Mustela uzmanlarından dermatolog Dr. Clarence De BELILOVSKY ile birlikte yazılmıştır.
Atopiye eğilimli ciltler ve alerjiler: Bebeklerin yemesi veya yememesi gereken gıdalar var mı?
Egzamaya eğilimli ciltlerle gıda alerjisi her zaman doğrudan ilişkili değildir. Egzamaya eğilimli, kuruyan cilt, alerjenlerle karşılaştığında ortaya çıkar ve yiyeceklerin ağızdan alınmasıyla aralarında doğrudan bir bağlantı yoktur (Egzamaya eğilimli ciltler hakkındaki dosyamıza bakın). Bununla birlikte, ikisi arasında bağlantı bulunan durumlar da mevcuttur. Bazı besinler ciltte temasa bağlı tahrişe neden olabilir. Özellikle bebeğiniz kendi kendine yemek yemeyi öğrenirken, yiyecekleri yutmadan önce yiyecekler bebeğinizin ağız ve dudaklarına temas eder bu da bağışıklık sistemini tetikleyerek rahatsızlığın alevlenmesine neden olabilir. Burada asıl belirlenmesi gereken egzamaya eğilimli cildinin belirli besinlere bağlı doğrudan gıda alerjisi veya intoleransıyla ilişkili olup olmadığıdır. Yani örnek vermek gerekirse; bebeğinizin havuç alerjisi varsa biraz havuç yediğinde alevlenme olup olmadığına bakmanız gerekir. Bu konuda pek çok farklı görüş mevcuttur ancak bildiklerimizi şu şekilde sıralayabiliriz:1
- Eğer bebeğinizin cildi egzamaya eğilimli ise bunun nedeni atopik hassasiyettir. Bu, bebeğinizin bağışıklık sisteminin alerjenlere aşırı tepki verdiği anlamına gelir. Bu durum, egzama ve gıda alerjisinin yanı sıra konjonktivit, şiddetli saman nezlesi veya astıma da neden olabilir. Atopik hassasiyete sahip bireyler, aralarında herhangi bir bağlantı olmaksızın bir veya daha çok belirti gösterebilirler. Dolayısıyla çocuğunuzun havuca alerjisi olabilir ancak havuç yediğinde egzamaya eğilimli cildi bundan etkilenmeyebilir. Ve vücudunun bu gıdaya göstereceği reaksiyon daha farklı olabilir (kusma, ishal vb.).
- Bu gibi durumlarda bebeğinizin egzamaya eğilimli cildi şiddetleniyorsa doğrudan gıda alerjisiyle ilişkili olabilir.
Egzama, cilt reaksiyonları ve ciltte kızarıklık: En çok alerji yapan gıdalara dikkat edin. Bu konuda herhangi bir kuşkunuz varsa semptomlara göre bir dermatolog veya alerji uzmanına danışabilirsiniz. Test sonuçları geldiğinde doktorunuz bebeğinizin diyetinden çıkarmanız gereken yiyecekler olup olmadığına karar verecektir.
En yaygın alerjenler:
- Yer fıstığı
- Süt
- Sert kabuklu yemişler ve çekirdekler
- Mısır
- Yumurta beyazı
- Balık, kabuklular
- Çikolata
Daha önemlisi doktorunuz, yaş ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak bebeğinizin diyetinden çıkaracağınız besinlerin yerine geçecek, aynı besleyici değere sahip diğer gıdaların neler olduğunu da söyleyecektir. Dolayısıyla bebeğiniz için lezzetli menüler hazırlamaya devam edebilirsiniz!
Kaynak: 1 http://www.allergienet.com/dermatite-allergie-aliment