BÜYÜME VE GELİŞİM
19 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi
Son Güncelleme 02, Mayıs, 2023
19 Aylık Bebeğin Gelişimi
Her çocuğun gelişimi farklı olsa da büyüme aşamaları benzerdir. Bu aşamaları görmek için çocuklar iyi bir şekilde gözlemlenmelidir. Henüz 2 yaşına girmemiş olan 19 aylık bebeklerde de fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal açıdan birçok değişiklik görebilirsiniz.
19 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?
Bu dönemde bebeklerde fiziksel gelişim açısından birçok farklılık gözlemleyebilirsiniz. 19. ayda bebekler bir yere veya birine tutunmadan yürüyebilir. Aynı şekilde sandalye ve kanepe gibi yüksek yerlere yardım almadan çıkıp inebilir. Bu dönemde kendi başına yemek için parmaklarını veya bir kaşığı kullanabilir. Ek olarak zaman zaman dökse de kapaksız bir bardaktan su içebilir. İnce motor becerileri bu dönemde geliştiğinden boyalarla karalama yapabilir.
19 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı?
Yeni yürümeye başladığı bu dönemde bebekler fiziksel olarak küçük görünse de kilosu artmaya ve boyu uzamaya devam eder. 19. ayda erkek bebekler yaklaşık 83 cm’ye ulaşırken 11 kg ağırlığında olabilir. Bu dönemde kız bebekler de yaklaşık 82 cm’ye ve 10,5 kg’ya ulaşabilir.
19 Aylık Bebek Nasıl Beslenmelidir?
19 aylık bir bebek, söz konusu yiyecekler olduğunda yeni şeyler denemek istemeyebilir. Ancak ne kadar çeşitli beslenirse gelişimi açısından o kadar iyi olur. Bu dönemde bebekleri muz, brokoli, balık ve bal kabağı gibi sağlıklı yiyeceklerle tanıştırmak son derece önemlidir. İlk zamanlarda yeni yiyecekleri istekle yemese de bir süre sonra alışıp severek tüketebilir. Bununla birlikte yürümeye yeni başladığı bu dönemde çocuklar yiyecekleri yedikleri kadar ezmek ve fırlatmak isteyebilir. Bunun için mama sandalyesine bütün yiyecekleri koymak yerine birkaç küçük lokma koyabilirsiniz.
19 Aylık Bebek Günde Kaç Öğün Yemeli?
Çocuklarda gelişiminin doğru şekilde ilerlemesi için doğru beslenme alışkanlıkları önemlidir. Aynı zamanda bu alışkanlıkların erken dönemlerde edinilmesi de ömür boyu devam etmesini sağlar. 19 aylık bir bebek için öncelikle uygun bir yeme düzeni oluşturulmalıdır. Bu dönemde 3 ana öğün ve 2 ara öğün olarak ilerleyebilir, gün içinde bebeğinizin yeterli su tüketmesine de özen göstermelisiniz.
19 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi
19 aylık bir bebek sosyal açıdan da hızlı gelişim gösterir. Etrafında olanları taklit edebilir ve hatta siz iş yaparken size yardım etmek isteyebilir. Bununla birlikte eğer yardımını istemediğinizi veya sizin yaptıklarınızı yapmaması gerektiğini söylediğinizde bunları bilinçli olarak yapmaya devam edebilir. Bunun nedeni bu dönemde henüz oyun ve işi ayırt edememesidir. Ek olarak ne kadar diğer çocuklarla vakit geçirmekten hoşlansa da onlarla oyuncaklarını paylaşmak istemeyebilir.
19 Aylık Bebeğin Hırçınlığının Nedenleri
Bu dönemde heyecan, utanç ya da öfke gibi duyguları yeni hisseden bebekler, bu yeni duygularla karşılaştıkları veya çok fazla yeni şey öğrendikleri için bazen öfke nöbetleri geçirebilirler. Bu gibi durumlarda onunla konuşarak onu yatıştırmayı deneyebilirsiniz. Onu anladığınızı hissettirmeniz, duygularını kabul etmeniz bu durumu aşmanızı kolaylaştırır.
19 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
19 aylık bebekler; tarak, kaşık veya telefon gibi nesnelerin ne işe yaradıklarını öğrenmiştir. Vücut bölümlerini de öğrendikleri için isimlerini söylediğinizde gösterebilir. Aynı zamanda dikkatinizi çekmek için nesneleri de elleriyle işaret edebilir. Bu dönemde bebekler, sevdikleri oyuncakları besliyormuş gibi yaparak ilgi gösterebilir, bu tarz oyunlar oynayabilir. “Otur” veya “Gel” gibi tek kelimelik sözlü komutlarınızı, herhangi bir el işareti olmadan anlayarak yerine getirebilirler.
19 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi
Bu dönemde bebeklerin kelime dağarcığı, 10 ila 50 kelime arasındadır. İki veya daha fazla kelimeyi birbirine bağlayarak cümleler kurabilir. Bunların yanı sıra daha önce birlikte okuduğunuz bir hikâyeyi tekrar okurken durakladığınızda cümlenizi bir kelime ile devam ettirdiğine de şahit olabilirsiniz. Bu dönemde resimli kitaplar okuyarak resimlerdeki nesnelerin isimlerini öğretebilir, kelime dağarcığına katkıda bulunabilirsiniz.
19 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
Bu ayda çocuklar yürüme konusunda kendilerini geliştirmiştir. Zıplamaya veya koşmaya başlayabileceği gibi bu becerilerini ilerletebilir. Yürüme, koşma ve zıplama, döneme uygun bir şekilde motor gelişimi gösterdiğinin işaretidir. Ayrıca 19 aylık bir bebek kendi kendine kıyafetlerini giyip çıkarmaya başlayabilir.
19 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
19 aylık bir bebek 11-12 saat kadar gece uykusuna ihtiyaç duyar. Ayrıca gün içinde de 1,5-3 saatlik bir öğle uykusu gereklidir. Yani günlük olarak toplamda 14 saate yakın bir süre uyuyabilir.
19 Aylık Bebek Neden Uyumaz?
Bebeklerde uyku düzeni, gelişim açısından büyük önem taşır. Bu dönemde bebekler sıklıkla uykuyu reddeder. Bunun nedeni, o yattığında sizin eğlendiğinizi düşünmesidir. Dolayısıyla “Uyumayan bebek nasıl uyutulur?” sorusunun cevabını merak edebilirsiniz. Yatağa yattığında sizin konuşmalarınızı veya televizyon sesini duyuyorsa uyumamak konusunda sizinle inatlaşabilir. Bunların önüne geçmek için çocuğunuza kısa bir uyku rutini oluşturup her gün bu rutine bağlı kalmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca geceleri uyurken ağlayabilir veya çığlık atabilir. Bu gibi durumlarda onu uyandırmak yerine sakinleştirerek uykuya geri dönmesini sağlamanız gerekir.
19 Aylık Bebeğin Diş Gelişimi
19 aylık bir bebeğin üst tarafta köpek dişleri ve alt tarafta ikinci azı dişleri çıkmaya başlayabilir. Bunun sonucunda diş çıkarırken karşılaştıkları çeşitli rahatsızlıklardan dolayı huzursuz olabilirler. Bu dönemde hala diş çıkarmayan bebekler için doktor görüşü almak faydalı olabilir.
19 Aylık Bebeğin Ağlama Krizleri
19. aya gelindiğinde bebekler sık sık ağlama krizleri geçirebilir. Bu dönemde özellikle sizden ayrılmak ona daha zor gelebilir veya aç, uykusuz, yorgun veya hasta ise çok daha fazla ağlayarak olay çıkarabilir. İşe giderken, onu kreşe bırakırken vedalarınızı kısa tutmaya çalışırsanız bu krizlerin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca geri döneceğinizi ona bildirmeniz de büyük önem taşır. Veda rutini oluşturarak buna bağlı kalabilirsiniz.
19 Aylık Bebek Ne Oynar, Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalı?
19 aylık bebekler yürümeye yeni başladıklarından dolayı her şeyi keşfetmek isterler. Bu nedenle onlar için güvenli oyuncaklar seçtiğinize emin olmalısınız. Parçaların yutulamayacak kadar büyük ve kırılmayacak yapıda olması, boğulma tehlikesine yol açabilecek ayrılabilir parçaları veya sivri uçları olmaması önemlidir. Bu dönemdeki çocuklar için müzik aletleri, kablosuz oyuncak telefonlar, istifleyebilecekleri blok ve kutular ile itip çekebilecekleri oyuncaklar uygundur. Dilerseniz 12-24 aylık bebekler için etkinlik fikirlerini de inceleyebilirsiniz.
19 Aylık Bebek Tuvalet Eğitimi İçin Hazır mıdır?
19. ay, tuvalet eğitimi için iyi bir zaman olabilir. Islak veya kirli bebek bezi ile dururken rahatsız olduğunu belli ediyorsa eğitime başlamak isteyebilirsiniz. Ancak yeni bir bakıcı veya yeni bir kardeş gibi büyük değişiklikler söz konusu ise tuvalet eğitiminin bebeğin bu yeniliğe alışana kadar ertelenmesi daha iyi olur. Bunların yanı sıra uzun zaman ve sabır gerektiren bu iş için sabrınız ve zamanınız olup olmadığına emin olmalısınız.
19 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu dönemdeki çocuklara nasıl davranmaları konusunda rol model olmanız gerekir. İyi davranışı ödüllendirirken kötü davranışlarda bulunduğunda bunun yanlış olduğunu anlatmaya çalışın. Aynı zamanda “Hayır!” gibi keskin tepkiler vermeniz olumsuz davranışları tekrar etmesine neden olabilir. Bunun yerine dikkatini çekecek farklı yollar bularak sakince konuşabilirsiniz. Rica etme ve teşekkür gibi kavramlar ile paylaşmayı öğretin.
Çocuklar için düzenli olmak önemlidir. Rutinlerin dışına çıkmak onlar için çok zor olabilir. Yemek, atıştırma ve uyku için belirli zamanları olmasına dikkat edin. Ayrıca seyahat etmek veya misafir ağırlamak gibi rutini bozacak durumlarda sinirlenebilecekleri için en kısa zamanda rutine dönmeye çalışın.
19 Aylık Bebek İçin İhtiyaç Duyabileceğiniz Ürünler
19 aylık bebeğinizin kişisel bakımını en iyi şekilde yapmanız gerekir. Yürümeye yeni başlayan çocuklar bu dönemde dokunarak keşfedecekleri için gördükleri her nesneyi elleyebilir. Hem hijyeni sağlamak hem de cildini nemlendirmek için bebeğinizin saçında ve vücudunda kullanıma uygun olan Cold Cream ve organik balmumu içeren besleyici bebek şampuanı tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte bebeğinizin vurma, çarpma ve düşme sonucunda cildinde oluşan rahatsızlıkları gidermek için de Cicastela onarıcı krem kullanabilir ve tahriş olan cildini rahatlatabilirsiniz.
Kaynakça:
- https://www.babycenter.com/toddler/1-year-old/19-month-old_40007630
- https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/pdf/checklists/all_checklists.pdf
- https://medlineplus.gov/ency/article/002010.htm
- https://www.whattoexpect.com/toddler/19-month-old.aspx
- https://www.parents.com/toddlers-preschoolers/development/growth/your-baby-from-19-to-21-months-curiosity-and-independence/
‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’