İçeriği Atla

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı - Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı - Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Bebeklerde burun tıkanıklığı anneler için tam bir kâbus olabilir. Nefes almakta zorlanan ve tıkanıklık nedeniyle sürekli mutsuz ve huzursuz olan bebekler, anneleri çeşitli çözüm arayışlarına iter. Burun tıkanıklığı açma işlemleri sırasında çözüm süreci uzadıkça telaş artar ve kimi zaman çok da akılcı olmayan seçenekler bile çare umuduyla denenir. Burun tıkanıklığı nasıl açılır sorusunun cevabı ile haşır neşir olmamış bir anne bulmak neredeyse imkânsızdır.

Burun Tıkanıklığı Nedir?

Burun tıkanıklığı, burunun anatomik ve fizyolojik yapısının yanı sıra fonksiyonları ile de doğrudan ilgilidir. Nefes alma organı olarak kullanılan burun, solunum fonksiyonunun yerine getirilmesi amacıyla alınan havayı akciğerlere ulaşmadan önce ısıtır, filtre eder ve nemlendirir. Bu şekilde toz, polen veya bakteri gibi pek çok zararlının solunum sisteminin daha ileri bölümlerine ulaşmadan elimine edilmesi sağlanır. Ayrıca özellikle kış aylarında ortamdaki soğuk hava doğrudan ciğerlere ulaşmadan vücut ısısına yakın bir seviyeye getirilmiş olur.

Burada ifade edilen görevler yerine getirilirken, oluşan daralma ve tıkanıklıklar ile kapasite düşer ve hatta tıkanıklık kimi zaman öyle bir noktaya erişir ki, burundan nefes alıp vermek imkânsız hale gelir. Burun tıkanıklığı olarak adlandırılan bu durum meydana geliş sebeplerine ve oluşturduğu etkilere göre farklı seyirler izler ve farklı şekillerde giderilmesi gerekebilir.

Burun, yukarıda ifade edilen işlevleri yerine getirirken konka adı verilen burun boşlukları kullanılır. Boşlukların çevresinde bulunan ve halk arasında burun eti olarak nitelenen, mukus salgılama özelliğine sahip ve üzeri titrek tüylerle kaplı yumuşak dokularda oluşan şişlikler burun tıkanıklığı olarak karşımıza çıkar.

Burun tıkanıklığı nedenleri arasında pek çok vakada alerjik burun tıkanıklığı ile karşılaşılır. Özellikle bahar aylarında polenlerin artması ile bu gibi şikâyetlerin çoğaldığı kolaylıkla tespit edilir. Burun içindeki hücrelerden salgılanan mukus miktarı artar ve bu durum burun akıntısı olarak bize yansır. Bunların dışında bebeklerde gelişimsel anatomik sebeplerle de burun tıkanıklıkları oluşabilir. Bebeklerde burun akıntısı şikâyeti kronik hale gelmişse burun neden tıkanır sorusuna verilecek tüm cevaplar masaya yatırılarak mutlaka detaylı bir inceleme yapılmalı ve altında yatan sebep ortaya konulmalıdır. Ayrıca herhangi bir alerjik ya da nezle durumunun söz konusu olmadığı hamilelikte burun tıkanıklığı vakaları da vardır. Hamilelik nezlesi veya hamilelik riniti olarak adlandırılan bu durum, hamileliğin son zamanlarına yakın olarak ortaya çıkar ve yaklaşık iki haftalık bir seyrin ardından kendiliğinden sona erer.

Burun Tıkanıklığı Hangi Sorunları Doğurur?

Sürekli burun tıkanıklığı yaşayan bebeklerde, ağız solunumu yapmak zorunda kalmalarından kaynaklı boğaz enfeksiyonları ve farenjit gibi komplikasyonlar gelişmesi muhtemeldir. Bu komplikasyonlar aynı zamanda bebeklerde geniz akıntısı şikâyetleri ne neden olur. Bebeklerde burun temizliği yapmak pek kolay olmadığından benzer sorunların önüne geçmek için burun temizleme amaçlı hazırlanmış olan çeşitli solüsyonlardan faydalanılır. Bebek burun temizleme işlemi yapılmadığında nefes almakta zorlanan bebeklerde huzursuzluk dolayısıyla sürekli olarak ağlama ve buna bağlı olarak pek çok başka problem ortaya çıkabilir. Bebeğinizin burnunu temizlemek için en ideal zaman banyo sonrasıdır. Banyo sonrası burun içindeki mukus kalıntıları yumuşar ve bebeğin canını acıtmadan temizleyebilmenizi olanak sağlar. Ayrıca mukusu yumuşatan serum fizyolojik solusyonlar da kullanabilirsiniz. Burun yoluyla yapılan solunumun en belirgin işlevlerinden birisi, derin solunum yapılması ile akciğerlerin kapasite gelişiminin oluşması sağlanır. Ağızdan sığ ve yetersiz yapılan solunumun sonucunda solunum kası adı verilen kas grupları devreye girer ve bu kasların çalışması sonucunda çocuk gelişiminde duruş (postür) bozukluğu adı verilen istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Bununla birlikte gelişmesi muhtemel çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşılır.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Bebeklerde burun tıkanıklığı sebepleri arasında başta gelen unsurlardan birisi burun içerisindeki ve genizdeki gelişme anomalileridir. Bebeklikte ve sonraki çocukluk dönemlerinde halk arasında geniz eti olarak adlandırılan adenoid büyümesi, tıkanıklığın öncelikli sebebi olarak karşımıza çıkar. Bebeklerde burun tıkanıklığının bir diğer önemli sebebi de sinüzittir. Uzun ve yorucu bir tedavi süreci gerektirmesi ve fizyolojik serum benzeri çözümlere dirençli olması ile önemli bir problemdir. Bunların yanı sıra bebeklerde ve özellikle belli bir seviyenin üzerindeki çocuklarda tek taraflı burun tıkanıklığı söz konusu ise mutlaka cisim tıkanmalarından şüphelenilmeli ve bu yönde gerekli incelemeler yapılmalıdır.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Annelerin zihninde beliren en önemli problemlerin başında tıkalı burun nasıl açılır sorusuna cevap bulmak gelir. Burun tıkanıklığı tedavisi nedene yönelik yapılır. Üst solunum yolları hastalıkları, alerji, geniz eti, kuru hava, burunda kan birikmesi gibi pek çok faktör burun tıkanıklığına neden olabilir. Burun tıkanıklığı yaşandığında uzman bir doktora gidilerek tıkanıklığın nedeni araştırılmalıdır.

Genellikle burun tıkanıklığını açan şeyler burun açıcı spreylerdir. Aynı zamanda doğal bileşenlerle hazırlanmış, cildi nemlendirip yumuşatan ve yaydığı ferah kokularla nefes alışverişini kolaylaştıran göğüs balsamı, inatçı olmayan tıkanıklıkların aşılmasında yardımcı olabilir.

Bebeklerde burun tıkanıklığına ne iyi gelir diye arayış içine giren anneler kimi zaman burun yıkama gibi seçeneklerle sorunu gidermeye çalışır. Serum fizyolojik ile yapılan bebeklerde burun temizliği işlemi bebeğin ve dolayısıyla annenin rahatlaması açısından oldukça iyi sonuçlar verebilir. Bebek odasının nemlendirilmesi de burun tıkanıklığının önüne geçebilir.

Buhar makinesi ile bebek odasını nemlendirebilir, Çocuklarda burun tıkanıklığı nasıl geçer şeklinde sorulan soruların cevapları arasında kimi zaman da cerrahi çözümler karşımıza çıkar. Tıkanıklığı oluşturan sebeplere yönelik yapılan muayene ve testlerin sonucunda böyle bir kanaate varılmışsa vakit geçirmeden söz konusu cerrahi müdahale yapılmalı ve bebeğin gelişimini de engelleyebilecek böylesi bir sorun kısa vadede giderilmelidir.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet