İçeriği Atla

27 Haftalık Gebelik

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

27 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 27. Haftası

27. hafta gebelik, en rahat zamanlar olarak adlandırılan 2. trimester döneminin geride kaldığı hafta olarak bilinir. "27 haftalık gebelik kaç aylık olur?" sorusu bu dönemde pek çok anne adayı tarafından merak edilir. 27 haftalık gebelik, anne adayının 6. ayını doldurmak üzere olduğu dönemdir. Bu haftalarda anne adayı artık daha ağır hissedeceği son döneme girdiği için nefes almakta güçlük çekebilir. Ancak iyi haber, doğuma artık oldukça az zaman kaldı!

27 Haftalık Bebek

27 haftalık bebek ultrasonda artık kafadan popoya değil; tam başının tepe noktasından ayak ucuna kadar ölçülür. Bebeğinizin bu dönemde sinir uçları ile beyin dokusu arasındaki bağlar arttığı için duyuları da gelişmeye başlar. Özellikle 27 haftalık gebelikte bebek hareketleri incelendiğinde artık gözlerini kırpmaya başladığı ve ışığa karşı daha duyarlı hale geldiği görülür. Hatta karın duvarından parlak bir ışık gelirse, gözlerini kısma hareketi yapabilir. Beyin dokuları ve akciğerleri hızla gelişmeye devam eden bebeğinizin, dış ortamdan gelen seslere verdiği tepki de iyice artmıştır. Özellikle annesinin ve babasının seslerini tanımaya başlar. Dış ortamdan ani gelen bir sesle irkilebilir.

Anne karnında 27. hafta içinde bebeğin başı ve beyni büyüdüğü için sinir hücrelerine iletilen sinyaller de artar ve bebek daha bilinçli hareket etmeye başlar. 27 haftalık gebelik bebek gelişimi hakkında yapılan araştırmalar, bebeklerin ilkel bir hafızaya sahip olduğunu ortaya koyar. Bu bağlamda bebekler duydukları dil ile farklı bir dili ayırt edebilir ve hatta sürekli dinlediği şarkıları hafızasında depolayabilir. Bu nedenle bebeğinizle sürekli konuşmak, sevdiğiniz müzikleri dinletmek veya kitap okumak bu dönemde keyif verici bir aktivite olabilir.

27 haftalık bebek gelişimi değerlendirildiğinde bebeğinizin ortalama 37 cm uzunluğa ve 1000 gr ağırlığa ulaştığı söylenebilir. Bebeğin baş-popo uzunluğu ortalama 24 cm civarındadır. Ancak bu değerler düşük olsa da endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü tüm bebekler aynı boyda ve kiloda doğmaz. Bu nedenle sağlıklı doğan bebekler için ortalama 2500 ile 4000 gram değerleri normal olarak kabul edilir. Zaten bebeğiniz, herhangi bir aksilik olmazsa son haftalarda sağlıklı doğum kilosuna ulaşacaktır.

27 Haftalık Gebelik Görüntüleri

27 haftalık renkli ultrason görüntüleri bu haftada bebek hakkında oldukça kıymetli bilgiler verir. Özellikle 27 haftalık bebek görüntüsü dört boyutlu ultrasonografi ile incelendiğinde bebeğin birçok mimik hareketi yaptığı bariz şekilde görülür. Bu bağlamda ultrason ortamında görülen mimikler tesadüf olabileceği gibi gerçekten gülme veya ağlama mimiği yapan bebeğinizle de karşılaşabilirsiniz.

27 haftalık gebelik görüntüleri eğer bir kamera ile kaydedilebilseydi, bebeğinizin göz rengini ve göz kırpmalarını görebilirsiniz. Bebeklerin bu haftada göz açıp kapama refleksine başladığı bilindiğinden, ultrason incelemesinde göz hareketlerine de tanık olabilirsiniz. 27 haftalık gebelik ultrason görüntüleri esnasında ayrıca bebeğinizin parmaklarını emdiğini veya direkt gözleri kapalı şekilde uyuduğuna da şahit olabilirsiniz.

27 haftalık bebek ultrason görüntüsü sırasında orantılı bir vücuda sahip şekilde görülse de halen cılız olabilir. Ayrıca bu hafta içerisinde düzenli şekilde amniyon sıvısı yutarak ilkel soluk alıp verme hareketleri gerçekleştiren bebeğinizin bu türdeki hareketlerini hıçkırık olarak hissediyor olabilirsiniz. Eğer bu anlarda ultrasonda bebeğiniz görüntülenirse, bu hareketlere de şahit olabilirsiniz. Ancak endişelenmenize hiç gerek yok! Çünkü plasenta, bebeğinizin ihtiyacı olan tüm oksijeni bebeğinize iletir.

27 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

27 haftalık gebelik annedeki değişiklikler açısından nispeten zorlanmaların başladığı son dönemdir. Bu dönemde bel ve bacak ağrılarınız devam edebilir. Hatta 27 haftalık gebelikte kasık ağrısı da en çok karşılaşılan belirtiler arasındadır. Ancak hem hormonların değişime uğraması hem de giderek büyüyen rahim ile ağırlaşan bebeğinizin yaptığı baskı nedeniyle bu ağrılar normal karşılanır.

Bu hafta içerisinde vücudunuzdaki gebelik hormonları, oksijen isteği artan bebeğinizin bu ihtiyacını karşılamak için nefes alma sayınızı artırır. Bazı anlarda nefes darlığı ya da nefes alamama gibi sorunlar yaşıyorsanız, mutlaka doktorunuza muayene olmayı ihmal etmemelisiniz. Öte yandan bebeğiniz, giderek büyüyen rahim içerisinde mesaneye baskı uygulayabilir. Bu nedenle 27 haftalık gebelikte karın ağrısı ile gülme, öksürme ve hapşırma sırasında idrar kaçırma yaşayabilirsiniz.

27 haftalık gebelikte kilo alımı da hızlanabilir. Çünkü önceki haftalarda keskin hale gelen koku duyusu sevdiğiniz yiyeceklerden uzak durmanıza neden olsa da bu haftadan sonra bu durum tersine dönebilir. 27 haftalık gebelikte mide bulantısı da ortadan kalktığı için eskiden yiyemediğiniz besinleri rahatlıkla tüketmeye başlayabilirsiniz. Gerekli vitamin ve mineralleri almanız son derece önemli olsa da aşırıya kaçmamak, kilo kontrolü konusunda yardımcı olacaktır. Gerekirse gebelik konusunda uzman bir diyetisyenden de yardım alabilirsiniz.

Hamilelikte Mide Yanması

Gebelikte mide yanması, ilerleyen haftalarda pek çok anne adayının yaşadığı sorunlardan biridir. Genellikle vücuttaki hormonal ve fiziksel değişimlerden kaynaklanan mide yanması zararsız olsa da bazı anlarda rahatsız edici olabilir. Hamilelikte mide yanması, plasentanın progesteron hormonu üretmesine de bağlı olabilir. Gebelik hormonu adıyla bilinen bu hormon, yemek borusunun mide ile birleşim bölgesindeki valfte gevşemeye neden olur. Bunun sonucunda gastrik asitler yemek borusuna geri kaçar ve mide yanması meydana gelir.

"Hamilelikte mide yanması nasıl geçer?" diye merak ediyorsanız, alacağınız bazı önlemler ile bu sorunu hafifletebilirsiniz. Özellikle beslenme tarzının değiştirilmesi, hamilelikte aşırı mide yanması durumunu hafifletebilir. Aşırı yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak, kahve, çikolata, narenciye ürünleri tüketmemek, mide asitliliğini yatıştıran en temel çözümlerdir. Diğer yandan gazlı ve karbonatlı içecekler de asidik formda olduğundan tüketilmemesi gerekir.

Hamilelikte son ayda mide yanması en yüksek seviyeye ulaşır. Bu zamanlarda bir bardak soğuk süt ya da ayran, mide yanmasına iyi gelebilir. Ayrıca yemekten hemen sonra uzanmamaya ve uykudan en az 3 saat önce akşam yemeğini bitirmeye özen göstermelisiniz. Aksi halde mide asitleri, yer çekimi etkisiyle yemek borunuza kaçarak mide yanmasına neden olabilir.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet