İçeriği Atla

Egzamanın (Atopik Dermatit) Ortaya Çıkması Nasıl Önlenir?

Son Güncelleme 02, Mayıs, 2023

Egzamanın (Atopik Dermatit) Ortaya Çıkması Nasıl Önlenir?

Mustela uzmanlarından dermatolog Dr. Clarence De BELILOVSKY ile birlikte yazılmıştır.

İşaretler asla yalan söylemez! Doğumdan sonraki birkaç ay içerisinde bebeğinizin cildi oldukça kurudu ve çeşitli bölgesel kızarıklıklar mı oluştu? Sizde veya eşinizde atopiye eğilimli cilt var mı? Doğumdan itibaren tereddüt etmeksizin bebeğinizin keyif ve konforunu arttıracak alışkanlıklar edinebilirsiniz. Yapabileceğiniz en iyi şeyin rahatsızlığı önlemek olduğunu unutmayın. Atopiye eğilimli ciltler kalıtsal unsurlarla yakından ilişkili olsa da bu konuda yapabileceklerimiz mevcuttur. İki anahtar kelime: önlemek ve desteklemek.

Atopik Dermatit Nedir?

Atopik dermatit (Egzama), bir çok faktöre (genetik, çevresel) bağlı olarak kronik bir cilt hastalığıdır. Çoğunlukla erken çocukluk döneminde başlar. Atopik yürüyüş olarak adlandırdığımız sürecin ilk basamağında yer alır. Bu özelliği ile ileriki yaşlarda astım ve alerjik rinit gibi diğer alerjik hastalıkların gelişiminin habercisi olma özelliğini taşımaktadır. Atopik dermatit (Egzama), hastaların ve ailelerinin yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilemektedir.

Bebeklerde atopiye eğilimli cilt için önleyici cilt bakımı

Kuru bir cildin geçirgenliğini kaybederek kısmen atopik egzama olan ciltlerden sorumlu alerjenlerin vücuda nüfuz etmesine izin verdiğini biliyoruz (Atopiye eğilimli ciltler sayfamıza bakabilirsiniz). Kuru ciltleri ve özellikle de cilt bariyerini onarmak için savunma rolünü geri kazanmasında cildimize yardım edebiliriz. İyi nemlendirilmiş bir cildin, daha az tahriş anlamına geldiğini unutmayın. Cildi nemlendirmek için emolyent içerikli krem ya da balsam kullanın (bkz. Emolyent bakımın faydaları). Emolyent ürünler nemlendirici kremlerin tüm faydalarının yanı sıra cildin yüzeyinde ihtiyaç duyulan yağlı katmanın yeniden oluşturulmasına yardımcı lipitler de içerir ve cildimiz bu sayede yumuşaklık ve dayanıklılık kazanır. Doğumdan itibaren emolyent ürünlerin kullanılması durumunda atopik dermatit cilt semptomlarının görülmesi riskinin %33 ilâ 50 oranında azaldığına dair kanıtlar mevcuttur.

Bebeğinizin cildinin aslında henüz yeterli olgunluğa erişmediğini unutmayın. Bebek cildinin dermis tabakası bir yetişkininkine kıyasla daha inceyken çok daha geçirgendir (atopik ciltler için buna daha da dikkat etmek gerekir). Bebek cildinin yetişkin cildiyle aynı işlevleri kazanması üç yıl sürer. Bu nedenle de bebek ve çocuklar için geliştirilmiş, onların özel ihtiyaçlarına cevap veren ve doğumdan itibaren endişe etmeden kullanabileceğiniz özel ürünler kullanmalısınız.

Egzama, atopiye eğilimli cilt ve kızarıklıklar: önleyici tedaviler

Bebeğinizin cildi atopiye eğilimli ise günlük hayatta2 rahatsızlığın alevlenmesine neden olabilecek her şeyden kaçınmalısınız.

- Evde oluşan toz veya akar gibi alerjenler.

- Sabun, kuru ve sert dokulu kıyafetler ile çok kuru veya sıcak havalar gibi ciltte kuruluk ve tahrişe neden olan unsurlar da buna dâhildir.

Elbette her şeyi öngörmek kolay değildir. Bebeğiniz çok sıcakladığında veya üzerinizde yumuşak, yünlü kazağınız varken size sarıldığında, paniklemenize gerek yok. Sadece dikkatli olmalı, çeşitli ortam ve etkinliklerden mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Eğer çocuğunuz suda oynamayı seviyorsa suyun cilt üzerindeki kurutucu etkilerinden korunmak için banyo suyuna veya (klorsuz suyla doldurulmuş) şişme havuzuna birkaç damla Stelatopia Banyo Yağı ekleyebilirsiniz. Her şeye rağmen bebeğinizin günlük hayatı içerisinde atopiye eğilimli cildin etkilerini görmekten kaçamayacağınız anlar olacaktır. Panik yapmayın! Bu durumda en iyi dostunuz emolyent ürünlerdir. Gerekirse doktorunuza da danışabilirsiniz.

1 Eric L. Simpson, 2014, Horimukai 2014.

2 Konu hakkında daha fazla bilgi için okuyun: Her günü güzel yaşayın

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet