BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Kolik Bebek - Kolik Bebek Müzikleri Nelerdir?
Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023
Genellikle bebeklerin 3. ve 4. aylarında yaşadığı sebepsiz ve süreksiz ağlama nöbetleri sayılan kolik, ebeveynleri ciddi derecede yoran bir durumdur. İlk kez duyan ve birçok ebeveynin "kolik nedir?" diye merak ettiği sürecin çoğu zaman bir sebebi yoktur. Doktorların da nedenini bulamadıkları bu kısa süreli dönemin atlatılmasını sağlayan bazı yardımcı yöntemler vardır. Kolik bebekleri için müzik dinletmek bu yöntemler arasında en bilinenidir.
Kolik bebek müzikleri, ağlama nöbetine giren bebeği sakinleştirip, rahatlatan müziklerdir. Uzman doktorlar da rahatlık ve dinginlik veren kolik müzik türlerini dinletmenin kolik ağrı ve nöbetlerine iyi geldiğini belirtirler.
Kolik Bebek Nedir?
Son dönemlerde yeni bebek sahibi olmuş pek çok ebeveyn kolik hastalığı ile karşı karşıya kalır. Çoğu zaman nedeni dahi bilinemeyen ve bebeklerin sürekli ağlamasına neden olan kavram anne babaların aklına " kolik ne demek?" sorusunu getirmektedir.
Kolik kavramı için, bebeklerin ilk 3 ayında herhangi bir sebep olmadan, günün belirli bir saatinden sonra nedensiz yere ağlama nöbetine girmeleri denilebilir. Kolik ağrı nedir sorusu için en yaygın neden olarak gaz sancısı belirtilse de bazı bebekler için gerçekten bir ağrı söz konusu dahi değildir. Uzman doktorlara göre bebeklerde kolik, anne karnında birtakım seslere alışan ve o seslere halen özlem duyan bebeklerde görülen bir durum olarak ifade edilir.
Kolik Bebek Belirtileri Nelerdir?
Yeni bir dünya ile tanışan bebekler tüm isteklerini ağlayarak bildirir. Doğum öncesi birtakım araştırmalar ya da kurslar ile pek çok bilgi sahibi olan ebeveyn, bebeğin her ağlamasını kolik belirtileri olarak düşünerek endişelenir. Bebeğiniz sağlıklı ve iyi beslemenize rağmen aşırı bir şekilde ağlıyorsa, siz de kolik bebek nasıl anlaşılır diye merak ediyor olabilirsiniz. Bebeklerin uyku ve beslenme düzenini etkileyen kolik hastalığı için en çok görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Ağlama nöbetlerinin 3 saatten fazla sürmesi,
- Nöbetlerin özellikle akşam saatlerinde başlayarak gece yarısına kadar şiddetini azaltmadan devam ettirmesi,
- Ağlama krizleri esnasında bebeklerin bacaklarını karnına doğru çekmesi,
- Haftada en az 3 gün ağlama nöbetlerinin gerçekleşmesi.
Bebeklerde kolik, bebeğin genel sağlık durumunun iyi olmaması ile ilgili bir durum değildir. Hatta gayet sağlıklı bebekler dahi aynı şekilde ağlama krizi yaşayabilirler. Özellikle ilk bebekte oldukça tecrübesiz olan anne ve babalar, kolik bebeklere ne iyi gelir sorusuna sürekli yanıt ararlar. Uzmanlara göre kesin olmasa da kolik tedavisi konusunda bazı tavsiyeler verilebilir.
Kolik bebek için en büyük problem gaz sancısıdır. Özellikle anne sütü ile beslenen bebeklerde, annenin gaz yapan yiyecekler yememesi önemle tavsiye edilir. Örneğin, nohut ve kuru fasulye gibi baklagillerin anne sütünden bebeğe geçtiği belirtilmiştir. Bu sebeple annenin gaz yapan yiyecekleri araştırması ve emzirme süresince bu besinlerden uzak durması önerilir. Buna karşın bazı kolik bebekler için gaz sancısının nedeni sadece anne sütü değil, doğuştan gelen mide bağırsak sorunları da olabilir. Böyle durumlarda uzman bir doktor kontrolünün yapılması gereklidir.
Bebeklerde kolik nedir diye yola çıkan pek çok araştırma, kolik nedenlerinden biri olarak annenin sigara ve alkol tüketimini de sebep olarak gösterir. Özellikle gebelik döneminde sigara ve/veya alkol kullanmış olan annenin bebeğinin kolik bebek olma ihtimali 1.5 kat daha fazla çıkmıştır.
Kolik Bebek Nasıl Sakinleştirilir?
Kolik bebek sesi ve ağlama krizleri ile mücadele etmek, ebeveynler için gerçekten zor bir süreçtir. Hemen hemen her anne-baba, bebeklerde kolik ne zaman geçer diye düşünmekten kendini alamaz. Ancak ne kadar zor olsa da bebeğe bakım veren kişinin sakin olması gerekir. Yeni bir dünyaya ve dış ortama alışmaya çalışan bebeğin kendini anne karnındaymış gibi güvende hissetmeye ihtiyaçları vardır.
Bebeklerde kolik sorununa çözüm için denenmiş yöntemler belki sizin de bebeğiniz için işe yarayabilir. Bu yöntemler şunlardır:
- Kundaklama; bebeğin ayakları serbest kalacak şekilde kolları hafif gevşek biçimde sarılabilir. Bu pozisyon anne karnındaki "cenin" pozisyonuna benzediği için bebek kendini ana rahminde gibi hisseder ve sakinleşir.
- Bazı kolik bebeklerin ılık su ile sakinleştikleri de bilinmektedir. Özellikle banyo esnasında sırtına ve karnına su tutulan bebekler, kendilerini yine anne karnındaki sıvı içerisindeymiş gibi hissettiklerinden aniden sakinleşebilir. Banyodan sonra ise rahatlatıcı balsam ile sırtlarına ve göğüslerine masaj yapılırsa, rahatça uyuyabilirler.
- Bebeğin kucakta, göğüse yaslı şekilde ritmik sallanması da kolik ağrılarına iyi gelebilir. Bu esnasında bebeğin sırtına nazik parmak hareketleri ile vurulurken, ebeveynin sallanması iyi gelecektir.
- Dinmeyen ağlama krizine giren bebeklerin araba ile gezintiye çıkarıldıklarında uyudukları da görülmüştür. Arabanın sallanma hareketlerinin bebekler üzerinde sakinleştirici etkisinin olduğu düşünülür.
Kolik Bebek Müzikleri Nelerdir?
Dokuz ay boyunca anne karnında pek çok farklı ses ve uğultu duyan bebekler, dış dünyada da bu sesleri duyamadıklarında huysuzlaşarak ağlama krizine girebilir. Kolik bebek ne zaman düzelir sorusuna çözüm arayan anne ve babalar, kriz anlarında aynı ses efektleri ile çözüm bulabilirler. Seslerden en önemlileri beyaz gürültü olarak bilinen su sesi, saç kurutma makinesi, vantilatör ya da elektrikli süpürge gibi uğultulu seslerdir.
Kolik bebekler için müzik ve sesler konusunda özel hazırlanmış mobil aplikasyonlar ve videolar vardır. Son dönemlerde pedagoglar bebeklerin huzurlu bir şekilde uykuya dalması için ebeveynlere buzuki orhan kolik dinle diye bebek müzik albümü önerisinde bulunur. Kolik bebeklerin müzik dinlerken sakinleşmelerine yönelik bir bebek yağı ile hafifçe sırtına ve karnına masaj yapılabilir.
Kolik Bebek Nasıl Uyutulur?
Ağlama nöbetleri ile başa çıkmaya çalışan ebeveynler bir de kolik bebek nasıl uyutulur sorusuna yanıt aramaktadırlar. Bu konuda uzmanların ve süreci yaşamış ebeveynlerin ortak tutumu, bebeği sakinleştirmek ve ritmik sallantı hareketleridir.
Tüm bebekler hareketten hoşlanırlar. Özellikle kolik bebekler için en uygun aparat, son dönemde de sıkça kullanılan hareket eden ve sallanan ana kucaklarıdır. Bu aparatları ağlama nöbetlerine kullanabilirsiniz. Eğer ana kucağınız yoksa, bebeğinizi kucağınıza, kanguru ya da slinge alarak ev içinde yürümeniz bile onu sakinleştirecek ve bir süre sonra uyumasını sağlayacaktır.