Bebeğiniz güneşe maruz kaldıysa, cildi risk altındadır!
Bebeğinizin cildi yetişkinlerden çok daha incedir, kırılgandır ve güneşe karşı daha savunmasızdır, çünkü savunma sistemi 3 yaşına kadar tam olarak olgunlaşmaz.
Bu nedenle uzmanlar bebekleri veya çocukları direk güneş ışınlarına maruz bırakmamanızı önerir.
Çocuğunuzu güneşe çıkarmaktan kaçınamıyorsanız, çocuğunuzun cildinin korunmasına ve değerli doğal savunma sisteminin korunmasına yardımcı olmak için birkaç basit önlem alın.
1. Güneşten maksimum şekilde korunmak
- Bebeğinizi mümkün olduğunca güneşe maruz bırakmaktan kaçının, özellikle de güneşin en kuvvetli şekilde etkisini gösterdiği 11:00-16:00 saatleri arasında. Bebeğiniz için iyi bir gündüz uykusu zamanı olabilir!
- Her zaman gölgeli alanları tercih edin,
- Güneşin altındayken, bebeğinizi çıplak veya mayoyla bırakmayın. Ne kadar çok kıyafet çıkarırsanız, cilt o kadar fazla güneşe maruz kalır. Bu nedenle uzmanlar küçük çocukların güneşe maruz kalacakları zamanlarda giyinik olmalarını tavsiye eder: UV ışınlarını filtreleyen, bol, kalın pamuklu kıyafetler tercih edilebilir. Aksesuar eklemeyi unutmayın: geniş kenarlı bir şapka ve uygun güneş gözlüğü kullanın. (CE standardı, UV kategorisi 3 veya 4)
2. Doğru Güneş Koruyucu
Bebeklerde güneş yanığı oluşmaması için, bebeklerin hassas ciltleri için özel olarak formüle edilmiş yüksek güneş koruma faktörüne (SFP 50 veya 50+) sahip bir güneş koruyucu kullanmak oldukça önemlidir.
- Özel olarak formüle edilmiş bir bebek veya çocuk güneş kremini, güneşe maruz kalmadan 20 dakika önce kalın katmanlar halinde uygulayın.
- Alın, elmacık kemikleri, burun ve dudaklar gibi daha hassas alanlara daha yoğun koruyucu krem uygulayın.
- Her iki saatte bir güneş koruyucu uygulayın ve bebek sudan çıktığı anda tekrar tüm vücudunu kremleyin.
- Gölgede veya hava bulutlu olsa bile, güneş kremi kullanmaya devam edin. Çünkü bebeğin hala güneş korumasına ihtiyacı var! Neden mi? Çünkü UV ışınlarının %80'inden fazlası bulutların içinden geçer ve şemsiye bile yeterli koruma sağlayamaz.
3. Hidrasyon, Hidrasyon, Hidrasyon
Yetişkinlere kıyasla, yeni doğmuş bir bebeğin vücudu daha fazla sudan oluşur! (Yetişkinler için % 78'e % 60). Bu, çocukların neden ısıya daha duyarlı olduklarını ve daha hızlı bir dehidrasyon riskiyle karşı karşıya olduklarını açıklar.
Sormasa bile, küçük çocuğunuzun düzenli olarak su içtiğinden emin olun. Ayrıca, vücudunun serinlemesine yardımcı olmak için bir su püskürtme kabı kullanabilirsiniz. Sıcak havalarda onun da hoşuna gidecek!
4. Ve güneş gittikten sonra
Burada da yine en önemli ipucu; hidrasyon!
Güneşte kaldıktan sonra bebeğin cildinin (ve bizimkinin) dehidre edilmesi ve yatıştırılması gerekir. Güneş ışığına maruz kaldıktan sonra da bu birkaç basit adımı izleyin:
- Güneş sonrası özel bir losyonla bebeğin cildini nemlendirin ve besleyin.
- Bebeğinize tekrar su içirin.
Güneş Yanığı Durumunda
Güneşe yüksek oranda maruz kalınması durumunda tüm ebeveynler bebeklerde güneş yanığı nasıl geçer sorusunun cevabını ararlar. Bebeklerde güneş yanığı durumunda özel önlemler gereklidir.
- Yüzeysel bir güneş yanığı varsa (çocuğunuzun cildi kırmızı ve hassas ise ayrıca batma varsa) bebeğe ılık bir banyo yaptırın ve sonra kalın katmanlar haline nemlendirici krem uygulayın. Güneş yanığı 24 ila 48 saat içinde kaybolmalıdır. Ve elbette, önümüzdeki birkaç gün içinde bebeği güneşe maruz bırakmaktan kaçının.
- Şiddetli güneş yanığı (kabarcıklar görülür) veya güneş çarpması (ateş, baş ağrısı veya titreme) varsa ve bu durum şiddetliyse tıbbi yardım alınmalıdır.