İçeriği Atla

Atopiye eğilimli ciltler: Egzamanın alevlenmesinde iklim ve mevsimlerin etkisi

Son Güncelleme 11, Mayıs, 2023

Atopiye eğilimli ciltler: Egzamanın alevlenmesinde iklim ve mevsimlerin etkisi

Mustela uzmanlarından dermatolog Dr. Clarence De BELILOVSKY ile birlikte yazılmıştır.

Atopiye eğilimli ciltler üzerinde etkileri var mı?

İklim, çocuğunuzun atopiye eğilimli cildinin ortaya çıkmasına ve alevlenmelerin görülmesine neden olabilir. Bu etkinin boyutlarını anlamak için basit bir gözlem yeterli olacaktır:

Atopiye eğilimli ciltler, ister alerjenler ister ter olsun, cildi kurutan her şeyi sever (Atopiye eğilimli ciltler hakkındaki dosyamıza bakın). Cildi kurutucu etkisi nedeniyle rüzgâr da atopiye eğilimli ciltleri etkileyebilir ancak nemli iklimler cildinizin nemini korumasına yardımcı olsa ve ılıman iklimler sıcaklamamamızı sağlasa da bu, ılıman veya nemli havaların dostunuz olduğu anlamına gelmez. Atopiye eğilimli ciltlerin alevlenmesini her mevsimde engelleyin.

Her mevsimin getirdiği avantaj ve dezavantajlar vardır:

İlkbaharda ne çok sıcak ne de çok soğuk olan hava idealdir. Ne yazık ki ilkbahar aynı zamanda bitkilerin tozlaşma mevsimidir. Özellikle çimleri biçerek bahçenizle de bu dönemde ilgilenmeye başlarsınız. Yeni biçilen çimlerin kokusu gerçekten mükemmeldir ancak bu uygulamanın cildi tahriş edici etkisi olabilir.

Yapmanız gerekenler:

- Eğer çocuğunuz polenlere karşı hassasiyete sahipse açık hava etkinliklerini azaltarak çocuğunuzun dışarıda geçirdiği süreyi kısıtlayabilirsiniz.

- Aynı nedenle çocuğunuzun çamaşırlarını açık havada kurutmaktan kaçınmalısınız.

- Çocuğunuzun kol ve bacaklarını muhtemel alerjenlerden koruyan pantolon ve uzun kollu tişörtler seçmelisiniz.

Yazın hava genellikle güneşlidir.

Bu cildimiz için iyi bir haber! Fototerapi prensibiyle güneşin atopiye eğilimli ciltler üzerinde çeşitli olumlu etkileri vardır. UV indeksinin daha yüksek olduğu bölgelerde atopiye eğilimli ciltlere daha az rastlandığı gözlemlenmiştir. Bununla birlikte güneş yanıklarına ve güneş çarpmasına dikkat etmeniz gerekir.

Yazın yapmanız gerekenler:

- Çocuğunuzun cildini korumak için her zaman atopiye eğilimli ciltlere uygun, bebek ve çocuklara özel, yüksek koruma sağlayan, yüksek faktörlü ve parfümsüz bir güneş losyonu kullanın. Aklımıza gelmese de şehirdeyken bile yüzümüz, kollarımız ve bacaklarımız güneşe maruz kalır, bu nedenle:

- Güneş tepedeyken dışarıda kaldığınız süreyi kısıtlayın.

- Çocuğunuzun çok fazla terlemesine neden olmayacak etkinlikleri tercih edin.1

- Emolyent bakım ürünlerini gereken sıklıkta kullanın.

Ve sonra sonbahar... Hava ne çok sıcaktır ne de soğumaya başlamıştır, polenler de artık sorun olmaktan çıkar. Bu mevsimde özellikle dikkat etmeniz gereken hiçbir şey yok, sadece bu güzel havanın keyfini çıkartmaya bakabilirsiniz!

Kış geliyor. Havalar soğuk olsa da kış nispeten sakin bir mevsimdir.

Ancak;

- Soğuk hava: Sert ve soğuk havalar sıcaklarla aynı kurutucu etkiye sahiptir.

- Dışarıdaki soğuk havalarla mücadele etmek için genellikle fazlasıyla kalın giyinip sonunda terlemeye başlıyoruz ve bu da kaşıntıya neden olabilen bir unsur! Çocuğunuzun elbette bir anorak veya ceket giymesi gerekecek, ancak kreşe veya babaannesinin evine geldiğinizde çocuğunuzun sıcaklık farkına kolaylıkla alışması için altına yumuşak kumaşlı birkaç kat (örneğin bir yelek) kıyafet giydirebilirsiniz (bkz. Atopiye eğilimli ciltle ne giyilmeli?).

- Açık havada olduğu gibi ısıtıcının derecesi çok yüksek olduğunda evde de cildin kurumasına neden olur. Kış düşmanınız değildir ama en çok dikkat edilmesi gereken mevsimdir. Bununla beraber bebek ve çocuklara özel emolyent bakım ürünleri çocuğunuzun cildi için kusursuz bir koruma sağlayacaktır. Son olarak dikkate almanız gereken noktaysa bulunduğunuz bölgedir. Çünkü yazlar kuzeyde ve güneyde aynı sertlikte geçmez.

1 Bkz. Yüzme havuzu, spor, oyun: Hangi etkinlikler cildi atopiye eğilimli çocuğum için uygun?

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet