HAFTA HAFTA GEBELİK
29 Haftalık Gebelik
Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023
Hamileliğin 29. Haftası
Hamileliğin 29. haftasında, bebek hızlı bir şekilde büyümeye devam ederken, anne adayı da artık gebeliğin sonlarına doğru yaklaşmış olur. Anne karnındaki minik ve narin bedenin, dış dünyaya hazırlanmaya devam ettiği gebeliğin 29. haftasında, anne adayında bariz bir ağırlaşma hissi oluşur. Bebek büyüdükçe, annenin vücudu da genişleyerek, bebek için yeterli alanı açmaya devam eder. Yorgunluk, halsizlik, dengesizlik durumları yaşanırken yaklaşan doğum, doğal olarak telaş duygusuna sebep olabilir. Korku ile karışık mutluluk duygusu, 29 haftalık gebelik yaşayan anne adayında büyük bir heyecan ortaya çıkarır.
Hamilelikte 29. hafta, bebek için alışverişlerin tamamlanmaya başladığı zamanlardır. Erken doğum riskine karşı, hastanede kalınacak günler için tüm ihtiyaçlar düşünülmelidir. Anne ve bebek için gerekli hijyen ürünlerinin yanı sıra, lohusalık döneminde ihtiyaç duyulabilecek çamaşır ve kıyafetlerin hazırlanmış olması gerekir. Dünyaya gelen minicik bebeğin birçok eşyaya ihtiyacı olduğu düşünülerek, alışverişlere hız verilmesi yerinde olur.
"29 haftalık gebelik kaç aylıktır?" sorusu bu anlamda en çok sorulan sorulardan biridir. 6 ay, 23 gündür hamilelik yaşayan anne adayı için tüm günlerin ayrı bir değeri vardır. Gebelik hesaplamalarında, hamile olunan hafta esas alınarak genellemeler yapılır. Ortalama olarak her kadının benzer süreçleri yaşadığı varsayılsa da muhakkak bazı istisnalar bulunur. 29 hafta gebelik, cinsellik için yasaklı bir zaman değildir. Düzenli olarak gidilen jinekolojik muayenelerde, doktor sakıncalı bir durum görmediği sürece cinsellik yaşanabilir.
İkiz gebelik yaşayan anne adayının, diğer hamileliklere göre zorluklar yaşaması normaldir. 29 haftalık ikiz gebelik, başarıya ulaşılmış bir süredir. İkiz gebeliklerinin, tek bebek taşınan hamileliklere göre daha kısa sürdüğü bilinir. Bu haftalarda doğan ikiz bebeklerin, gelişen teknoloji ile birlikte yaşama şansları oldukça yüksektir. Oluşabilecek erken doğum risklerine karşı, endişeden kaçınarak, stresten uzak bir ikiz gebelik geçirilmelidir.
29 Haftalık Bebek
29 haftalık gebelikte bebek hareketleri hissedilebilir, ritmik hareketlerdir. Günün belli zamanlarında hareket ederek yer değiştiren bebek, anneyi mutlu etmeye devam eder. Annenin yediklerinin tadını da alabilen bebeğin duyuları gelişmeye başlar. Dış dünyadan gelen sesleri algılayabilen bebek, yüksek seslerden irkilebilir. 29 haftalık bebek gelişimi için, annenin konuşması son derece önemlidir. Bebek, onunla konuşan annesinin sesini tanır. Sağlıklı bir gelişim için iletişimin önemi anne karnında başlar.
29 haftalık bebek kilosu, ortalama olarak 1250 ile 1350 gram arasındadır. Her bebeğin kendine has bir gelişim çizgisi olsa da, gebelik haftasına göre bu ortalamalar alınır. Ultrason ile yapılan ölçümlerde, bebeğin kilosu ile ilgili bir sıkıntı görüldüğü durumlarda, en doğru bilgiyi yine doktor verecektir. 29 haftalık gebelik bebek gelişiminde hızlı bir dönemdir. Önceki dönemlere göre, bebeğin kemik yapısı daha sert bir hale gelir. 29 haftalık gebelikte bebek hareketleri için belirgin farkların hissedildiği haftalardan biridir. Bebeği bu dönemde bol bol hıçkırık tuttuğu için ani hareketler hissedilebilir. Önceki haftalarda, bebeğin başı vücuduna göre büyükken, bu haftadan itibaren vücudu ile orantılı hale gelmeye başlar. Akciğerlerin gelişimi devam ederken, yaşanabilecek bir erken doğum durumunda, bebeğin desteğe ihtiyaç duymadan nefes alabilme olanağı artar. "29 haftalık gebelikte bebek hareketleri nasıldır?" diye merak edenler için tek bir cevap yoktur. Bu dönem, gebeliğin en hareketli dönemlerinden biri olarak kabul görür.
29 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri
Heyecanla beklenen doktor kontrollerinde, bebeğin gelişimi ultrasonla izlenir. Kemik gelişimi hızlanan bebek, sertleşen kemikleri sayesinde artık daha parlak görünmeye başlar. 29 haftalık bebek görüntüsü, her bebek için aynı değildir. Bazı bebekler, bu haftalarda görece daha net görüntüler verirken kimi bebekler kendini gizleyebilir. 29 haftalık ultrason görüntüleri incelendiğinde bebeğin gelişimi ve yüz yapısı hakkında net bilgiler elde edilir. Anne karnındaki sıvı içinde yaşamını sürdüren bebeğin boyu, ultrason üzerinden hesaplanabilir. 29. haftasında olan bebek, yaklaşık olarak 39-40 cm boyundadır.
29 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğin 29. haftasında rahim büyümeye devam ederken, karın boşluğunu büyük oranda kaplamaya başlar. Bebekte gelişmeler yaşanırken, anne adayında da bazı değişimler gözlenir. Doğumdan sonra saç dökülmelerinden şikayet edecek olan annenin bu haftalarda saçlarının gürleştiği görülür. Göğüslerdeki dolgunluk hissi devam ederken, göğüs uçlarından ara sıra süt akabilir. 29 haftalık gebelikte kasık ağrısı hafif olarak görülebilir. Ağrıların şiddetlenerek tekrar etmesi durumunda ise bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Anne adayının karnı büyüdükçe öne doğru çekeceği için, 29 haftalık gebelikte bel ağrısının yaşanması olağandır. Vücuttaki ağırlık merkezi öne doğru çekilirken, bele verilen yük ağrılara neden olur. Büyüyen rahim, idrar torbasına baskı yaptıkça tuvalete gitme ihtiyacı artar. Gebelikte idrar kaçırma sorunlarının temel nedeni, idrar torbasına yapılan baskının artmasıdır. 29 haftalık gebelikte mide bulantısı, nadir de olsa yaşanabilir. Midedeki yanma hissi ise, her hamilede görülmese de sık rastlanılan bir problemdir. Uzun süre ayakta kalmak yorucu olurken, ellerde ve ayakta şişkinlikler görülebilir.
Bu arada, iki canlı olunduğu düşünülerek artırılan porsiyonların kilo ve yorgunluk olarak geri döneceği unutulmamalıdır. Bu dönemde alınan kiloların fazla olması, doğum sırasında ve sonrasında çeşitli zorluklara neden olabilir. Anne adayı, sağlıklı ve dengeli beslenerek vitamin ağırlıklı beslenmelidir.
Hamile Yogası
Hamile yogası, anne adayının doğuma stressiz ve rahat bir şekilde hazırlanmasını sağlayan etkinlikler bütünüdür. Doktorun sakınca görmediği durumlarda, hamile yogasına 12. haftadan itibaren başlanabilir. "Hamile yogası ne zaman başlanır?" sorusu dışında yoga egzersizlerinin haftada kaç defa yapılması gerektiği de sıklıkla sorulmaktadır. Bu özel ve hassas egzersizlerin haftada en az 2 veya 3 kez yapılabileceğini söylemek bu noktada doğru olacaktır.
Hamilelik Yogası Nasıl Yapılır?
Duvarda yarım ay duruşu, bacakları duvara dayayarak gevşeme, tanrıça pozu ya da cenin pozisyonu, hamileler için en etkili nefes egzersizleri arasında kabul edilir. Evde hamile yogası yapılabilse de hamilelik yogasının bir uzman kontrolünde gerçekleşmesi çok daha faydalı olacaktır. Nefes alış verişlerinin doğuma hazırlayıcı bir etkisi bulunur. Doğum sırasında yaşanacak olan sancılar için birer ön hazırlık olan egzersizlerle, anne adayı stres yaşamaksızın bedenini eğitir ve doğuma tam anlamıyla hazır hale gelir.