YAŞAM STİLİ
Çocuğun Gelişiminde Babanın Rolü
4 dakika okuma süresi; Son Güncelleme 20, Ağustos, 2024
Çocuğun Gelişiminde Babanın Rolü
Babalar, çocuklar için önemlidir. Çocuklar, babalarının onları sevdiğini, ilgilendiğini, ihtiyaçlarına cevap verdiğini ve onları değerli hissettirdiğini bilmek isterler.
Baba olmak, muhtemelen bir erkeğin hayatındaki en önemli dönüm noktalarından birisidir. Nasıl baba olunacağını belirleyen faktör ise, babaların çocuklarının hayatlarına ne kadar dahil olacakları ve bu süreci nasıl şekillendirecekleriyle ilgilidir. Dahil olmak, çocuklarının hayatlarında büyük bir fark yaratabilir olmamak ise keyifli ve ödüllendirici bir ilişki fırsatının kaçırılmasına neden olabilir. Bir taraftan da çocuğun, gelişimindeki büyük bir destek kaynağından mahrum olması anlamına gelir.
Babalığın Tarihsel Yolculuğu
Toplumdaki ekonomik, ideolojik, politik ve teknolojik değişimler, babaların rollerinde de değişimlere neden oldu. Babalar hem çocuk bakımında hem de ev işlerinde daha fazla sorumluluk alıyorlar.
Son yıllarda yapılan araştırmalarda, babaların rolünün ve öneminin giderek daha fazla fark edilmeye başlandığını görüyoruz. Babalık rollerinin öneminin anlaşılmasıyla birlikte birçok ülkede sosyal politika değişiklikleri gerçekleşti. Örneğin, 1980'lere kadar, soyadı dışında sosyal politikalarda babalık rolüne pek önem verilmezken, 1980'lerden sonra babalara doğum izni verilmesine yönelik yasal düzenlemeler yapılmaya başlandı. Günümüzde ise doğum izni gün sayısının artırılması ve doğum izni boyunca babaların rolünü destekleyici eğitim ve faaliyetlerin gündeme gelmesi gibi adımlar atılıyor.
Babanın Rolü ve Önemi
Babanın rolü ve önemi, çocuğun bakım ve gelişiminde kritik bir faktör. Babanın çocuklar için varlığının önemini anlamanın temelinde, öncelikle babanın yokluğunun etkisinin fark edilmesi yatıyor. Özellikle II. Dünya Savaşı sonrasında ortaya atılan bu kavram, günümüzde de babaların iş, hastalık, cezaevi gibi sebeplerle uzun süre evden uzak kaldığı durumlarla kendisini gösteriyor.
Babanın yokluğunun çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olduğu biliniyor. Baba varsa da nasıl bir baba olduğu büyük önem taşıyor. Örneğin, aşırı otoriter bir baba figürünün varlığı, bazen babanın yokluğundaki etkilerle benzer sonuçları doğurabilir. Bu tür bir ortamda yetişen çocuklar, ya isyankar ve şiddet eğilimli olabilirler ya da tamamen içe kapanık bir tutum sergileyebilirler. Bu durum, çocuğun duygusal ve sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir ve gelecekteki ilişkilerinde sorunlar yaşamasına neden olabilir.
Baba Katılımının Faydaları
Babanın varlığı ve katılımının çocuklar üzerinde birçok olumlu etkisi var. Güvenli bir bağlanma, babanın çocuğun bakım ve gelişimine aktif olarak katılması ile başlıyor. Doğum öncesinden itibaren kontrollerine giden, doğduktan sonra altını değiştiren, besleyen uyutan, büyüdükçe oyun ve öğrenme faaliyetlerine katılan babaların, çocuklarıyla daha yakın bağ kurduğunu biliyoruz. Güvenli bağlanan çocuklar başkaları tarafından daha çok sevilirler, öz saygıları daha yüksektir ve sosyal açıdan daha yeteneklidirler.
Şimdi gelin babanın çocuğun bakım ve gelişimine katılımının çocuğun gelişim alanları üzerindeki etkilerine göz atalım.
Baba Katılımının Bilişsel Gelişimdeki Rolü
Çocukların bilişsel gelişimine katkıda bulunan faktörler arasında, babaların çocuklarına gösterdiği ilgi ve kaliteli zamanın önemi büyüktür. Uyaran bakımından zengin çevreler (birlikte kitap okumak, oyun oynamak, film seyretmek, gezilere katılmak, ortak ilgi alanları bulmak ve bunlar için vakit ayırmak gibi) çocukların bilişsel gelişimini olumlu olarak etkiler.
Öğrenmeye destek faaliyeti olarak ödev ve projeler, çocukların okul yaşamında önemli bir yer kaplar. Babaların hem okulu ve öğretmenlerini ziyaret etmesi, hem de ödev ve projelerine destek olması çocuğun öğrenmeye olan ilgisini arttırır. Bu çalışmalar sırasında baba çocuğunun ilgi ve yeterliliklerini yakından tanır, arkadaş çevresi ve okul yaşamı ile ilgili daha fazla bilgi almış olur.
Araştırmalar, babalarla etkileşim içinde olan çocukların akademik başarılarının yüksek olduğunu, okula hazırlık sorunu yaşamadıklarını ve daha yüksek zeka seviyelerine sahip olduklarını gösteriyor. Babaların çocuklarıyla birlikte fiziksel oyunlar oynaması ve bu sırada olumlu duygular uyandırması da çocukların öğrenme sürecine olumlu yönde etki ediyor.
Babaların katılımının bir yararı da dil gelişimini olumlu yönde etkilemesidir. Babalar, çocuklarıyla etkileşim sırasında daha fazla soru sorma eğilimindeler ve kullandıkları kelime çeşitliliği fazladır. Bu da çocukların dil gelişimini ve problem çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Dolayısı ile babalar çocukların gelecekteki sosyal becerileri ile onlara yardımcı olan iletişim becerilerini gelişmelerine yardımcı olurlar.
Baba Katılımının Sosyal Duygusal Gelişimdeki Rolü
Bebeğin dış dünyayı fark etmesiyle birlikte, sosyal ve duygusal gelişimi başlar. İlgili babaların çocukları, stresle başa çıkma konusunda daha yeteneklidir, daha sağlıklı akran ilişkileri kurarlar ve sosyal etkinliklere daha istekli katılırlar.
Erken yıllarda çocuklar anne ve babalarıyla farklı deneyimler yaşarlar. Anneler sıkıntı düzenleyiciler, babalar ise zorlayıcı ama güven verici oyun arkadaşları olarak işlev görürler. Bunun sonucu olarak, oyunlarında daha duyarlı bir babayla büyümüş ergenler, romantik partnerleriyle daha güvenli bir iletişim içine girerler. Dolayısı ile aslında oyun oynama sırasında babanın duyarlı davranmasının çocuğun baba ile kurduğu güven ilişkisiyle bağlantılı olduğunu anlayabiliriz.
Babalarla çocukların hem aralarında bağ kurmasında hem de çocuğun tüm gelişim alanlarının desteklenmesinde oyunun özel bir yeri var. Babanın çocuğun yaşına ve gelişim özelliklerine uygun oyun repertuarının olması, çocuğuyla daha kaliteli zaman geçirmesine ve daha yakın ilişki kurmasında etkili olur. Babaların çocuklarıyla oynadığı oyunların süresi ve bu oyun sırasında kullanılan yönlendirici olmayan taktikler, çocukların sosyal becerilerini geliştirmede önemli bir rol oynar. Ayrıca, çocukların duygusal iyilik halini inceleyen çalışmalar, ilgili babaların çocuklarının daha az depresyon belirtisi gösterdiğini ve daha mutlu olduklarını ortaya koymuştur.
Geleneksel bakış açısı babanın bir otorite olarak algılanmasına ve çocukların da bu otoriteyi tanımaları gerektiğini vurgular. Fakat baskıcı tutumun çocukların gelişiminde işe yaramadığını hatta olumsuz etkilerini biliyoruz. Çocukların gelişimi için sağlıklı sınırların belirlenmesi ve buna tüm ailenin uyması en doğrusu. Pozitif disiplin, çocuk yetiştirme sürecinde çocuklar için destekleyici bir bakış açısı sunuyor. Babayı da otorite rolünden çıkarıp çocuğuyla demokratik bir ilişki kurmasının zeminini hazırlıyor. Babanın, sevgi, anlayış ve rehberlik temelli bir yaklaşımı benimsemesi çocuk için çok daha destekleyici bir yaklaşım oluyor.
Kişilik Gelişiminde Babanın Rolü
Çocuğun kişilik gelişiminde babanın katılımı önemlidir. Özellikle ilk beş yılda gerçekleşen baba-çocuk etkileşimi, çocuğun kişilik gelişimi üzerinde belirleyici bir etkiye sahiptir. Babaların iletişim ve katılım düzeyinin yüksek olduğu ailelerde yetişen çocuklar, olumlu kişilik özellikleri geliştirme konusunda avantajlılar. Ayrıca, çocukluk döneminde baba ile kurulan ilişkilerin niteliği çocukların yetişkinlikte nasıl bir ebeveyn olacaklarını belirlemede önemli rol oynuyor.
Sonuç olarak, çocuğunuzla aynı evde yaşamanız veya yaşamamanız fark etmeksizin, çocuğunuzun hayatında aktif bir şekilde yer almanız son derece önemlidir. Çocuklarınızla sağlıklı ve olumlu bir etkileşim kurmayla ilgili bazı önerileri aşağıda paylaştık.
- Öneminizi fark edin: Çocukların büyümesine eşlik edecek ve destekleyecek kişilerin başında anneyle beraber siz geliyorsunuz. Ve çocuklarınızla geçireceğiniz her anın ve ona sunduğunuz fırsatların ona olan etkisi hem çok fazla hem de çok uzun süreli.
- İş birliği yapın: Çocuklarınızı büyütürken anneyle birlikte bir takım olduğunuzu unutmayın. Asıl sorumlu veya yardımcı gibi roller belirlemek yerine sorumlulukları eşit paylaşın.
- Anneyle uyum içinde olun: Anneyle, çocuğunuzla ilgili konularda uyum içinde olmak son derece önemlidir. Aynı fikirde olmak her zaman mümkün olmayabilir. Konuları sakin ve açıklıkla ele aldığınızı göstermek çocuğunuz için de bir iletişim örneği olacaktır. Anneye karşı açık ve saygılı olun ve çocuklarınızın yanında anne hakkında da olumlu konuşun. Bu, çocuklarınızın güvenli bir aile ortamı içinde yetişmelerine yardımcı olur.
- Çocuklarınızı tanıyın: Her çocuğun benzersiz olduğunu unutmayın ve onların kişiliklerini ve ilgi alanlarını keşfedin. Çocukların farklı gelişim alanlarında farklı ihtiyaçları olacak. O ihtiyaçları fark etmek ve desteklemek için onunla zaman geçirmeniz çok önemli.
- Sizi tanımasına fırsat verin: Çocuklarınızın sizi daha iyi tanımalarını sağlamak, aranızdaki bağı güçlendirmenin bir yoludur. Bu, onlarla daha anlamlı bir iletişim kurmanızı sağlayabilir. Çocuğunuzun yaşındayken siz nasıl biriydiniz? Hangi hataları yaptınız ve bu hatalarla nasıl başa çıktınız? Bu tür hikayeler, sadece sizi insanileştirmekle kalmaz, aynı zamanda çocuğunuzla derin bir diyalog başlatmanın etkili bir yoludur.
- Olumlu ifadeler kullanın: Anneleriyle veya çevrenizdeki diğer kişilerle olan iletişiminizde çocuklar hakkında olumlu ifadeler kullanmaya özen gösterin. Çocuğunuz, kendisi hakkında olumlu düşüncelerinizi duymakla kendi özgüvenini geliştirecektir.
- Ritüeller oluşturun: Çocuğunuzla birlikte ritüeller oluşturun. Örneğin, "Baba Zamanı Ritüeli" gibi belirli zaman dilimlerinde çocuğunuzla bir araya gelin. Bu ritüeller, çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmenin ve aranızdaki bağı güçlendirmenin harika bir yoludur.
- Geleceğe yönelik hedefler belirleyin: Kendinize; "20 yıl sonra çocuklarım beni nasıl anlatacaklar?” ve "Çocuklarımın farklı yaşlarında hangi babalık bilgi ve becerilerine ihtiyacım var?" gibi sorular sorarak başlayabilirsiniz. Bu sorular, hedeflerinizi belirlemenizde ve çocuklarınızla ilgili önemli kararlar alırken size rehberlik edecektir.
- Çocuğunuz ve babanız arasında köprü kurun: Kendi babanızla olan ilişkiniz, çocuklarınıza olan ilişkinizi etkileyecektir. Babanızla ilişkinizin olumlu yönlerini çocuklarınıza aktarırken, olumsuz yönlerini tekrarlamaktan kaçının.