İçeriği Atla

20 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

Son Güncelleme 02, Mayıs, 2023

20 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

20 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz artık 20 aylık. Bu dönem yürüme, koşma gibi fiziksel becerilerin tam anlamıyla geliştiği bir dönemdir. Bunun yanında bebeğin göz-el koordinasyonu gelişimini devam ettirdiği gibi dikey ve yatay çizgileri düzgün bir şekilde çizdiğini de görebilirsiniz. Konuşma becerisi de sürekli gelişen 20 aylık bebek, basit cümleleri kurabilir. Ebeveyn olarak bebeğin bu dönemde agresif tavırlar sergilemesine de hazırlıklı olmalısınız.

20 Aylık Bebeğin Gelişimi

Bebeğin gelişiminin birçok alanda ayrı ayrı takip edilmesine ihtiyaç vardır. Fiziksel, duygusal, sosyal ya da motor gelişimi takip edilerek gerekli tedbirler alınmalıdır. Her bebeğin gelişim süreci farklıdır. Fakat bebeğin belli dönemlerde kazanması gereken beceriler ve ilerlenmesi gereken basamaklar bulunmaktadır. Bu dönemde bebeğin kendine söylenenleri anladığı, güçlü bir şekilde iletişim kurduğu fark edilebilir. Bebeğin gelişim süreci takip altında tutularak ihtiyaç duyulması halinde uzman desteğine başvurulabilir. Uzman desteği ile bebeğin gelişimine müdahale edilip bilinçli bir yol haritası izlenebilir.

20 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?

20 aylık bebek fiziksel gelişimi

Bebeklik döneminde sürekli bir büyüme söz konusudur. Bebeğin boy ve kilo seviyesi arttığı gibi el ve göz koordinasyonunda da şaşırtıcı bir gelişim yaşanır. Söz konusu gelişim, zaman zaman uzman kontrolü ve sürekli ebeveyn takibi ile gözlemlenmelidir. Yetersiz ya da aşırı gelişim durumlarında uzman desteğine ihtiyaç duyulabilir.

20 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı?

Bebeğin her dönemde olması gereken boy ve kilo oranı bellidir. Uzmanlar tarafından bu kapsamda hazırlanmış profesyonel tablolar vardır. Söz konusu tabloda kız ve erkek bebek için fiziksel gelişim aralığı farklıdır. 20 aylık kız bebeklerin boyu 83 cm, kilosu ise 11 kg olmalıdır. Erkek bebeklerde ise boy 84 cm, ağırlık ise 11 kg olmalıdır. Bebeğin boy ve kilo oranının bu seviyelerin dışında olması, gelişiminde bir sorun olduğunu göstermez. Bu gibi durumlarda uzman desteği almanız en doğru yöntem olacaktır.

20 Aylık Bebek Nasıl Beslenmelidir?

20 aylık bebeğin beslenme alışkanlarının eskisinden daha karmaşık olduğunu söyleyebiliriz. Bu dönemde yürüyebilen bebek, tüm yiyecekleri ağzına alıp dokusunu ve rengini keşfeder. 20 aylık bebeğe yeni yiyecekler sunmaya devam edebilirsiniz. Bebeğinizin yeni yiyeceklerden hoşnut olmaması durumunda onu zorlamamak, en mantıklı davranış şekli olacaktır. 20 aylık bebeğin çiğneme yeteneği her ne kadar gelişmiş olsa da boğulmaya karşı tedbir almak maksadıyla mümkün olduğu kadar yiyecekleri küçük parçalara ayırmalısınız. Bebeğin çatal ve kaşık kullanmak gibi motor becerilerinin gelişmesi için yemeği kendi kendine yemesi sağlanmalıdır.

20 Aylık Bebek Günde Kaç Öğün Yemeli?

20 Aylık Bebek Günde Kaç Öğün Yemeli?

20 aylık bebek 3 ana öğün ve 2 ara öğün olmak üzere günde 5 kez beslenmelidir. Ana öğünlerde protein ağırlıklı besinler tercih edilirken ara öğünlerde meyve, yoğurt ve katkısız gıdalar tercih edilebilir. Uzmanlar tarafından bebeğin 24 aya kadar anne sütü alması tavsiye edilir. Bu dönemde bebeğin beslenme alışkanlıklarında anne sütü hiçbir zaman ana öğün olarak kabul edilmemelidir. Anne sütünün besin değeri her geçen gün biraz daha azaldığı için ancak bir ara öğün olarak değerlendirilebilir.

20 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

20 aylık bebeğin sosyal ve duygusal gelişimi, üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Bebekle birlikte oyunlar oynamak, onu yaşıtları ile bir araya getirmek, sosyalleşmesine katkı sağlayacaktır. Bunun yanında bebeğin özgüvenini geliştirmek ve sosyalleşmesine katkı sağlamak maksadıyla ev işlerine yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin bebeğe yemek masasına peçete koydurmak, boş bardağı tezgâha bırakmak gibi basit görevler verilebilir.>

20 Aylık Bebeklerde Devam Eden Huysuzluk

Bebeklerde huysuzluk ve agresif davranışlar genellikle bebeğin kendini önemli hissetme çabasından ibarettir. Vurma, itme, çekme ya da ısırma gibi agresif tavırlar, bebeklerde sık sık görebileceğiniz davranışlardır. Bebeğin huysuzluklarına karşı sert mukabelede bulunmak, yapılacak en yanlış davranış şeklidir. Bebeğin huysuzlukları karşısında yapıcı olunmalı ve onu sakinleştirici ve dikkatini farklı noktaya çekici davranışlar sergilenmelidir.

20 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

20 aylık bebeğin bilişsel gelişimi hızla devam eder. Bebek bu dönemde nesnelere sembolik anlamlar yükler. Örneğin bir peçeteyi alarak bu peçeteyi bebeğinin battaniyesi gibi kullanabilir. Bir süpürge sopası ile ata biner gibi oynayabilir. 20 aylık bir bebek, ben merkezli bir bakış açısına sahiptir. Bu nedenle başkalarının bakış açısını anlayamaz.

20 aylık bebek çevresini sürekli gözlemler ve gözlemleyerek öğrenir. Gözlemlediklerini oyunları ile pekiştirir. Taleplerini birkaç kelime ile ebeveynine ifade edebilir. Fakat söyleyebildiğinden çok daha fazlasını anlayabilir. Kendisine söylenenleri anlar ve yapmaya çalışır. Bebeğin problem çözme becerileri de sürekli gelişme halindedir. Geçmişte yapabildiği yap-bozların 20 aylık bebeklerde parça sayısının arttığını görebilirsiniz.

20 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi

20 aylık bebek dil gelişimi

Bebekler sürekli gözlem yapar, çevresindeki konuşma ve olayları taklit eder. 20 aylık bebek 1-2 kelime konuşabilir, basit cümleleri kurabilir. Örneğin "benim şapkam", "korktum" gibi basit kelime ya da kelime grupları, bebeğin rahatlıkla konuşabileceği şeylerdir. Bebekle sürekli iletişim halinde olmak, dil gelişimine de olumlu anlamda katkı sağlayacaktır. Bebeğin dil gelişiminin çevredeki uyaranlara ve ilgiye bağlı olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. >

20 Aylık Bebek Neler Yapabilir? (Motor Gelişimi)

Bebeğin motor gelişimi, gelişme döneminde neler yapılacağı ile ilgili becerilerin toplamıdır. Bebeğin kaba motor becerileri yürüme, koşma, eğilme ya da kalkma gibi faaliyetleri kapsar. İnce motor becerileri ise ellerini ve parmaklarını kullanma becerisi ile ilgilidir. 20 aylık bebek aşağıdakileri rahatlıkla yapabilir.

  • Evdeki sandalye ya da mobilyaların üzerine çıkabilir.
  • Yürüme, koşma, eğilme, kalkma, zıplama, tırmanma hareketlerini yapabilir.
  • Yardımlı şekilde merdivenleri çıkıp inebilir.
  • Blokları kullanarak kule yapabilir.
  • Kaşık ve çatal kullanarak kendi kendine yemek yemeye çalışır.

20 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde uyku düzeni sağlıklı bir gelişim için çok önemlidir. 20 aylık bir bebeğin sağlıklı bir büyüme süreci yaşaması için günlük en az 11-12 saat uyuması gerekir. Bu uyku süresinin 1-2 saatlik kısmı gündüz uykusu iken geri kalan bölümü gece uykusu olmalıdır. Bebeklik sürecinin ilk dönemlerinde geceleri sık sık uyanan bebeğin, bu dönemde aralıksız bir uyku süreci yaşadığını söyleyebiliriz. Gece erken saatte uyuyan bebeğin sabah da erken saatlerde uyanması, en sağlıklı uyku dönemidir.

Bazı bebeklerin uyuma zorluğu çektiği de bilinen bir gerçektir. Bebeğin uyumakta zorluk yaşamasının birkaç nedeni olabilir. Bu nedenlerin başında bebeğin hasta olması gelir. Ateşinin yüksek olması ya da diş çıkarıyor olması, bebeğin zor uyumasına neden olur. Bunun yanında bebeğin altının pis olması ya da karnının aç olması da uyku sorunu yaratabilir. Uyumayan bebek nasıl uyutulur< konusunda kısa bir araştırma yaparak bebeğinizi nasıl uyutacağınıza karar verebilirsiniz.>

20 Aylık Bebeğin Diş Gelişimi

Bol miktarda kalsiyum almak, bebeğin diş gelişimine katkı sağlayan bir husustur. Her ne kadar bebeğin gelişme hızına bağlı olarak değişse de 20 aylık bebeklerin kesici, yan ve ilk azı dişleri çıkmış olmalıdır. Daha önceki dönemde çıkmadıysa bebeğin köpek dişlerinin de bu dönemde çıktığına şahit olabilirsiniz. Bebeklerin köpek dişleri genellikle 17-23. aylarda çıkar.

20 Aylık Bebek Ne Oynar, Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalı?

20 aylık bebek oyuncak seçimi

20 aylık bebeğin gelişiminde oyun ve oyuncak seçimi çok önemlidir. Oyuncaklarla sürekli içli dışlı olan bebek, eğlenceli vakit geçirdiği gibi zihinsel ve motor gelişiminde de önemli mesafe kat eder. Bebek, oyunla öğrenir ve kendini geliştirir. Boya ve karalama yaparak eğlenceli vakit geçireceği oyuncaklar, bebeğin gelişiminde çok faydalıdır. Saklanan bir nesneyi bulma, kule yapma gibi oyunlar da bebeğin gelişimine katkı sağlayan oyun türleridir. Bunun yanında, bebeğin en eğlenceli vakit geçireceği zaman aralığının yaşıtları ile bir arada olduğu dönem olduğunu söyleyebiliriz. 12-24 aylık bebekler için etkinlik fikirleri araştırması ile yaratıcı oyun ve oyuncaklar bulabilirsiniz.

20 Aylık Bebek Tuvalet Eğitimi İçin Hazır mıdır?

Bebeklerde tuvalet eğitimine başlamak için en uygun dönem 18 ay sonrasıdır. Fakat her çocuğun psikolojik ve kas gelişimi farklı özellikler sergiler. Bu nedenle bebeğe ne zaman tuvalet eğitimi verilmesi gerektiğine ebeveyn karar vermelidir. Genel anlamda 20 aylık bebeğin tuvalet eğitimine hazır olduğunu söyleyebiliriz.

20 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler

20 aylık bebekler hakkında diğer dikkat edilmesi gerekenler

20 aylık bebeğin gelişiminde dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Bu kapsamda sayılabilecek hususların başında bebeğin beslenme, sosyal ve zihinsel gelişimine yönelik tedbirler gelir. Bebeğin sağlıklı gıdalarla beslenmesi, onunla sık sık oyunlar oynanması ve sosyal ortamlarda bulunması, bebeğin gelişimine önemli oranda katkı sağlayacaktır.

20 Aylık Bebek İçin İhtiyacınız Olabilecek Ürünler

Bebeğin yetişmesinde ve sağlıklı şekilde gelişimini sürdürmesinde bir takım ürünlere ihtiyaç duyulmaktadır. Kaliteli ve cilt dostu ürünlerle bebeğin hassas cildini dış etkenlerden koruyabilirsiniz. 20 aylık bebekler için tercih edeceğiniz hydra bebe organik avokadolu bebek yüz kremi ile bebeğinizin hassas yüzünü her zaman yumuşak ve sağlıklı tutabilirsiniz.

20 aylık bebeğin gelişiminde ihtiyaç duyabileceğiniz ürünlerden biri de vücut losyonudur. Hydra bebe organik avokado içeren nemlendirici bebek vücut losyonu ile bebeğin kendini her daim rahat hissetmesini sağlayabilirsiniz. Söz konusu ürün, nemlendirici etkisi ile bebeğin hassas cildinin nefes almasına destek olacaktır. Mustela ürün kategorisi içinde bulunan diğer bebek ürünleri ile bebeğinizin cildini sağlıklı ve yumuşacık tutabilirsiniz.

Kaynakça:

  1. https://www.babycenter.com/toddler/1-year-old/20-month-old_40007632
  2. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/development-milestones-18-to-24-months
  3. https://www.whattoexpect.com/toddler/20-month-old.aspx
  4. https://medlineplus.gov/ency/article/002010.htm [Accessed October 2020]
  5. https://www.zerotothree.org/resources/106-18-24-months-your-child-s-development [Accessed October 2020]

‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’

İlgili Blog Yazıları

Atopik Dermatit ile Yaşayan Çocuklar ve Aileleri İçin 14 Eylül Rehberi #CİLT TİPLERİ
Atopik Dermatit ile Yaşayan Çocuklar ve Aileleri İçin 14 Eylül Rehberi
Atopik dermatit nedeni tam olarak bilinmese de birçok olası faktöre bağlı olarak deride meydana gelen immün sistem yanıtının neden olduğu cilt problemleridir. Temizlik malzemeleri, çeşitli... Daha fazla göster
Dünya Atopik Dermatit Günü: Farkındalık Yaratmanın Önemi #CİLT TİPLERİ
Dünya Atopik Dermatit Günü: Farkındalık Yaratmanın Önemi
Dünya Atopik Dermatit Günü: Farkındalık Yaratmanın Önemi Atopik dermatit veya insanlar arasında daha sık kullanılan ismiyle egzama, deride kızarıklık, kaşıntı gibi semptomlarla kendini gösteren kronik... Daha fazla göster
14 Eylül Atopik Dermatit Günü: Ailelere Özel Güncel Bakım ve Tedavi Rehberi #CİLT BAKIMI VE BANYO RUTİNİ
14 Eylül Atopik Dermatit Günü: Ailelere Özel Güncel Bakım ve Tedavi Rehberi
14 Eylül Atopik Dermatit Günü: Ailelere Özel Güncel Bakım ve Tedavi Rehberi 14 Eylül Atopik Dermatit Günü, atopik dermatit ile yaşayan kişilere yönelik farkındalığı artırmak... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet