İçeriği Atla

6 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

5 dakika okuma süresi; Son Güncelleme 27, Kasım, 2023

6 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi
İçindekiler
6 Aylık Bebek Gelişimi 6 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur? 6 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı? 6 Aylık Bebek Nasıl ve Ne Sıklıkla Beslenmelidir? 6 Aylık Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Süreci 6 Aylık Bebek İlk Ek Gıda Olarak Ne Yer? Bardak Ya da Fincan Kullanımına Geçiş Bebeğimin Gıda Alerjisi Olduğunu Nasıl Anlarım? 6 Aylık Bebekte Görme ve İşitme Gelişimi 6 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi 6 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi 6 Aylık Bebeğin Duygusal Gelişimi 6 Aylık Bebeğin Dokunma Yetisi 6 Aylık Bebek Yürütece Konur mu? 6 Aylık Bebek Oyuncakları Nasıl Olmalı? 6 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır? 6 Aylık Bebeklerin Bağırsak Hareketlerindeki Değişiklikler 6 Aylık Bebeklerin Aşı Takvimi 6 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler

6 Aylık Bebek Gelişimi

6 aylık olan bebeğiniz artık bir yılın yarısını tamamladı. Onun için dışarıda keşfedilmeyi bekleyen o kadar değişik bir dünya var ki, gördüğü her bir farklılık büyüleyici. 6.ayla birlikte bebeğiniz yerinden kıpırdamayarak, tüm gördüklerini keşfetmeye başlayabilir. 6.ayla birlikte bebeğiniz artık katı gıdaya geçiş sürecine de başlar. Ufak ufak oturmaya başlayabilir ve ilk dişini bile bu ayda çıkarmaya başlayabilir.

6 Aylık Bebeğin Gelişimi

Bebeğiniz için 6.ay aslında bir kilometre taşıdır. 6.ay hem fiziksel hem zihinsel gelişim sürecinde önemli adımların atıldığı bir dönemdir. Bebeklerde uyku düzeni içinde önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemdir. Birçok bebek gibi artık desteksiz oturmaya başlayabilir. Katı yemeklere geçmeye başlayacağı 6.ayda tam olarak desteksiz oturamasa bile mama sandalyesine rahatlıkla oturabilecektir. Bebeğiniz artık daha hızlı bir gelişime geçtiği için büyük ve küçük motor becerilerini geliştirecek, sosyalleşme ve dil becerilerini artıracak, yeni aktiviteler ve oyuncaklar ile ilgilenmeye başlayacaktır.

6 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?

6_AYLIK_BEBEGIN_FIZIKSEL_GELISIMI_1024_586PX.png

6 aylık bebeğiniz artık fiziksel gelişiminde büyük bir aşama kaydetmeye başlamış durumdadır. Bebeğinizi yastıkla ya da kucağınızda desteklediğinizde başını ve sırtını dik tutma becerisine sahip olduğunu göreceksiniz. Mama sandalyesinde rahatlıkla oturabilecek olan bebeğiniz, katı gıdaya ilk başladığında zorluk çıkartsa da kısa sürede alışacaktır. Bebeğinizi 6.ayında yere yatırdığınızda rahatlıkla sağına ve soluna dönebilir. Yüzüstü yatırdığınız bebeğiniz ise önündeki oyuncaklara dokunmak için kendini zorlamaya ve uzanmaya başlayacaktır. Bebeklerde yaşa göre oyuncak seçimi de önemlidir. Aylık gelişimine uygun oyuncaklar tercih etmelisiniz. Bebeğiniz 6.ayında nesneleri daha sıkı kavrar. Bir elden diğerine nesneleri geçirebilir. Oyuncaklarını ve biberonu daha sıkı tutabilir. Elleriyle ayaklarına uzanmaktan çok büyük keyif alır. Ellerini sürekli ağzına götürmeye başladığına şahit olacaksınız. 6.ayla birlikte bebeğinizin alt çene kesici dişleri de çıkmaya başlayabilir.

6 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı?

6.ayına gelen bebek hem anne sütü, hem ek mamalar, hem de katı gıdalar ile beslenme sürecindedir. 6 aylık bebekler kız ve erkek olmak üzere farklı gelişim tablosuna sahiptir. 6.ayda kız bebekler ortalama 7 kilo, erkek bebekler ise 7,5 kilo civarındadır. 6 aylık bebeklerde boy ise kız bebeklerde 64 cm, erkek bebeklerde 67 cm civarına ulaşır.

6 Aylık Bebek Nasıl ve Ne Sıklıkla Beslenmelidir?

6. ayında ek gıdaya yeni başlayan bebeğiniz için hala en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Bebeğiniz için anne sütü ana öğün olarak düşünülmeli, ek gıdalar ise ara öğün olarak planlanmalıdır. 6 aylık bir bebek 2 ya da 3 ara öğün ile beslenir. 6.ayında mide kapasitesi 180 ml olan bebeğiniz, ek gıdaları küçük miktarlarda tüketebilir. 1 çay kaşığı ölçüsünde tek bir ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. 3 gün kuralına uyarak, aynı gıdayı 3 gün boyunca aynı miktarda vermelisiniz. Bu durum, ek gıdanın herhangi bir alerji yapıp yapmayacağını belli eder. 6 aylık bir bebeği 2.5-3 saatte bir beslemek ideal bir aralıktır.

6 Aylık Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Süreci

Bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci anneler için endişe uyandırsa da bebeğiniz bu duruma çok çabuk alışacaktır. 6.ayda ek gıdaya geçişin bazı adımları aşağıdaki gibidir;

  • Ek gıdaya başladığınız dönem anne sütü vermeye de devam etmeniz gerekir. Daima önceliğiniz anne sütü olmalıdır.

  • Ek gıda seçimlerinde doktorunuzun yönlendireceği gibi besin değeri yüksek, enerji veren gıda ürünleri ile başlanmalıdır.

  • Bebeğinize ek gıda vermeye başladığınızda biberon değil uygun bir kaşık kullanmalısınız.

  • Ek gıdalara başladığınız andan itibaren zamanla artan oranda vermelisiniz. Öncelikle bir çay kaşığı ölçüsü ile başlayıp tatlı kaşığına geçilmesi ideal ölçülerdir. Ek gıda verilmeye başlandıktan sonra bebeği iyi bir şekilde takip etmek gerekir. Herhangi bir alerjik reaksiyon gösterdiğinde hemen doktorunuza danışmalısınız.

  • Bebeğe ek gıda verirken dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda hijyen kurallarıdır. Ek gıda hazırlandıktan sonra 2 saatte tüketilmelidir.

6 Aylık Bebek İlk Ek Gıda Olarak Ne Yer?

6_AYLIK_BEBEK_ILK_EK_GIDA_OLARAK_NE_YER_1024_586PX.png

6.ayla birlikte bebeğinizin demir depolarında düşüş olacağı için ilk katı gıdalar demir içeriği yüksek besinler içinden seçilmelidir. Demir emilimini artıran sebze ve meyve ile yapılan karışımlar bebeğiniz için ilk gıda deneyimi olacaktır. Tahıl, et, sebze, meyve gibi gıdalardan yapılmış püreler ile başlanması uygundur. Ayrıca alerji riskini minimize eden ve sindirim sistemini rahatsız etmeyecek besinler içinden seçilmelidir. Sebzeler içinden tatlı patates, havuç, bal kabağı uygunken meyveler içinden armut, elma ve şeftali ile başlanabilir. Bir sonraki adımda ise yoğurda geçilebilir. İlk başlarda miktarları hafif tutmanız ve bebeğiniz alıştıkça arttırmanız doğru olur.

Bardak Ya da Fincan Kullanımına Geçiş

Bebeklerin bardak kullanımına geçişi zorlu bir süreç olacağı için genellikle motor becerilerinin biraz daha gelişmiş olduğu 9 ve 12 aylık süreçte başlanması daha uygundur. Biberon kullanımı, bir süre sonra bebeklerin ağız yapısına zarar vereceği için sıvı içip beslenmelerine teşvik edici bardak ya da fincanlar kullanılabilir. 6.aydan itibaren kullanacağınız alıştırma bardağı ile bebeğinizin bardağa geçişini kolaylaştırabilirsiniz. 6. aydan itibaren alıştırma bardaklarını devreye sokmanız ve yavaş yavaş alıştırmanız, ilerleyen aylarda bardağa geçişini kolaylaştırır. Bebeğinizi asla ince cam bardaklarla veya kalitesiz plastik bardaklarla beslemeyin.

Bebeğimin Gıda Alerjisi Olduğunu Nasıl Anlarım?

Her çeşit besinin alerji yapma potansiyeli vardır. Bebeklerde süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, balık, kabuklu deniz ürünleri çilek ve kivi alerji riski olan besinlerdir. Eve gelen kokulu bir çiçek bile bebeğinizde alerjiye yol açabilir. Yoğun kokulu hanımeli, sümbül, zambak, melisa gibi çiçekleri balkonda tutmanız daha doğru olur. Bal da bebeklerde alerjiye yol açabilen besinler arasında sıralanabilir. Bu yüzden 1 yaşından önce bal yedirilmemesi gerekir. Bebeklerde alerji belirtilerine dikkat etmelisiniz. Doktorunuzun her ay için önerdiği gıdaların listesine harfiyen uyun ama buna rağmen şu belirtiler görülürse hemen doktorunuza danışın:

  • Hırıltılı solunum ya da nefes darlığı

  • Yutkunurken güçlük yaşaması

  • Yüzünde, dudaklarında şişme

  • Soğuk, nemli ya da soluk bir cilt

  • Kusma ya da ishal

  • Hızlı ve zayıf kalp ritmi

6 Aylık Bebekte Görme ve İşitme Gelişimi

Hemen hemen 5. aydan itibaren bebeğin, bir nesnenin kendisinden ne kadar uzaklıkta olduğunu anlama becerisi daha da gelişir. 6. ayla birlikte dünyayı üç boyutlu olarak daha iyi görmeye başlar. Bunu uzak ve yakındaki nesnelere ulaşmaya çalışmasından anlayabilirsiniz. Henüz tam olarak gelişmiş olmasa da renkleri ayırt etmeye başlarlar. Bebek 6.ayla birlikte odanın diğer ucundaki ebeveynlerini tanıyabilir.

6 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

6_AYLIK_BEBEGIN_ZIHINSELSEL_GELISIMI_1024_586PX.png

6.ayla birlikte bebeğiniz çok daha net bir şekilde zihinsel gelişimini belli eder. Sizden destek alarak oturan bebeğiniz, nesneleri keşfetmeye başlar. Keşfetme isteğinin yarattığı dürtü ile çevresindeki nesnelere dokunmak ister. Artık sizi tamamen tanıyan bebeğiniz yabancı kişilere tepki vermeye de başlar. İlk dil becerilerini de sergilemeye başladığı bu dönem gösterdiği mücadele, inanılmaz güçlüdür. Bebeğinizin iletişim zekasının büyük oranda gelişim gösterdiği bu ayda, onunla iletişimde kalmanız, mimiklerini geliştirme konusunda oldukça yardımcı olacaktır. 0-12 aylık bebekler için etkinlik fikirleri araştırabilir, bebeğiniz ile güzel vakit geçirebilirsiniz. Hem kendiniz hem de bebeğiniz için seçeceğiniz aktiviteler ile güzel zaman geçirdiğiniz gibi bebeğinizin gelişimine de büyük katkıda bulunmuş olacaksınız. Dil gelişimi zihinsel gelişimle eşgüdümlü ilerler. Bu yüzden bebeğinizle bol bol konuşmalısınız.

6 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

6. aylık bebeğiniz etrafında olup biteni çok daha iyi algılar ve merak eder. Bu ay anlamlandırmaların daha yoğun olduğu bir zamandır. Karşısındaki kişinin hareketlerini anlamaya çalışır. Bebeğiniz sizi sürekli takip eder. Sizi takip ettiğini de çıkardığı çeşitli seslerle belli eder. Oyun oynamaktan keyif almaya başlar ve tepkisini de kahkahalarla belli eder. Oyuncakların ses ya da ışık çıkarması, bebeğin hoşuna gider. Bu dönemde bebeklerde yaşa göre oyuncak seçimi devreye girer. Oyun süreci, etki ve tepki bağlantısını kurmasında da çok faydalıdır.

6 Aylık Bebeğin Duygusal Gelişimi

  • Bebeğinizin daha çok ilgi beklediği bir ayın içindesiniz. İstediği kişiden istediği ilgiyi aldığı zaman çok mutlu olur ve yüz ifadesi ile belli eder.

  • Duygularını yüz ifadeleri kadar çıkardığı seslerle de belli eder.

  • Kendisiyle ilgilenen kişi yanından ayrıldığında ya da aynı odada olduğu halde kendisiyle ilgilenmediğinde, tepkisini hemen sesler ya da mimiklerle ifade eder.

  • Bebek gülmenizden çok etkilenir. Göz teması kurmak, ona dokunmak, sevginizi hissettirmek ona çok iyi gelecektir.

  • 6 aylık bebeğiniz hiçbir zaman engellenmekten hoşlanmaz hemen ağlamaya başlar.

  • Küçük oyunlar yaptığınızda gülerek mutluluğunu belli eder.

6 Aylık Bebeğin Dokunma Yetisi

Bebeğiniz kendini keşfetme aşamasında burnuna, yanaklarına, ayaklarına, parmaklarına dokunduğunda bedenini ve kıvrımlarını tanımaya çalışır. Yeni biçim ve dokuların keşfedildiği 6.ayda bebek, kendini bu şekilde keşfetmekten mutlu olur.

6 Aylık Bebek Yürütece Konur mu?

6_AYLIK_BEBEK_YURUTECE_KONUR_MU_1024_586PX.png

Yürüteçler 4 aydan itibaren bebeklerin kullanımı için tasarlanmıştır. Her bebeğin gelişimi farklılık gösterebileceği için bebeğinizin durumunu değerlendirdikten sonra, bir uzman görüşü ile yürüteç aşamasına geçebilirsiniz. Ayrıca bebekler ne zaman emekler sorusu aklınıza takılabilir. Bebeklerin bir kısmı 6.aydan itibaren emeklemeye başlayabilir. Bu süreçte doktorunuz ile görüşerek yürüteç ile uygun olup olmadığını araştırabilirsiniz. Yürüteç kullanmaya başlayan bebeğiniz, zamanla tüm evi gezerek büyük bir keyif alır. Bununla birlikte çarpıp düşmemesi ya da mutfak gibi tehlikelerin olabileceği yerlerde dolaşmaması için, bebeğinizi yürütece bindirdiğinizde gözünüz hep üstünde olmalı.

6 Aylık Bebek Oyuncakları Nasıl Olmalı?

Bebeğinizin dokunma ve işitme duyularını geliştiren oyuncakları hayatınıza dahil edeceğiniz aydasınız. Ona müzikli, sesli oyuncaklar verin. Yumuşak plastik oyuncaklar özellikle suyla oynarken, banyo yaparken hoşuna gidecektir. Kumaş kitaplar bebeğinizin dokuları hissetmesine katkı sunar. Kaliteli malzemelerle üretilen 6-12 ay oyuncaklarına mutlaka göz gezdirin. Uzman görüşlerine uygun hazırlanan ürünler, bebeğinizin psiko-motor davranışlarını çok olumlu etkileyecek.

6 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bebeğinizi mümkün olduğu kadar aynı saatlerde beslemeye ve uyutmaya çalışın. Bu konu, biyoritm açısından olumlu dönüşler almanızı sağlayacaktır. Gece saatlerinde çok daha uzun uyuyacağı için siz de daha fazla dinlenebileceksiniz. Ancak gündüz saatlerinde 6 aylık bebeğiniz eskisi kadar uyumayacaktır. Uyanık kaldığı saatlerde keşiflerine devam edecek, sizinle oyun oynayacak ve böylece hayata hazırlanacaktır.

6 Aylık Bebeklerin Bağırsak Hareketlerindeki Değişiklikler

6_AYLIK_BEBEKLERIN_BAGIRSAK_-HAREKETLERINDEKI_DEGISIKLIKLER_1024_586PX.png

Bebeğiniz 6 aylık olduğunda gaz sancısı sorunu, neredeyse tamamen ortadan kalkacaktır. Çünkü bebeğiniz; kendi kendine hareket edebilir, sağa sola rahatça dönebilir ve sizin yardımınızla oturabilir. Böyle olunca da gazını kendi kendine çıkarabilir. Ama yine de kendi beslenmenize dikkat etmeye, gaz yapan yiyeceklerden uzak durmaya çalışın.- Bu tükettikleriniz, sütünüzden bebeğinize de geçebilir. 6. ayda katı gıdaya da geçeceğiniz için bebeğinizin kabızlık ya da ishal yaşamaması adına, doğru yiyecek seçimi konusunda uzmanınıza mutlaka danışın.

6 Aylık Bebeklerin Aşı Takvimi

Son değişikliklere göre bakanlığın aşı takviminde 6. ayın sonunda yaptırılması gereken aşılar aşağıdaki gibidir:

  • Hep B (III)

  • Da BT-İPA-Hib (III)

  • OPA (I)

Kaynak: https://asi.saglik.gov.tr/asi-takvimi2

6 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğiniz 6 aylık olduğunda uyku ve beslenme düzeni biraz daha değişeceği için anne sütü ve ek gıdalar konusunda doktorunuzla iletişim halinde olmaya özen gösterin. Bebeğin nelere alerjisinin olduğunu anlamak adına, çok karışık gıdalar yerine, basit, tek çeşitli olan gıdalarla başlayın ve deneyerek, izleyerek tepkilerini anlamaya çalışın. D vitamini açısından onu her gün dışarıya çıkarmaya özen gösterin. Direncinin artmaya başladığı bu ayda bebeğinizin havayla, toprakla, suyla, çimenlerle temas etmesine kontrollü olarak izin verin. Tabii ki mevsim koşullarına uygun olarak ve onun güvenliğini üst seviyede tutarak, oyun oynaması için uygun ortamlar hazırlayın.

Kaynakça:

  1. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/babys-growth-and-development-6-months-old

  2. https://www.cdc.gov/vaccines/parents/by-age/months-6.html?

  3. https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/pdf/checklists/checklists_6mo.pdf

  4. https://www.unicef.org/parenting/child-development/your-babys-developmental-milestones-6-months

  5. https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month/month-6.aspx

‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’

İlgili Blog Yazıları

Atopik Dermatit ile Yaşayan Çocuklar ve Aileleri İçin 14 Eylül Rehberi #CİLT TİPLERİ
Atopik Dermatit ile Yaşayan Çocuklar ve Aileleri İçin 14 Eylül Rehberi
Atopik dermatit nedeni tam olarak bilinmese de birçok olası faktöre bağlı olarak deride meydana gelen immün sistem yanıtının neden olduğu cilt problemleridir. Temizlik malzemeleri, çeşitli... Daha fazla göster
Dünya Atopik Dermatit Günü: Farkındalık Yaratmanın Önemi #CİLT TİPLERİ
Dünya Atopik Dermatit Günü: Farkındalık Yaratmanın Önemi
Dünya Atopik Dermatit Günü: Farkındalık Yaratmanın Önemi Atopik dermatit veya insanlar arasında daha sık kullanılan ismiyle egzama, deride kızarıklık, kaşıntı gibi semptomlarla kendini gösteren kronik... Daha fazla göster
14 Eylül Atopik Dermatit Günü: Ailelere Özel Güncel Bakım ve Tedavi Rehberi #CİLT BAKIMI VE BANYO RUTİNİ
14 Eylül Atopik Dermatit Günü: Ailelere Özel Güncel Bakım ve Tedavi Rehberi
14 Eylül Atopik Dermatit Günü: Ailelere Özel Güncel Bakım ve Tedavi Rehberi 14 Eylül Atopik Dermatit Günü, atopik dermatit ile yaşayan kişilere yönelik farkındalığı artırmak... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet