İçeriği Atla

Hamileliğin İlk Haftası

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

Hamileliğin İlk Haftası

Hamileliğin 1. Haftası

Hamilelik, erkekten gelen spermin kadında var olan yumurtayı döllemesi sonucunda zigot denilen döllenmiş yumurtanın rahim içerisinde gelişmesi sonucu oluşan canlı dokudur. Söz konusu gelişimin kadın dokusu ve fiziğinde meydana getirdiği dönem de hamilelik süreci olarak isimlendirilir. Bu süreç normal şartlarda 9 ay 10 günlük bir dönemi kapsar. Ebeveyn için her dönemi ayrı bir heyecan olan hamileliğin ilk haftalarda tespit edilmesi çok zordur. Çünkü hamileliğin ilk tespit edilebildiği yöntem kan testidir. Bunun için de döllenmenin üzerinden 1 hafta ila 10 gün arasında bir sürenin geçmiş olması gerekir. Hamilelik kanda kendini gösterdikten belli bir süre sonra idrarda gözükür. Eczanelerde satılan basit hamilelik testi marifeti ile hamileliğin pozitif ya da negatif olduğu öğrenilebilir. Hamileliğin ilk haftası kadın vücudunda da fiziksel anlamda çok fazla değişiklik gözlenmez.

Yumurtlama Hesaplama

Bir bebek sahibi olmak istiyorsunuz ve mümkün olduğu kadar kısa süre içerisinde hamileliğin gerçekleşmesini mi istiyorsunuz? O zaman yumurtlama takvimi, ne zaman döllenmenin olabileceği ile ilgili size yol gösterir. Kadınların yumurtalıklarında her ay bir adet yumurtacık ayrılır ve yumurta kanalında döllenme için hazır halde durur. Bununla eş zamanlı olarak rahim yumurtayı almaya hazır şekilde ve koyulaşan rahim mukozasına yerleşmeyi bekler. Bu dönem hamilelik için aranan zaman dilimidir. Yumurtlama hesabı da bu takvim marifeti ile yapılır.

Eğer yumurta, kadının yumurtlama döneminde döllenmezse her ay gerçekleşen adet döneminde yumurta ile birlikte oluşturulmuş rahim mukozasının bir kısmı rahim ağzından dışarı atılır. İnternette bulunan basit yumurtlama takvimi hesaplama motorları ile yumurtlama hesaplaması kolay şekilde yapılabilir. Gerekli veriler takvime girildiğinde yumurtlamanın hangi gün olacağı, doğal olarak hamile kalma ihtimalinin hangi gün en yüksek ihtimal olduğunu belirleyebilirsiniz. Yumurtlama takvimi % 100 kesin sonuç veren bir uygulama değildir. Takvime, verilerin doğru şekilde girilmesinden sonra elde edilen yumurtlama günü yüksek bir ihtimal oranını gösterir.

Normal şartlarda adet dönemi sağlıklı bireyler için 28 gündür. Fakat adet gününün 21 gün ile 35 gün arasına sarkması normal kabul edilir. Adet tarihinin her gecikmesi hamile kalındığı anlamına gelmez. Fakat kadının adet döngüsü ne kadar düzenli ise yumurtanın döllenme şansı da o kadar yüksektir.

Yumurtlama takvimi ile yumurtlama gününü tespit etmek için adet döngüsü seyri baz alınır. Adet döngüsü ortalama 28 gün hesaplandığından yumurtlama adetin ilk gününde başlar. Adet döngüsünün tam ortasında yani 14. günde yumurta olgunlaşmış olur. Tam anlamıyla ifade etmek gerekirse yumurta yumurtalıktan dışarı atılır ve yumurta kanalına bu dönemde düşer. Her kadının adet döngüsü farklıdır. Adet döngüsü ne kadar uzunsa yumurtlama günü de o kadar ileriye kayar. Daha kısa bir döngüde ise tam tersi olur. Yani yumurtlama günü öne gelir.

Hamile kalmak için en uygun zaman yumurtlamadan hemen önceki zaman periyodudur. Bunun sebebi ise kadının vajinasında hareket halinde olan sperm hücreleri 2-3 gün boyunca canlı kalabilir. Yumurta kanalında yola çıkan yumurtanın vajinadaki ömrü ise 12-24 saat arasındadır. Yani sperm hücrelerinin yumurtayı döllemesi için yumurtanın kanalda olduğu bu kısa zaman diliminde vajinada canlı halde bulunması gerekir.

7 Günde Hamilelik Belirtileri

Hamileliğin ilk haftaları anne adayları için duygusal bir dönemdir. Aileye yeni bir bireyin katılacak olması aile bireylerini heyecanlandıran bir olaydır. Bu kapsamda ebeveyn bebekle ilgili çeşitli hayaller kurmaya başlar. Hamileliğin ilk haftasında anne adayında yaşananları aşağıda maddeler halinde görebilirsiniz.

  • Kanda dolaşan östrojen ve progestin hormonlarında artış yaşanır.
  • Yumurtalıklarda bulunan ve adına folikul denilen keselerde döllenmiş yumurta olgunlaşmaya başlar.
  • Yumurtalardan biri foliküllerden çıkarak yumurtalıklarda bulunan fallop tüpüne ulaşır.
  • Yumurta döllendikten sonraki 30 saat boyunca sperm ile yumurtanın çekirdekleri genetik birleşimi sağlamak için kodlandıkları şekilde hareket ederler.
  • Döllenmiş yumurta yaklaşık 4 gün boyunca kendisi ile özdeş 16 hücreye bölünür ve gelişimini devam ettirir.
  • Hamileliğin ilk haftasında bebek, sadece küçücük hücre topundan ibaret bir canlıdır.
  • Hamilelik esasen 38 haftalık bir süreç gibi gözükse de doktorlar son adet tarihini baz alarak hesaplama yaptıklarından bu süreyi 40 hafta olarak hesaplarlar. Yani tıp literatürüne göre döllenme olduğunda iki haftalık hamile sayılırsınız.
  • Bebek bu dönemde küçücük bir canlı olsa da anne adayının fiziksel fonksiyonlarını değiştirmeye başlar. Bu dönemde mide bulantısı çok nadir gözükse de, halsizlik, iştahsızlık ve çeşitli eklem ağrıları görülebilir. Aynı zamanda duygusal yoğunluk, yaygın görülen ruhsal değişimlerdendir.
  • Adet sancılarına benzer nitelikte karın ağrısı, bel ve baş ağrıları görülebilir. Aynı zamanda baş dönmeleri de bu haftadan itibaren yaygın olarak karşılaşılan durumlardandır.
  • Hamileliğin ilk belirtileri kendini gösterdiği andan itibaren doktorunuza danışarak folik asit ve vitamin takviyesine başlayabilirsiniz.

"En erken hamilelik belirtileri" içeriğimizden daha detaylı bilgi alabilirsiniz!

Trimester

Gebelik sürecinde her 3 aylık döneme trimester adı verilir. Gebeliğin 40 haftalık bir zaman dilimi olduğunu düşündüğümüzde ilk trimester 12 haftalık sürenin sonuna kadar olan süreçtir. Gebelikte trimester dönemleri aşağıdaki dönemlere göre sınıflandırılır.

  • 1 ile 13. hafta arası 1. trimester dönemi,
  • 14 ile 26. hafta arası 2. trimester dönemi,
  • 27 ile 41. hafta arası 3. yani son trimester dönemidir.

İlk trimester döneminde hormonlarda yaşanan artış ile birlikte iştah değişikliği, aşerme, kusma, bulantı, sık idrara çıkma ve uykusuzluk gibi durumlar sık yaşanan semptomlar arasındadır. Tüm bu değişikliklere rağmen hamileliğin ilk trimester döneminde çok fazla kilo alımı ile karşılaşılmaz. Hatta bu dönemde yaşanan yoğun iştahsızlıktan dolayı kilo dahi verilebilir.

Hamiliğin 6-12 gün arasındaki periyodunda adet kanaması benzeri küçük kanamaların olması son derece normaldir. Birçok kadın bu kanamayı görünce düşük yapıyor endişesine kapılır. Bununla birlikte kanamaların yoğunlaşması ve sık sık kramplar ile karşılaşılması durumunda ciddi bir sağlık problemi ile karşılaşılabilir ve derhal doktor muayenesi gerekir. Düşük yapılan doğumlar genellikle ilk trimester döneminde gerçekleşir. 2. ya da 3. trimester döneminde karşılaşılan kanamalar bebek ve anne adayı için ciddiye alınması gereken bir risk olabilir.

İlk trimester döneminde günde en az 2 litre su tüketmek, gün içerisinde kısa yürüyüşler yapmak, periyodun ilerleyen günlerinde doktorunuza danışarak 30 dakikalık tempolu yürüyüşler yapmak bu dönemi sağlıklı geçirmeniz için son derece önemlidir.

İlk trimester döneminde rahim ağzı taraması olarak isimlendirilen smear testi ve tiroit testi yaptırılmalıdır. Bu kapsamda ihtiyaç duyulan vitamin ya da mineral destekleri doktorunuzun tavsiyesi ile yapılabilir.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet