BÜYÜME VE GELİŞİM
Bebekler Ne Zaman Emekler ve Oturur?
Son Güncelleme 02, Mayıs, 2023
Her ebeveyn bebeğinin sorunsuz bir şekilde gelişimini tamamlamasını ve sıra dışı durumları erkenden fark edebilmeyi ister. Bu nedenle bir bebeğin her hareketi ebeveynleri tarafından çok yakından takip edilir ve bazı küçük başarılar çoğu zaman büyük bir heyecanla karşılanır. Emekleme ve oturma gibi motor becerileri bu süreçte anne-babaların en yakından takip ettikleri aşamalardandır. Bu basit hareketler bir bebeğin vücudunu tanıyarak, onu gerektiği gibi kullanabilmeye başlamasının ilk işaretleridir. Bu tür başarıların gecikmesi ise bazen büyük bir kaygı nedeni olsa da ebeveynler çoğu zaman endişelenecek bir durum olmadığı bilmelidirler. Çünkü ilk emekleme ve oturma her bebek için değişik zamanlarda gözlemlenebilir.
Bebekler Ne Zaman Emekler?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün yaptığı bir araştırmaya göre, bebekler ortalama 8 aylıkken tam olarak emeklemeye başlamaktadırlar. Burada verilen sayı, tabii ki ortalama bir yaştır ve kesinlikle her bebek için geçerli olması beklenemez. Emekleme motor becerisinin kazanımı için gerekli gelişim bazı bebeklerde daha erken, bazı bebeklerde ise daha geç gözlemlenebilir. İlk emekleme bazı bebeklerde çok belirginken, bazılarında ise tam olarak dört ayak üzerinde bile olmayabilir. Doktorunuz ile iletişim halinde olduğunuz ve bebeğiniz ile ilgilenmeye devam ettiğiniz sürece panik yapmayı gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Sabırlı olmanız ve bebeğiniz için doğru anın gelmesini beklemeniz gerekmektedir.
Bebekler En Erken Ne Zaman Emekler?
Bir bebek ortalama olarak 8 aylıkken emeklemeye başlar. Bu yaş bazı bebeklerde 6 aya kadar inebilir. Her bebeğin gelişim hızı, çeşitli faktörlere bağlı olarak değiştiği için farklılıklar görülmesi normaldir. Araştırmalara göre, İngilizcede “Tummy Time” olarak adlandırılan, “karnının üstünde geçirdiği zaman” şeklinde çevirebileceğimiz aktivite zamanları emekleme yaşını daha geriye çekmektedir. Fakat yine de 6 aydan öncesi bir bebeğin emeklemesini beklemek için çok erken bir yaştır.
Bebekler En Geç Ne Zaman Emekler?
Bebeklerin emekleme yaşı 11 aylık olana kadar uzayabilir. Bu tamamen normal bir durumdur. Bebeklerin vücut yapısı, kilosu, aktifliği, karnının üzerinde geçirdiği zaman gibi kriterler ile diğer genetik ve çevresel faktörler bir bebeğin emeklemesini geciktirebilir. Çocuğunuzun emeklemesinin gecikmesi durumunda, eğer diğer her şey normal gidiyorsa korkmanız gereken bir durum yoktur. Zira bazı bebekler, emekleme aşamasını tamamen atlayıp doğrudan ilk adımlarını atarak anne-babalarını şaşırtabilirler.
Down Sendromlu Bebekler Ne Zaman Emekler?
Emekleme, yürüme, oturma ve konuşma gibi aşamaları, Down Sendromlu bebekler de diğer bebekler gibi tek tek yaşar. Aralarındaki fark ise onların bu evrelere ulaşmalarının daha uzun bir zaman almasıdır. Down Sendromlu bebeklerinin dört ayakları üzerindeki ilk hareketlerini heyecanla bekleyen anne-babalar; ortalama olarak belirtilen 8 aylık süreci görmezden gelmeliler ve Down Sendromlu bebeklerin daha sonraki dönemde emekleyebileceğini, bu gecikmenin de normal olduğunu bilmelidirler. Down sendromlu bir bebek emeklemeye 18 aylık olana kadar başlamayabilir. Bu süre tabi ki bebekten bebeğe değişiklik gösterse de Down Sendromlu bir bebeğe sahip anne-babaların akıllarının bir köşesinde bulunması gerekmektedir.
Bebekler Ne Zaman Oturur?
Bebeklerin oturması onların başarısı kadar ebeveynleri için de heyecan verici ve işleri kolaylaştırıcı bir etkendir. Oturan bebeklerin motor becerileri ortaya çıkmaya başlamış demektir ve artık etraflarını değişik bir açıdan görmeye başlarlar. Aileleri için ise mama zamanları çok daha kolaylaşır. 6 aylık bir bebeğin oturmaya başlaması sıra dışı bir durum olmamakla birlikte genel olarak bebekler, 7 ile 9 ay arasında artık tamamen kendi başlarına oturabilmeyi öğrenirler.
Bebekler Ne Zaman Destekli Oturur?
Bebeğinizin başını tutmaya başlamasından itibaren yavaş yavaş ona oturmayı öğretmeye başlayabilirsiniz. Tabii ki onu ilk başlarda çok zorlamamanız ve acele etmemeniz gerekmektedir. Bebekler 4 aylıkken ilk kez destekli oturmaya başlayabilirler. Bu oturma sırasında, ilk başlarda sizin yardımınıza fazlasıyla ihtiyaç duyarlar. Onları ellerinizle desteklemeniz veya etrafına yastık koyarak destekli bir ortam sağlamanız uygun olabilir. Bazı bebekler ilk kez oturmaya başladıklarında bu desteği kendi ellerini kullanarak da sağlayabilmektedir. Fakat kesinlikle bebeğinizin oturması için acele bir tavır sergilememeli, onun motor becerilerinin doğal bir şekilde gelişmesini beklemelisiniz.
Bebekler Ne Zaman Desteksiz Oturur?
Bir bebeğin desteksiz oturması gelişim sürecinde büyük bir yol aldığının ve iskelet yapısının artık vücudunu iyi desteklediğinin kanıtıdır. Kendi başlarına oturabilmeleri, mamalarını rahatça yiyebilmeleri ve etrafları ile ilgilenip oyun oynayabilmeleri bu küçük insanlar için oldukça büyük bir başarıdır. Bu başarıya kavuşma yaşı ise ortalama 7 aydır. Bir bebek 7 aylıkken artık kendi başına, desteksiz oturmaya başlayabilir. Fakat her durumda olduğu gibi bu durumda da dikkatli olmanız ve gereksiz kaygılara kapılmamanız gereklidir. Zira bazı bebeklerde bu süre 9 aya kadar çıkabilir ve bu tamamen normaldir.
Bebekler Oto Koltuğuna Ne Zaman Oturur?
Anne-babaların bebekleri ile yolculuk etmeleri gerektiğinde akıllara gelen ilk şey güvenliktir. Bir bebeğin otomobil yolculuğunun doğası gereği oluşan sarsıntılardan veya kaza gibi sıra dışı bir durumdan en iyi şekilde korunması gerekir. Bu yüzden bebeklerin araç içerisinde bir oto koltuğunda yaş ve kilolarına uygun şekilde oturuyor olması çok önemlidir. 1 yaşına basana kadar tüm bebekler, yüzü arka tarafa bakacak şekilde yerleştirilmiş oto koltuğunda oturabilirler. Bunun yanında 0-10 kilogram arası ağırlıktaki bebekler daha kemik ve kas gelişimini tam olarak tamamlamış sayılmadığı için oto koltuğu içinde yatar pozisyonda durmalıdırlar. Bebeğiniz 12 ayı doldurduktan ve yeterli gelişimi tamamladıktan sonra oto koltuğunu ön tarafa bakacak şekilde yerleştirebilirsiniz. Oto koltuğu 7 yaşına kadar kullanılabildiği gibi çocuğunuzun yaşına ve kilosuna göre uygun olarak seçilmiş olması gereklidir.