İçeriği Atla

13 Haftalık Gebelik

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

13 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 13. Haftası

Ömür boyunca unutulmayacak hatıralarla dolu, mucizevi bir yolculuk olan hamileliğin her haftasında bebekte farklı gelişimler görülür. Günler ilerledikçe karnı büyüyen anne, bebeğin varlığını daha çok hisseder. Hamileliğin 13. haftasında bebek bir bezelye büyüklüğüne ulaşır. Başlarda vücuda göre büyük görünen bebeğin kafası, bu haftalarda vücuduna göre daha orantılı hale gelmeye başlar. 13 haftalık gebelikte, anne karnındaki bebeğin artık bir parmak izi bile vardır. Her bebeğin büyüme hızı aynı olmayacağı için, gebeliğin 13. haftasını yaşayan her anne adayı ile bebeğinin karşılaştırma yapılması doğru olmaz. 13 haftalık gebelik cinsiyet belirlenmesi için henüz erken olabilir. Ultrason görüntülerinde bazen cinsiyet net olarak görülebilse de yanılma payı yüksektir. Bebek kıyafetleri ve eşyaları almaya başlamak için biraz daha beklenebilir. 13. hafta gebelikte, bebeğinizin cinsiyeti kız ise, 2 milyon yumurtaya sahip olduğu söylenir. Bebek erkek ise testis oluşumu başlar.

"13 haftalık gebelik kaç aylık olur?" diye hesaplamak isterseniz, 3 aylık olduğunu söylemek doğru olur. Gebelikte ay hesabından çok hafta hesabı yapılarak gebelik takibi yapılır. Gebelik 13. haftasında bebeğin kemikleri, kol ve bacak şeklini alır. Anne karnındaki bebeğin akciğerleri gelişmeye başlar ve ilk nefesini bu haftada alır. Gebelikte düşük tehlikesi yaşayanlar, bu haftadan itibaren rahat bir nefes alabilirler. Annenin düşük yapma tehlikesi öncekine göre azalır. 13 haftalık ikiz gebelik yaşayan anne adayları da olumlu duygularla, bebeklerinin gelişimlerini takip edebilirler. Doğuma daha haftalar olsa da, göğüslerde bebeğin beslenmesi için gerekli olan süt oluşumu başlar.

Hamilelikte 13. hafta beslenme açısından dikkat edilmesi gereken dönemlerdendir. İki canlı olunduğu düşünülerek, aşırı yemek yemekten kaçınmak gerekir. Sanılanın aksine, fazla yemek yemek anne adayının hareketlerini kısıtlar. 13 haftalık gebelik haftasında, bebeğin gelişimi hızlanmaya başlar ve hayati organları şeffaf bir şekilde görünür. Bu dönemde; protein, demir ve kalsiyum açısından zengin gıdaların tüketilmesinde fayda vardır. Paketli ve katkı maddeleri içeren hazır yiyeceklerden kaçınmak gerekir.

13 Haftalık Bebek Görüntüsü

13 haftalık bebek görüntüsü, anne adaylarının heyecanla beklediği ultrason kontrolleriyle takip edilir. Bu haftada ultrason görüntülerinde bebeğinizin görüntüsü gözle görülebilir hale gelir. Ultrasonda bebeğin baş ile kalça arasının yaklaşık olarak ölçümü yapılır. 13 haftalık bebeğin ultrason görüntüsünde bebeğin hareketleri de izlenebilir. Bebeğin anne karnında parmağını emmeye başladığı da yine 13 haftalık ultrason görüntülerinde görülebilir. 13 haftalık erkek bebek ultrason görüntülerine bakılarak anlaşılabilir. Bebeğin cinsiyetini hareketleri sebebiyle gizlediği durumlarda ise, sonraki haftaları beklemek gerekir. Biraz daha sabrederek bebeğinizin cinsiyetini kısa süre içerisinde öğrenebilirsiniz.

13 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Hamileliğin 13. haftasından itibaren, anne adayının göğüsleri süt üretimine uygun hale gelmeye başlar. Bebek için çok önemli olan, koyu sarı renkteki kolostrum da denen ağız sütünün temelleri atılmaya başlanır. Süt kanalları genişledikçe, gebenin göğüslerinin de büyüdüğü görülür. Göğüsleri sıkmayacak, telleri olmayan bir sütyen seçimi yapılması, süt yapımına destek olur. Bu dönemde göğüsleri sıkmamak büyük bir önem taşır. Hamilelikte 13 hafta annedeki fiziksel değişikliklerin de arttığı haftalardandır. 13 haftalık gebelik görüntüsü her kadında aynı seyretmeyebilir. Anne adayının vücut yapısına ve ölçülerine göre, hamilelik karnı dışarıdan belli olabilir. Bel çevresi ve basenlerde genişleme görülebileceği için, gebe kıyafetleri alınarak rahat edilebilir. Anne adayı vücuduyla barışık bir şekilde, öncekine göre daha bol kıyafetleri tercih ederek bebek ve kendisi için rahat bir hareket alanı yaratabilir. Gebeliğin ilk haftalarında gebenin hayatını olumsuz etkileyen, bulantı ve kusma gibi şikayetler azalır. Duygularını yoğun olarak yaşayan anne adayı, ani duygusallıklar deneyimlese de gebeliğe alışmaya başlar.

Hamilelikte 13, hafta anne adayındaki değişikliklerden biri de göbek, bel, göğüs ve kalçadaki genişleme ile birlikte, çatlak oluşumunun başlamasıdır. Bu dönemde, vücudun çatlamaya müsait olan bölgelerini düzenli olarak nemlendirmek gerekir. Anne adayları ve yeni anneler için Mustela çatlak önleyici serisini kullanmak olumlu sonuçlar almanızı sağlar. Anne adayındaki hormon değişimleriyle birlikte cinsel istekte artış görülebilir. Doktorun bir kısıtlama getirmediği durumlarda, hamilelikte cinsel ilişkiye girmenin bir sakıncası yoktur. Gebenin kendisini daha iyi hissedecek faaliyetlerden kaçınmaması, bebeğin gelişimi için de olumludur. Her gün düzenli olarak yürüyüş yapmak ve gebelik için uygun sporlara yönelmek doğum için kolaylık sağlar.

Kadınlarda yaşanan vajinal akıntıların hamileliğin 13. haftasından itibaren daha da yoğunlaştığı ve renk değiştirdiği görülür. Beyaz renkteki, kokusuz olan vajinal akıntılar, doğum için bir hazırlık özelliği taşır. Vajinal bölgeyi bakterilerden koruyan akıntının temizlenmesi için kimyasal maddelerden kaçınmak gerekir. Bu dönemde vajinal temizlik için sadece su kullanmak, PH dengesinin bozulmaması için önemlidir.

Gebelikte dişler çürümeye meyilli olduğu için diş sağlığına dikkat edilmesi ve kontrollerin sık sık yapılması gerekir. Diş ve diş etlerinde oluşabilecek bir enfeksiyon, bebeğin sağlığını da olumsuz etkileyebilir. Erken doğum riski de oluşturabileceği için diş ve ağız temizliğine ayrı bir zaman ayırılmalıdır.

13 Haftalık Bebek

13 haftalık bebek gelişimi için anne adaylarının dengeli ve sağlıklı beslenmesi gerekir. Çavdar, yulaf, arpa ve bakliyatlarla zenginleştirilmiş olan yiyeceklerle beslenmek, bağırsak sorunları yaşanmasını ve bebeğin rahatsız olmasını önler. Mevsimine uygun, taze meyve ve sebzeleri tüketerek, beslenmenizi zenginleştirmeniz gerekir. Yaklaşık olarak 25 gram ağırlığında olan 13 haftalık bebeğin boyu 9 cm civarındadır. 13 haftalık gebelikte karın büyüklüğü, bebeğin büyüklüğü ile orantılı değildir. Bazı anne adaylarının gebelik göbeği, diğerlerine göre daha hızlı büyüyebilir. "13 haftalık bebek hareket eder mi?" diye merak ediyorsanız, bebeğin hareket ettiğini söylemek mümkündür. Bu haftalarda bebeğin hareketleri güçlü olmayacağı için "13 haftalık bebek hareketleri hissedilir mi?" sorusuna net bir cevap verilebilir. Ufak hareketlerine başlamış olan bebek henüz çok küçük olduğu için bu hareketleri anne adayları hissedemeyebilir. Haftalar ilerledikçe, anne adayı bebeğinin hareketlerini hissetmeye başlar. Anne karnında 13 haftalık bebek, varlığıyla size güç veren bir aile ferdi olmaya şimdiden başlar.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet