HAFTA HAFTA GEBELİK
16 Haftalık Gebelik
Son Güncelleme 09, Mayıs, 2023
Hamileliğin 16. Haftası
Hamileliğin 16. haftası içerisine girildiğinde, bebeğe dair elde edilen verilerin birçoğu netlik kazanmış olur. 11 ile 12 cm boyutlarında, ortalama ise 80 ile 100 gr ağırlığına erişen bebekler, iki hafta önceki duruma oranla büyümüş olur. Bu haftalarda seyreden gebelik sürecinde, bebekler daha hızlı gelişmeyi ve büyümeyi sürdürür. 14.haftadan itibaren göz gelişimi şekillenmeye başlayan bebeğin 16. haftadan itibaren ise hala göz kapakları kapalı olmasına ragmen; gözlerde ufak hareketlilikler meydana gelmeye başlar.
Bunun yanı sıra "16 haftalık gebelik cinsiyet belli olur mu?" sorusuna yanıt arayan ebeveynler de olumlu bir geri dönüş alabilir. Bu haftada, bebeğin cinsiyetini öğrenmek mümkündür. Cinsiyete göre farklılık gösteren bu durum, erkek bebeklerde hata payı bırakmaz. Ancak kız çocuklar için tam olarak cinsiyetten emin olunması, 20. haftayı bulabilir. Bebeğin anne karnındaki hareketlerine bağlı olarak cinsiyet daha ileriki bir tarihte de belli olabilir. Eğer aile genelinde kalp rahatsızlığı söz konusu ise, doktor gebeliğin 16. haftası itibariyle bebekte kalp hastalığı durumunu tespit etmek amacıyla fetal ekokardiyografi yaptırılmasını isteyebilir.
16 Haftalık Bebek
16 haftalık bebek tekmeleme dönemine erişmiş bir büyüklüğe gelir. Anne adaylarının deneyimlediği büyük değişimler de tıpkı bebek gibi 16 hafta ve 20 hafta arasında gerçekleşir. Çok şiddetli olmasa da hissedilebilen tekmeler, genellikle mide kasılması ya da sindirim problemi varmış gibi hissettirir. Bunu ilk defa tecrübe eden anneler ilk tekmeyi bu süreçte fark etmede biraz güçlük yaşayabilirler. Ortalama olarak elma büyüklüğünde olan bebekler birkaç hafta içerisinde daha belirgin bir kilo ve boya ulaşır. 16 haftalık bebek gelişimi hamileliğin hızlı ilerlediği bir dönem olur. Bacaklar daha gelişmiş, omurga ve sırt kasları daha güçlenmiş ve bundan kaynaklı olarak da baş ve boyun kısımları daha dik bir konuma gelmiş olur. Bunlara ek olarak bebeklerin kafatası ve ayak tırnağı oluşumu ve yüzlerindeki kasların gelişimi de devam eder. Böylelikle bebekte kaş çatma ve göz oynatma gibi mimikler de bu dönemde görülebilir. Ayrıca gebeliğin bu döneminde bebeklerin gözleri görmeye başlayabilir ve minimum düzeyde de olsa ışığı algılamada kolaylık kazanır. Bu bilgilere dayanarak "16 haftalık bebek anne karnında nasıldır?" sorusuna yanıt verilmiş olur.
16 Haftalık Bebek Görüntüsü
Bebeklerin bu haftadaki görüntüleri, kaş ve göz kapaklarıyla birlikte gelişmiş olan kafa yapıları ile netlik kazanır. Derileri yarı saydam ve kan damarları açıkça görülebilir. 16 haftalık ultrason görüntüsü bebeklerin yüz hatlarının belirginliğini gösterir. Ayaklar koldan uzundur ve vücut daha ince bir görünüme sahiptir. Bu haftada bebeğin görüntülerinde aynı zamanda elleri birleştirme ve kenetleme eyleminin de gerçekleştiği görülebilir. 16 haftalık bebek görüntüsü, doktor aracılığı ile ultrason sayesinde net ve belirgin bir şekilde gözlemlenebilir. Kalp, böbrek ve diyafram gibi organlar da kolaylıkla incelenebilir. 16 haftalık bebeğin görüntüsü bebeğin cinsiyetinin de dahil olabileceği bilgiler içerir. Henüz cinsiyet öğrenilmediyse bu haftada cinsiyet tahmininde bulunmak mümkün olabilir. Pozisyon gereği görülemeyen durumlar haricinde, erkek bebeği teşhis etmek son derece kolay olur. Aksi takdirde cinsiyet konusunda bilgi alınamıyorsa, birkaç hafta sonra daha kesin sonuçlar elde edilir. Bunlarla birlikte, vücut içerisinde de değişiklikler meydana gelir. Kalp vücuda kan pompalamaya başlar ve bu durum her geçen gün kan miktarının artmasına da yardımcı olur. Bir diğer önemli gelişme ise bebeklerin artık ebeveynlerini duyabiliyor olmasıdır. Kulaklarının gelişmesi ile birlikte konuşulanlar ya da şarkılar bebekler tarafından duyulur. Yapılan araştırmalar doğrultusunda bebeklerin doğumdan önce duydukları seslere karşı doğum sonrasında tanıdık tepkiler verdiği söylenir. Bu sebeple, dinlenen şarkılar ve konuşulanlar konusunda bu dönemde daha dikkatli olunması önerilir.
16 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
16 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler de bebeklerin gelişimi ve değişimi kadar net hissedilebilir. Bu dönemde rahim ağırlığı 230 ile 250 gram arasında seyreder. 16. hafta ile 20. hafta arasında üçlü ya da geliştirilmiş dörtlü test, doktor tarafından önerilir. Kapsamlı tarama ile risk tespiti yapılır ve bu sayede bebeklerde nöral tüp defekti ya da down sendromu gibi risklerin değerlendirilmesi gerçekleştirilir. Her iki testin risk teşkil etmemesiyle birlikte, genetik sorun risk tespiti de yapılmış olur. Buna ek testler de eklenebilir ve risk tahminlerinde daha net sonuçlara ulaşılabilir. Bu konuda karar tamamen anne ile babada olur. Bu dönemde rahmin etrafındaki kaslarda esneme ve gerginlik olması sebebiyle 16 haftalık gebelikte kasık ağrısı hissi yaşanabilir.
16. haftada idrar testinde şeker tespit edilmesi durumunda doktorlar kan şekeri oranını öğrenmek adına alternatif testlere başvurur. Şeker yükleme testi, günümüzde rutinleşmekle birlikte, anne adayı onayı dahilinde yapılır. Gebelik şekerinin tespiti açısında önem arz eden test, bebeğin aşırı kilolu doğmasına yönelik önlem alınması konusunda avantaj sağlar. Gebelik şekeri tespit edildiğinde annelere şeker alımında kontrol uygulanır ve diyet önerilerek şekerli yiyecekler kısıtlanır. Gebeliğe bağlı şeker hastalığı durumu söz konusu ise de annelerin %97'si doğumdan sonra normal kan şekeri düzeyine geri döner.
Hamilelikte Kilo Alımı
Hamilelikte kilo alımı annelerin mevcut fiziksel yapısına göre değişiklik gösterir. Hamile kalınmadan önceki kilo, plasentanın boyutu, genetik özellikler ve beslenme düzeni gibi faktörler hamilelikte kilo durumu doğrudan etkiler. Hamilelik süresince alınması gereken veya mümkün olan kiloyla ilgili bir şey söylemek bu nedenle güçleşir. Ancak alınmış olan kilonun yaklaşık olarak 3-4 kilosu bebeğe aittir. Buna ek olarak 500 gramı plasenta, 1 kilosu amniyon sıvısıdır. Ayrıca ağırlığı yükselişte olan uterus 1 kilo, göğüs 300 gram ve kan ile sıvı miktarı toplamı da 6 kilo olarak hesaplanır. Bu durumda alınacak kilo ortalama olarak 11 ve 14 kilo arasında değişir ve ideal olan olarak değerlendirilebilir. Bunun aksine kilo alındığı gibi hamilelikte kilo verme durumuyla da karşılaşmak mümkündür. Her iki durumun da anne adayına göre değişiklik gösterdiğinin unutulmaması gerekir.