İçeriği Atla

Bebeğinizle şefkat dolu bir an

Son Güncelleme 02, Mayıs, 2023

Bebeğinizle şefkat dolu bir an

Mükemmel bir rahatlama ve mutluluk kaynağı olan masajın bebeğinize pek çok faydası vardır. Erken öğrenmeyi teşvik eder, bebeğin vücudunun farkına varmasını sağlar, bebeği sakinleştirip uykuya hazırlar ve küçük mide sorunlarını hafifletir. Masaj ayrıca bebeğinizle bağ kurmanız için özel ve şefkat dolu bir andır.

Bebeğinize masaj yaparken size yardımcı olacak ipuçlarımızı uygulayın!

Bebeğinize doğumdan üç yaşına kadar masaj yapabilirsiniz. Bebeğiniz masajdan keyif alıyorsa üç yaşından sonra da masajı sürdürebilirsiniz.

Başlarken:

- Rahatsız edilmeden kendinizi sakince masaja vermek için tamamen müsait olduğunuz sakin bir zaman seçin.

- Masajı sıcak (yaklaşık 22°C), sessiz ve hafif ışıklandırılmış bir odada gerçekleştirin.

- Bebeği yatağın, bez değiştirme masasının veya yerin (yumuşak bir halının) üzerine serilmiş bir havlunun veya battaniyenin üzerine yüzükoyun yatırın.

- Elleriniz temiz ve sıcak, tırnaklarınız kısa olmalı.

- Bebeğinizin cildini çizebilecek takı gibi şeyleri çıkarın.

- Bebekler için özel üretilen masaj yağlarını kullanın. Yağı elinizde yayın ve bebeğe dokunmadan önce ellerinizi ovuşturarak ısıtın.

- Bebeğinizin cildi sağlıklı ve tahriş olmamış olmalıdır.

Bebeğiniz hastayken veya emzirdikten ya da yemek yedirdikten hemen sonra masaj yapmayın. Masaj yapmak okşamaktan farklıdır. Dokunuşlarınızın sıcak, yumuşak ama aynı zamanda kararlı olması ve uyarıcı, sarmalayıcı bir baskı uygulaması gerekir. Bebeğinizin hoşuna gidiyorsa masajı yarım saate kadar sürdürebilirsiniz. Öte yandan bebeğiniz ilk birkaç masajda isteksiz görünebilir. Bu durumda ilk birkaç dakikadan sonra masajı bırakın ve ertesi gün ya da birkaç gün sonra tekrar deneyin.

Bebeğinize masaj yapmak için aşağıdaki teknikleri deneyebilirsiniz:

- Omuzlara nazikçe masaj yaparak başlayın. Önce boyna, ardından kollara masaj yapın ve ellerle parmakları unutmayın.

- Sonra elinizi düz tutup göğse ve karna saat yönünde çemberler çizerek masaj yapın. Ardından elinizi göğsünün altına çapraz koyup aşağıya doğru yavaşça hareket ettirin. Aynısını diğer elinizle tekrarlayın. Fazla bastırmayın, elinizin kendi ağırlığı yeterlidir.

- Bir elinizle bebeğinizin ayağını tutun ve diğer elinizle baldırdan uyluğa doğru ve oradan da kalçaya doğru masaj yapın.

- Bebeğin ayağını iki elinizin arasına alarak tırnaklardan topuğa doğru nazikçe masaj yapın. Tekrar tırnaklara dönün ve her birine tek tek masaj yapın. Ardından hepsini aynı anda yukarı doğru nazikçe esnetin.

- Ellerde önce avuç içine nazik ve dairesel hareketlerle masaj yapın, ardından her bir parmağı tek tek nazikçe esnetin. Kış aylarında; ilk soğuk havalardan kaynaklanan rahatsızlıklar bebeğinizin huzurunu kaçırabilir ve uykusunu bölebilir. Bunu çözmek için bebeğinizin göğsüne rahatlatıcı bir merhem sürerek masaj yapın.

İlgili Blog Yazıları

El Ayak Ağız Hastalığı Neden Olur, Nasıl Bulaşır? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
El Ayak Ağız Hastalığı Neden Olur, Nasıl Bulaşır?
El Ayak Ağız Hastalığı Neden Olur, Nasıl Bulaşır? El ayak ağız hastalığı, Enterovirüs ailesinden koksaki virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyondur ve genellikle çocukluk çağında... Daha fazla göster
Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra, çocuklarda en sık görülen enfeksiyon türlerinden biri olarak kabul edilen idrar yolu enfeksiyonları, özellikle küçük... Daha fazla göster
Kızamık Nedir? Belirtileri ve Tedavisi #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Kızamık Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Kızamık Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Kızamık, çocuk sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturan oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık genellikle viral bir enfeksiyon olarak ortaya... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet