BÜYÜME VE GELİŞİM
2 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi
Son Güncelleme 28, Temmuz, 2023
2 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeklik sürecinin her aşaması, anne ve babalar için heyecan doludur. Bebeğiniz gelişiminin 2. ayında iletişim kurma becerilerinde önemli adımlar atar. Bunun yanında beyin gelişimi de hızlı bir şekilde devam etmektedir. Söz konusu dönemde, bebeğin ne şekilde beslenmesi gerektiği, hangi hastalıklarla karşılaşma ihtimalinin olduğu gibi konularda bilgi sahibi olduğunuzda, çok daha bilinçli şekilde bu süreci atlatabilirsiniz.
2 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?
2 aylık bebek ellerini yoğun olarak hareket ettirir. 1. ayda ayaklarını kaldırmayı başaramayan bebek, bu dönemde ayaklarını da özgürce kaldırmaya başlar. Bu hareketlenme, çocuğun kaslarının da güçlendiğinin bir göstergesidir. Boy ve kilo gelişimi ile paralel olarak bebeğin hareketleri de sıklaşmaya başlar.
2 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı?
Bebek gelişim tablolarında, kız ve erkek bebekler için ayrı ayrı gelişim aralığı verilmiştir. 2 aylık kız bebeğin boy ortalamasının 57 cm, ağırlığının ise 4750 gr olması beklenir. Erkek bebeklerde ise ortalama boy 58,5 cm iken ortalama ağırlık 5200 gr olmaktadır. Bebeğin fiziksel özelliklerine, beslenme ve uyku alışkanlıklarına göre bu oran farklı aralıklarda olabilir. Gelişim tablosunun kabul edilebilir aralığından uzaklaşma görüldüğünde bir doktora başvurulabilir.
2 Aylık Bebek Nasıl ve Ne Sıklıkla Beslenmelidir?
2 aylık bebek, düzenli olarak anne sütü almalıdır. Bu dönem, ek gıda için uygun bir dönem değildir. Anne sütünün içeriğinde bulunan besin kaynakları, bebeğin ihtiyaçları için yeterli olacaktır. Bebeğin, günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirdiği düşünülürse, beslenme alışkanlıkları da dikkatle takip edilmelidir. Bu kapsamda sağlıklı bir bebek, 24 saatlik zaman diliminde 8-12 kez beslenmelidir.
2 Aylık Bebek Ne Kadar Emer?
2 aylık bebek, genellikle acıktığında ya da altının temizlenmesi gerektiğinde uyanır. Bebeğin uyandığında, anne sütü alması gerekir. Yeni doğan bebek emzirme süresi ve sıklığı genel olarak 2-3 saatlik periyotlarda gerçekleşir. Uzmanlar, bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi için 2 saatte bir anne sütü almasını tavsiye etmektedir.
2 Aylık Bebeğin Biberona Alışma Süreci
Anne sütünün yetersiz kalması durumunda, devam sütü bebeğe bireronla verilebilir. Bunun yanında, annenin çalışması ya da bebeğinden belli bir süre ayrı kalma durumu söz konusu ise, önceden sağılmış olan anne sütü, biberonla bebeğe verilebilir. Bebek kısa sürede bu beslenme yöntemini benimseyecektir.
Anne Sütü Sağma ve Anne Sütü Saklama
Annenin, bebekten ayrı kaldığı sürede, bebeği beslemek için sütü sağması gerekebilir. Anne sütü saklama yöntemleri göz önünde bulundurularak özel olarak geliştirilmiş saklama kapları ya da poşetlerinden yararlanılabilir. Bu kaplar, sütün bekleme süresine göre buzdolabında ya da derin dondurucuda muhafaza edilmelidir.
2 Aylık Bebekte Görme ve İşitme
Bebeğin görsel ve işitsel anlamda önemli gelişim kat ettiği dönem 2 ve 3 aylık olduğu dönemdir. Bebek bu dönemde hareket eden nesneleri takip ederek, gördüklerine dokunmaya çalışır. İç açıcı renklerle dekore edilmiş odalar, bebeğin görsel gelişimine katkı sağlayabilir. İşitme duyusunun gelişmesinde ise, sakin sesler çıkaran oyuncakların katkısı da büyük olacaktır.
2 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
İkinci ayına giren bebeğinizin görme yetisi, ilk aya kıyasla önemli oranda gelişir. Fakat yine de nesneleri belli bir uzaklığa kadar görebilir. Dolayısıyla iletişim kurmaya çalışırken bebeğinizle yakın olmanız, zihinsel gelişimi açısından önemlidir. Bu dönemde en büyük gelişim, duyma hissinde gerçekleşir. Bebeğiniz artık sesleri net bir şekilde duyar ve ayırabilir. Hatta seslerin geldiği yöne doğru başını çevirebilir. Henüz seslere somut olarak tepki veremese bile sizi dinlemekten hoşlanır. Daha yumuşak bir ses tonuyla onunla sık sık konuşabilirsiniz.
2 Aylık Bebeğin Tat ve Koku Gelişimi
Bebeğin doğduğu andan itibaren, gelişmiş bir tat ve koku alma duyusu vardır. Özellikle birinci trimester döneminde bu gelişim hızla devam eder. 2 aylık bebek, bu süreçte değerlendirildiğinden farklı kokuları ve tatları ayırt etmeye başlar. Doğal olarak tat ve koku konusunda öğrenme sürekli devam eder. Örneğin, bebek bu dönemde, annesinin meme ucunu, koku duyusu ile bulabilir.
2 Aylık Bebeğin Dokunma Yetisi
Dokunma duyusu, bir insanın dış dünya ile olan iletişiminin temelini oluşturur. Bebeğin dokunma duyusundaki gelişim, anne karnında içinde bulunduğu amniyon sıvısında başlar. 2 aylık bebek, nesnelere dokundukça ya da kucağa alındıkça dokunma yetisi gelişmeye devam eder.
2 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi
2 aylık bebeğin sosyal gelişimi, içinde bulunduğu şartlarla doğrudan ilgilidir. Bebek bu dönemde, ağlama harici sesler çıkararak iletişim kurmaya çalışır. Anne ve babanın bu sesler vasıtasıyla bebeğin sorununun ne olduğunu anlayabilmesi mümkündür. Bu gelişim uzun yıllar devam eder.
2 Aylık Bebek Neler Yapabilir? (Motor Gelişimi)
2 aylık bebeğin uzuvlarını kullanma beceresi ile farklı renk ve seslere olan tepkisi sürekli olarak değişir. Hatta bebeğin çok sessiz ortamlarda kalması huzursuz olmasına neden olabilir. Ayrıca, bebeğin yanında yüksek sesler çıkarılması onun tepki göstermesine sebep olacaktır. Bebek bu dönemde el ve ayak becerilerini keşfederek, bunları kontrol etmeyi öğrenir.
2 Aylık Bebek Oyuncakları Nelerdir?
2 aylık bebek oyuncakları tercih edilirken, özellikle canlı renklerin ön planda tutulması gerekir. Öte yandan ses çıkarma özelliğine sahip oyuncaklar da, iki aylık bebekler için her daim ilgi çekicidir. Tercih edilecek oyuncaklar, bebeğin işitme, görme ve dokunma duyularının gelişmesine de destek olacaktır. Seçilen oyuncakların küçük parçalar içermemesi, ani ve aşırı sesler çıkarmaması, ağır olmaması gibi özellikler, bebeğin sağlığı için önemli hususlardır.
2 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Bebeklerde uyku düzeni her dönemde farklı zaman aralığındadır. 2 aylık bir bebeğin, 24 saatlik zaman diliminin 14-17 saatlik bölümünü uyuyarak geçirmesi beklenir. Yani bebek sadece altının değiştirilmesi ya da beslenme gibi ihtiyaçları için uyanır. Geri kalan zamanının büyük bölümünü uyuyarak geçirir. Her ne kadar bebekten bebeğe uyku süreci değişse de, bebeğin uykuda olduğu sürenin daha çok gece saatleri olmasına dikkat edilmelidir.
2 Aylık Bebek Nasıl Yatırılmalıdır?
Her ne kadar uyku pozisyonu değişse de bebeğin sırt üstü pozisyonda yatırılmasına özen gösterilmelidir. Bebeklerde yuvarlanma, genellikle 4. aydan itibaren görülmeye başlar. 2 aylık bebeğin kendi kendine dönmesi düşük bir ihtimal olsa da uyku pozisyonunu mümkün olduğu kadar korumakta fayda vardır.
2 Aylık Bebeklerin Aşı Takvimi
Bebeklere yaptırılması gereken aşılar hassasiyetle takip edilmelidir. İlerleyen dönemlerde, hastalıklara yakalanma riskinin azaltılması adına aşı takibi çok önemlidir. 2. ayın sonunda bebeklere BCG (verem), DaBT-İPA-Hib (dörtlü karma aşı) ve KPA aşısı yaptırılmalıdır. Günümüzde bebeğin aşı takvimi, aile sağlığı merkezleri tarafından takip edilmektedir.
Kaynak: https://asi.saglik.gov.tr/asi-takvimi2
2 Aylık Bebek Nasıl Giydirilmelidir?
2 aylık bebeğin sık sık altının değiştirilmesi gerekir. Bunun yanında bebeklerde en çok görülen cilt hastalıklarını önceden tespit etmek adına, belli periyotlarla gözle muayene yapmanız gerekir. Bebeğin sıklıkla yapılan kıyafet değişimlerinden huzursuz olmaması için kolay giyip çıkarılabilen kıyafetlerin tercih edilmesi gerekir. Bu anlamda tercih edeceğiniz zıbın gibi kıyafetler çok uygun seçimler olabilir.
2 Aylık Bebek Annesini Tanır mı?
Bebek, 1. ayın sonunda anne ve babasının sesini tanımaya başlar. Anne karnında bu sesleri duyması da ebeveyni kolayca tanımasında çok etkilidir. Bebek, 2. ayında duyduğu seslere bilinçli ya da bilinçsiz gülümseyebilir. Sesin geldiği yöne bakıp tepki verebilir. Doğal olarak bebeğin bu süreçte annesini tanıdığını söyleyebiliriz.
2 Aylık Bebeklerde Sindirim Sistemi ve Bağırsak Hareketleri
2 aylık bebeğin sindirim sistemi tam olarak gelişmediği için çeşitli sindirim sistemi ve bağırsak sorunları ortaya çıkabilir. En basit örneği, gaz gibi sindirim sistemi sorunları ile başa çıkmak için annenin beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi gerekir. Anne adayının tahıl ağırlıklı beslenmesi durumunda bebekte sindirim ve bağırsak sorunları daha az görülecektir.
2 Aylık Bebeklerde Görülen Hastalıklar Nelerdir?
İki aylık bebekler, gelişim açısından son derece hassas bir dönemden geçmektedir. Bu nedenle, birçok hastalık ile karşılaşmaları olağandır. Bu hastalıklar arasında yenidoğan sarılığı, kolik, isilik, impegito ve pamukçuk öncelikli olarak sıralanabilir. Öte yandan 2 aylık bebeklerde konak, kabızlık ve ishal son derece yaygın görülen hastalıklardır.
Bebeklerde Konak ve Kalça Ultrasonu Nedir?
Konak, bebekte, anneden geçen hormonlarla saç derisinin sebum üretmesi sonucu oluşan bir cilt hastalığıdır. Erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri ile sorunun kısa süre içinde giderilmesi mümkündür. Kalça ultrasonu, gelişimsel kalça displazisi konusunda kontrollerin yapılması adına yapılır. Bu durum ortalama her 100 bebekten 1'inde görülür. Yenidoğan tarama testleri kapsamında gerçekleşen kalça ultrasonu, erken tanı ve tedavi adına önemlidir.
2 Aylık Bebeklerde Cilt Kuruluğu-Kabızlık-İshal
Bebeklerde kabızlık ya da ishal sorunları, bebeğin sindirim ve bağırsak sorunlarından kaynaklı olabileceği gibi annenin beslenme alışkanlıkları ile doğrudan ilişkilidir. Bebeğin gaz çıkarmasına destek olarak kabızlık sorununun üstesinden gelinebilir.
40 Uçurma Nedir?
Özellikle Anadolu kültüründe bebeğin 40 uçurması önemsenen bir faaliyettir. 40 uçurma, adından da anlaşılacağı gibi bebeğin doğumundan 40 gün geçtikten sonra yapılır. Bu süre, annenin de lohusalık sürecinin tamamlanmasını ifade eder. 40 uçurma gününde bebek banyo yaptırılır, bebeği ziyarete gelen kişiler ona hediyeler verir ve çeşitli dualar okunur.
2 Aylık Bebeğiniz İçin İhtiyaç Duyabileceğiniz Ürünler
2 aylık bebeğinizin sağlıklı bir gelişim süreci takip etmesi adına, bazı ürünlerin düzenli olarak kullanımına dikkat edilmelidir. Örneğin, her bez değişiminde uygulanan pişik önleyici krem, bebeğinizin rahat ve huzurlu bir şekilde uyuyabilmesi için oldukça önemlidir. Öte yandan saç pullanmalarına karşı kullanılabilecek yenidoğan köpük şampuanı da öncelikli olarak kullanılması gereken ürünler arasındadır. Yenidoğan bebeklerin hassas saç derisine uygun ürünlerin tercih edilmesi, aynı zamanda konak oluşumlarına karşı da etkilidir. Kuru dudaklar içinse besleyici stick, bebeklerin gelişim döneminde destekleyici ve koruyucu ürünler arasında yer alır. Bebeklerinizin dudaklarını rahatlatacak olan bu kremler, aynı zamanda seyahat dostu olarak da bilinir.
Kaynaklar:
- WhatToExpect.com, How Much Should My Baby Eat?
- WhatToExpect.com, Your Guide to Well-Baby Visits
- WhatToExpect.com, Here's How Much Sleep Babies Need
- WhatToExpect.com, Here's When Babies Start Rolling Over
- https://www.unicef.org/parenting/child-development/your-babys-developmental-milestones-2-months
’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’