HAFTA HAFTA GEBELİK
15 Haftalık Gebelik
Son Güncelleme 09, Mayıs, 2023
Hamileliğin 15. Haftası
Hamilelik sürecinin en önemli dönemlerinden biri olan 15. hafta, gelişmeye hızlı bir şekilde devam eden bebeğinizin yaklaşık 65 gram ağırlığa ulaştığı dönem olarak da bilinir. 15. hafta gebelik; bebeğinizin tat alma duyusunun geliştiği, kemiklerinin sertleşmeyi sürdürdüğü ve eklemlerini büyük ölçüde hareket ettirebildiği bir haftadır. Anne adaylarının tüm süreç boyunca dikkatli olması, beslenmesine, günlük hareketlerine ve yorgunluğuna dikkat etmesi büyük bir önem taşır. Hamilelik hormonları özellikle hamileliğin 15. haftası olarak bilinen bu dönemde vücudunuzda daha belirgin değişimlerin yaşanmasına sebep olur. Bol bol sıvı alarak bu hormonal değişimlerin bir kısmına karşı vücudunuzu rahatlatabilirsiniz.
Gebelikte 15. hafta, anne karnındaki bebeğin neredeyse tüm vücut sistemlerinin düzgün bir şekilde çalışmaya başladığı haftadır. Bebek, anne karnında hareket etmeye başlar. Fakat bu dönemdeki hareketlerini çok net bir şekilde hissetmeyebilirsiniz. Bu konuda endişe etmenize gerek yoktur. Bebek hareketleri diğer dönemlerden farklı olarak net bir şekilde genellikle 16 ile 22. hafta arasında hissedilmeye başlanır. Ultrason aracılığı ile bu hareketleri gözlemleyerek gebeliğin 15. hafta sürecinde bebeğinizin gelişimine tanıklık edebilirsiniz.
15 Haftalık Bebek Cinsiyet Görüntüsü
Hamilelikte genel olarak 12. Haftadan itibaren bebeğin cinsiyeti belli olmaya başlar. Ultrason muayenesi sayesinde 14 ile 15. haftalar arasında ise çoğunlukla bilgiye ulaşılabilir. Fakat bu dönem hala bebeğinizin gelişimine hızlı bir şekilde devam ettiği bir dönem olduğu için cinsiyet genellikle 20. haftadan itibaren netleşir. 15 haftalık bebek ultrason görüntüsü, bebeğinizin gelişmiş olan elleri ve kollarını rahatlıkla gözlemleyebileceğiniz bir görüntüdür. Yaklaşık olarak 10 ile 11 cm arasında bir boya ulaşmış olan bebeğiniz, anne karnına gelen ışıkları ve etraftaki sesleri fark etmeye başlar. 15 haftalık gebelik görüntüsü genellikle kıvrılmış bir pozisyondaki bebeğinizin ellerini yüzüne veya karnına doğru çektiği ve bebek pozisyonuna bağlı olarak cinsiyet ile ilgili bilgi alabileceğiniz bir görüntüden oluşur. Tamamen bebeğin anne karnındaki konumuna, hareketlerine ve ultrason muayenesindeki teknik konulara bağlı olan cinsiyet bu dönemde kesinleşmemişse de bu durum endişe yaratmamalıdır. Bundan oldukça kısa bir süre sonra bebeğinizin cinsiyetini kesin olarak öğrenebilirsiniz.
15 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
15 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler arasında sıklıkla yaşanan susuzluk hissi, baş dönmesi, diğer dönemlere göre sık olmayan idrar hissi, baş ağrısı, ağız ve gözlerde kuruluk hissi yer alır. Bu belirtiler genel olarak sıvı kaybının yaşanmış olmasına bağlı olarak gelişir. Bu dönemde bol sıvı tüketerek metabolizmanızın düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı olmanız tavsiye edilir. Bol sıvı tüketimi hamilelik süresince yaygın olarak görülebilen idrar yolları enfeksiyonu riskini düşürür. Bağırsaklarınızın sağlıklı bir şekilde çalışmasına büyük bir katkıda bulunur ve besin sindirimini de kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir. Besin atıklarının rahat bir şekilde vücuttan uzaklaştırılması, vücudunuzdaki kuruluk hissinin yok olması ve sıvı kaybının önlenmesi için su tüketimine dikkat etmeniz gerekir.
15. hafta gebelik belirtileri anne adayları için oldukça yorucu olan belirtilerden oluşur. Anne karnının artık iyice belirginleştiği 15. hafta gebelik dönemi vücuttaki hormonal dengenin değiştiği bir dönem olduğu için birçok şeye karşı yüksek bir hassasiyet hissetmeniz normal bir durumdur. İlk dönemlerdeki hamilelik belirtileri daha hafif bir şekilde yaşanabilir ve ilk trimestera kıyasla bazı açılardan da daha rahat bir dönem geçirebilirsiniz.
15 Haftalık Bebek
"15 haftalık bebek anne karnında ne durumdadır?" sorusu, bebeğiniz artık birçok dış etkene karşı duyarlıdır ve hareketlerini sıklaştırmıştır diye yanıtlanabilir. Yüz kaslarını istemsiz bir şekilde kullanmaya başlamış olan bebek, anne karnında birçok mimiği farkında olmadan yapmaya başlar. Şaşkınlık, üzgünlük, mutluluk, kızgınlık gibi yüz ifadelerini anne karnında tekrarlayarak kaslarını gevşetmeye çalışır. Kol ve bacaklarını özellikle eklem yerlerinden oldukça hızlı bir şekilde hareket ettirmeye başlayan 15 haftalık bebek, bu dönemde hala ince bir deriye sahiptir. 15 haftalık gebelik gelişimi ve bebeğinizin hareketleri dönem dönem yapmanız önerilen kontroller sayesinde ultrason üzerinden belirgin bir şekilde izlenebilir. 15. hafta gebelikte bebek hareketleri anne adayları için heyecan ve mutluluk verici bir etkiye sahiptir.
15. haftada bebek, gelişimi adına oldukça büyük bir yol kat etmeye devam eder. Bu sebeple anne adaylarının beslenmesine her zamanki gibi dikkat etmesi önerilir. Doktorunuza danışarak gerekli besinleri almak hem sizin bu süreci daha sağlıklı geçirmenize hem de bebeğinizin gelişimini düzgün bir şekilde devam ettirmesine olanak tanır. Kan basıncındaki değişimler, yorgunluk hissi ve baş ağrısı gibi belirtileri doğru bir beslenme programı ile hafifletebilirsiniz. Besin takviyeleri, kuru yemiş ve bol sıvı tüketimi sayesinde beslenmenize dikkat edebilirsiniz.
Hamilelikte Diş Ağrısı
Hamilelikte diş ağrısı, anne adaylarının oldukça sık karşılaştığı bir problem olarak bilinir. Özellikle diş ve diş etlerinde yüksek bir hassasiyet hissedilebilir ve bakteri oluşumunda artış görülebilir. Artık iyice hassaslaşmış olan vücudunuzda bu gibi diş problemlerinin önüne geçmeniz için düzenli bir ağız bakımı gerçekleştirmeniz önerilir. Hamilelikte diş eti ağrısı düzenli bir ağız ve diş bakımı ile oldukça rahat bir şekilde atlatabileceğiniz sorunlar arasında yer alır. "Hamilelikte diş ağrısına ne iyi gelir?" sorusuna yanıt olarak düzenli olarak su tüketimi ve ağız bakımı gerçekleştirmektir denebilir. Ağız bakımınızı ve hijyenini önemseyerek plak oluşumu ve iltihaplanma gibi sorunların yaşanmamasını sağlamanız mümkündür. Gerekli önlemleri almadığınız takdirde gebelikte diş eti kanaması gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Şeker ve şekerli yiyeceklerden, gazlı içeceklerden uzak durmalı, protein ağırlıklı bir beslenme programına uymaya dikkat ederek diş ve diş etlerinizdeki problemlerin üstesinden gelmeyi başarabilirsiniz. Diş ve diş etlerinde ağrı, sızı, şişlik ve kırmızılığın yanı sıra diş etlerinde kanama görülmesi hamilelik döneminde sık karşılaşılan ve gebelik hormonlarıyla ilgili bir durumdur. Diş ve diş etlerinde söz konusu problemler yoğun bir şekilde yaşanıyorsa doktorunuzu bilgilendirerek tedavi için bir diş hekimine başvurabilirsiniz