İçeriği Atla

Göbek Bağı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Son Güncelleme 17, Mayıs, 2023

Göbek Bağı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Göbek Bağı Nedir?

Göbek bağı, annelerde embriyonun eteneye bağlanmasını sağlayan dokuya denir. Biraz daha açarsak göbek bağı, anne ve bebeğin tam anlamıyla bir bütün oluşturduğunun fiziksel göstergesi diye de tanımlanabilir. Göbek bağının birden fazla işlevi vardır. Bunlar beslenme, nefes alma, boşaltım, antikor aktarımı, yüksek oranda kök hücre içermesi ve oluşabilecek patolojilerin önlenmesi şeklinde sıralanabilir.

Göbek bağı, annenin plasentasından aldığı besini fetüse ileterek, anne karnındaki bebeğin beslenmesini sağlar. Ayrıca oksijen bakımından son derece zenginleştirilmiş kanı bebeğin vücuduna aktararak, bebeğin nefes alması görevini de üstlenmiş olur. Üstelik boşaltım işlemi de bebeğin vücuduna giren oksijenin karbondioksit şeklinde vücuttan atılması da yine göbek bağı sayesinde gerçekleşir. Aynı zamanda göbek bağı, bebeğin vücudundaki besinlerin dışkı olarak ayrılmasında da rol oynar. Göbek bağı sayesinde bir de hamileliğin son dönemlerinde annenin vücudu bebeğin bağışıklığını güçlendirebilmek adına ona antikorlar gönderir. Son olarak göbek bağında bulunan hücreler aracılığı ile önemli derecede akciğer rahatsızlıklarının tespit edilebildiğini de belirtmek gerekir. Ortaya çıkabilecek patolojileri engellemede göbek bağının etkisi oldukça güçlüdür.

Göbek Bağı Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Göbek bağı bakımı, bebeğini kucağına alan pek çok annenin doğum sonrası süreçte endişe ettiği konulardan biri olarak dikkat çeker. Çünkü göbek bağı, anne karnındaki bebek için hayati derece önem taşır. Dolayısıyla da titiz bir temizliğin yanında özenli bir bakımı da beraberinde getirir.

Göbek bağı bakımı esnasında üzerinde durulması hassasiyet içeren belli başlı noktalar vardır. Öncelikle bebeğinizin bezini değiştirdiğiniz zamanlarda, göbek kordonu parçasına yüzde 70 oranında alkol ile bakım yapmanız gerekir. Ancak bakım esnasında mandalın üst kısmıyla birlikte altta kalan bölgeye de ağırlık vermelisiniz. Aynı şekilde bakım talimatları doğrultusunda kordon, kaka veya idrar ile kirlenmiş ve yapışkan bir hal almışsa ılık suyla temizleyebilirsiniz. Ardından emici bez veya kâğıt yardımıyla kordondaki ıslaklığı alıp havalandırabilir ve kurumasını kolaylaştırabilirsiniz.

Bebek göbek bağı bakımındaki temel ilkelerden birisi de kordonun kuru kalmasıdır. Kuru kalması, göbek bağının sürekli olarak hava ile temas halinde olmasına bağlıdır. Bu yüzden bebek bezini bağlarken, göbek kordonunu altta kalmayacak biçimde ayarlayıp, hafif aşağı yöne kıvırabilirsiniz. Burada ortaya çıkabilecek nemli birikintileri temizleyebilmek için yavaş dokunuşlarla iyice silmelisiniz. Sıcak havalarda da, sirkülasyonu artırabilmek adına tulum yerine göbeği açıkta bırakacak bir tişört kullanmayı da düşünebilirsiniz. Ayrıca göbek bağında herhangi bir sinir ucu bulunmaması dolayısıyla, bebeğinizi incitmekten korkmadan bakım işlemini tamamlayabilirsiniz.

Göbek Bağı Ne Zaman Düşer?

Yeni doğan bebeğin göbek kordonu genellikle doğumdan yaklaşık 10 gün ya da 15 gün sonra düşer. Göbek bağı düşme süreci her bebekte farklılık gösterebilir. Yeni düşen göbek bağı, birkaç gün süresince şişmiş gibi gözükebilir. Buna ek olarak, bebek kordonu açık yara görünümü verdiği için de göbek bağı kalıntısı tam anlamıyla iyileşip üzeri kapanana dek takip etmek gerekir.

Göbek Bağı Düştükten Sonra Ne Yapılır?

Göbek bağının düşmesinin ardından göbeğin şeklini düzeltmeye yönelik herhangi bir girişimde bulunmamalısınız. Özellikle bebek bezlerin iyileşme süresinde bu bölgeye dokunmaya kaçınmanızda fayda vardır. Çünkü göbek bağının düşmesinden sonra bölgenin kuruyup, kendi kendine şekillenmesi beklenir. Bir de bebeğinize sıkı naylon kumaşlardan dikilen kıyafetler giydirmemeye özen göstermelisiniz. Ağırlıklı olarak pamuklu kıyafetler tercih etmeli ve bebeğinizin hem göbek bağının hem de cildinin nefes almasına yardımcı olmalısınız.

Göbek Bağı Düştükten Kaç Gün Sonra Banyo Yaptırılmalıdır?

Bebeğinize göbek bağı düşene kadar banyo yaptırmamanız önerilir. Çünkü kordonun su ile teması göbek bağının düşme süresini uzatarak enfeksiyona sebebiyet verebilir. Fakat göbek bağının düşmesinden önce kordonun ıslanmasını önleyebilmek adına sünger ile banyo yaptırmayı deneyebilirsiniz.

Göbek bağının düşmesinden bir gün sonra bebeğe rahatlıkla banyo yaptırabilirsiniz. 35-37 derece sıcaklıkta yaptırılan banyo bebeğe iyi gelir. Ancak banyo yaptırılan odanın ya da alanın sıcaklığı da 21-22 derece arasında değişmelidir. Sağlıklı bir banyo için de 5 ya da 10 dakika yeterli olacaktır. Bakterilerin bebek cildine yerleşmesi doğumdan sonraki 2-3 günde gerçekleşir. Dolayısıyla bebeğe banyo yaptırırken ilk günlerde şampuan kullanılması şart değildir. Sonrasında boya veya koku maddesi barındırmayan şampuan ve sabunlara başvurabilirsiniz. Eğer bebek kuru bir cilde sahip değilse, banyodan sonra nemlendiriciye ihtiyaç duyulmayabilir. Kuru ise de ince tabaka halinde nemlendirici sürebilirsiniz.

Kış aylarında cildin kuruma ihtimali artacağı için bu dönemde bebeğe daha nadir banyo yaptırılabilir. Yaz aylarında ise sıcak havalardan dolayı, her gün banyo yaptırmanızda bir sakınca yoktur. Ayrıca bebeklere özel hazırlanan plastik küvetler, file bebek banyosu açısından size kolaylık sağlayacaktır.

Göbek Bağı Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Göbek bağının düşmesi sonucu, yaranın kabuğu sıyrılmış gibi küçük miktarda kanamalar yaşanabilir. Kanama hafif olduğu ve bölgeye minik baskılar uyguladığınız takdirde hızla durursa, ortada korkacak bir durum yoktur. Kanama süresinin uzaması ya da kordon çevresinde kırmızı, şiş ve yumuşak bir cilt görünmesi durumunda ise göbek bağı enfeksiyon belirtileri kendini göstermeye başlar. Buna ek olarak kordondan yayılan kötü kokularla birlikte bebeğin rahatsız, huzursuz ve aşırı uykulu olması da göbek bağı enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında yerini alır.

Göbek bağının kan dolaşımı üstünde direkt bir erişimi vardır. Bu sebeple en hafif enfeksiyonun dahi hızla yayılma ve ciddileşme riski bulunur. Herhangi bir enfeksiyonun kan dolaşımına girip yayılması sonrası, vücudun hem organlarında hem de dokularında hayati tehlikeler görülebilir. Bebekte bu enfeksiyonlardan biri fark edildiğinde, zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekir. Çünkü göbek bağı enfeksiyonu %15 oranında ölümcüldür. Dolayısıyla da göbek kordonu enfeksiyonu geçiren bebeklerin tıbbi destek almaları önem taşır.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet