HOBİLER VE AKTİVİTELER
Bebek yüzme seansları: Denizde yüzen bir balık gibi
Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023
Keyifli ve canlandırıcı olan bebek yüzme seansları, bebeğin doğuştan gelen suda hareket etme yeteneğini teşvik eder. Bu, ebeveynlerin çocuklarıyla paylaştığı keyif dolu bir andır! Anne karnında geçen 9 ayın ardından tüm bebekler, sudayken kendilerini evlerinde hissederler! Bebeklerin yaklaşık 12 aylık olana kadar doğal bir yüzme refleksi (ya da apne refleksi) vardır. Yani bebekler sudayken kendiliğinden ağızlarını kapatırlar, nefeslerini tutarlar ve kollarıyla bacaklarını hareket ettirirler. Bu eşsiz reflekslere sahip olsalar da henüz kendi başlarına yüzemezler ve daima bir ebeveynleri tarafından tutulmaları gerekir.
Tatmin edici bir etkinlik türüdür. Günümüzde pek çok yüzme havuzunda bebek yüzme seansları yapılmaktadır. Bu seansların hedefi, bebeklere yüzme öğretmek değil, duyusal uyanışlarını teşvik etmek ve motor becerilerini geliştirmelerine yardım etmektir. Bebekler sudayken vücut hatlarının daha da farkına varırlar; nasıl daha farklı hareket edebileceklerini öğrenirler ve yeni hisler keşfederler. Böylece özgüven kazanırlar. Daha özerk olurlar ve grubun geri kalanıyla etkileşime geçerek sosyal becerilerini geliştirirler. Ayrıca bu seanslar, ebeveynlerin çocuklarıyla paylaştığı ve birbirlerine daha da bağlandığı keyif dolu bir an sunar. Daha ne isteyebilirsiniz ki?
Seanslar nasıl düzenlenir? Her bebeğe ebeveynlerinden biri (veya ikisi birden) eşlik eder. Tüm grup, özel eğitim almış bir cankurtaranın gözetimindedir. Su, oda sıcaklığında olacak şekilde önceden ısıtılmıştır. Çocuğunuz sizin kucağınızda gerektiği kadar yavaş bir şekilde suya girer. Seans boyunca çocuklar için yaşlarına uygun çok çeşitli suda duyusal uyanış aksesuarları mevcut olacaktır. Bu aksesuarlar arasında toplar, dubalar, lastik halkalar, minderler ve kaydıraklar bulunur. Bunların tümü çocuklara ebeveynleriyle veya diğer çocuklarla eğlenmek ve yeni hisler keşfetmek için fırsatlar sunacaktır. Bebeğiniz seans başlamadan önce üşürse veya yorgun görünmeye başlarsa onu zorlamayın. Sudan çıkarın ve hemen yumuşak bir havluyla sararak ısıtın. Bebek yüzme seanslarının asıl amacı eğlenmektir!
Bebeğiniz 6 aylık olduğunda onunla “ebeveyn ve çocuk” yüzme derslerine katılabilirsiniz. Bu dersler sırasında bebeğinizle birlikte suda olacaksınız. Muhtemelen çocuğunuz gelişim açısından en az 3-4 yaşına kadar gerçek yüzme derslerine hazır olmayacaktır. Bu süre zarfında çocuğunuzla suda veya su çevresindeyken özellikle dikkatli olun. Amerikan Pediatri Akademisi bu konuda, “Bebekler ve yürüme çağındaki çocuklar suda veya su çevresinde olduklarında yanlarında, en çok bir kol mesafesi uzaklıkta ‘dokunma gözetimi’ prensibini uygulayan bir yetişkin olmalıdır” şeklinde bir açıklama yapmıştır. Suda yaşanabilecek küçük kazalardan kaçınmak için yanınıza su geçirmez bir bebek bezi veya sızdırmaz mayo almayı unutmayın.
18 aylıktan daha küçük bebekler için seanslar 30 dakikadan uzun sürmez, 18 aylık ile 6 yaş arasındaki çocuklar için ise yaklaşık bir saat sürer. Ondan sonra çocuğunuz gerçek yüzme dersleri alabilir. Bebek yüzme seansları sayesinde suda oldukça rahat olacaktır, böylece yüzmeyi çok daha kolay öğrenecektir! Seansın ardından yaşına bağlı olarak çocuğunuzu emzirin, biberonla besleyin veya ona küçük bir atıştırmalık verin. Suda olmak çok fazla enerji harcamasına neden olur, bu nedenle muhtemelen aç olacaktır. Eve vardığınızda tüm klor kalıntılarından kurtulmak ve çocuğunuzu rahatlatıp cildini beslemek için onu iyice yıkayın ve tüm vücudunu nemlendirin. Böylece, huzurlu ve rahat bir hisse kavuşan bebeğinizin tek istediği muhtemelen iyice dinlenip kendine gelmek olacaktır!