İçeriği Atla

Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

4 dakika okuma süresi; Son Güncelleme 05, Mart, 2024

Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
İçindekiler
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil Bağı Nedir? Dil Bağı Neden Olur? Dil Bağının Belirtileri Nelerdir? Dil Bağı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder. Bu durum, dil hareketlerini kısıtlayarak emme ve konuşma süreçlerini etkileyebilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.  Kerem Yıldız, dil bağının genellikle doğuştan geldiğini ve ailesel geçişli olabileceğini belirtti. Dr. Yıldız, dil bağı belirtileri ve çocuklarda dil bağının nasıl anlaşılabileceği ile ilgili ailelere önemli tavsiyelerde bulundu. Peki çocuklarda dil bağı nasıl çözülür, dil bağı nelere sebep olur, dil bağı hangi durumlarda kesilir? İşte dil bağı hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları!...

Özet:

  • Dil bağı, dilin alt kısmındaki bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumudur.
  • Doğuştan gelir ve ailesel geçişli olabilir; erkeklerde kızlardan daha yaygındır.
  • Belirtiler emme ve konuşma sorunları şeklinde görülür; bebeklerde meme başını tam kavrayamama, uzun süre emme, kilo almada sorun gibi; büyük çocuklarda konuşma bozukluklarına neden olur.
  • Tedavisi genellikle lokal veya genel anestezi altında dil bağını kesmek şeklindedir; erken müdahale önemlidir.
  • Dil bağı konuşmada gecikmeye neden olmaz, ancak bazı harfleri söylemekte zorluk çıkarır; tedavi sonrası konuşma terapisi gerekebilir.

  • Dil Bağı Nedir?

    20927_Dil Bagi Nedir_1024x586pxl[2].png

    Dilin alt kısmında görülen bağın olması gerektiğinden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumuna dil bağı denilmektedir. Bu durum dil hareketlerinin kısıtlanmasına yol açabilir.

    Dil Bağı Neden Olur?

    Dil bağı doğuştan meydana gelen bir durumdur. Bazı durumlarda dil bağı ailesel geçişlidir. Dil bağı erkeklerde kızlardan daha yaygındır. Bu durum çocukların yaklaşık yüzde 1 ila 10'unda görülebilir. Dil bağı çoğunlukla bebekleri ve küçük çocukları etkiler ancak daha büyük çocuklar ve yetişkinlerde de bulunabilir.

    Dil Bağının Belirtileri Nelerdir?

    Dil bağı belirtileri hafif ve şiddetli olarak değişebilir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda yaşanan temel sorun emme ile ilgilidir. Daha büyük çocuklarda ise konuşma esnasında dil yeterince hareketli olmadığı için bazı harfler ve kelimelerin çıkarılmasında sorun yaşanır.

    Bebeklerde ve çocuklarda görülen belirtiler şunlardır:

    Bebeklerde ve çocuklarda görülen bu sorun, önemli sağlık etkilerine yol açabilirken, anneleri de olumsuz etkileyebiliyor. Bebeklerde ve çocuklarda görülen dil bağı belirtilerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

    • Meme başını tam olarak kavrayamama
    • Memeyi çiğneme
    • Uzun süre emme
    • Sürekli açlık
    • Kilo almada sorun
    • Dilin kalp şeklinde olması
    • Yutma güçlüğü
    • Dili dışarı, yukarı veya bir yandan diğer yana hareket ettirmede zorluk
    • Yalama eyleminde zorluk
    • Nefesli çalgı aleti çalmada zorluk
    • Konuşma bozuklukları

    Annede görülen belirtiler şunlardır:

    Dil bağı sorununun erken teşhisi ve tedavisi için annelerin düzenli kontrollerini ihmal etmemeleri gerekir. Erken müdahale, hem bebeğin dil gelişimi hem de annenin meme sağlığı açısından oldukça önemlidir. Çocuklarda ve bebeklerde görülen dil bağını annede görülen şu belirtilerle anlayabiliriz:

    • Meme dokusunda iltihaplanma
    • Memede ağrı, çatlak, kanama
    • Sütü tam boşaltamama
    • Sütün azalması
    • Süt kanal tıkanıklığı

    Dil Bağı Tedavisi Nasıl Yapılır? 

    20927_Dil Bagi nasil tedavi edilir_1024x586pxl[2].pngEmme ve konuşmayı öğrenme döneminde problem yaşanmaması açısından en kısa zamanda dil bağını kesmek gerekir. Emme problemi varsa hayatın ilk günlerinde lokal anestezi ile dil bağını kesmek en doğru yaklaşımdır. Emme problemi olmayan bebeklerde ise dişler çıkmadan veya bebek konuşmaya başlamadan 8-9 aylardan önce bu işlemin yapılması uygundur. Daha büyük çocuklarda ve dil bağı  kalın olanlarda kanama kontrolü için ayrıca yara dudaklarının açılmaması için  dikiş gerektirdiğinden  genel anestezi ile yapmak daha uygun olur. Genellikle ağrısız ve kanamasız bir müdahaledir. Dil bağı operasyonu küçük bebeklerde poliklinik koşullarında 1-2 dakika kadar, daha büyük çocuklarda ise ameliyathanede 10-15 dakika kadar sürer.

    Dil bağı konuşmada gecikmeye veya hiç konuşamamaya neden olmaz. Çocuklar kelimeleri ağızlarında yuvarlayarak konuşurlar. Özellikle “d, l, r, s, t, z” harflerini söylemekte zorlanırlar. Ayrıca konuşma başladıktan sonra sadece ameliyat etmek yeterli olmayabilir. Çünkü dil bu harfleri yanlış şekliyle çıkarmaya alışmıştır. Bunun düzeltilmesi için ameliyatı sonrası konuşma terapisi de gerekebilir. Bu yüzden dil bağında tedavi en kısa sürede yapılmalıdır.

     ‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’

    İlgili Blog Yazıları

    Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
    Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
    Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
    Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
    Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
    Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
    Akran zorbalığı nedir? Belirtileri Nasıldır? #BÜYÜME VE GELİŞİM
    Akran zorbalığı nedir? Belirtileri Nasıldır?
    Akran zorbalığı nedir? Belirtileri Nasıldır? Günümüzde, okullarımızda ve çocuklarımızın sosyal yaşantısında karşılaştığımız önemli bir sorun, akran zorbalığı olarak adlandırılmaktadır. Akran zorbalığı, bir veya birkaç öğrencinin... Daha fazla göster
    Daha Fazlasını Keşfet