeğin dil gelişimi, ebeveynin merakla takip ettiği gelişim alanlarından biridir. Bu gelişim, bebeğin kendini ifade edebilmesi, etrafında yaşananları anlayabilmesi ve iletişim kurması adına önemli bir basamaktır. Bebek bu dönemde, basit kelimeleri söyler ve kendini ifade eder. Bazı oyuncakların ve nesnelerin isimlerini bilir. Hatta bazı nesnelere kendince çok daha kolay söyleyebileceği şekilde isimler takar. Bebek söyleyemediği ya da ismini bilmediği nesnelere yönelik taleplerini vücut dili ile ifade eder. Ebeveynin bebekle yoğun iletişim halinde olması, dil gelişiminde çok faydalıdır. Ebeveynden sürekli ilgi gören bebek, kolay öğrenecek, sosyalleşme ve gelişim konusunda önemli bir aşama kat edecektir.

16 Aylık Bebek Neler Yapabilir? (Motor Gelişimi)

Bebeğin fiziksel becerileri ve neler yapabileceği, motor becerileri olarak ifade edilir. Bu beceriler ince motor ve kaba motor becerileri olarak ikiye ayrılır. İnce motor becerileri, bebeğin ellerini ve parmaklarını kullanma kabiliyetini ifade ederken kaba motor becerileri bebeğin eğilip kalkmasını ve yürümesini ifade eder.

16 aylık bebek, rahat bir şekilde oturup kalkabilir, yürüyebilir ve oyuncakları ile oynayabilir. Küp dizme gibi eğitici oyuncaklarla bebeğin motor gelişimi gözlemlenebilir. Bebeğin bu küpleri dizerken parmaklarını kullanma kabiliyeti zaman içerisinde gelişecektir.

16 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

16 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Gelişimde takip edilmesi gereken hususlardan biri de bebeklerde uyku düzeni konusudur. Uyku, bebeğin gelişiminde çok önemli temel ihtiyaçlardan biridir. Bebeklerde büyüme hormonu uyku sırasında salgılanır. Öğrenme de uyku sırasında kalıcı hale gelir. Bu nedenle doğumdan itibaren bebeğin doğru bir uyku düzenine sahip olması ve yeterli seviyede uyuması gerekir.

Ebeveynin aklına gelen sorulardan biri de 16 aylık bebeğin kaç saat uyuması gerektiğidir. 16 aylık bebeğin günlük ortalama uyku süresi 13-14 saat olmalıdır. Bebeğin gelişiminin sağlıklı şekilde yürümesi için gündüz uykusuna da ayrıca önem verilmelidir. Ortalama uyku süresinin 2-3 saatlik bölümü gündüz uykusu olmalıdır. Bebeğin gece uykusuna yatırılması gereken zaman dilimi ise 19:00-20:00 saatleri arasıdır.

16 Aylık Bebek Ne Oynar, Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalı?

16 aylık bebeğin zihinsel gelişiminin çok hızlı şekilde devam ettiği göz önünde bulundurularak oyuncak seçiminde bilinçli olunmalıdır. Tercih edilen oyuncaklar bebeğin eğlenceli vakit geçirmesine destek olurken zihinsel gelişimine de katkı sağlamalıdır. Bloklar, büyük parçalı olan yapbozlar ve geometrik şekil içeren oyuncaklar, eğlenceli ve öğretici oyuncak türleridir.

Yürüme konusunda tecrübe kazanan bebek, hareket halinde oynayabileceği itmeli ya da çekmeli oyuncaklardan çok hoşlanır. Bu oyuncaklar bebeğin motor gelişimine de olumlu katkı sağlayacaktır. Karşılıklı oynanan top atma, araba sürme gibi oyunlar da bebeğin gelişimine katkı sunar. Ayrıca bu dönemdeki bebekle oynanan saklambaç oyunu bebeğin ses ve mekân ilişkisi kurmasına destek olacaktır. 12-24 aylık bebekler için etkinlik fikirleri araştırılarak yaratıcı oyunlar tespit edilebilir.

16 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dil ve becerileri hızla gelişen bebeğin, etrafını keşfetme güdüsü oldukça yüksektir. Bu anlamda ebeveyn, bebeğin etrafını keşfetmesine, bir şeyleri taklit etmesine fırsat tanımalıdır. Ebeveyn olarak yapmanız gereken, bebeğin bu keşif faaliyetini güvenli şekilde yapmasını sağlamaktır.

Bebeğe hikâye kitapları okumak hem dil gelişimi hem de ilerleyen dönemde kazanacağı kitap okuma alışkanlığı için çok önemlidir. Bebek, gördüğü her şeyi hafızasına alır ve zamanı gelince uygular. Bu özelliği olumlu yönde kullanarak bebeğin bilinçaltının gelişmesine de katkı sağlayabilirsiniz.

16 Aylık Bebek İçin İhtiyaç Duyabileceğiniz Ürünler

Bebeğin yetiştirilmesinde bir kısım ürünlere ihtiyaç duyulur. Bu ürünler daha çok bebeğin cilt sağlığının korunması ve hijyenik koşullarda büyümesi için gereklidir. 16 aylık bebeğin henüz tuvalet alışkanlığı kazanmadığı da düşünüldüğünde organik avokado içeren, durulama gerektirmeyen temizleme sıvısı, hijyen açısından ideal bir üründür.

Bebeklerin cildi son derece hassastır. Bu nedenle kullanılan ıslak mendillerin bebeklere yönelik üretilmiş olması gerekir. Bebek vücut ve yüz için organik avokado içeren ıslak mendil ile bebeğinizin cildine zarar vermeden temizliğini yapabilirsiniz.

Bebeğin cilt bakımında krem ve sabun seçimi de çok önemlidir. Kullandığınız hijyen ürünleri bebeğin cildini tahriş etmemelidir. Cold-cream ve organik balmumu içeren bebek sabunu, bu anlamda ihtiyacınıza en iyi şekilde cevap verecektir.

Kaynakça:

  1. MedlinePlus (ADAM). 2020. Toddler development. https://medlineplus.gov/ency/article/002010.htm [Accessed October 2020]
  2. Nemours Foundation. 2018. Reading milestones. http://kidshealth.org/en/parents/milestones.html[Accessed October2020]
  3. NIH. 2017. Speech and language developmental milestones. National Institute on Deafness and Other Communication Disorders, National Institutes of Health. https://www.nidcd.nih.gov/health/speech-and-language [Accessed October 2020]
  4. Zero to Three. Undated. How to introduce toddlers and babies to books. https://www.zerotothree.org/resources/304-how-to-introduce-toddlers-and-babies-to-books [Accessed October 2020]

‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet