İçeriği Atla

31 Haftalık Gebelik

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

31 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 31. Haftası

Gebeliğin 31. haftası, anne adaylarının en fazla rüya gördüğü dönem olarak bilinir. Bu haftada vücudunuzdaki değişken gebelik hormonları nedeniyle daha gözlerinizi kapatır kapatmaz garip rüyalar görebilirsiniz. Bebeğiniz yeterince büyüdüğü ve kilo aldığı için artık ultrasona girmek oldukça keyifli gelebilir.

31 haftalık gebelik sırasında genetik özelliklere göre değişmekle birlikte karın çatlakları da oluşabilir. Bunu önlemek için karnınızı sürekli olarak nemlendirmeniz gerekir. Benzer şekilde gebelik kaşıntılarınız da başlayabilir. Özellikle karnın ve göğüslerin alt kısmında kırmızı veya pembe çatlaklar halinde kaşıntılar görülebilir. Hafif kaşıntıların olması oldukça normaldir; ancak şiddetli hale geldiğinde doktorunuzdan uygun bir kaşıntı kremi tavsiyesi alabilirsiniz.

"31 hafta gebelik kaç aylıktır?" sorusu pek çok anne tarafından merak edilir. Hamilelikte 31. hafta, tam 7 ay 7 günlük gebe olduğunuzu gösterir. Haftanın sonuna gelindiğinde, yani 31 hafta 6 günlük olduğunuzda, 7 ay 13 günlük gebesinizdir. 31 hafta gebelik süreci, kendinizi yormamanız ve uzun süre ayakta kalmamanız gereken günlerin geldiğini de gösterir. Eğer uzun süre ayakta kalırsanız, ayaklarınızda ödem oluşabilir ve şişlikler rahatsız edici olabilir.

31 Haftalık Bebek

31 haftalık bebek artık iyice büyümüş ve gelişim aşamalarının çoğunu tamamlaşmış olur. Artık bu haftadan sonra bebeğiniz daha da kilo almaya başlayacak ve doğuma kadar büyümesini sürdürecektir. Anne adaylarının en merak ettiklerinden biri de "31 haftalık bebek kaç kilo olmalı?" sorusudur. 31 haftalık bebeğin kilosu ortalama 1520 gram ve boyu da 42 cm'dir. Diğer haftalarda da kilo almaya devam edecek olan bebeğiniz, yavaş yavaş doğum kilosuna yaklaşır.

31 haftada bebek hareketleri olağandan daha fazla hissedilmeye başlar. Çünkü bebeğin beyin dalgalarının gelişimi iyice artmıştır ve dışarıdaki sesler ile ışıkları algılayarak tepki verebilir. Hatta karanlık bir ortamdayken birden ışık açıldığında irkilerek tepki verebilir, bu da hareketlerine yansıyabilir. Gün içinde bazı anlarda da bebeğinizin hiç hareket etmediğini hissedebilirsiniz. Bu gibi zamanlar, bebeğinizin gelişiminin devam etmesi için daha fazla uykuya zaman ayırdığı vakitlerdir. Dikkatli bir kontrol ile bebeğinizin gün içinde hangi zamanlarda uyuduğunu ya da uyanık kaldığını anlayabilirsiniz.

31 haftalık gebelik, bebek gelişimi açısından üreme sisteminin de geliştiği haftadır. Eğer bebeğiniz kız ise iç genital organ son şeklini almaya başlamış ve klitoris ise iyice belirgin hale gelmiştir. Buna karşın bebeğiniz erkek ise testisleri, böbreklerinin yanlarındaki yerinden ayrılır ve erbezlerinin yanına doğru harekete geçer.

Öte taraftan 31 haftalık bebeğinizin beyni, bu dönemde hızlı bir büyüme ve gelişme dönemine girer. Dolayısıyla yüz milyarlarca sinir hücresi üretmeye başlar. Yine bu haftada kemikleri sertleşmeye başladığından, kalsiyum ihtiyacı her zamankinden daha fazla olabilir. Bu nedenle beslenmenize dikkat etmeniz ve kalsiyum açısından zengin besinler tüketmeniz önerilir.

31 Haftalık Gebelik Görüntüsü

31 haftalık gebelik ultrason görüntüleri sırasında bebeğinizin oldukça hareketli olduğunu görebilirsiniz. Çünkü bebeğin artık organlarının gelişmesi ve içinde bulunduğu amniyon sıvısının miktarının artması hareket alanının ve olanaklarının gelişmesini sağlar. Genel olarak bakıldığında ise 30. ve 32. haftalar bebeğin en hareketli olduğu zamanlardır. Bebek hareketleri sonraki haftalarda azalmaya başlayacaktır.

31 haftalık bebeğin ultrason görüntüleri pek çok anneyi şaşırtabilir. Çünkü bu dönemde bebeğinizin ne kadar büyüdüğünü, boyunun uzadığını ve yerinin daraldığını görebilirsiniz. Hatta eğer yüzünü tam olarak görebilirseniz; gözlerinin, burnunun ve ağzının tam olarak görüntüsünü farklı boyutlu ultrason teknolojileriyle tam olarak seçebilirsiniz. Öte yandan 31 haftalık bebek görüntüsü sırasında bebeğiniz tekme atarken, esnerken, hıçkırırken ve hatta sıklıkla parmağını emerken de görmeniz mümkündür.

31 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

31 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler de belirgin hale gelmeye başlar. Özellikle doğuma doğru yaklaşırken büyüyen bebek ve rahim boyutlarıyla orantılı olarak karnın da büyümeye başlaması dikkat çekicidir. Rahmin tepe noktasında pubik simfiz arasındaki toplam uzunluk ortalama 31 cm'dir. Bununla bağlı olarak, 31 haftalık gebelikte bebek hareketlerinin azalması anne adaylarını bir nebze endişelendirse de bu durum aslında gayet normaldir. Doğum yaklaştıkça daha az bebek hareketleri görülebilir. Eğer bebeğinizin hareketlerini daha sağlıklı takip etmek isterseniz, her gün aynı zaman aralıklarında uzanın ve tekme, yumruk veya kıpırtı gibi hareketleri hissetmeye çalışın. Eğer hissedemezseniz bebeğiniz uyuyor olabileceği için daha sonra tatlı bir şeyler yiyerek yine 40-45 dakika hareket takibi yapabilirsiniz.

31 haftalık gebelikte kasık ağrısı veya vajinada ağrı yaşamanız normaldir. Doğuma giderek yaklaşan rahim kasları giderek gergin bir hale gelir. Çoğunlukla kasılmalar düzensizdir ve şiddetli ağrıya neden olmaz. Ancak 31 haftalık gebelikte erken doğum belirtileri arasında sayılan düzenli kasılmalar yaşanırsa, mutlaka kasılma aralıkları kaydedilmelidir. Eğer kasılma aralıkları sık ve düzenliyse, mutlak suretle doktorunuza bilgi vermeniz gerekir.

31 haftalık gebelik annedeki değişiklikler açısından; uykusuzluk, sık idrara çıkma, nefes almada güçlük, mide yanması ve reflü gibi şikayetlerin de görüldüğü hassas bir dönemdir. Bu tür şikayetlerin yarattığı rahatsızlıklar son derece normal olup, bir tedavi gerektirmez.

Braxton Hicks Kasılmaları

Üçüncü trimestera giren anne adayları, gebelik takibini yapan doktorundan ya da çevresinden "Braxton Hicks" kasılmaları olgusunu sıklıkla duyabilir. Birçok anne adayının "Braxton Hicks nedir?" diye merak ettiği şey, aslında "doğum provası" olarak da adlandırılan ağrısız kasılmalardır. Normal şartlarda rahim, doğum sırasında bebeği itecek olan kasları doğum yaklaştıkça gerer ve hafif hafif kasılma egzersizleri yapar. Alıştırma kasılmaları olarak da bilinen bu tür sancısız sıkıştırmalar, anne adayına rahatsızlık verebilir.

"Braxton Hicks kasılmaları neye benzer?" diye merak ediyorsanız, aslında bir nevi sıkıştırma hareketi olarak düşünebilirsiniz. Karnın yukarı kısmından başlayan ve yavaşça aşağıya inerek gevşeyen kaslar, gün içinde birkaç kez bu hareketi yapabilir. Braxton Hicks kasılmaları sıklığı gün içinde değişebilir. Genellikle 30 saniye devam etse de bazen 2-3 dakika boyunca da devam edebilir.

Braxton Hicks kasılmaları düzenli olmamakla birlikte, sıklığı da düzenli biçimde artmayan kasılmalar olarak bilinir. Olup olmayacağı önceden tahmin edilmediği gibi iki kasılma arası da çok kısa değildir. Şiddetli kasılmalar olmadığı için esasen ağrıdan çok hafif rahatsızlık yaratır. Eğer bu tür kasılmalar size rahatsızlık veriyorsa, ılık bir duş alabilir ve 3-4 bardak su içmeyi deneyebilirsiniz. Fakat basit önlemlerle kasılmalar geçmiyorsa; şiddeti, sıklığı ve verdiği rahatsızlık giderek artıyorsa, mutlaka doktorunuza haber vermeniz gerekir.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet