İçeriği Atla

11 Haftalık Gebelik

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

11 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 11. Haftası

11 haftalık hamilelik döneminde bebeğin boyu yaklaşık 2,54 ile 3,81 cm arasında değişir. Bebeğin uzunluğu ise yaklaşık olarak olgunlaşmış bir ceviz kadardır. Bu halinde dahi bebeğiniz karnınızda oldukça gelişmiş bir haldedir. Hamileliğin 11. haftasında bebeğin gelişiminde önemli aşamalardan geçilir. Bebek anne karnında ellerini açıp kapamaya başlar. Ultrason görüntüsünde bebeğin ayaklarını rahatlıkla görebilirsiniz. Bunun yanında diş etlerinin altında küçük dişler oluşurken, kemiklerinin büyük bir kısmında ise hızlı bir sertleşme görülür.

Bu süreçte bebek anne karnında esneme hareketinin yanında tekmeler atmaya çalışır. Amniyon sıvısı içerisinde bulunan bebeğin hareketleri su balesini andırır şekilde narindir. Bu hareketler hamilelik ilerledikçe daha da kendini hissettirir. Bebeğin anne karnında sık sık belirgin hareketler yapması sağlıklı şekilde büyüdüğünün de göstergesidir. Bebeğin bu dönemde hareketlerini hissedebilmek mümkün değildir. Bunun için yaklaşık 2 ay daha zaman geçmesine ihtiyaç vardır. Bebeğin gelişen diyaframındaki belli belirsiz hareketler hıçkırığa sebep olur. Fakat anne adayının bu hıçkırığı hissetmesi mümkün değildir.

11 Haftalık Bebek

11 haftalık bebek boyunun yaklaşık 4 cm’ye kadar ulaştığını net şekilde söyleyebilsek de bebeğin cinsiyetinin ne olduğu ile ilgili bu aşamada bir şey söyleyebilmek çok zordur. Fakat bu dönemde bebeğin yumurtalık ya da testislerinin gelişmeye başladığını düşünürsek cinsiyet belirlenmesi için önemli bir süreçtir. 11 haftalık bebek görüntüsü incelendiğinde bebeğin kafa yapısının oldukça gelişmiş olduğu söylenebilir. Bebeğin bu dönemde yüz kemikleri belirginleşmiştir. Kulakları da son şeklini almaya doğru gelişmeye devam eder. Dil ve damak ağız içinde olması gereken yere yerleşir, burun delikleri bağlantı kurarak gelişmeyi sürdürür. Bu aşamada bebeğin saç folikülleri, kafa üzerinde saç oluşturmaya başlar. 11 haftalık bebeğin ultrason görüntüsünde boy uzunluğunu yaklaşık 1/3’lük kısmını kafa yapısı oluşturmasına rağmen, vücut hatları olması gerektiği gibi belirgin bir şekil almaya başlar. Henüz hissetmiyor olsanız da bebeğin hareketleri bu dönemde oldukça artar. 11 haftalık bebeğin vücudundaki tüm organlar kendi işlevini görmeye başlar.

11 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişikler

Gebeliğin 11. Haftasından itibaren anne adayında hem dışarıdan hem de içeriden büyük değişimler gerçekleşir. Bu haftadan sonraki 10 hafta hem bebeğin hem de anne adayının gelişimi için son derece önemli bir süreçtir. Vücut bu dönemde çok fazla kan, yağ, ter ve amniyon sıvısı üretmeye başlar. Anne adayı daha fazla su içmeye başlar. Oluşan su ihtiyacını gidermek için yanınızda sürekli su taşımanızda fayda vardır. Ayrıca sağlığınız için su ve süt gibi temel besin tüketimine dikkat etmeniz, karbonhidrat ağırlıklı besin kaynaklarından uzak durmanız gerekir. 11 hafta gebelik belirtileri kapsamında sabah uyandığınızda aç hissetmeye başlarsınız. Bu durum mide bulantılarının azalma emaresi olarak iyiye işarettir. Fakat iştahınızın artması iki kişilik yemek yemenizin sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Hem siz hem de bebeğiniz açısından kilo kontrolü çok dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bu sebeple atıştırmalık gıdalardan uzak durup daha çok besleyici özelliği olan doğal gıdaları tercih etmelisiniz. Eğer hamileliğin 11. haftasına ulaşmanıza rağmen mide bulantılarınız devam ediyor ve bu sebeple kilo alamıyorsanız endişe etmeyin. Gebelik süreciniz sağlıklı bir şekilde başladı ise uzmanlar hamileliğin ilk trimester döneminde makul kilo artışını 450 gr ile 2250 gr arasında öngörürler. 11. haftayı geride bıraktıktan sonra ise her hafta yaklaşık 450 gr kilo alarak süreci devam ettirirsiniz.

Bu haftadan itibaren çoğu hamile kadında olduğu gibi kendinizi son derece enerjik hissedebilirsiniz. Mide bulantılarınız eskiye nazaran azalsa da hormon seviyenizdeki değişiklik sebebiyle sindirim sisteminiz yavaşlar. Bu nedenle kabızlık ve mide ekşimesi gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bu haftada görülen gaz şikâyeti ve şişkinlik hissi ile baş edebilmek için lifli gıdalar tüketmeniz gerekir. Ayrıca aşırı yemek yemek bebek üzerine baskı yapacağından öğünlerin sık sık ve az az olması önemlidir. Bunun yanında kahve çay gibi içecek tüketimlerinin mümkün olduğu kadar azaltılması gerekir. 11 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler kapsamında cilt bakımınızla ilgili bir kısım tedbirler almanız da gerekebilir. Çünkü bu dönemde ciltte aşırı kuruma veya yağlanma sorunları görülebilir. Kadınların endişe duyduğu konulardan birisi de hamilelik sürecinde ciltte meydana gelen çatlaklar ve sonrasında oluşacak doğum izleridir. Bu gibi durumlara tedbir almak için Mustela çatlak önleyici krem ve yağı kullanmak olumlu sonuçlar verir. Böylece cildinizin nem miktarı ve esnekliği istenen düzeye getirilebilir. Cildinize yapacağınız hassas bir bakım sayesinde doğum sonrasında oluşabilecek kötü görüntüleri önlemeye yardımcı olur. Hamileliğin 11. haftasından itibaren alt karın bölgesindeki karın çıkıntısı belirgin bir hal alır. Aynanın karşısında hamilelik belirtilerini oldukça net bir şekilde görebilirsiniz.

11 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir?

11 haftalık bebek gelişimi incelendiğinde bebeğin kilosunun yaklaşık 8 gr olduğunu ultrason görüntülerinden anlayabilirsiniz. Bebek bu dönemde amniyon sıvısı içerisinde hızla gelişmeye devam eder. Bebeğin 11. hafta ile 30. hafta arasında gelişimi kıyaslandığında kilo olarak 30 kat, boy olarak da 3 kat fark vardır. Yani bu haftadan itibaren hızlı bir büyüme süreci başlar. Plasentada bulunan kan damarları bu hızlı büyüme ile başa çıkmak ve bebeği besleyebilmek için sayıca artar ve büyür. 11 haftalık bebek gelişim sürecinde kulaklar başın yan ve arka kısmına doğru hareket eder. Kafa kısmı büyüdükçe yani dik bir pozisyon aldıktan sonra çene göğüsten ayrılır. Boyun gelişip uzar.

Hamileliğin en başında olduğu gibi bu süreçte de hamilelik geçirmiş yakın dostlarınızın tecrübelerinden istifade etmek ruhsal anlamda son derece doğru bir davranıştır. Bu anlamda büyükleriniz size destek verebilir. İlk hamileliklerinde kadınların stres kontrolünde sıkıntı yaşadıkları bir gerçektir. Bu süreçle başa çıkabilmek için yönlendirmeye ihtiyaç duyabilirsiniz. Hamileliğin başından sonuna kadar stresten uzak durmak hamilelik sürecinin en stratejik hareketidir.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet