BÜYÜME VE GELİŞİM
17 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi
Son Güncelleme 02, Mayıs, 2023
17 Aylık Bebek Gelişimi
17 aylık bir bebeğe sahipseniz, bebeğinizin hareketlenmesine ve yaramazlıklarına hazırlıklı olmalısınız. Bilinçli bir ebeveyn olarak bebeğinizin sağlıklı şekilde büyümesi için her türlü tedbiri almanız gerekir. Bebeğinizin bilinçli şekilde büyümesini istiyorsanız 17 aylık bebeğin özelliklerini ve onların neler yapabileceğini de bilmelisiniz. Aşağıdaki alt başlıklarımızda 17 aylık bebekle ilgili bilmeniz gereken tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.
17 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?
Bebeğiniz 17. aya ulaştığında birçok davranışı öğrenmiş ve etrafını keşfetmiştir. Bundan sonraki süreçte de hızlı öğrenme devam edecek, bebeğiniz iyi bir gözlemci olarak günlük faaliyetlerini sürdürecektir. Her geçen gün bebeğinizin yeni şeyler keşfettiğini, yeni davranışlar ortaya koyduğunu ve çevresine tepki gösterdiğini göreceksiniz.
Bebeğin fiziksel gelişimi bu dönemde de hızla devam eder. Sağlıklı beslenen ve bilinçli bir ebeveynle yetişen bebekler, olması gereken büyüme performansını da sergileyecektir.
17 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı?
Bebek gelişim sürecinin her döneminde belli bir boy-kilo oranını yakalamalıdır. Bu oran kız ve erkek bebeklerde farklıdır. 17 aylık kız bebekler 8-12,7 kg ortalamasına sahipken erkek bebeklerde bu oran 8,7-13,2 kg arasındadır. Bebeklerin boy ortalamaları incelendiğinde ise kız bebekler 74,3-85 cm boy ortalamasına sahipken erkek bebekler 76,3-86,2 cm aralığında olmalıdır.
Bebeğin rutin doktor kontrollerinde ya da ebeveyn olarak yaptığınız kontrollerde yukarıdaki boy-kilo oranlarında olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Bebeğin boy-kilo ortalamasının uygun olmadığı durumlarda hemen strese kapılmanıza gerek yoktur. Her bebeğin gelişim hızı farklıdır. Uzman muayenesinden sonra bebeğin gelişiminde izleyeceğiniz yol haritasını belirleyebilirsiniz.
17 Aylık Bebek Nasıl Beslenmelidir?
Bebeğin beslenmesinde tercih edilen en yaygın yöntem, bebeğin mama sandalyesinde beslenmesidir. Fakat bebeğin mama sandalyesine oturup uslu uslu yemeğini yemesini beklemek de biraz gerçekten uzak olacaktır. Elbette ki bebeğin mama sandalyesinde düzenli olarak yemek yemesi idealdir. Bebek, daha çok oyun oynayarak ya da dolaşarak yemek yemekten hoşlanır.
Bebek yemek yerken aceleci davranılmasından hoşlanmaz. Ebeveyn olarak bebeğe yavaş yavaş yemek yedirmeniz, onun bu konuda sizi zorlamasının da önüne geçecektir. Bebeğin kendi kendine yiyebileceği yemekleri özgürce yemesini sağlayarak ve yemek yeme faaliyetini oyuncaklarla eğlenceli hale getirerek süreci kolay bir hale getirebilirsiniz.
17 Aylık Bebek Günde Kaç Öğün Yemeli?
Bebeğin beslenmesinde öğün miktarının ve programının ayarlanması çok önemlidir. 17 aylık bebeğin beslenmesinde 3 ana öğün ve 3 ara öğün planlaması idealdir. Ana yemeklerde sebze ve tahıl ağırlıklı bir beslenme programı uygulanmalıdır. Ara öğünlerde ise bebeğe meyve, süt gibi gıdalar verilmelidir. 17 aylık bebek, yetişkinlerin tükettiği hemen hemen tüm besinleri yiyebilir. Ana öğünlerinizde bebeği yemek masanıza dâhil ederek sosyalleşmesine de katkı sağlayabilirsiniz.
17 aylık Bebek Günde Ne Kadar Süt İçmeli?
Bebek gelişiminde anne sütü almak çok önemlidir. Uzmanlar bebeğin 2 yaşına kadar anne sütü almasını tavsiye ederler. 17 aylık bebeğin beslenmesinde anne sütü almak bir ana öğün olarak kabul edilemez. Anne sütü ancak bir ara öğündür.
17 aylık bebeğin beslenme programında normal süt de olmalıdır. Bebeğin sütle beslenmekten hoşlanma durumu da göz önünde bulundurularak günde 3 porsiyona kadar süt verilebilir. Özellikle gece uykusundan önce bebeğe süt verilmesi, daha huzurlu uyumasına destek olacaktır.
17 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi
17 aylık bebeğin fiziksel gelişimi kadar sosyal gelişimi de üzerinde önemle durulması gereken konular arasındadır. Bu dönemde zaman zaman asi davranışlar sergileyen minik, ebeveyn ve diğer insanlarla iletişim halinde olmayı sever. Özgürce hareket etmekten hoşlanan bebek, bir şeyleri yapabildiğini ebeveynine göstermek ister. Bu davranışlar karşısında bebeğin özgüvenini sarsmadan onu kontrolde tutmanız gerekir. Örneğin bebeğin soğuk havalarda dondurma yemek istemesi karşısında ona, "muz mu yiyelim çilek mi yiyelim" şeklinde seçenekler sunduğunuzda bebeğe karar verme özgürlüğü sağlayabilirsiniz.
17 aylık bebek özellikle annesinden uzaklaşmak istemez. Bebeğin yanından ayrılmak istediğinizde onu kandırmak ya da haber vermeden yanından ayrılmak, kısa vadede işe yarayabilir. Fakat sonraki süreçte bebeğin psikolojisi göz önünde bulundurulduğunda uygun bir davranış şekli olmayabilir. Her ne kadar hoşnut olmasa da ona doğruları söyleyerek hareket etmeniz, size olan güveninin daha sağlam temellere oturmasını sağlayacaktır.
Bebekler, taklit ederek öğrenirler. Güçlü bir hafızaya sahip olup gördükleri ve duyduklarını kısa sürede öğrenirler. Bu nedenle bebeğin yanındaki hal ve hareketlerinize dikkat etmelisiniz. Yaşıtları yerine yetişkinlerle oynamaktan hoşlanan bebekle çeşitli oyunlar oynayarak sosyalleşmesine ve iletişim becerisinin artmasına yardımcı olabilirsiniz.
17 Aylık Bebeklerin Huysuz Davranışları Devam Eder
Bebeğin huysuz davranışlarının 17. ayda da devam ettiğini gözleyebilirsiniz. Bebeğin agresif tavırlarına karşı yapılacak en yanlış hareket, sinirlenerek ya da bağırarak karşılık vermektir. Bunun yerine bebeği ikna ederek bir şeyleri kabul ettirmeniz gerekir. Yapacağınız olumlu pekiştirmelerle zaman içerisinde çocuğun huysuz davranışlarının önüne geçebilirsiniz. Ayrıca ilerleyen dönemde bebek çok fazla şey öğrenmiş olacağı için neden sonuç ilişkisi de kurabilecektir. Bu da davranışlarının daha bilinçli olmasına neden olacaktır.
17 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
Bebeğin zihinsel gelişimi 17. ayda da devam eder. Öğrenmeye ve keşfetmeye meraklı olan bebek, ebeveynin günlük hayatta yaptıklarını taklit etmeyi çok sever. İşaret parmağını kullanarak taleplerini ebeveynine iletebilir. Bunun yanında anne ve babasının ne demek istediğini yüz ve vücut hareketlerinden anlayabilir. Çevresinin ilgisi ve kendisi ile sık iletişim kurması, bebeğin zihinsel gelişimine de katkı sağlayacaktır.
17 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi
Dil gelişimi bebeğin doğumundan itibaren başlar. Bebek, sesleri, renkleri, sembolleri hafızasına alarak sürekli bir öğrenme süreci yaşar. Bu öğrenme süreci bir ömür devam eder. 17 aylık bebeğin gözlem yeteneği çok yüksek olduğundan bir şeyleri öğrenip konuşmaya başladığını da rahatlıkla görebilirsiniz.
Bebek duyduğu sesleri taklit ederek konuşmaya çalışır. Hatta bebeğin gelişim hızına bağlı olarak kelimeleri bir araya getirip kısa cümleler kurduğunu da tespit edebilirsiniz. Dil gelişimi, bebeğin kendini daha kolay ifade etmesini ve özgüveninin artmasını sağlar.
17 aylık bebek, insan uzuvlarını sorduğunuzda bunları doğru şekilde gösterebilir. Güneş, ay, yıldız gibi görselleri tanır. Sık sık gördüğü nesnelere kendince isim takarak kolay bir şekilde ifade edebilir. Bebekle sürekli iletişim halinde olduğunuzda, dil gelişiminin de çok daha hızlı şekilde ilerlediğini görebilirsiniz.
17 Aylık Bebek Neden Konuşmaz
Bebekler ne zaman konuşur sorusu, ebeveynin en çok merak ettiği ve araştırdığı konulardan biridir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bebeğin bu dönemde konuşması ve kendince bir şeyleri ifade etmesi gerekir. 17. ayına ulaşmış bir bebeğin konuşmaması durumunda hemen telaş yapmanıza gerek yoktur. Her bebeğin dil gelişim süreci farklıdır. Bebeğin konuşma becerisinin gelişmesinde birkaç aylık gecikmeler yaşanabilir. Fakat içinizin rahatlaması için uzman desteği alabilirsiniz. Gerekli tetkikler ve yönlendirmeler ile sorunun ne olduğunu anlayabilirsiniz.
17 Aylık Bebek Neler Yapabilir? (Motor Gelişimi)
Bebeğin belli davranışları gerçekleştirebilmesi için fiziksel ve psikolojik anlamda yeterli gelişimi kat etmiş olması gerekir. Bu gelişim, bebeğin psiko-motor gelişimi olarak ifade edilir. 17 aylık bebek, kolay bir şekilde yürür. Koltuk ya da sandalyenin üzerine çıkıp inebilir. Kapıların kolunu kullanarak açıp kapatabilir. Yumuşak kıllı çocuk diş fırçaları ile ebeveynin kontrolünde dişlerini fırçalayabilir. Bu tür faaliyetleri sık sık yaptırarak, bebeğin motor gelişiminin düzenli şekilde devam edip etmediğini görebilirsiniz.
17 Aylık Bebek Diş Gelişimi
17 aylık bebek, uzun süredir ek gıda alıyor demektir. Bu dönemde bebeğin dişlerinin çıkması da devam eder. 17 aylık bebeğin alt-üst köpek dişleri, alt-üst ilk azı dişleri bu dönemde çıkabilir. Çıkan diş sayısının artması ile birlikte bebeğe vereceğiniz besin çeşitliliğini de arttırabilirsiniz. Diş sayısı artan bebeğin kendi kendine yemek yeme becerisi de artacaktır. Bu da özgüveninin istenen düzeyde gelişmesini sağlayacaktır.
17 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Sağlıklı bir büyüme için bebeklerde uyku düzeni hassasiyetle takip edilmelidir. 17 aylık bebeğin uyku ihtiyacı günlük ortalama 13-14 saattir. Bu uyku sürecinin 1-2 saatlik bölümü gündüz uykusuna ayrılmalıdır. Her bebeğin bu anlamda farklı özelliklerinin olduğu unutulmamalıdır. Kimi bebekler yarım saatlik gündüz uykusu ile yetinirken kimi bebeklerin gündüz uykusu ise 3-4 saati bulabilir. Önemli olan düzenli olarak ortalama uyku saatinin tamamlanmasıdır.
17 Aylık Bebek Ne Oynar, Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalı?
Bebeğin gelişiminde oyun ve oyuncak seçimi çok önemlidir. Bebek için seçtiğiniz oyunlar ve oyuncaklar, onun sosyal ve motor gelişimine hız kazandıracaktır. Karşılıklı top atma, yap-boz oyunları, matruşka gibi oyuncaklar bebeğin gelişimine katkı sağlar. 12-24 aylık bebekler için etkinlik fikirleri araştırılarak daha yaratıcı ve geliştirici oyunlar keşfedebilirsiniz.
17 Aylık Bebek Tuvalet Eğitimi İçin Hazır mı?
Uzmanların tavsiyeleri incelendiğinde bebeğe tuvalet eğitimi için 18. aydan sonraki süreç tavsiye edilir. Tuvalet eğitimi, bebeğin kas ve psikolojik gelişimi ile ilgili bir durumdur. Bebeğinizin psikolojik olarak bu eğitime hazır olduğunu hissediyorsanız 17. ayda da tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz. Tuvalet eğitiminin sabır isteyen bir süreç olduğu unutulmadan yavaş yavaş ilerlenmelidir.
17 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler
17 aylık bebek, sürekli ilgi ister. Anne-babası ya da çevredekilerin kendisini izlemesini ister. Bunun yanında başarıya ulaştığında da takdir edilmekten hoşlanır. Bebek, kalabalık ortamlara girdiğinde tedirginlik yaşayabilir. Bebeğin tedirginliği karşısında onu rahatlatmak ve ortama alışmasını beklemek gerekir.
17 aylık bebeğin gelişme sürecinde ayrıntılara dikkat ettiği göz önünde bulundurularak eğitici, görsel ve iletişim kabiliyetine katkı sağlayan oyuncakların satın alınması gerekir. Bu sayede bebeğin eğlenceli vakit geçirmesini sağladığınız gibi sosyal gelişimine de destek olabilirsiniz.
17 Aylık Bebek İçin İhtiyaç Duyabileceğiniz Ürünler
Bebeğin büyüme sürecinde bir kısım ürünlere ihtiyaç duyabilirsiniz. İhtiyaç duyulacak ürünler arasında bebeğin cilt bakımı için ihtiyaç duyulanlar öncelikli olarak satın alınmalıdır. Bebeğin ufak kazalar sonucu tahriş olan cildi için Cicastela onarıcı bakım kreminden yararlanabilirsiniz. Bebeğin cildinin nemli ve yumuşak kalması için ise Hydra Bebe Organik Avokado İçeren Nemlendirici Bebek Vücut Losyonu ile arzu ettiğiniz cilt bakım seviyesine ulaşabilirsiniz.
17 aylık bebeğin yürüme becerisi de gelişmiş olduğundan bebek dışarı çıkmaktan hoşlanacaktır. Bebeği dışarı çıkardığınızda cildini de güneşten korumanız gerekir. Mustela çok yüksek koruma faktörlü güneş losyonu ile bebeğinizi güneşin zararlı etkilerinden koruyabilirsiniz.
Kaynakça:
- https://www.thebump.com/toddler-month-by-month/17-month-old
- https://www.whattoexpect.com/toddler/17-month-old.aspx
- https://www.babycentre.co.uk/a5174/your-17-month-olds-development
- Zero to Three. 2016. From baby to big kid: Month 17. National Center for Infants, Toddlers, and Families. https://www.zerotothree.org/resources/1246-from-baby-to-big-kid-month-17 [Accessed October 2020]
- Zero to Three. Undated. Toddlers and challenging behavior: Why they do it and how to respond. https://www.zerotothree.org/resources/326-toddlers-and-challenging-behavior-why-they-do-it-and-how-to-respond [Accessed October 2020]
‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’