İçeriği Atla

Bebeklerde Milia Nedir, Tedavisi Nasıldır?

Son Güncelleme 09, Mayıs, 2023

Bebeklerde Milia Nedir, Tedavisi Nasıldır?

Bebeklerde Milia Nedir, Tedavisi Nasıldır?

Bebeklik döneminde yaygın şekilde görülen cilt sorunlarından biri de, tıpkı ergenlik döneminde gençlerin yüzünde çıkan sivilce şeklindeki kabartılardır. Genellikle yüzde görülen bu kabartılar, nadir de olsa sırt ve omuzlarda da görülebilir. Tamamen zararsız olan bu minik kabartılara "Milia" adı verilir. Halk arasında "süt granitleri" veya "süt lekeleri" olarak da adlandırılan bu cilt rahatsızlığı ancak ilerlediği zaman tedavi gerektirir. "Milia neden oluşur?" , "Ne zaman kaybolur?" ve "Hangi önlemler alınmalıdır?" diye merak ediyorsanız, tüm ayrıntıları aşağıda bulabilirsiniz.

Bebekler Milia Nedir?

Yenidoğan bebeklerin yanak, burun ya da çene bölgelerinde görülen küçük beyaz kabarcıklara "Milium kistleri" adı verilir. Kısaca milia olarak adlandırılan bu kabarcıklar, sıklıkla alın, göz çevresi, sırt, bazen de bebeğin genital bölgesinde de çıkabilir. Yenidoğan bebeklerde görülen milialar, keratin olarak adlandırılan ve cilt tarafından üretilen maddelerle doldurulan kistlerdir. Vücuttaki genel yayılımı artmadıkça zararsız olan bu kabarcıklar, yenidoğan bebeklerin neredeyse yüzde 50'sinde ortaya çıkar. Bazılarında doğumdan sonraki birkaç gün içinde oluşurken, erken doğan bebeklerde görülmesi birkaç haftayı bulabilir. Benzer şekilde bazı bebeklerde yoğun şekilde görülürken, bazılarında ise birkaç tane çıkabilir.

Milia Türleri Nelerdir?

Bebeklerin vücutlarının çeşitli alanlarında görülen milia döküntüleri genellikle 1 ila 2 mm çapında, kabarcık formunda, sarı ya da beyaz renklidir. Eğer bebek çok sıkı giydirilirse veya sıcak havalarda üzeri kalın şekilde örtülürse, sürtünme nedeniyle milia kistleri tahriş olabilir ve rengi kırmızıya dönebilir.

Milia kistlerinin farklı çeşitleri olsa da bebeklerde görüldüğü zamana bağlı olarak iki temel türe ayrılır:

Yenidoğan Milia

Yenidoğan bebeklerde görülen milia kistleri, doğumdan hemen sonra ortaya çıkar. "Primer milia" olarak da bilinen bu kistler, sıklıkla birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşme eğilimi gösterir.

Juvenil Milia

"Juvenil milia" formları doğumdan daha sonra ortaya çıkan kistlerdir. Çoğunlukla genetik olduğu düşünülen bu tür miliaların temelinde; "Bazal hücre nevüs sendromu" denilen cilt problemi yer alabilir.

Bebeklerde Milia Sebepleri

Bebeklerde sıkça görülen milia kabarcıklarının temel sebebi, doğuma yakın zamanlarda anneden bebeğe geçen hormonlardır. Bu hormonlar, doğumdan sonra gelişimini sürdüren yağ bezlerinin aktivite hızını artırıcı rol oynar. Hızla çalışan ve gelişen yağ bezlerinin temel görevi, cildi diri ve elastik tutan "sebum" adlı maddenin üretilmesidir. Ancak yağ bezleri normalden daha fazla sebum ürettiğinde, kimi zaman tıkanabilir ve cilt altında sıkışmış halde kalabilir. Öte yandan cilt hücreleri de üretilen yağ ile birlikte gözenekleri tıkadığında, yüzeyde bir dizi milia kabarcığına sebep olabilir. Milia kabarcıklarının aşınmasından ve ölü derinin gözenek üzerinden çekilerek çıkış kısmını açmasından sonra beyaz kabarcıklar kaybolur.

Milia oluşumunun bir diğer temel sebebi de yanlış bakım ürünü seçilmesidir. Bu bağlamda bebek şampuanı, bebek sabunu, masaj yağı gibi bir ürün, bebekte yan etkiye sebep olarak milia oluşumunu tetikleyebilir. Genellikle bebeklerin narin cildi ile uyumlu pH değerine sahip olmayan sabunların cildi aşırı kurutmasından sonra cildin esnekliğini koruma görevi üstlenen yağ bezlerinin aşırı etkinlik göstermesi sonucu, milia ortaya çıkabilir.

Milia oluşumunun sebeplerinden biri de annenin kullandığı ilaçlar olabilir. Emzirme periyodunda sütten bebeğe geçen bazı ilaç etken maddeleri, milia oluşumunu tetikleyebilir.

Bebeklerde Milia Belirtileri

Bebeklerde süt kabarcıkları olarak da tanınan "milia lezyonları", sıklıkla semptom göstermeyen zararsız cilt problemleridir. En yaygın şekilde çene, burun ve yanaklarda görülse de bazı bebeklerde ağzın içinde, damakta ve diş etlerinde de şişlikler şeklinde ortaya çıkabilir. Özellikle ağız içinde oluşan milia kabarcıklarına "Epstein incileri" de denilir ve kısa sürede kendiliğinden yok olur.

Milia kabacıklarının en tipik belirtileri; içi beyaz ya da sarı renkli, akne benzeri kabarcıklar şeklinde olmalarıdır. Sıklıkla bebeğe zararı olmayan bu kabarcıklar, çok nadir kaşıntıya sebep olarak bebeği huzursuz edebilir. Böyle durumlarda da uzman çocuk doktoruna başvurulması gerekir.

Bebeklerde Milia Ne Zaman Kaybolur?

Doğumdan hemen sonra ya da birkaç gün içinde ortaya çıkan milialar, bulaşıcı olmayan ve genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden kaybolan zararsız cilt lezyonlarıdır. Ancak milia kabarcıkları tahriş edildiğinde, kaşıntılı ve iltihaplı forma dönüşebilir. Miliaların giderek yayıldığını gözlemliyor ve ciltte iltihaplı oluşumlar fark ediyorsanız, mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Öte yandan doğumdan sonra üç ay geçmesine rağmen halen tam anlamıyla kaybolmayan milia kabarcıkları için de beklemeden doktora başvurmalısınız.

Bebeklerde Milia Tedavisi

Bebeklerde milia tedavisi için özel bir program, ilaç ya da tedavi yöntemi yoktur. Müdahale edilmezse en fazla 4 ay içinde kendiliğinden yok olur. Eğer bebeğinizin cildinde oluşan milialar tahriş olmuşsa, bebeğinizin yüzünü pH seviyesi uygun ve zararsız bir bebek temizleyici ile ılık su eşliğinde silebilirsiniz. Hemen ardından ıslak kalmasına izin vermeden kurulamanız tavsiye edilir.

Bununla birlikte milia kabarcıkları asla sıkılmamalı ya da ovalanmamalıdır. Aksi halde daha büyük enfeksiyonlara ve cilt sorunlarına sebep olabilir. Bebeğinizin cildini çizmesi ve milialara zarar vermesi ihtimaline karşın, ellerine takacağınız eldivenler ile önlem alabilirsiniz.

Bebek üreme organlarında ortaya çıkan milia kabarcıkları için mutlaka o bölgenin kuru kalmasına özen göstermeniz gerekir. Ancak bunu yaparken bebek pudrası kullanmanız önerilmez. Bebek pudraları, kullanıldığı cilt alanında normalden daha fazla kurumaya sebep olduğu için, yağ bezlerinin daha fazla çalışmasına ve miliaların iyileşeceği yerde çoğalmasına yardımcı olabilir.

Bebek bakımında; doğumdan hemen sonra artan yağ bezlerinin etkinliğini daha da fazla artırabilecek yağlı losyonlar, bebek vücut yağı ve diğer nemlendiricilerin seçiminde dikkatli olunmalıdır. Ayrıca annenin, miliaların yoğun görüldüğü ilk aylarda, bebeğe emzirme ile birlikte geçebilecek yoğun baharatlı ve yağlı besinleri tüketmemesi de önem taşır.

İlgili Blog Yazıları

Atopik Dermatit ile Yaşayan Çocuklar ve Aileleri İçin 14 Eylül Rehberi #CİLT TİPLERİ
Atopik Dermatit ile Yaşayan Çocuklar ve Aileleri İçin 14 Eylül Rehberi
Atopik dermatit nedeni tam olarak bilinmese de birçok olası faktöre bağlı olarak deride meydana gelen immün sistem yanıtının neden olduğu cilt problemleridir. Temizlik malzemeleri, çeşitli... Daha fazla göster
Dünya Atopik Dermatit Günü: Farkındalık Yaratmanın Önemi #CİLT TİPLERİ
Dünya Atopik Dermatit Günü: Farkındalık Yaratmanın Önemi
Dünya Atopik Dermatit Günü: Farkındalık Yaratmanın Önemi Atopik dermatit veya insanlar arasında daha sık kullanılan ismiyle egzama, deride kızarıklık, kaşıntı gibi semptomlarla kendini gösteren kronik... Daha fazla göster
14 Eylül Atopik Dermatit Günü: Ailelere Özel Güncel Bakım ve Tedavi Rehberi #CİLT BAKIMI VE BANYO RUTİNİ
14 Eylül Atopik Dermatit Günü: Ailelere Özel Güncel Bakım ve Tedavi Rehberi
14 Eylül Atopik Dermatit Günü: Ailelere Özel Güncel Bakım ve Tedavi Rehberi 14 Eylül Atopik Dermatit Günü, atopik dermatit ile yaşayan kişilere yönelik farkındalığı artırmak... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet