İçeriği Atla

Yaz Mevsiminde Bebek Bakımı Nasıl Olmalı?

Son Güncelleme 09, Mayıs, 2023

Yaz Mevsiminde Bebek Bakımı Nasıl Olmalı?

Yaz Mevsiminde Bebek Bakımı Nasıl Olmalı?

Bebeğinizin dünyaya gözlerini açar açmaz bakıma ihtiyacı vardır. Her geçen gün kokusuna yeniden aşık olduğunuz bebeğinizin için en büyük kaygılarınızdan biri de bakımıdır. Yaptığınız her şeyi ‘’acaba doğrumu?’’ diye kafanızda çok kez sorgularsınız. Anne karnındaki bakım ve beslenme rahatlığı biten bebeğinize, bu süreçte en büyük desteği siz annelerin vermesi gerekiyor. Yaz mevsiminde bebek bakımı ile ilgili aklınıza takılan sorulara burada cevap bulabilir, kafanızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Size de bebeğiniz ile çıktığınız bu serüvenin birlikte keyfini çıkarmak kalır.

Yaz Aylarında Bebek Nasıl Giydirilmeli?

Bebeğiniz yeni doğduğunda ilk bir ay ısıya çok duyarlıdır. Özellikle ısı kaybını baş kısmından alan yeni doğanlar için yaz mevsiminde ince pamuklu şapka kullanımı ilk bir ay önemlidir. Sonrasında ortam ısısına göre giysileri seçilmelidir. Açık renkli, bebeğinizin vücudunun hava almasını sağlayan pamuklu kıyafetleri tercih etmelisiniz. Bebeğinizin cildini rahatsız etmeyen, vücudunu serin tutan ve alerjik reaksiyonlara neden olmayan pamuklu kıyafetler, yaz mevsimi için idealdir. Kıyafetlerin bol olması ve boyalı olmaması bebeğinizin hassas cildi için daha doğru olur.

 

Bebeklere Yazın Çorap Giydirilir Mi?

Yeni doğan bebeğinizin tanıştığı dünyaya adaptasyon süreci biraz uzun sürer. Bebeğinizin hızlı ısı kaybetmemesi için ilk 3 ay çorap giydirilmesi önerilir. Ayağını sıkmayan, boğaz kısmı katlanabilen, bol ve nefes alan pamuk çoraplar olmasına özen gösterilir.

 

Yazın Bebeklerin Üstü Örtülür Mü?

Bebeğinize terlememesi ve pişik olmaması için uyurken de ince ve pamuklu kıyafetler giydirilmesi önemlidir. Üzerine ince pamuklu bir battaniye örtülmesi yeterlidir. Eğer bebeğiniz hareketlenmeye başladığı dönemde ise ve üzerinde battaniye tutmuyorsa, uyku tulumu tercih edilebilir. Uyku tulumunu da, yazlık kıyafetlerinden biraz kalın ve pamuklu tercih edebilirsiniz.

 

Yenidoğan Bebek Yazın Üşür Mü?

Yetişkinlere göre daha geçirgen bir cilde sahip olan bebeğiniz, büyüklere göre sıcaktan daha çok etkilenir. 24 derecenin üzerindeki sıcaklıkta yenidoğan bebekler tek kat giydirilebilir. Pamuklu bir çıtçıtlı badi ve ince bol bir pijama bunun için yeterli olur. Bebeğiniz 1 yaşını geçmiş ise, siz nasıl giyiniyorsanız, ona da o şekilde kıyafet seçimi yapabilirsiniz.

 

Yazın Bebek Odası Sıcaklığı Ne Kadar Olmalı?

Bebeğinizin oda sıcaklığı normalin altında ya da üstünde olursa, bebeğinizin sağlığı olumsuz etkilenebilir. Bebeğinizin oda ideal oda sıcaklığı 20-24 derece arasında değişir. Yenidoğan bebekler için 22-24 derece aralıkta iken, 6 aydan sonra 20-21 derece olması idealdir. Gece sıcaklıklarının gündüz sıcaklıklarına oranla 1 derece düşük olması normal kabul edilir.

 

Yazın Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Bebeğinizin 0-6 aylık döneminde anne sütü yeterlidir. Anne sütü alamayan bebekler doktor kontrolünde devam sütlerini kullanabilir. Bebeğinizin bezinden yeterli sıvı alıp almadığını kontrol edebilirsiniz. Yaz aylarına denk gelen, 6 ay sonrası bebek beslenmesinde sıvı alımı bebeğiniz için çok önemlidir. Bu sebeple sulu gıdalar tercih etmeye özen gösterebilirsiniz. Ayına uygun çorba, yoğurt, sebze ve meyve gibi gıdalar hem besleyici hem de yaz için idealdir. Yaz aylarındaki bebek beslenmesi için yemek sonrası bebeğinize su içirmeniz faydalı olur.

 

Yazın Bebekler Ne Kadar Sıvı Tüketmeli?

Bebeklerde ilk 6 ay su tüketimine ihtiyaç yoktur. Ek gıda ile birlikte ilave su içmeleri gerekir. Doğru su alım miktarını da bebeğinizin bezini ıslatmasına göre değerlendirebilirsiniz. Bebeğinizin günde 4 ile 8 kez arasında bezini değiştiriyorsanız, çocuğunuz da 4-8 kez idrara çıkıyorsa, bu sıvı alım miktarının yeterli olduğunun göstergesidir. Bebeğinizin sıvı alımının %70-80’ini su oluşturmalıdır. Bebeğinize susamasa bile, su içmeyi öğretmeniz için belli aralıklarla su vermeniz gerekir.

 

Yaz Aylarında Bebek Ne Sıklıkla Banyo Yapmalı?

Yeni doğan bebeğinizin hassas cildi için önemli kriterlerden biri de banyo sıklığıdır. Bebeğinizin kendi için ürettiği vücut yağı en önemli nemlendiricidir. Aynı zamanda iyi bir koruyucudur. Bir yaşına kadar çok sık banyo yaptırmak derideki koruyucu yağ katmanını uzaklaştırdığı için pek önerilmez. Koruyucu yağ katmanı banyo ile uzaklaştırıldığında bebeğinizin cildi dış etkenlere karşı savunmasız kalır. Özellikle ilk bir ay hafta da 3 kez yeterli olur.

 

Bebeklerde Güneş Koruması Nasıl Olmalı?

Bebekler ve çocuklar yetişkinlere göre daha hassas ciltlere sahip oldukları için özel güneş korumasına ihtiyaç duyarlar. Bebek güneş kremi seçiminde bebekler için özel üretilen ürünler tercih edilmelidir. Bebek ve çocuklar için güneş kremi seçilirken; SPF 50 veya SPF 50+ faktör, mineral ve orgono mineral filtreler, alkol, paraben içermeyen, dermatolojik olarak test edilmiş, hipoalerjenik, kuma ve suya dayanıklı ürünler tercih edilmelidir.

 

Yazın Araba Yolculuklarında Bebeklere Nasıl Dikkat Edilmeli?

Araba yolculuklarında bebeğinizin ve sizin rahat etmeniz için uyku saatlerinde yola çıkmak idealdir. Uzun yolculuklar da 2- 3 saatte bir mola vermeniz, koltukta uzun süre oturmayacağı için bebeğinizi pişikten korumuş olursunuz. Bezini sık değiştirmeniz ve bezini değiştirirken kıyafetini de değiştirmeniz bebeğinizin vücudunun tahriş olmasını engeller. Güneş yanıklarından korumak için camları kapatacak gölgelikler kullanabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında araba kapalı kaldığında çabuk ısınır ve sıcak çarpması meydan gelebilir. Böyle bir durum ile karşılaşmamanız için kısa bir süreliğine bile olsa, bebeğinizi araba yalnız bırakmayınız.

 

Yazın Ne Sıklıkla Alt Değiştirilmelidir?

Yenidoğan bebeklerde alt değiştirme daha sık olmaktadır. İlerleyen aylarda daha uzun süreler tutabildikleri için daha az alt değiştirme işlemi gerçekleşir. Bebeğinizin bezini her ıslattığında değiştirerek daha huzurlu olmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında pişik tehlikesi ile karşı karşıya kalındığı için bebeğinizin altını sık sık değiştirmeniz gerekir. Uyku öncesi bezini değiştirmeniz, bebeğinizin daha rahat bir uyku uyumasını sağlar.

 

Yazın Bebekleri Haşerelerden Nasıl Koruyabilirsiniz?

Yaz mevsiminde bebek bakımı haşereler ile daha da zor bir hal alır. Yaz ayları, hem daha ince kıyafetler tercih edildiği hem de dışarıda daha çok vakit geçirildiği dönemdir. Bu sebeple sinek, böcek, arı, kene gibi canlılar ile karşılaşmanız kaçınılmazdır. Bu tarz böcekler soktuklarında özellikle çocuklarda ve bebeklerde alerjik reaksiyona sebep olabilir ve çocuğunuzun vücuduna mikrop bulaştırabilir. Basit birkaç önlem ile bu böcek sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. Bebeğinizin odası için sineklik, beşiği ve bebek arabası için cibinlik kullanabilirsiniz. Bebeğinizin hareketlendiği yürüdüğü, koştuğu dönemler ise içeriği temiz böcek kovucular tercih edebilirsiniz.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet